Reguli importante atunci când faci conserve în casă. Sfaturi utile de la specialiști

Să pui conserve pentru iarnă poate fi o sarcină destul de solicitantă, însă satisfacția de a avea fructe și legume disponibile pe toată perioada sezonului rece este una enormă. În plus, orice conservă vei face vei avea avantajul de a le putea folosi pentru mai multe preparate pentru că sunt foarte versatile. Descoperă și tu câteva reguli importante atunci când faci conserve în casă. Iată ce spun specialiștii.

Conserve de iarnă pregătită deupă niște reguli simple de igienă
Respectarea regulilor de igienă crește durata de viață a conservelor pentru iarnă / Shutterstock

Fructele și legumele nu sunt disponibile pe tot parcursul anului. Din fericire există soluții pentru a le păstra pentru perioade mai lungi de timp. Aceste practici sunt vechi de mii de ani.

Dintotdeauna oamenii au avut nevoie să consume fructe și legume pe tot parcursul anului. Astăzi metodele s-au modernizat și ai posibilitatea să conservi mult mai multe alimente, în moduri cât mai creative. Totuși, pentru ca acestea să fie sigure și să reziste cât mai mult timp trebuie să respecți mai multe reguli de conservare a alimentelor.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Reguli importante atunci când faci conserve în casă

Conservarea alimentelor îți va permite să eviți risipa alimentară. Poți face asta prin congelare, dar și preparând murături sau dulcețuri. Apoi, iarna, având o varietate de conserve la dispoziție, te poți bucura de o gamă mai largă de opțiuni culinare.

Conservele din cămară pot fi o salvare atunci când apar situații neprevăzute, cum ar fi calamități naturale, probleme logistice sau când din anumite motive sunt stocuri reduse în magazine.

Prepararea dulcețurilor, murăturilor și altor conserve de casă necesită atenție specială la respectarea regulilor de igienă pentru a preveni contaminarea și deteriorarea alimentelor. Dacă le respecți te vei bucura peste iarnă de alimente sigure, gustoase și pline de nutrienți.

Primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te speli foarte bine pe mâini cu apă caldă și săpun. De asemenea, trebuie să ai părul prins înainte de a te apuca de treabă.

Pregătește-ți toate instrumentele și ustensilele necesare. Acestea trebuie să fie curate și uscate înainte de a le utiliza. Spală cu regularitate suprafețele de lucru, tocătoarele, bolurile și orice alte obiecte cu care vin în contact alimentele.

După ce toate lucrurile acestea au fost organizate, treci la alegerea celor mai bune ingrediente. Fructele și legumele trebuie să fie de cea mai bună calitate. Folosește-le doar pe cele care nu au urme de lovire, de mucegai sau alte semne că ar intra într-un proces de deteriorare.

Ai grijă ca ingredientele curate să nu intre în contact cu cele ce urmează a fi spălate. În felul acesta eviți contaminarea.

Pregătirea recipientelor

După ce ai pregătit toate ingredientele, pregătește sticlele, borcanele și capacele lor. Acestea trebuie sterilizate prin fierbere sau folosind un sterilizator special înainte de a le umple cu conserve. Manipulează-le apoi cu mâinile curate sau cu ajutorul unor ustensile sterilizate.

Pe tot parcursul procesului de preparare păstrează un mediu de lucru curat și ordonat. Asigură-te că ingredientele nu intră în contact cu suprafețe nespălate sau nesterilizate. Folosește mănuși de bucătărie sau cârpe curate pentru a manipula sticlele și borcanele fierbinți în timpul procesului de conservare.

Atunci când te apuci de lucru urmează cu atenție rețeta și timpul de gătire pentru a te asigura că obții conserve sigure pentru consum care rezistă peste iarnă.

Depozitarea conservelor

După ce borcanele și sticlele s-au răcit verifică dacă sunt sigilate corespunzător după răcire, astfel încât capacul să fie în jos și să nu se poată apăsa.

