Tipuri de scoici și modul în care pot fi consumate. Sfaturi practice de la specialiști

Scoicile sunt pe cât de delicioase, pe atât de greu de mâncat. Dacă respecți câteva reguli, poți să le consumi chiar și la restaurant fără să îți fie teamă că dai greș.

Tipuri de scoici servite într-o farfurie albă
Tipuri de scoici: midiile sunt cele mai populare și mai ieftine / Profimedia Images

Cele mai populare tipuri de scoici cu cochilie sunt midiile, stridiile și scoicile Saint-Jacques. Se pot consuma crude (doar dacă sunt dintr-o sursă foarte sigură) sau preparate termic, cu diverse condimente și garnituri, în funcție de zona lumii în care sunt servite.

Sfaturi practice de gătire a scoicilor

Dacă gătești scoicile acasă cea mai sigură variantă este să le ții la abur pentru 20-30 de secunde. În felul acesta se vor deschide mai ușor. Ai grijă să nu le gătești prea mult, pentru că sunt foarte delicate.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Condimentarea scoicilor este o treabă de finețe. Orice este în cantitate prea mare, fie că vorbim despre sare, unt sau smântână lichidă, le va schimba gustul. Așadar, respectă rețeta.

Mărimea contează. Cu cât sunt mai mari scoicile, cu atât au mai multe carne. Dacă vrei să le mănânci crude alege-le pe cele mai mici, iar pentru gătit cele mari sunt mult mai potrivite.

Scoicile nu au nevoie de temperaturi mari pentru a se găti și a-și păstra aroma.

Ierburile aromatice care completează bine gustul scoicilor sunt pătrunjelul, feniculul și mărarul. Condimentele potrivite sunt ghimbirul, anasonul stelat și chili.

Citește și

Tipuri de scoici și modul în care pot fi consumate

Sursa ta scoici trebuie să fie una de foarte mare încredere. Alege locuri de unde ai mai cumpărat sau pe care ți le recomandă prietenii.

Dacă gătești paste cu fructe de mare adaugă și câteva scoici crude. Vei avea un preparat mult mai nobil, iar nota sărată a scoicilor va da pastelor un gust deosebit.

Sosul de scoici este excelent. Amestecul de soia, usturoi, ghimbir, zahăr, praz și scoici este excelent.

În general, scoicile merg bine în orice combinație de mâncare asitică.

Dacă mănânci scoicile direct din cochilie ai grijă să o deschizi bine, altfel masa ta va semăna cu cea a unui bebeluș care mănâncă singur pentru prima dată.

Midiile

Midii se găsesc aproape peste tot și nici nu sunt foarte scumpe. Carnea lor este ușor dulceagă, suculentă și are o culoare portocalie. Sunt foarte bune fierte sau gătite la aburi.

Midii preparate cu legume și servite pentru cină
Midiile se pot consuma într-o mulțime de feluri / Profimedia Images

Dacă gătești acasă midii ai grijă să nu aibă cochiliile sparte. Înainte de a le pune pe foc ține-le 20 de minute într-un bol cu apă rece pentru a se curăța singure.

Totuși, trebuie să folosești apoi o perie de sârmă pentru a te asigura că nu a mai rămas nicio impuritate. Cu ajutorul degetului scoate firul ”de ață” care iese din midii.

Se gătesc cu unt, usturoi, sosuri și diverse condimente.

Scoicile Saint-Jacques

Doar când te uiți la scoicile Saint-Jacques îți dai seama că sunt deosebite. Cochiliile lor sunt foarte elegante, iar carnea lor este gustoasă, puțin dulce, albă. Se gătesc de obicei sotate în unt.

Preparate cu scoici Saint Jacques alături de cuburi de gheață
Preparate cu scoici Saint Jacques sunt foarte rafinate / Profimedia Images

Stridiile

Stridiile sunt unele dintre cele mai scumpe scoici și sunt considerate alimente de lux. Se consumă de obicei crude, cu lămâie sau sos iute.

Stridii servite alături de două pahare de șampanie
Stridiile sunt asociate cu luxul / Profimedia Images

Cele mari se pot găti, dar pentru timp foarte scurt pentru că altfel devin gumoase.

Citește și
CELE MAI CITITE
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
ou crăpat
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Ai găsit un ou crăpat? Cum îl poți consuma fără să te îmbolnăvești
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Mâncare de ștevie în farfurie alături de două felii de pâine și frunze de ștevie
21 martie, 08:42
Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească Mâncare de ștevie. Rețetă tradițională românească
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Ce pensie poate avea Valentin Ceaușescu de la statul român. Suma pe care o primește lună de lună
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Horoscopul săptămânal 31 martie - 6 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Stilul de parenting care poate provoca daune ireparabile copiilor, conform cercetărilor
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
Carlos Santana și-a exprimat dorința de a colabora cu Taylor Swift la un viitor album. Diva a fost în centrul atenției în ultimele zile
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
5 boli care se agravează primăvara. Ce efecte are vremea asupra sănătății
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide