Diferența dintre piure de roșii și sos de roșii. Ce poți să folosești în preparatele tale

Multe rețete cer sos de roșii sau piure de roșii. Dacă te-ai întrebat care este diferența dintre piure de roșii și sos de roșii, dar și când poate fi folosit fiecare dintre ele, iată câteva explicații ce îți vor fi de folos data viitoare când gătești.

piure de roșii vs sos de roșii într-o imagine colaj
Piureul de roșii este baza pentru orice sos de roșii / Shutterstock

Roșiile sunt unele dintre alimentele care nu au fost apreciate de la început. În Evul Mediu oamenii nu le-au consumat mai bine de 200 de ani pentru că le considerau otrăvitoare. Le numeau chiar „mere otrăvite”. Nu era vina lor, ci a vaselor de cositor cu o concentrație mare de plumb în care erau servite și care ducea la decesul consumatorilor.

Odată cu apariția pizzei napoletane, oamenii au înțeles că nu roșiile sunt otrăvitoare. De atunci, au devenit din ce în ce mai iubite, deși sunt în continuare neînțelese, în jurul lor ducându-se o întreagă dispută: sunt fructe sau legume.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Diferența dintre piure de roșii și sos de roșii

Dincolo de orice controverse, roșiile s-au dovedit a fi foarte versatile. Au devenit în timp parte integrantă a multor bucătării din întreaga lume. De fapt, există prea multe opțiuni. Poate ți s-a întâmplat și ție să mergi la raionul de conserve din supermarket și să nu știi ce să alegi pentru mâncarea ta.

Găsești pastă de roșii, roșii zdrobite, roșii tăiate cubulețe, roșii înăbușite și roșii întregi decojite și nedecojite. Sunt condimentate, nesărate sau simple. De asemenea, sunt în amestec cu cu ardei. Desigur, vei găsi și piure de roșii și sos de roșii, acesta din urmă fiind apoi împărțit în subcategorii.

Ce este piureul de roșii

Piureul de roșii conservat este făcut din roșii proaspete. Cu toate acestea, trec printr-un proces de încălzire și strecurare până când se obține consistența dorită a piureului. Acest timp de gătire este rapid, astfel încât compoziția nu scade și nu se îngroașă în mod natural, așa că strecurarea dă percepția unei texturi groase, fără concentrația de aromă. 

De asemenea, sunt de obicei trecute printr-un blender sau robot de bucătărie. Consistența finală, metoda în care sunt gătite și soiul de roșii utilizate determină gustul final.

Toate aceste atribute fac piureul de roșii foarte diferit de pasta de tomate, care este considerabil mai densă, cu o culoare mult mai închisă. În general, piureul de roșii ar trebui să fie gros, mai ales neted și uniform, cu o aromă de roșii proaspete.

Textura piureului de roșii este ideală pentru a face sos marinara sau pizza, supe și tocane, sosuri diverse, caserole, fasole și multe altele. Adăugarea unui acid, de obicei suc de lămâie, și sare ajută la păstrarea unei arome care amintește mai mult de roșiile proaspete față de roșiile gătite în sos.

Ce este sosul de roșii

Răspunsul la această întrebare este puțin mai complicat, deoarece există trei tipuri de sos de roșii: conservat la cutie, la borcan și sosul ”mamă” francez . Sosul de roșii conservat are în general o consistență mai subțire și un aspect fin și lucios în comparație cu piureul de roșii conservat.

Pentru a transforma piureul de roșii în sos de roșii, ingrediente precum sare de mare și condimente sunt adăugate în piureul de roșii, apoi produsul este procesat. În multe cazuri, este, de asemenea, diluat.

Condimentele comune care transformă piureul de roșii în sos de roșii includ de obicei usturoi, ceapă, busuioc, oregano și/sau foi de dafin. Tipurile și cantitățile de condimente adăugate în piure, ingredientul de bază al sosului de roșii, variază în funcție de marcă.

Sosul de roșii la borcan poate fi, de asemenea, etichetat ca sos de paste. Poate fi mai dulce decât piureul simplu, fără să aibă neapărat adăugat zahăr. Simplul fapt că roșiile sunt gătite scoate la suprafață mai bine aroma. Fierberea face, de asemenea, ca gustul roșiilor să se îmbine mult mai bine cu cel al condimentelor.

Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sos de roșii.

