Diferența dintre piure de roșii și sos de roșii. Ce poți să folosești în preparatele tale

Multe rețete cer sos de roșii sau piure de roșii. Dacă te-ai întrebat care este diferența dintre piure de roșii și sos de roșii, dar și când poate fi folosit fiecare dintre ele, iată câteva explicații ce îți vor fi de folos data viitoare când gătești.

piure de roșii vs sos de roșii într-o imagine colaj
Piureul de roșii este baza pentru orice sos de roșii / Shutterstock

Roșiile sunt unele dintre alimentele care nu au fost apreciate de la început. În Evul Mediu oamenii nu le-au consumat mai bine de 200 de ani pentru că le considerau otrăvitoare. Le numeau chiar „mere otrăvite”. Nu era vina lor, ci a vaselor de cositor cu o concentrație mare de plumb în care erau servite și care ducea la decesul consumatorilor.

Odată cu apariția pizzei napoletane, oamenii au înțeles că nu roșiile sunt otrăvitoare. De atunci, au devenit din ce în ce mai iubite, deși sunt în continuare neînțelese, în jurul lor ducându-se o întreagă dispută: sunt fructe sau legume.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Diferența dintre piure de roșii și sos de roșii

Dincolo de orice controverse, roșiile s-au dovedit a fi foarte versatile. Au devenit în timp parte integrantă a multor bucătării din întreaga lume. De fapt, există prea multe opțiuni. Poate ți s-a întâmplat și ție să mergi la raionul de conserve din supermarket și să nu știi ce să alegi pentru mâncarea ta.

Găsești pastă de roșii, roșii zdrobite, roșii tăiate cubulețe, roșii înăbușite și roșii întregi decojite și nedecojite. Sunt condimentate, nesărate sau simple. De asemenea, sunt în amestec cu cu ardei. Desigur, vei găsi și piure de roșii și sos de roșii, acesta din urmă fiind apoi împărțit în subcategorii.

Ce este piureul de roșii

Piureul de roșii conservat este făcut din roșii proaspete. Cu toate acestea, trec printr-un proces de încălzire și strecurare până când se obține consistența dorită a piureului. Acest timp de gătire este rapid, astfel încât compoziția nu scade și nu se îngroașă în mod natural, așa că strecurarea dă percepția unei texturi groase, fără concentrația de aromă. 

De asemenea, sunt de obicei trecute printr-un blender sau robot de bucătărie. Consistența finală, metoda în care sunt gătite și soiul de roșii utilizate determină gustul final.

Toate aceste atribute fac piureul de roșii foarte diferit de pasta de tomate, care este considerabil mai densă, cu o culoare mult mai închisă. În general, piureul de roșii ar trebui să fie gros, mai ales neted și uniform, cu o aromă de roșii proaspete.

Textura piureului de roșii este ideală pentru a face sos marinara sau pizza, supe și tocane, sosuri diverse, caserole, fasole și multe altele. Adăugarea unui acid, de obicei suc de lămâie, și sare ajută la păstrarea unei arome care amintește mai mult de roșiile proaspete față de roșiile gătite în sos.

Ce este sosul de roșii

Răspunsul la această întrebare este puțin mai complicat, deoarece există trei tipuri de sos de roșii: conservat la cutie, la borcan și sosul ”mamă” francez . Sosul de roșii conservat are în general o consistență mai subțire și un aspect fin și lucios în comparație cu piureul de roșii conservat.

Pentru a transforma piureul de roșii în sos de roșii, ingrediente precum sare de mare și condimente sunt adăugate în piureul de roșii, apoi produsul este procesat. În multe cazuri, este, de asemenea, diluat.

Condimentele comune care transformă piureul de roșii în sos de roșii includ de obicei usturoi, ceapă, busuioc, oregano și/sau foi de dafin. Tipurile și cantitățile de condimente adăugate în piure, ingredientul de bază al sosului de roșii, variază în funcție de marcă.

Sosul de roșii la borcan poate fi, de asemenea, etichetat ca sos de paste. Poate fi mai dulce decât piureul simplu, fără să aibă neapărat adăugat zahăr. Simplul fapt că roșiile sunt gătite scoate la suprafață mai bine aroma. Fierberea face, de asemenea, ca gustul roșiilor să se îmbine mult mai bine cu cel al condimentelor.

Află ce se întâmplă dacă fierbi pastele direct în sos de roșii.

De cele mai multe ori este bine să îți faci sosul de roșii în casă pentru a putea adăuga cantitățile preferate de sare și condimente. De asemenea, poți pune și legume și poți alege soiul de roșii potrivit pentru preparatul pe care îl gătești.

Cum se folosește sosul de roșii

Sosul de roșii cumpărat de la magazin este varianta rapidă pentru orice rețetă ai vrea să faci. Îl poți folosi la paste, lasagna, supe, ciorbe, tocănițe, orez.

Poți înlocui piureul de roșii cu sosul de roșii

De cele mai multe ori, da. Dacă ai nevoie de o cantitate mică, poți face înlocuirea de 1:1, în ambele direcții. Poți pune piure de roșii în loc de sos și invers.

Piureul de roșii este mai gros decât majoritatea sosurilor de roșii conservate. Poți să îi adaugi puțină apă pentru a ajunge la consistența dorită. Poți adăuga și condimente precum ceapă, usturoi, busuioc, oregano și sare în piureul de roșii pentru a-l transforma într-un sos de roșii delicios.

Dacă gătești sosul de roșii într-o tigaie la foc mediu, îl poți reduce până când se apropie de consistența piureului. Ține minte, totuși, că aromele vor fi mai profunde, iar gustul condimentelor va deveni mai puternic. Ajustează cantitatea de sare sau zahăr din rețeta pentru care urmează să folosești piureul

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
sos de roșii și sos marinara
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Frittata cu prosciutto pusă într-o tigaie
Frittata cu prosciutto, roșii și busuioc. Rețeta de care ai nevoie pentru un mic dejun special
Frittata cu prosciutto, roșii și busuioc. Rețeta de care ai nevoie pentru un mic dejun special
Sos de roșii pentru paste pus într-un bol mare
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Sos de roșii pentru paste. Se face singur în doar 15 minute
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Supă concentrată de oase. Un elixir nutritiv pentru sănătate
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cine a câştigat marele premiu de 6,34 milioane de euro de la Loto 6/49. Norocosul a venit să îşi ridice banii
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Cornel Dinu s-a plâns de pensia pe care o primește de la statul român! S-a comparat cu Elisabeta Lipă, care încasează, lunar, o sumă uriașă
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Chef Richard Abou Zaki a câștigat bomba. Diseară, Iulian Stere, cu ambiții mari:Am lucrat sub coordonarea lui Chef Gordon Ramsay
Chef Richard Abou Zaki a câștigat bomba. Diseară, Iulian Stere, cu ambiții mari:„Am lucrat sub coordonarea lui Chef Gordon Ramsay”
Chef Richard Abou Zaki a câștigat bomba. Diseară, Iulian Stere, cu ambiții mari:„Am lucrat sub coordonarea lui Chef Gordon Ramsay”
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
De ce copiii gifted se simt nemotivați sau se levenesc
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cardi B a răbufnit și îi aduce noi acuzații lui Offset, pe fondul divorțului lor în curs
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
Cât de sănătos este să gătești cu ulei de măsline. Care sunt efectele folosirii sale
fresh
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă

Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
închide