10 carbohidrați pe care e recomandat să îi mănânci în fiecare săptămână. Sfaturi de la nutriționiști

Carbohidrații sunt mereu puși pe lista neagră de nutriționiști, mai ales atunci când vine vorba despre păstrarea greutății corporale în parametrii normali. Adevărul este undeva la mijloc pentru că alegându-i pe cei potriviți, atunci sănătatea ta va avea o mulțime de beneficii. Descoperă o listă cu 10 carbohidrați pe care e recomandat să îi mănânci în fiecare săptămână. Sfaturi utile de la nutriționiști.

Carbohidrați pe care trebuie să îi mănânci aranjați frumos pe o masă
Carhohidrații cu eliberare lentă sunt cei mai indicați / Shutterstock

Înainte de a consuma carbohidrați ar trebui să înțelegi de ce ai nevoie de ei. În primul rând, aceștia sunt sursa principală de energie pe care o oare organismul tău.

Atunci când îi excluzi din dieta ta nu doar că te vei simți epuizată, dar vei avea și probleme de digestie și respiratorii. În plus, vei priva corpul de nutrienți de care are nevoie pentru a funcționa.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Principala problemă pe care o au nutriționiștii cu carbohidrații este că nu se digeră în mod complet. Alegându-i pe cei bogați în fibre, nu doar că scapi de acest neajuns, dar te vei simți sătula mai mult timp, sistemul digestiv va fi sănătos ceea ce va face ca tot organismul să funcționeze corect.

Carbohidrați pe care e recomandat să îi mănânci în fiecare săptămână

Nu-i așa că atunci când te gândești ca carbohidrați ai în față un tort uriaș de ciocolată, felii apetisante de pizza sau o pâine aburindă abia ieșită din cuptor?

O porție mică din cele enumerate, în contextul unei alimentații echilibrate și o viață cu activitate suficientă, nu reprezintă o problemă.

De fapt, Ghidul Alimentar pentru Americani (2020-2025) recomandă ca 45%-65% din totalul de calorii ingerate zilnic să provină din carbohidrați. Dacă ai un aport de 2000 de calorii, ar trebui să consumi 225-325 de grame de carbohidrați pe zi.

În dieta ta ar trebui să incluzi cereale integrale, fructe, legume, lactate, fasole și verdețuri care sunt mai bogate în fibre și în nutrienți decât carbohidrații din alimente înalt procesate. În mod ocazional, ca o excepție, poți să mănânci și prăjituri sau alte preparate cu zahăr sau alte glucide rafinate.

Iată o listă cu 10 carbohidrați pe care trebuie să îi mănânci în fiecare săptămână, potrivit publicației EatingWell.

Cartofi dulci

Un singur cartof dulce îți asigură 150% din necesarul zilnic de vitamina A, un nutrient de care au nevoie pielea, ochii și sistemul tău imunitar. Poți să îi consumi chiar și coaja care este bogata în fibre.

Descoperă mai multe despre beneficiile consumului de cartofi dulci. Sunt esențiali pentru sănătatea organismului.

Din cartofi dulci poți face garnituri delicioase, însă încearcă să nu îi consumi totuși la cină. În schimb pot fi un mic-dejun hrănitor și gustos, mai ales dacă presari deasupra lor puțină scorțișoară.

Lactate

Ai putea să iei în calcul să bei un pahar de lapte rece la micul-dejun. Nu doar că are în compoziție carbohidrați buni, dar este bogat în proteine, calciu, magneziu și alți nutienți care susțin sănătate sistemului osos. Dacă ai intoleranță la lactoză poți consuma produse fără lactoză.

Fasole

Fasolea, indiferent de tipul ei, are un profil nutrițional impresionant. Este bogată în proteine, fibre și antioxidanți. În plus, este destul de accesibilă și versatilă. O poți folosi la ciorbe, supe, salate, tocănițe, garnituri, chiar și la deserturi.

Ovăz

Ovăzul este o sursă de fibre cu multiple beneficii asupra sistemului digestiv. Conține fibre solubile, beta-glucan, care au și capacitatea de a scădea colesterolul LDL, numit și colesterol „rău”.

Acest lucru se va reflecta în reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare. Poate fi inclus într-o rețetă de mic dejun bogat în fibre.

Ovăzul se poate folosi în mai multe tipuri de preparate, de la deserturi la combinații pentru micul-dejun alături de fructe sau lactate.

Prune

Prunele ajută la accelerarea tranzitului intestinal, fiind un remediu natural de mare ajutor atunci când suferi de constipație.

De asemenea, ajută la sănătatea sistemului osos, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition. Le poți consuma ca atare sau în deserturi, mâncăruri gătite, salate, compoturi, dulcețuri.

Banane

Bananele sunt, poate, cele mai populare fructe din lume. Se găsesc aproape oriunde, nu sunt foarte scumpe, sunt gustoase și destul de versatile.

Sunt o sursă bună de carbohidrați, dat și de fibre sau potasiu. Le poți consuma crude, în deserturi sau în combinație cu lactate, cereale și alte fructe la micul-dejun.

Mere

Merele pot fi una dintre cele mai bune surse de carbohidrați pe care le poți include în dieta ta, mai ales dacă le mănânci cu tot cu coajă. Sunt bogate în fibre solubile, fibre prebiotice, quercitină, vitamina C, cupru.

Toate acestea pot ajuta la sănătatea sistemului digestiv. Le poți consuma ca atare, dar și în deserturi, salate, în salate, garnituri, sosuri, compoturi, dulcețuri.

Farro

Farro este o cereală antică bogată în fibre, antioxidanți, vitamine și minerale. Are un gust complex și se poate găti ușor. Poți să prepari garnituri, salate, supe sau deserturi.

Năut

Năutul este o sursă de carbohidrați buni, fibre, antioxidanți și proteine de origine vegetală. Indiferent dacă alegi să consumi năut uscat sau de la conservă vei avea parte de toate beneficiile sale nutritive. Este folosit în special pentru hummus, însă poți să mai prepari și supe, tocănițe, salate sau alte sosuri.

Orez brun

Orezul a căpătat o reputație destul de rea în ultimii ani, din cauza cantității mari de carbohidrați. Însă alegând orezul brun vei beneficia de proteine, fibre, vitamine și minerale.

În plus, 250 g de orez brun gătit nu au decât 120 de calorii. Îl poți folosi pentru salate, supe, pilaf și o mulțime de alte preparate ca înlocuitor al orezului alb.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Alimente despre care sunt sănătoase, dar care nu sunt indicate de nutriționiști
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
Alimente despre care nutriționiștii spun că nu sunt atât de sănătoase pe cât crezi. Care este adevărul despre ele
alimente care ajută la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
3 idei pentru o cină care ar putea să ajute la îmbunătățirea funcțiilor cognitive
lapte de migdale pus într-un pahar alături de un bol plin cu migdale
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Ce este laptele de migdale. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
Sumă uriașă pe care o câștigă zilnic “Pescobar”! A fost dat de gol, după ce a deschis un nou restaurant: „Nu-l bate nimeni!”
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide