Tipuri de scoici și modul în care pot fi consumate. Sfaturi practice de la specialiști
Scoicile sunt pe cât de delicioase, pe atât de greu de mâncat. Dacă respecți câteva reguli, poți să le consumi chiar și la restaurant fără să îți fie teamă că dai greș.
Cele mai populare tipuri de scoici cu cochilie sunt midiile, stridiile și scoicile Saint-Jacques. Se pot consuma crude (doar dacă sunt dintr-o sursă foarte sigură) sau preparate termic, cu diverse condimente și garnituri, în funcție de zona lumii în care sunt servite.
Sfaturi practice de gătire a scoicilor
Dacă gătești scoicile acasă cea mai sigură variantă este să le ții la abur pentru 20-30 de secunde. În felul acesta se vor deschide mai ușor. Ai grijă să nu le gătești prea mult, pentru că sunt foarte delicate.
Condimentarea scoicilor este o treabă de finețe. Orice este în cantitate prea mare, fie că vorbim despre sare, unt sau smântână lichidă, le va schimba gustul. Așadar, respectă rețeta.
Mărimea contează. Cu cât sunt mai mari scoicile, cu atât au mai multe carne. Dacă vrei să le mănânci crude alege-le pe cele mai mici, iar pentru gătit cele mari sunt mult mai potrivite.
Scoicile nu au nevoie de temperaturi mari pentru a se găti și a-și păstra aroma.
Ierburile aromatice care completează bine gustul scoicilor sunt pătrunjelul, feniculul și mărarul. Condimentele potrivite sunt ghimbirul, anasonul stelat și chili.
Tipuri de scoici și modul în care pot fi consumate
Sursa ta scoici trebuie să fie una de foarte mare încredere. Alege locuri de unde ai mai cumpărat sau pe care ți le recomandă prietenii.
Dacă gătești paste cu fructe de mare adaugă și câteva scoici crude. Vei avea un preparat mult mai nobil, iar nota sărată a scoicilor va da pastelor un gust deosebit.
Sosul de scoici este excelent. Amestecul de soia, usturoi, ghimbir, zahăr, praz și scoici este excelent.
În general, scoicile merg bine în orice combinație de mâncare asitică.
Dacă mănânci scoicile direct din cochilie ai grijă să o deschizi bine, altfel masa ta va semăna cu cea a unui bebeluș care mănâncă singur pentru prima dată.
Midiile
Midii se găsesc aproape peste tot și nici nu sunt foarte scumpe. Carnea lor este ușor dulceagă, suculentă și are o culoare portocalie. Sunt foarte bune fierte sau gătite la aburi.
Dacă gătești acasă midii ai grijă să nu aibă cochiliile sparte. Înainte de a le pune pe foc ține-le 20 de minute într-un bol cu apă rece pentru a se curăța singure.
Totuși, trebuie să folosești apoi o perie de sârmă pentru a te asigura că nu a mai rămas nicio impuritate. Cu ajutorul degetului scoate firul ”de ață” care iese din midii.
Se gătesc cu unt, usturoi, sosuri și diverse condimente.
Scoicile Saint-Jacques
Doar când te uiți la scoicile Saint-Jacques îți dai seama că sunt deosebite. Cochiliile lor sunt foarte elegante, iar carnea lor este gustoasă, puțin dulce, albă. Se gătesc de obicei sotate în unt.
Stridiile
Stridiile sunt unele dintre cele mai scumpe scoici și sunt considerate alimente de lux. Se consumă de obicei crude, cu lămâie sau sos iute.
Cele mari se pot găti, dar pentru timp foarte scurt pentru că altfel devin gumoase.