Apoi depozitează-le într-un loc răcoros, uscat și întunecat, departe de lumină directă a soarelui și de surse de căldură. Temperatura de depozitare ar trebui să fie sub 24°C. Nu depozita conservele în locuri unde temperatura poate fluctua semnificativ, cum ar fi subsoluri umede sau garaje.

Fiecare recipient ar trebui etichetat cu anul în care a fost produs și cu conținutul său. Ideal este să le consumi pe cele mai vechi înaintea celor mai nou preparate.

Ce se poate întâmpla dacă nu respecți regulile de igienă

Botulismul este o intoxicație alimentară rară, dar gravă, cauzată de bacteriile Clostridium botulinum. Aceste bacterii produc o toxina extrem de puternică, numită toxina botulinică, care poate provoca paralizie musculară și, în cazuri grave, poate fi fatală.

Conservarea necorespunzătoare a alimentelor, în special a celor din casă, poate crește riscul de dezvoltare a botulismului. Bacteriile Clostridium botulinum pot supraviețui și crește în medii lipsite de oxigen, precum conservele închise ermetic.

Cel mai sigur mod de a evita apariția acestei bacterii este să sterilizezi corect sticlele și borcanele înainte de a adăuga alimentele. Poți face acest lucru prin fierberea lor timp de cel puțin 10-15 minute sau utilizarea unui sterilizator special.

De asemenea, este foarte important să respecți timpul și temperatura de conservare, precum și utilizarea corectă a presiunii sau a metodelor de conservare în mediu acid, scrie Healthline.

Pentru conservarea alimentelor în borcane, asigură-te că rețeta conține suficient acid (de exemplu, oțet) pentru a menține un mediu acid. Bacteriile Clostridium botulinum nu pot crește în medii cu un pH scăzut.

Gravide, sugari și persoanele cu imunitate scăzută ar trebui să fie mai precaute și să evite consumul de conserve de casă, în special cele făcute în gospodărie sau achiziționate de la producători mici. Acestea pot prezenta un risc mai mare de contaminare cu Clostridium botulinum.

Alte reguli de urmat când faci conserve de casă

Atunci când faci conserve de casă fiecare detaliu este important pentru ca acestea să fie sigure și să rezite cât mai mult timp. Înainte de a cumpăra fructele și legumele, consultă rețeta pentru a ști cantitatea și starea necesară a ingredientelor.

Încă de la piață, când achiziționezi fructele și legumele, trebuie să fii atentă să le alegi pe cele mai proaspete, fără semne evidente de deteriorare, putrefacție sau mucegai.

Fructele trebuie să fie coapte complet, dar nu foarte mature sau prea moi, deoarece nu își vor păstra forma și textura în timpul procesului de conservare. Alege-le astfel încât să aibă dimensiuni relativ uniforme, astfel încât acestea să se încadreze bine în sticle sau borcane.

Atunci când le speli ai grijă să rămână pe cât se poate intacte pentru a nu se degrabă în timpul procesului de conservare.

