Cum se spală scoicile acasă. Cea mai simplă variantă, fără ustensile și soluții speciale
Scoicile reprezintă o delicatesă apreciată în întreaga lume pentru gustul lor delicios și multitudinea de moduri în care pot fi gătite. Sunt adesea savurate în mod simplu, cu unt și usturoi, dar și în preparate sofisticate din bucătăria gourmet. Descoperă și tu cum se spală scoicile acasă pentru a fi bune de consum. Metoda cea mai simplă și mai rapidă.
Scoicile au o istorie culinară bogată care se întinde pe mii de ani. Erau consumate în Antichitate de către diferite culturi, de la romani la greci și chinezi. În Europa, în special, scoicile au fost mereu apreciate pentru gustul lor unic. În secolele trecute, ele erau adesea considerate o hrană a săracilor, dar, în timp, au devenit un ingredient gourmet apreciat în bucătăria de lux.
Există o varietate de specii de scoici disponibile, iar fiecare dintre ele are arome și texturi distincte. Cele mai des întâlnite sunt midiile, însă vei mai întâlni și scoici Mytilus edulis (scoici albastre), scoici Mercenaria mercenaria (scoici albe), scoici Venus și scoici St. Jacques.
Cum se spală scoicile acasă
Atunci când pregătești scoici acasă partea cea mai dificilă este curățarea lor. Însă nu trebuie să renunți pentru că nu este un proces atât de complicat.
Când cumperi scoici proaspete de la magazin este recomandat să le aduci acasă într-o pungă cu gheață astfel încât să le păstrezi prospețimea intactă până când ajungi cu ele acasă. Ideal este ca punga să aibă și câteva perforații astfel încât scoicile să poată respira.
Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să alegi scoici cu cochilia închisă sau care se închid când sunt atinse. Evită-le cele cu cochilia spartă sau deschisă, deoarece acestea pot fi moarte și nesigure pentru consum.
Scoicile pot conține nisip și sedimente în cochilie sau pe suprafața lor. De aceea, este necesar să clătești scoicile sub apă rece pentru a îndepărta sedimentele sau impuritățile de pe cochilie.
Dacă este necesar, folosește o perie pentru a le curăța bine. Asigură-te că nu apeși prea tare cochilia, pentru a nu o deteriora sau a nu deschide accidental scoica. Poți folosi și un prosop de hârtie mai gros pe care să îl treci ușor peste cochilie. Apoi, clătește-le din nou în apă rece.
Soluția simplă care ajută la eliminarea impurităților
Pentru a ajuta la eliminarea oricărui tip de nisip sau sediment ascuns în cochilie, poți înmuia scoicile într-un castron mare cu apă sărată, aproximativ 3-4 linguri de sare la 1 litru de apă, timp de 2-3 ore, dar nu mai mult de 4 ore. Dacă trece o perioadă mai lungă de timp scoicile pot muri din cauza lipsei de oxigen din apă.
Descoperă și câteva lucruri mai puțin știute despre stridii. Vezi ce beneficii au acestea pentru sănătate.
Înainte de a pune scoicile în soluția salină asigură-te că toată sarea este dizolvată amestecând preț de câteva secunde cu o furculiță.
Vasul va trebui să stea într-un loc răcoros. Acest proces le ajută să elimine impuritățile și să deschidă cochiliile, facilitând curățarea ulterioară. După aceea, scoate scoicile cu grijă, cu ajutorul unei linguri.
Cum se păstrează scoicile
Dacă nu vei găti imediat scoicile, păstrează-le în frigider, de preferință într-un recipient perforat sau într-o pungă de hârtie pentru a permite circulația aerului.
Nu este recomandat să le păstrezi în apă sau într-un recipient etanș. Nu trebuie să treacă mai mult de 24 de ore de la momentul curățării până la preparare. Cu cât sunt mai proaspete, cu atât vor fi mai gustoase.
Rețetele cu scoici sunt delicioase. Poți prepara și tu una dintre ele chiar la tine acasă.
După ce ai curățat bine scoicile le poți găti. Dacă unele rămân nedeschide după ce au fost expuse la tratament termic timp de aproximativ 5 minute, probabil că sunt scoici moarte și ar trebui aruncate.
Scoicile pot fi gătite într-o mulțime de feluri. Cel mai simplu este să le tragi la tigaie cu unt și usturoi, dar mai poți să le prepari în vin alb, în sos de roșii, să le transformi într-o supă delicioasă, să le prăjești sau cu sos de unt și lămâie.