De cele mai multe ori este bine să îți faci sosul de roșii în casă pentru a putea adăuga cantitățile preferate de sare și condimente. De asemenea, poți pune și legume și poți alege soiul de roșii potrivit pentru preparatul pe care îl gătești.

Cum se folosește sosul de roșii

Sosul de roșii cumpărat de la magazin este varianta rapidă pentru orice rețetă ai vrea să faci. Îl poți folosi la paste, lasagna, supe, ciorbe, tocănițe, orez.

Poți înlocui piureul de roșii cu sosul de roșii

De cele mai multe ori, da. Dacă ai nevoie de o cantitate mică, poți face înlocuirea de 1:1, în ambele direcții. Poți pune piure de roșii în loc de sos și invers.

Piureul de roșii este mai gros decât majoritatea sosurilor de roșii conservate. Poți să îi adaugi puțină apă pentru a ajunge la consistența dorită. Poți adăuga și condimente precum ceapă, usturoi, busuioc, oregano și sare în piureul de roșii pentru a-l transforma într-un sos de roșii delicios.

Dacă gătești sosul de roșii într-o tigaie la foc mediu, îl poți reduce până când se apropie de consistența piureului. Ține minte, totuși, că aromele vor fi mai profunde, iar gustul condimentelor va deveni mai puternic. Ajustează cantitatea de sare sau zahăr din rețeta pentru care urmează să folosești piureul

Citește și
CELE MAI CITITE
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente într-un bol
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Chipsuri de sfeclă roșie cu condimente. Gustări simple, dar savuroase
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați în bol cu lingură și felii de pâine
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Ciorbă de varză cu cartofi și cârnați. Aromă de toamnă și gust de gospodărie
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc în bol, servit cu smântână
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
Borș de sfeclă roșie cu cartofi și carne de porc. Rețetă tradițională
ciocolată neagră de casă fără zahăr
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Rețetă de ciocolată neagră de casă fără zahăr. De ce ingrediente ai nevoie pentru un desert perfect
Varză cu prune uscate și coaste de porc în vas oval, alături de un bol cu prune uscate, o râșniță de condimente și o sticlă de ulei
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Varză cu prune uscate și coaste de porc la cuptor. Rețetă ardelenească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline în vas negru
Galerie foto
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Brânză Halloumi în sos de roșii cu ardei copți și măsline
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt pe platou și în bol
06:34
Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare Salată de sfeclă roșie cu cartofi, maioneză și iaurt, plină de culoare și savoare
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată
05:47
Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă Tocăniță de dovleac cu fasole roșie și carne tocată. Rețetă cu arome de toamnă
dulceață de smochine fără zahăr
05:34
Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă Cum faci acasă cea mai bună dulceață de smochine fără zahăr, perfectă pentru toamnă
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, în borcane și în bol
4 noiembrie, 06:13
Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă Salată de sfeclă cu morcovi, ceapă și usturoi, la borcan, pentru iarnă
chifteluțe suedeze
4 noiembrie, 06:07
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi pe un suport alb
4 noiembrie, 05:47
Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
3 noiembrie, 06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
3 noiembrie, 05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
Budincă cu broccoli și brânză. O rețetă simplă, hrănitoare și plină de savoare
COMPARAŢIE: Ce puteai cumpăra cu 100 de lei în 2022 şi câte mai poţi cumpăra acum
COMPARAŢIE: Ce puteai cumpăra cu 100 de lei în 2022 şi câte mai poţi cumpăra acum
COMPARAŢIE: Ce puteai cumpăra cu 100 de lei în 2022 şi câte mai poţi cumpăra acum
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Milionarul român de doar 29 de ani a luat atitudine: amp;#8220;Dacă n-ai bani de bacşiş, stai acasă”
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru Cea mai bună actriță a anului. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru „Cea mai bună actriță a anului”. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Serenay Sarikaya a primit premiul pentru „Cea mai bună actriță a anului”. Ce ținută a îmbrăcat vedeta în cadrul evenimentului
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din noiembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
Prăjitură cu dovleac și aluat răzuit
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
6 modalități prin care-l faci pe fiecare copil în parte să se simtă special
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
Care sunt cele mai nocive alimente pentru creier. Neurologii avertizează că pot crește riscul de Alzheimer
fresh
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Gnocchi de sfeclă roșie cu cartofi. O reinterpretare elegantă a celebrei rețete italiene

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas

Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
închide