Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști

Să pui conserve pentru iarnă poate fi o sarcină destul de solicitantă, însă satisfacția de a avea fructe și legume disponibile pe toată perioada sezonului rece este una enormă. În plus, orice conservă vei face vei avea avantajul de a le putea folosi pentru mai multe preparate pentru că sunt foarte versatile. Descoperă și tu câteva reguli importante atunci când faci conserve în casă. Iată ce spun specialiștii.

Conserve de iarnă pregătită deupă niște reguli simple de igienă
Respectarea regulilor de igienă crește durata de viață a conservelor pentru iarnă / Shutterstock

Fructele și legumele nu sunt disponibile pe tot parcursul anului. Din fericire există soluții pentru a le păstra pentru perioade mai lungi de timp. Aceste practici sunt vechi de mii de ani.

Dintotdeauna oamenii au avut nevoie să consume fructe și legume pe tot parcursul anului. Astăzi metodele s-au modernizat și ai posibilitatea să conservi mult mai multe alimente, în moduri cât mai creative. Totuși, pentru ca acestea să fie sigure și să reziste cât mai mult timp trebuie să respecți mai multe reguli de conservare a alimentelor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reguli importante atunci când faci conserve în casă

Conservarea alimentelor îți va permite să eviți risipa alimentară. Poți face asta prin congelare, dar și preparând murături sau dulcețuri. Apoi, iarna, având o varietate de conserve la dispoziție, te poți bucura de o gamă mai largă de opțiuni culinare.

Conservele din cămară pot fi o salvare atunci când apar situații neprevăzute, cum ar fi calamități naturale, probleme logistice sau când din anumite motive sunt stocuri reduse în magazine.

Prepararea dulcețurilor, murăturilor și altor conserve de casă necesită atenție specială la respectarea regulilor de igienă pentru a preveni contaminarea și deteriorarea alimentelor. Dacă le respecți te vei bucura peste iarnă de alimente sigure, gustoase și pline de nutrienți.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te speli foarte bine pe mâini cu apă caldă și săpun. De asemenea, trebuie să ai părul prins înainte de a te apuca de treabă.

Pregătește-ți toate instrumentele și ustensilele necesare. Acestea trebuie să fie curate și uscate înainte de a le utiliza. Spală cu regularitate suprafețele de lucru, tocătoarele, bolurile și orice alte obiecte cu care vin în contact alimentele.

După ce toate lucrurile acestea au fost organizate, treci la alegerea celor mai bune ingrediente. Fructele și legumele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Folosește-le doar pe cele care nu au urme de lovire, de mucegai sau alte semne că ar intra într-un proces de deteriorare.

Ai grijă ca ingredientele curate să nu intre în contact cu cele ce urmează a fi spălate. În felul acesta eviți contaminarea.

Pregătirea recipientelor

După ce ai pregătit toate ingredientele, pregătește sticlele, borcanele și capacele lor. Acestea trebuie sterilizate prin fierbere sau folosind un sterilizator special înainte de a le umple cu conserve. Manipulează-le apoi cu mâinile curate sau cu ajutorul unor ustensile sterilizate.

Pe tot parcursul procesului de preparare păstrează un mediu de lucru curat și ordonat. Asigură-te că ingredientele nu intră în contact cu suprafețe nespălate sau nesterilizate. Folosește mănuși de bucătărie sau cârpe curate pentru a manipula sticlele și borcanele fierbinți în timpul procesului de conservare.

Atunci când te apuci de lucru urmează cu atenție rețeta și timpul de gătire pentru a te asigura că obții conserve sigure pentru consum care rezistă peste iarnă.

Depozitarea conservelor

După ce borcanele și sticlele s-au răcit verifică dacă sunt sigilate corespunzător după răcire, astfel încât capacul să fie în jos și să nu se poată apăsa.

Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat, departe de lumină directă a soarelui și de surse de căldură. Temperatura de depozitare ar trebui să fie sub 24°C. Nu depozita conservele în locuri unde temperatura poate fluctua semnificativ, cum ar fi subsoluri umede sau garaje.

Fiecare recipient ar trebui etichetat cu anul în care a fost produs și cu conținutul său. Ideal este să le consumi pe cele mai vechi înaintea celor mai nou preparate.

Ce se poate întâmpla dacă nu respecți regulile de igienă

Botulismul este o intoxicație alimentară rară, dar gravă, cauzată de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii produc o toxina extrem de puternică, numită toxina botulinică, care poate provoca paralizie musculară și, în cazuri grave, poate fi fatală.

Conservarea necorespunzătoare a alimentelor, în special a celor din casă, poate crește riscul de dezvoltare a botulismului. Bacteriile Clostridium botulinum pot supraviețui și crește în medii lipsite de oxigen, precum conservele închise ermetic.

