Diferența dintre piure de roșii și sos de roșii. Ce poți să folosești în preparatele tale

Multe rețete cer sos de roșii sau piure de roșii. Dacă te-ai întrebat care este diferența dintre piure de roșii și sos de roșii, dar și când poate fi folosit fiecare dintre ele, iată câteva explicații ce îți vor fi de folos data viitoare când gătești.

piure de roșii vs sos de roșii într-o imagine colaj
Piureul de roșii este baza pentru orice sos de roșii / Shutterstock

Roșiile sunt unele dintre alimentele care nu au fost apreciate de la început. În Evul Mediu oamenii nu le-au consumat mai bine de 200 de ani pentru că le considerau otrăvitoare. Le numeau chiar „mere otrăvite”. Nu era vina lor, ci a vaselor de cositor cu o concentrație mare de plumb în care erau servite și care ducea la decesul consumatorilor.

Odată cu apariția pizzei napoletane, oamenii au înțeles că nu roșiile sunt otrăvitoare. De atunci, au devenit din ce în ce mai iubite, deși sunt în continuare neînțelese, în jurul lor ducându-se o întreagă dispută: sunt fructe sau legume.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Diferența dintre piure de roșii și sos de roșii

Dincolo de orice controverse, roșiile s-au dovedit a fi foarte versatile. Au devenit în timp parte integrantă a multor bucătării din întreaga lume. De fapt, există prea multe opțiuni. Poate ți s-a întâmplat și ție să mergi la raionul de conserve din supermarket și să nu știi ce să alegi pentru mâncarea ta.

Găsești pastă de roșii, roșii zdrobite, roșii tăiate cubulețe, roșii înăbușite și roșii întregi decojite și nedecojite. Sunt condimentate, nesărate sau simple. De asemenea, sunt în amestec cu cu ardei. Desigur, vei găsi și piure de roșii și sos de roșii, acesta din urmă fiind apoi împărțit în subcategorii.

Ce este piureul de roșii

Piureul de roșii conservat este făcut din roșii proaspete. Cu toate acestea, trec printr-un proces de încălzire și strecurare până când se obține consistența dorită a piureului. Acest timp de gătire este rapid, astfel încât compoziția nu scade și nu se îngroașă în mod natural, așa că strecurarea dă percepția unei texturi groase, fără concentrația de aromă. 

De asemenea, sunt de obicei trecute printr-un blender sau robot de bucătărie. Consistența finală, metoda în care sunt gătite și soiul de roșii utilizate determină gustul final.

Toate aceste atribute fac piureul de roșii foarte diferit de pasta de tomate, care este considerabil mai densă, cu o culoare mult mai închisă. În general, piureul de roșii ar trebui să fie gros, mai ales neted și uniform, cu o aromă de roșii proaspete.

Textura piureului de roșii este ideală pentru a face sos marinara sau pizza, supe și tocane, sosuri diverse, caserole, fasole și multe altele. Adăugarea unui acid, de obicei suc de lămâie, și sare ajută la păstrarea unei arome care amintește mai mult de roșiile proaspete față de roșiile gătite în sos.

Ce este sosul de roșii

Răspunsul la această întrebare este puțin mai complicat, deoarece există trei tipuri de sos de roșii: conservat la cutie, la borcan și sosul ”mamă” francez . Sosul de roșii conservat are în general o consistență mai subțire și un aspect fin și lucios în comparație cu piureul de roșii conservat.

Pentru a transforma piureul de roșii în sos de roșii, ingrediente precum sare de mare și condimente sunt adăugate în piureul de roșii, apoi produsul este procesat. În multe cazuri, este, de asemenea, diluat.

Condimentele comune care transformă piureul de roșii în sos de roșii includ de obicei usturoi, ceapă, busuioc, oregano și/sau foi de dafin. Tipurile și cantitățile de condimente adăugate în piure, ingredientul de bază al sosului de roșii, variază în funcție de marcă.

