Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști

Să pui conserve pentru iarnă poate fi o sarcină destul de solicitantă, însă satisfacția de a avea fructe și legume disponibile pe toată perioada sezonului rece este una enormă. În plus, orice conservă vei face vei avea avantajul de a le putea folosi pentru mai multe preparate pentru că sunt foarte versatile. Descoperă și tu câteva reguli importante atunci când faci conserve în casă. Iată ce spun specialiștii.

Conserve de iarnă pregătită deupă niște reguli simple de igienă
Respectarea regulilor de igienă crește durata de viață a conservelor pentru iarnă / Shutterstock

Fructele și legumele nu sunt disponibile pe tot parcursul anului. Din fericire există soluții pentru a le păstra pentru perioade mai lungi de timp. Aceste practici sunt vechi de mii de ani.

Dintotdeauna oamenii au avut nevoie să consume fructe și legume pe tot parcursul anului. Astăzi metodele s-au modernizat și ai posibilitatea să conservi mult mai multe alimente, în moduri cât mai creative. Totuși, pentru ca acestea să fie sigure și să reziste cât mai mult timp trebuie să respecți mai multe reguli de conservare a alimentelor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reguli importante atunci când faci conserve în casă

Conservarea alimentelor îți va permite să eviți risipa alimentară. Poți face asta prin congelare, dar și preparând murături sau dulcețuri. Apoi, iarna, având o varietate de conserve la dispoziție, te poți bucura de o gamă mai largă de opțiuni culinare.

Conservele din cămară pot fi o salvare atunci când apar situații neprevăzute, cum ar fi calamități naturale, probleme logistice sau când din anumite motive sunt stocuri reduse în magazine.

Prepararea dulcețurilor, murăturilor și altor conserve de casă necesită atenție specială la respectarea regulilor de igienă pentru a preveni contaminarea și deteriorarea alimentelor. Dacă le respecți te vei bucura peste iarnă de alimente sigure, gustoase și pline de nutrienți.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te speli foarte bine pe mâini cu apă caldă și săpun. De asemenea, trebuie să ai părul prins înainte de a te apuca de treabă.

Pregătește-ți toate instrumentele și ustensilele necesare. Acestea trebuie să fie curate și uscate înainte de a le utiliza. Spală cu regularitate suprafețele de lucru, tocătoarele, bolurile și orice alte obiecte cu care vin în contact alimentele.

După ce toate lucrurile acestea au fost organizate, treci la alegerea celor mai bune ingrediente. Fructele și legumele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Folosește-le doar pe cele care nu au urme de lovire, de mucegai sau alte semne că ar intra într-un proces de deteriorare.

Ai grijă ca ingredientele curate să nu intre în contact cu cele ce urmează a fi spălate. În felul acesta eviți contaminarea.

Pregătirea recipientelor

După ce ai pregătit toate ingredientele, pregătește sticlele, borcanele și capacele lor. Acestea trebuie sterilizate prin fierbere sau folosind un sterilizator special înainte de a le umple cu conserve. Manipulează-le apoi cu mâinile curate sau cu ajutorul unor ustensile sterilizate.

Pe tot parcursul procesului de preparare păstrează un mediu de lucru curat și ordonat. Asigură-te că ingredientele nu intră în contact cu suprafețe nespălate sau nesterilizate. Folosește mănuși de bucătărie sau cârpe curate pentru a manipula sticlele și borcanele fierbinți în timpul procesului de conservare.

Atunci când te apuci de lucru urmează cu atenție rețeta și timpul de gătire pentru a te asigura că obții conserve sigure pentru consum care rezistă peste iarnă.

Depozitarea conservelor

După ce borcanele și sticlele s-au răcit verifică dacă sunt sigilate corespunzător după răcire, astfel încât capacul să fie în jos și să nu se poată apăsa.

Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat, departe de lumină directă a soarelui și de surse de căldură. Temperatura de depozitare ar trebui să fie sub 24°C. Nu depozita conservele în locuri unde temperatura poate fluctua semnificativ, cum ar fi subsoluri umede sau garaje.

Fiecare recipient ar trebui etichetat cu anul în care a fost produs și cu conținutul său. Ideal este să le consumi pe cele mai vechi înaintea celor mai nou preparate.

Ce se poate întâmpla dacă nu respecți regulile de igienă

Botulismul este o intoxicație alimentară rară, dar gravă, cauzată de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii produc o toxina extrem de puternică, numită toxina botulinică, care poate provoca paralizie musculară și, în cazuri grave, poate fi fatală.

Conservarea necorespunzătoare a alimentelor, în special a celor din casă, poate crește riscul de dezvoltare a botulismului. Bacteriile Clostridium botulinum pot supraviețui și crește în medii lipsite de oxigen, precum conservele închise ermetic.

Cel mai sigur mod de a evita apariția acestei bacterii este să sterilizezi corect sticlele și borcanele înainte de a adăuga alimentele. Poți face acest lucru prin fierberea lor timp de cel puțin 10-15 minute sau utilizarea unui sterilizator special.

De asemenea, este foarte important să respecți timpul și temperatura de conservare, precum și utilizarea corectă a presiunii sau a metodelor de conservare în mediu acid, scrie Healthline.

Pentru conservarea alimentelor în borcane, asigură-te că rețeta conține suficient acid (de exemplu, oțet) pentru a menține un mediu acid. Bacteriile Clostridium botulinum nu pot crește în medii cu un pH scăzut.

Gravide, sugari și persoanele cu imunitate scăzută ar trebui să fie mai precaute și să evite consumul de conserve de casă, în special cele făcute în gospodărie sau achiziționate de la producători mici. Acestea pot prezenta un risc mai mare de contaminare cu Clostridium botulinum.

Alte reguli de urmat când faci conserve de casă

Atunci când faci conserve de casă fiecare detaliu este important pentru ca acestea să fie sigure și să rezite cât mai mult timp. Înainte de a cumpăra fructele și legumele, consultă rețeta pentru a ști cantitatea și starea necesară a ingredientelor.

Încă de la piață, când achiziționezi fructele și legumele, trebuie să fii atentă să le alegi pe cele mai proaspete, fără semne evidente de deteriorare, putrefacție sau mucegai.

Fructele trebuie să fie coapte complet, dar nu foarte mature sau prea moi, deoarece nu își vor păstra forma și textura în timpul procesului de conservare. Alege-le astfel încât să aibă dimensiuni relativ uniforme, astfel încât acestea să se încadreze bine în sticle sau borcane.

Atunci când le speli ai grijă să rămână pe cât se poate intacte pentru a nu se degrabă în timpul procesului de conservare.

Optează pentru fructe și legume care sunt în sezon, deoarece sunt mai gustoase, mai ieftine și pot fi mai ușor de găsit în stadiul lor optim de coacere.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Mazăre în saramură la borcan, alături de usturoi și condimente
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Mazăre în saramură la borcan, naturală, simplă și cu gust ca din grădină
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Regele Charles și-a întâmpinat oaspeții la Palatul Holyroodhouse. Cum arată după speculațiile despre starea sa de sănătate
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Economist, despre măsurile de austeritate: M-aș fi bucurat ca primele tăieri să fie subvențiile partidelor
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Ce a putut păţi milionarul român care s-a botezat din nou la 45 de ani
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Cine e Anna Leu, soția regretatului sportiv Mihai Leu. Ea este femeia care i-a fost alături sportivului până în ultimele clipe
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Fiica lui Eminem a vorbit despre lupta dusă în tăcere de tatăl ei: Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Fiica lui Eminem a vorbit despre „lupta” dusă în tăcere de tatăl ei: „Am ajuns să înțeleg prin ce a trecut”
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
Efectele cățărărilor asupra sănătății. Cum te poate ajuta acest efort fizic
fresh
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
închide