De ce trebuie să tragi fulgii de ovăz la tigaie înainte de a-i folosi în preparate
Ovăzul este ingredientul pe care îl întâlnești pe orice listă de alimente sănătoase. Nu doar că are numeroase beneficii asupra sănătății, dar îl poți găti fără prea mari bătăi de cap și într-un timp relativ scurt. Nu ai niciun motiv să nu îl incluzi în meniul tău. Chiar dacă crezi că știi totul despre el, află și de ce trebuie să tragi fulgii de ovăz la tigaie înainte de a-i folosi în preparate.
Oricând vrei un mic-dejun rapid sau o gustare sănătoasă nu trebuie decât să amesteci niște fulgi de ovăz cu apă sau lapte, să pui deasupra câteva felii de fructe și gata! Totuși, nu trebuie să te limitezi la rețete atât de simple, pentru că ovăzul este folosit în mii de feluri pe întreg globul. Este folosit la gustări, deserturi sau mâncăruri sărate, în combinație cu fructe, legume sau chiar carne.
Cele mai comune topping-uri pentru terciul de ovăz sunt mierea, nucile, fructele și uleiul de cocos. Acestea oferă un plus de dulceață, dar și de textură, aspecte care îi lipsesc ovăzului. Atunci când vine vorba de preparate sărate, poți folosi sosul pesto sau roșiile uscate la soare pentru un plus de consistență.
De ce trebuie să tragi fulgii de ovăz la tigaie
Un alt mod de a îmbogăți gustul fulgilor de ovăz este să îi tragi un pic la tigaie înainte de a-i folosi. Acest proces le potențează aroma pentru că în urma tratamentului termic aminoacizii și zaharurile reacționează, rezultând note de caramel sau nuci. Poți chiar să adaugi unt sau ulei de cocos.
Nu este greu să tragi la tigaie fulgii de ovăz. Trebuie să pui o tigaie antiaderentă la foc, pe flacără mare. Apoi adugi jumătate de lingură de unt. Când s-a topit și face spumă, pui fulgii de ovăz și îi lași câteva minute, amestecând din când în când. Dacă nu vrei să pui niciun fel de grăsime, atunci îi adaugi în tigaie imediat ce aceasta s-a încins. Poți lăsa fulgii mai mult sau mai puțin în funcție de preferințele tale. După ce vei face acest proces de câteva ori, îți vei da seama cât de prăjiți îți plac.
Mai apoi, tot ce trebuie să faci este să-i iei din tigaie și să îi folosești ca de obicei. Dacă vrei să faci o cantitate mai mare, îi poți păstra în recipiente curate și uscate, închise ermetic.
Ai aici beneficiile consumului zilnic de fulgi de ovăz.
Care sunt avantajele consumului de fulgi de ovăz
Ovăzul este bogat în fibre solubile numite beta-glucan, care sunt benefice pentru sănătatea inimii. 200 de grame de fulgi de ovăz gătit au un aport de 30 de grame de carbohidrați complecși.
Indicele glicemic al ovăzului este de aproximativ 57, iar sarcina glicemică este de 11. Făina de ovăz este considerată a fi un aliment cu glicemie moderat scăzută. Cu cât dimensiunea particulelor de fulgi de ovăz este mai mare, cu atât valoarea glicemică este mai mică.
Ovăzul simplu are cu 2,5 g de grăsimi mai mult per porție. Acestea sunt în mare parte grăsimi polinesaturate și mononesaturate cu foarte puține grăsimi saturate. Ovăzul este și o sursă bună de proteine, aducând aproximativ 5 grame per porție.
Ovăzul este o sursă bună de mangan, fier, magneziu, zinc și seleniu.
Caloriile din fulgii de ovăz provin în principal din carbohidrați. Aceștia furnizează aproximativ 100 de calorii, în timp ce grăsimile și proteinele oferă fiecare aproximativ 20 de calorii fiecare. O jumătate de cană de fulgi de ovăz are un aport de 140 de calorii.