Sosul de roșii la borcan poate fi, de asemenea, etichetat ca sos de paste. Poate fi mai dulce decât piureul simplu, fără să aibă neapărat adăugat zahăr. Simplul fapt că roșiile sunt gătite scoate la suprafață mai bine aroma. Fierberea face, de asemenea, ca gustul roșiilor să se îmbine mult mai bine cu cel al condimentelor.

Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sos de roșii.

De cele mai multe ori este bine să îți faci sosul de roșii în casă pentru a putea adăuga cantitățile preferate de sare și condimente. De asemenea, poți pune și legume și poți alege soiul de roșii potrivit pentru preparatul pe care îl gătești.

Cum se folosește sosul de roșii

Sosul de roșii cumpărat de la magazin este varianta rapidă pentru orice rețetă ai vrea să faci. Îl poți folosi la paste, lasagna, supe, ciorbe, tocănițe, orez.

Poți înlocui piureul de roșii cu sosul de roșii

De cele mai multe ori, da. Dacă ai nevoie de o cantitate mică, poți face înlocuirea de 1:1, în ambele direcții. Poți pune piure de roșii în loc de sos și invers.

Piureul de roșii este mai gros decât majoritatea sosurilor de roșii conservate. Poți să îi adaugi puțină apă pentru a ajunge la consistența dorită. Poți adăuga și condimente precum ceapă, usturoi, busuioc, oregano și sare în piureul de roșii pentru a-l transforma într-un sos de roșii delicios.

Dacă gătești sosul de roșii într-o tigaie la foc mediu, îl poți reduce până când se apropie de consistența piureului. Ține minte, totuși, că aromele vor fi mai profunde, iar gustul condimentelor va deveni mai puternic. Ajustează cantitatea de sare sau zahăr din rețeta pentru care urmează să folosești piureul

Citește și
CELE MAI CITITE
trei jumătăți de cartofi umplute cu brânzeturi
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Cartofi umpluți cu brânză și condimente, pentru un prânz delicios
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Două borcane cu ardei iuți, tocați
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Ardei iuți tocați, la borcan, pentru iarnă
Porții de prăjitură cu mere și brânză pe o farfurie albă, dantelată
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură cu mere și brânză. O combinație gustoasă și interesantă
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Borcan cu castraveți conservați în sos de roșii, pentru iarnă
Galerie foto
Castraveți conservați în sos de roșii, pentru iarnă
Castraveți conservați în sos de roșii, pentru iarnă
Borcan cu sos de roșii concentrat și aromat, alături de roșii proaspete, usturoi și o sticlă de ulei
Galerie foto
Sos de roșii concentrat și aromat, pentru iarnă
Sos de roșii concentrat și aromat, pentru iarnă
Roșii în saramură la borcan, cu mărar și usturoi
Galerie foto
Roșii în saramură la borcan, conservate pentru iarnă
Roșii în saramură la borcan, conservate pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe batoane de granola pentru a ilustra ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi
08:00
Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii Ce se întâmplă dacă mănânci granola în fiecare zi. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Tartă sărată cu praz, brânzeturi și bacon
07:00
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Mini tarte cu lămâie și fructe, alături de un bol cu cremă de lămâie
06:00
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
19 septembrie, 08:00
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
19 septembrie, 07:00
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Pudra de cartofi pusă într-un bol alături de mai mulți cartofi
19 septembrie, 06:00
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
18 septembrie, 08:00
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Iced Latte stratificat și servit într-un pahar înalt
18 septembrie, 07:00
Cum poți face Iced latte stratificat. Rețeta pe care o poți prepara la tine acasă Cum poți face Iced latte stratificat. Rețeta pe care o poți prepara la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
1
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori crema de ciocolată pentru prăjituri și torturi, îți recomandăm să încerci și varianta de cremă de ciocolată cu nuci. Este mai densă și mai consistentă și poate fi folosită...
Tocăniță de ardei copți cu piept de pui în bol cu lingură de lemn, alături de două solnițe și un ștergar
2
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Tocăniță de ardei copți, cu piept de pui, pentru masa de prânz
Dacă ești în căutarea unei rețete savuroase de mâncare pentru masa de prânz, poți prepara o tocăniță de ardei copți cu piept de pui. Rețeta este ușoară și nu necesită nici...
Mai multe sticle de ulei care ilustrează cum să gătești cu ulei
3
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Uleiul este nelipsit din bucătărie. Îl folosești la aproape orice fel de mâncare, chiar și la deserturi. Nu este util doar la gătit, ci poate fi o sursă importantă de grăsimi...
Prăjitură cu pere și nuci porționată pe două farfurii, alături de două pere și pahare cu suc
4
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
Prăjitură cu pere și nuci. Desert de toamnă, delicios
S-au copt perele și vrei să testezi gustul și aroma lor în rețete de deserturi? Îți recomandăm să încerci printre altele și rețeta de prăjitură cu pere și nuci. Este delicioasă...
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră, secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de un pahar cu sos
5
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră
Dacă îți plac perele și vrei să le incluzi și în deserturi, trece pe listă și rețeta de prăjitură răsturnată cu pere caramelizate și blat cu bere neagră. Este foarte interesantă...
Parteneri
Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii

Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii

Zodiacul chinezesc pe ani. Tabelul care îți arată ce animal ești în horoscopul chinezesc în funcție de anul nașterii
Răsturnare de situație în cazul accidentului cu 5 morți de pe A1. Dezvăluirea făcută de un martor despre clipele de dinainte de impact

Răsturnare de situație în cazul accidentului cu 5 morți de pe A1. Dezvăluirea făcută de un martor despre clipele de dinainte de impact

Răsturnare de situație în cazul accidentului cu 5 morți de pe A1. Dezvăluirea făcută de un martor despre clipele de dinainte de impact
Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”

Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”

Secretul Oriandei Donca, soţia milionarului Călin Donca! Femeia uimeşte după cele 5 naşteri: „Dormeam pe saltele pe jos!”
Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia

Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia

Orianda Donca, soția lui Călin Donca, de la o viață în sărăcie, la soție milionară cu cinci copii. Cine este și cum arată femeia
Christian Chávez a purtat un costum de mii de dolari într-un concert RBD. Despre ce este vorba

Christian Chávez a purtat un costum de mii de dolari într-un concert RBD. Despre ce este vorba

Christian Chávez a purtat un costum de mii de dolari într-un concert RBD. Despre ce este vorba
Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global

Cât de comună e data ta de naștere. Ziua în care se nasc cei mai mulți oameni, la nivel global
Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă

Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă

Tartă cu pere și ciocolată, simplă și rapidă
Cum găsești un grup de mame care să ți se potrivească

Cum găsești un grup de mame care să ți se potrivească

Cum găsești un grup de mame care să ți se potrivească
Ioana Ignat a lansat piesa Vocea Inimii. Iubitul ei este invitat special în videoclip

Ioana Ignat a lansat piesa „Vocea Inimii”. Iubitul ei este invitat special în videoclip

Ioana Ignat a lansat piesa „Vocea Inimii”. Iubitul ei este invitat special în videoclip
Rețeta de casha a doctorului Mihail Pautov. Cum poți să prepari și tu cel mai sănătos mic dejun

Rețeta de casha a doctorului Mihail Pautov. Cum poți să prepari și tu cel mai sănătos mic dejun

Rețeta de casha a doctorului Mihail Pautov. Cum poți să prepari și tu cel mai sănătos mic dejun
fresh
Cremă de ciocolată cu nuci într-un bol și pe felie de pâine
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată cu nuci, pentru prăjituri și torturi
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Cât de sănătos este să gătești cu ulei. Care este opinia specialiștilor
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Pudra de cartofi, ingredientul care te salvează în bucătărie. La ce se folosește
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Mini tarte cu lămâie și fructe, mici bijuterii culinare
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
Quiche cu praz și bacon. Rețetă gustoasă de tartă sărată
închide