Năut copt și aromat. Rețeta simplă și rapidă

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă ești în căutarea unei gustări mai exotice, potrivită pentru o seară cu prietenii, la un pahar de bere sau de vin, o porție de năut copt este ce ai nevoie.

Năut copt, servit într-o farfurie mare și neagră
Năut copt și aromat, o gustare perfectă / Profimedia Images

Năutul a apărut în Orientul Mijlociu în urmă cu aproximativ 7.500 de ani și este astăzi un ingredient ieftin și esențial în bucătăriile din întreaga lume, în special în Africa de Nord, Spania și India. 

Năutul apare în multe feluri de mâncare, de la hummus și chana masala pana la falafel și salate. Poate fi consumat din conservă, sub formă de piure, uscat, măcinat în făină. Năutul uscat trebuie înmuiat și uneori curățat de coajă înainte de a fi gătit.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se lasă la scurs năutul, acoperit cu un șervet de hârtie pentru a se usca foarte bine. Această operațiune se poate face cu o zi în avans.

Cum prepari rețeta de năut copt

Se încinge foarte bine uleiul într-o tigaie mare. Pentru a verifica dacă este suficient de fierbinte se aruncă o boabă de năut. Dacă face bule în jurul ei, atunci este gata.

Se adaugă coaja de lămâie, firele de mărar și boabele de năut. Nu se pun toate odată, cu pe rând, în cantități suficiente cât să nu fie foarte înghesuite. Se lasă fiecare tranșă câte 5 minute sau până își schimbă culoarea.

Nu uita de rețeta de supă cremă de năut. Este delicioasă și bogată în nutrienți.

Năutul se scoate de la prăjit într-o strecurătoare pentru a se scurge tot uleiul. Apoi, se pune într-un bol. La final, în ulei, se pune usturoiul care se lasă cât să devină auriu. Se pune apoi peste năut.

Se amestecă cu paprika afumată și sare, după gust. Se servește cald.

Trucuri pentru gătirea rețetei cu năut

Pune năutul într-un castron mare, acoperă-l cu apă rece de la robinet și lăsă-l la temperatura camerei peste noapte sau cel puțin 8 până la 12 ore. 

Unii bucătari recomandă adăugarea unei lingurițe de bicarbonat de sodiu la un litru de apă, ceea ce poate facilita desfacerea pielii.

Pentru o metodă mai rapidă, pune năutul uscat într-o oală cu apă clocotită, fierbe-l un minut sau două, apoi lăsă-l la înmuiat timp de o oră. Cu această metodă, adăugă bicarbonatul de sodiu după ce iei năutul de pe foc. 

Încearcă și rețeta de năut în sos de roșii. Un preparat simplu și delicios.

În cazul ambelor metode, la final apa trebuie scursă, iar năutul clătit bine, mai ales dacă ai adăugat bicarbonat de sodiu.

Năutul conservat este gata de utilizare imediat, dar trebuie mai întâi clătit pentru a îndepărta orice reziduu. 

Ce gust are năutul

Aroma ușor de nucă și textura untosă a năutului fac o bază neutră pentru o gamă largă de condimente adăugate sau ingrediente însoțitoare. Năutul se amestecă fără probleme, făcându-l o bază deosebită de bună pentru dips-uri cremoase fără lactate, cum ar fi hummus și spanac vegan.

Fiind o sursă bogată de vitamine, minerale și fibre, năutul poate oferi o varietate de beneficii pentru sănătate. Ajută la controlul greutății, la îmbunătățirea digestiei și la întărirea sistemului imunitar.

