Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști

Să pui conserve pentru iarnă poate fi o sarcină destul de solicitantă, însă satisfacția de a avea fructe și legume disponibile pe toată perioada sezonului rece este una enormă. În plus, orice conservă vei face vei avea avantajul de a le putea folosi pentru mai multe preparate pentru că sunt foarte versatile. Descoperă și tu câteva reguli importante atunci când faci conserve în casă. Iată ce spun specialiștii.

Conserve de iarnă pregătită deupă niște reguli simple de igienă
Respectarea regulilor de igienă crește durata de viață a conservelor pentru iarnă / Shutterstock

Fructele și legumele nu sunt disponibile pe tot parcursul anului. Din fericire există soluții pentru a le păstra pentru perioade mai lungi de timp. Aceste practici sunt vechi de mii de ani.

Dintotdeauna oamenii au avut nevoie să consume fructe și legume pe tot parcursul anului. Astăzi metodele s-au modernizat și ai posibilitatea să conservi mult mai multe alimente, în moduri cât mai creative. Totuși, pentru ca acestea să fie sigure și să reziste cât mai mult timp trebuie să respecți mai multe reguli de conservare a alimentelor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reguli importante atunci când faci conserve în casă

Conservarea alimentelor îți va permite să eviți risipa alimentară. Poți face asta prin congelare, dar și preparând murături sau dulcețuri. Apoi, iarna, având o varietate de conserve la dispoziție, te poți bucura de o gamă mai largă de opțiuni culinare.

Conservele din cămară pot fi o salvare atunci când apar situații neprevăzute, cum ar fi calamități naturale, probleme logistice sau când din anumite motive sunt stocuri reduse în magazine.

Prepararea dulcețurilor, murăturilor și altor conserve de casă necesită atenție specială la respectarea regulilor de igienă pentru a preveni contaminarea și deteriorarea alimentelor. Dacă le respecți te vei bucura peste iarnă de alimente sigure, gustoase și pline de nutrienți.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te speli foarte bine pe mâini cu apă caldă și săpun. De asemenea, trebuie să ai părul prins înainte de a te apuca de treabă.

Pregătește-ți toate instrumentele și ustensilele necesare. Acestea trebuie să fie curate și uscate înainte de a le utiliza. Spală cu regularitate suprafețele de lucru, tocătoarele, bolurile și orice alte obiecte cu care vin în contact alimentele.

După ce toate lucrurile acestea au fost organizate, treci la alegerea celor mai bune ingrediente. Fructele și legumele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Folosește-le doar pe cele care nu au urme de lovire, de mucegai sau alte semne că ar intra într-un proces de deteriorare.

Ai grijă ca ingredientele curate să nu intre în contact cu cele ce urmează a fi spălate. În felul acesta eviți contaminarea.

Pregătirea recipientelor

După ce ai pregătit toate ingredientele, pregătește sticlele, borcanele și capacele lor. Acestea trebuie sterilizate prin fierbere sau folosind un sterilizator special înainte de a le umple cu conserve. Manipulează-le apoi cu mâinile curate sau cu ajutorul unor ustensile sterilizate.

Pe tot parcursul procesului de preparare păstrează un mediu de lucru curat și ordonat. Asigură-te că ingredientele nu intră în contact cu suprafețe nespălate sau nesterilizate. Folosește mănuși de bucătărie sau cârpe curate pentru a manipula sticlele și borcanele fierbinți în timpul procesului de conservare.

Atunci când te apuci de lucru urmează cu atenție rețeta și timpul de gătire pentru a te asigura că obții conserve sigure pentru consum care rezistă peste iarnă.

Depozitarea conservelor

După ce borcanele și sticlele s-au răcit verifică dacă sunt sigilate corespunzător după răcire, astfel încât capacul să fie în jos și să nu se poată apăsa.

Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat, departe de lumină directă a soarelui și de surse de căldură. Temperatura de depozitare ar trebui să fie sub 24°C. Nu depozita conservele în locuri unde temperatura poate fluctua semnificativ, cum ar fi subsoluri umede sau garaje.

Fiecare recipient ar trebui etichetat cu anul în care a fost produs și cu conținutul său. Ideal este să le consumi pe cele mai vechi înaintea celor mai nou preparate.

Ce se poate întâmpla dacă nu respecți regulile de igienă

Botulismul este o intoxicație alimentară rară, dar gravă, cauzată de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii produc o toxina extrem de puternică, numită toxina botulinică, care poate provoca paralizie musculară și, în cazuri grave, poate fi fatală.

Conservarea necorespunzătoare a alimentelor, în special a celor din casă, poate crește riscul de dezvoltare a botulismului. Bacteriile Clostridium botulinum pot supraviețui și crește în medii lipsite de oxigen, precum conservele închise ermetic.

Cel mai sigur mod de a evita apariția acestei bacterii este să sterilizezi corect sticlele și borcanele înainte de a adăuga alimentele. Poți face acest lucru prin fierberea lor timp de cel puțin 10-15 minute sau utilizarea unui sterilizator special.

De asemenea, este foarte important să respecți timpul și temperatura de conservare, precum și utilizarea corectă a presiunii sau a metodelor de conservare în mediu acid, scrie Healthline.

Pentru conservarea alimentelor în borcane, asigură-te că rețeta conține suficient acid (de exemplu, oțet) pentru a menține un mediu acid. Bacteriile Clostridium botulinum nu pot crește în medii cu un pH scăzut.

Gravide, sugari și persoanele cu imunitate scăzută ar trebui să fie mai precaute și să evite consumul de conserve de casă, în special cele făcute în gospodărie sau achiziționate de la producători mici. Acestea pot prezenta un risc mai mare de contaminare cu Clostridium botulinum.

Alte reguli de urmat când faci conserve de casă

Atunci când faci conserve de casă fiecare detaliu este important pentru ca acestea să fie sigure și să rezite cât mai mult timp. Înainte de a cumpăra fructele și legumele, consultă rețeta pentru a ști cantitatea și starea necesară a ingredientelor.

Încă de la piață, când achiziționezi fructele și legumele, trebuie să fii atentă să le alegi pe cele mai proaspete, fără semne evidente de deteriorare, putrefacție sau mucegai.

Fructele trebuie să fie coapte complet, dar nu foarte mature sau prea moi, deoarece nu își vor păstra forma și textura în timpul procesului de conservare. Alege-le astfel încât să aibă dimensiuni relativ uniforme, astfel încât acestea să se încadreze bine în sticle sau borcane.

Atunci când le speli ai grijă să rămână pe cât se poate intacte pentru a nu se degrabă în timpul procesului de conservare.

Optează pentru fructe și legume care sunt în sezon, deoarece sunt mai gustoase, mai ieftine și pot fi mai ușor de găsit în stadiul lor optim de coacere.

Citește și
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Gem de coacăze cu mure în borcan și în linguriță
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Gem de coacăze cu mure, aromat, dulce-acrișor și vibrant
Dulceață de coacăze negre în borcan și în linguriță
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Dulceață de coacăze negre. Rețetă din bucătăria tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Vremea la extreme. Cod portocaliu de caniculă în vest, cod galben de furtuni în mai multe judeţe
Vremea la extreme. Cod portocaliu de caniculă în vest, cod galben de furtuni în mai multe judeţe
Vremea la extreme. Cod portocaliu de caniculă în vest, cod galben de furtuni în mai multe judeţe
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
amp;#8220;Mi-e ruşine să spun” Ce a putut dezvălui Ion Ţiriac despre pensia uriaşă pe care o primeşte de la statul român
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
închide