Cum se folosește gelatina în rețete. Sfaturi utile pentru rezultate spectaculoase
Multe dintre rețetele de deserturi cer folosirea gelatinei sub formă de foi sau pudră. Care este diferența dintre cele două tipuri? Descoperă și tu cum se folosește gelatina în rețete. Iată câteva sfaturi utile pentru a avea rezultate spectaculoase.
Gelatina se obține din proteine animale, de cele mai multe ori porc, așa încât nu este potrivită pentru persoanele care au o alimentație vegană. Pentru ei există agar-agar, gumă xanthan sau pectina.
Atunci când lucrezi cu gelatină este important să fii foarte organizată pentru că vei fi contra-cronometru. De îndată ce o vei încorpora în frișca adusă la temperatura camerei gelatina va începe să lucreze.
Va trebui să ai toate celelalte ingrediente pregătite pentru a finaliza desertul. Aluatul trebuie să fie copt, răcit și secționat după cum cere rețeta, crema pusă între straturile de blat și tortul glazurat.
Cum se folosește gelatina în rețete
Sosurile de fructe pot fi date la rece și reîncălzite în momentul în care le vei folosi. Dacă ai pus gelatina în frișcă sau bezea nu ai altceva de făcut decât să o arunci și să faci alta atunci când ai nevoie de ea.
Deserturile pentru care s-a folosit gelatină trebuie să stea la rece pentru 24 de ore înainte de servire. Dacă nu ai la dispoziție atât de mult timp, încearcă măcar timp de 8 ore să le dai la frigider.
Un aspect de care trebuie să ții cont este că zahărul destabilizează gelatina. Astfel, dacă rețeta cere să folosești o cantitate mare așteaptă-te ca rezultatul final să fie moale.
Un plic de gelatină pudră (aproximativ o lingură) are aceeași putere de gelifiere ca 4 foi de gelatină. Deserturile care urmează să fie feliate au nevoie de o foaie de gelatină în plus, potrivit AllRecipes.com.
Cum se folosește gelatina pudră
Gelatina pudră trebuie rehidratată înainte de a fi folosită în preparatul final. Întotdeauna se folosește apa rece, suc sau alt lichid în funcție de rețetă. Presară pudra de gelatină deasupra apei și las-o 5-10 minute, până se absoarbe. Va deveni mult mai groasă.
De îndată ce gelatina este rehidratată o poți topi. Poți face acest lucru punând-o direct într-un lichid fierbinte, de exemplu cremă englezească sau poți folosi bain marin.
Dacă ai ceva experiență cu acest proces poți turna apa în care ai rehidratat gelatina pudră într-un vas pe care să îl pui direct pe flacăra aragazului.
Nu este recomandat, mai ales că poți să te arzi, dacă nu ești atentă. Oricum înainte de a te apuca de topit asigură-te că granulele de gelatină sunt dizolvate complet.
Cum se folosesc foile de gelatină
Foile de gelatină preferate pentru produsele de tip jeleu, pentru că după rehidratare rezultă un gel clar, curat, fără niciun fel de gust care să influențeze preparatul final.
Încearcă rețeta de cheesecake cu dovleac fără coacere. Se prepară rapid și ușor.
Există mai multe tipuri de foi de gelatină, cu mai multe grade putere de gelifiere. Cele pe care le găsești cel mai frecvent în magazinele din România trebuie puse într-un vas plin cu apă rece timp de 5 minute pentru a se rehidrata.
Apoi se scurge toată apa din vas și se îndepărtează cu ajutorul mâinii și de pe foi. Gelatina se va dizolva rapid odată ce este adăugată în compoziții fierbinți.