În plus, este bogat în proteine ​​și reprezintă un înlocuitor excelent pentru carne în multe feluri de mâncare vegetariene și vegane.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec de post cu dovleac copt porționat pe un platou alb dreptunghiular
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
Paste cu ciuperci de post în farfurie neagră, alături de două furculițe, ciuperci, pătrunjel verde și două felii de pâine
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată pe un tocător de lemn, alături de un dovleac secționat și o măsură metalică de ingediente
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
covrigi de casă puși pe un tocător de lemn
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Rețeta simplă de covrigi de casă. Pașii pe care să-i urmezi ca să iasă mai buni ca la patiserie
Tagliatelle cu năut în sos de roșii în bol alb, alături de verdeață și lămâie
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Pui cu cartofi și năut
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Pui cu cartofi și năut. Rețetă specială de la Jamie Oliver
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețetă conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval servită într-o tavă albă
06:33
Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară Rețetă de conopidă la cuptor cu smântână și cașcaval. Cum și la ce temperatură se prepară
Trei porții de Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, furculițe și o ceașcă de ceai
05:36
Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată Prăjitură cu dovleac plăcintar și aluat răzuit, cremoasă și aromată
Un blat de lemn pe care se află mai multe prăjituri de Crăciun
05:16
Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special Magia Crăciunului începe în bucătărie! Intră în concurs și câștigă un premiu special
osso buco servit pe o farfurie albă
05:09
Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri Cum să prepari Osso Buco ca un chef italian. Sfaturi și trucuri
Tartă cu struguri și cremă de nuci porționată
28 noiembrie, 06:05
Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor Tartă cu struguri și cremă de nuci. Un adevărat răsfăț al texturilor și aromelor
Coaste de porc cu sos de roșii pe un platou negru
28 noiembrie, 05:19
Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide
Trei mere umplute cu fructe uscate și cereale, pe o farfurie și o linguriță cu compoziție de fructe și cereale
28 noiembrie, 05:18
Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor
Sticle cu sirop de Aronia și fructe de Aronia
27 noiembrie, 05:52
Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Compot de mere. Gustul copilăriei într-un pahar
Compot de mere. Gustul copilăriei într-un pahar
Compot de mere. Gustul copilăriei într-un pahar
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
Cum va fi vremea de Moș Nicolae. ANM a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni
„Suntem luaţi de proşti!” Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
„Suntem luaţi de proşti!” Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
„Suntem luaţi de proşti!” Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Eiza González a trecut de la rochii la ținute bărbătești. Cum arată vedeta în costum și cămașă albă
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear. De ce sunt mai ferite aceste locuri 
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear. De ce sunt mai ferite aceste locuri 
Cele mai sigure țări din lume în caz de război nuclear. De ce sunt mai ferite aceste locuri 
Supă cremă de spanac cu usturoi, savuroasă și sănătoasă
Supă cremă de spanac cu usturoi, savuroasă și sănătoasă
Supă cremă de spanac cu usturoi, savuroasă și sănătoasă
Alegerea locurilor în avion pentru copii: experții în călătorii dezvăluie care sunt cele mai bune
Alegerea locurilor în avion pentru copii: experții în călătorii dezvăluie care sunt cele mai bune
Alegerea locurilor în avion pentru copii: experții în călătorii dezvăluie care sunt cele mai bune
Adele a fost criticată pentru prețul exorbitant al vinilului din turneul din Las Vegas: Fată, nu suntem bogați!
Adele a fost criticată pentru prețul exorbitant al vinilului din turneul din Las Vegas: „Fată, nu suntem bogați!”
Adele a fost criticată pentru prețul exorbitant al vinilului din turneul din Las Vegas: „Fată, nu suntem bogați!”
Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Care sunt circumstanțele în care pot apărea
Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Care sunt circumstanțele în care pot apărea
Ce efecte secundare poate avea consumul de pâine. Care sunt circumstanțele în care pot apărea
fresh
Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac

Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac

Pumpkin spice latte. Rețetă de băutură caldă cu dovleac

Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase

Sirop de Aronia pentru iarnă. Rețeta unei băuturi sănătoase

Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Mere umplute cu fructe uscate și cereale, coapte în cuptor

Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect

Cât timp se lasă la fiert pieptul de pui. Trucuri și recomandări pentru a ieși perfect

Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide

Cele mai bune marinade pentru coastele de porc. Rețete simple și rapide
închide