Cel mai sigur mod de a evita apariția acestei bacterii este să sterilizezi corect sticlele și borcanele înainte de a adăuga alimentele. Poți face acest lucru prin fierberea lor timp de cel puțin 10-15 minute sau utilizarea unui sterilizator special.

De asemenea, este foarte important să respecți timpul și temperatura de conservare, precum și utilizarea corectă a presiunii sau a metodelor de conservare în mediu acid, scrie Healthline.

Pentru conservarea alimentelor în borcane, asigură-te că rețeta conține suficient acid (de exemplu, oțet) pentru a menține un mediu acid. Bacteriile Clostridium botulinum nu pot crește în medii cu un pH scăzut.

Gravide, sugari și persoanele cu imunitate scăzută ar trebui să fie mai precaute și să evite consumul de conserve de casă, în special cele făcute în gospodărie sau achiziționate de la producători mici. Acestea pot prezenta un risc mai mare de contaminare cu Clostridium botulinum.

Alte reguli de urmat când faci conserve de casă

Atunci când faci conserve de casă fiecare detaliu este important pentru ca acestea să fie sigure și să rezite cât mai mult timp. Înainte de a cumpăra fructele și legumele, consultă rețeta pentru a ști cantitatea și starea necesară a ingredientelor.

Încă de la piață, când achiziționezi fructele și legumele, trebuie să fii atentă să le alegi pe cele mai proaspete, fără semne evidente de deteriorare, putrefacție sau mucegai.

Fructele trebuie să fie coapte complet, dar nu foarte mature sau prea moi, deoarece nu își vor păstra forma și textura în timpul procesului de conservare. Alege-le astfel încât să aibă dimensiuni relativ uniforme, astfel încât acestea să se încadreze bine în sticle sau borcane.

Atunci când le speli ai grijă să rămână pe cât se poate intacte pentru a nu se degrabă în timpul procesului de conservare.

Optează pentru fructe și legume care sunt în sezon, deoarece sunt mai gustoase, mai ieftine și pot fi mai ușor de găsit în stadiul lor optim de coacere.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
maioneză de post de la mănăstire
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
carne de curcan pe un tocător
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Gutui coapte cu nuci și miere pe o farfurie cu furculiță și într-un bol de sticlă
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Gutui coapte cu nuci și miere. Aromă de toamnă, simplitate și căldură în farfurie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
Galerie foto
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
anghinarea
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
legume la cuptor
06:56
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
05:55
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Augsburger Zwetschgendatschi
05:33
Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez Rețetă cu multe prune și aluat subțire. Augsburger Zwetschgendatschi, un deliciu bavarez
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
29 noiembrie, 06:41
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Supă finlandeză de somon în bol alb
29 noiembrie, 05:53
Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară în bol oval, o lingură și mere proaspete
29 noiembrie, 05:16
Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat Varză roșie gătită cu mere și scorțișoară. Un preparat dulceag și aromat
marry me chicken
28 noiembrie, 10:01
Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken
persoana care încălzește mâncare la microunde
28 noiembrie, 09:53
10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde 10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
4 zodii experimentează norocul și abundența în decembrie 2025. Vezi dacă te numeri printre ele
Ziua Z pentru mașinile vechi din Madrid. Şoferii, nevoiți să-și vândă autoturismele pe 100 € la dezmembrări
"Ziua Z" pentru mașinile vechi din Madrid. Şoferii, nevoiți să-și vândă autoturismele pe 100 € la dezmembrări
"Ziua Z" pentru mașinile vechi din Madrid. Şoferii, nevoiți să-și vândă autoturismele pe 100 € la dezmembrări
Unde au ajuns sute de milioane de euro din averea lui Ion Ţiriac. Fiul său a făcut anunţul
Unde au ajuns sute de milioane de euro din averea lui Ion Ţiriac. Fiul său a făcut anunţul
Unde au ajuns sute de milioane de euro din averea lui Ion Ţiriac. Fiul său a făcut anunţul
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Google integrează Gemini și în Google Maps. Cum schimbă AI aplicația
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tobă de casă, aromată, fragedă, cu textură tradițională
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Tot ce trebuie să știi despre ciorapii compresivi în sarcină
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
Cele mai bune 10 alimente care cresc testosteronul amp;#8211; susținute de studii științifice
fresh
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

10 mâncăruri pe care nu ar trebui să le încălzești niciodată la cuptorul cu microunde

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Rețeta care a făcut milioane de oameni să se îndrăgostească: Marry Me Chicken

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare

Supă finlandeză de somon, cremoasă, gustoasă și hrănitoare
închide