Optează pentru fructe și legume care sunt în sezon, deoarece sunt mai gustoase, mai ieftine și pot fi mai ușor de găsit în stadiul lor optim de coacere.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși de post cu apă minerală în două vase
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
Gogoși de post cu apă minerală. Rețetă simplă și ușoară
marinadă pentru pește prăjit pe o farfurie
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Clătite de post cu apă minerală servite pe o farfurie gri
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Clătite de post cu apă minerală. Desertul perfect și ușor de preparat
Tocănița de post cu ciuperci servită într-un castron alb
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Un cozonac proaspăt scos din cuptor și feliat pe un tocător de lemn
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
brânzeturi proaspete din Europa puse pe un tocător de lemn
Galerie foto
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
Top 10 cele mai cunoscute brânzeturi proaspete din Europa. 2 dintre ele sunt din România
O sticlă cu ulei de măsline alături de o farfurie plină cu măsline negre
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Cum alegi cel mai bun ulei de măsline din magazin. Sfaturi de la experți
Urzici puse pe un tocător de lemn și care urmează să fie congelate
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Cum se congelează urzicile. 4 pași simpli pentru orice gospodină
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
rețete cu pește de Florii puse pe o masă
06:01
7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă 7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
Două borcane cu gem de rubarbă și lingurițe
05:43
Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor Gem de rubarbă. Rețeta unui gem cu gust dulce-acrișor
Doradă pusă într-o tavă la cuptor
04:45
Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor Ingredientul secret pentru doradă. Cea mai bună rețetă de pește la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor
03:39
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Două tăvi cu cozonaci unși cu un sirop special
26 aprilie, 09:17
Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos
Friptură fragedă de curcan la cuptor pe o masă neagră
26 aprilie, 09:08
Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
condimente pentru carnea de miel
25 aprilie, 08:45
7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă 7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă
rețetă carne de porc la cuptor cu legume
25 aprilie, 06:55
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
1
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
De ce se lasă cozonacul după coacere. Pași esențiali pentru un cozonac perfect
Cozonacii nu sunt cel mai ușor desert de preparat. Trebuie să fii atentă la o mulțime de detalii, de la temperatura ingredientelor la modul în care în care îi manevrezi după...
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
2
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Rețetă de marinadă pentru pește prăjit. Ingredientul care îi dă savoare preparatului tău
Peștele prăjit poate fi mai gustos dacă înainte de a-l pune în tigaia cu ulei încins îl lași câteva ore sau peste noapte într-o compoziție cu condimente și ierburi aromatice. Descoperă...
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
3
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Gogoși de post împletite. Un desert simplu și delicios
Dacă ai în plan să prepari gogoși pentru momentele dulci ale zilei, îți recomandăm să încerci rețeta de gogoși de post împletite. Este un mod de a da aspect cuceritor celui...
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
4
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Tocăniță de post cu ciuperci, o rețetă simplă și delicioasă
Ciupercile sunt o sursă excelentă de proteine și este important să le integrezi în dieta ta, mai ales în perioadele de post. O variantă delicioasă de a face acest lucru este...
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
5
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
Mousse de ciocolată cu fructe de pădure. Rețetă delicioasă, din doar 3 ingrediente
O reţetă clasică de mousse de ciocolată cu fructe de pădure, un desert cremos, mătăsos şi încărcat cu aromă de ciocolată, care este făcut din doar 3 ingrediente și 3 pași...
Parteneri
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Zodia nefericită a lunii mai 2024. Ea are cele mai multe probleme din cauza stresului
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Judeţele care se vor dezvolta puternic. Proiectul de infrastructură care va transforma estul României
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
Decizia radicală luată de fiica cea mare a lui Cristi Borcea, la 20 de ani. Momentul care îi poate schimba total viaţa
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
La mulți ani de Florii! Cele mai frumoase mesaje și felicitări pentru sărbătoriți
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Bensu Soral din Bariere Invizibile revine pe micile ecrane într-un nou proiect profesional. Despre ce este vorba
Boala zombie care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Boala „zombie” care a trecut de la animale la oameni. Deja ar fi făcut 2 victime
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Brioșe din aluat de cozonac, cu ciocolată
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Cea mai bună tehnică de adormire a copilului. Cum poți să-i oferi un somn de calitate
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: Este o formă de respect
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Celine Dion a dezvăluit motivul pentru care nu împrumută niciodată haine de la designeri de top: „Este o formă de respect”
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
Cauze frecvente ale ochilor roșii. Ce poate indica acest simptom
fresh
Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

Carne de porc cu legume la cuptor, perfectă pentru masa de Paște

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

7 condimente pentru carnea de miel. Ce nu trebuie să-ți lipsească pentru o masă delicioasă

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Cu ce se ung cozonacii ca să iasă lucioși și perfect rumeniți. Secrete pentru un cozonac aspectuos

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă

7 rețete cu pește de Florii. Cele mai bune preparate pe care poți să le pui pe masă
închide