Friptură fragedă de curcan la cuptor. Rețeta perfectă pentru masa de Paște
Pentru masa de Paște poți alege să pregătești o friptură fragedă de curcan la cuptor. Este un preparat gustos, elegant, care nu necesită foarte mult timp.
Pentru a face friptură fragedă de curcan la cuptor ai nevoie de piept de curcan și câteva condimente. Secretul constă în alegerea unei temperaturi optime și respectarea timpului de gătit.
Carnea trebuie lăsată în marinadă pentru câteva ore sau peste noapte pentru a fi aromată. De asemenea, pentru a fi suculentă trebuie să o lași să se odihnească 10-15 minute înainte de a o tăia. În acest fel sucurile se redistribuie și îi dau textura moale.
Poți servi friptura fragedă de curcan la cuptor cu cartofi copți, legume la grătar sau o salată proaspătă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se spală bucata de piept de curcan și se usucă cu un prosop de hârtie. Apoi se taie pentru a obține o porție mai potrivită pentru friptură, dacă este necesar.
Se înțeapă ușor pielea și partea mai groasă a cărnii cu o furculiță pentru a permite aromelor să pătrundă mai bine.
Cum prepari rețeta de friptură fragedă de curcan la cuptor
Într-un bol, se amestecă sucul de lămâie, uleiul de măsline, usturoiul zdrobit, sarea, piperul și condimentele pentru pui. Se masează bucata de curcan cu această marinadă, astfel încât să fie bine acoperită pe toate părțile.
Se lasă curcanul să stea în marinadă pentru cel puțin 1-2 ore în frigider sau chiar peste noapte.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se pune bucata de curcan marinată într-o tavă sau formă de copt. Se poate adăuga puțină apă sau supă de pui în tavă pentru a menține umiditatea și a preveni uscarea cărnii. Se acoperă tava cu folie de aluminiu pentru primele 30 de minute de coacere pentru a păstra suculența cărnii.
După aceea, se îndepărtează folia de aluminiu și se mai lasă friptura la cuptor pentru încă 30-40 de minute sau până când curcanul este frumos rumenit și gătit în interior.
Se folosește un termometru pentru carne pentru a verifica temperatura internă a curcanului. Temperatura corectă ar trebui să fie de aproximativ 75°C pentru a te asigura că este gătit complet și în siguranță.
După ce se scoate friptura din cuptor, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a o tăia. Acest pas va permite ca sucurile să se redistribuie în carne, iar friptura va fi fragedă și suculentă.
De ce să gătești curcan în loc de miel
Dacă nu îți place carnea de miel sau pur și simplu ești în căutarea unei alternative pentru aceasta poți încerca să pregătești preparate din carne de curcan. Aceasta are în general un conținut mai scăzut de grăsimi, ceea ce o face o opțiune mai sănătoasă, mai ales dacă vrei să reduci aportul caloric.
Carnea de curcan poate fi o alternativă și dacă ai alergie sau intoleranțe la carnea de miel.
Nu trebuie să uiți nici de aspectul financiar. În perioada Paștelui este posibil ca prețul cărnii de curcan să fie mai redus decât al celei de miel, așa că vei rămâne și cu ceva mai mulți bani în portofel.
Din punct de vedere culinar, gustul și textura cărnii de curcan pot fi mai preferate sau mai ușor de adaptat în diverse rețete. Poți să o transformi în friptură la grătar, tocănițe sau să o gătești la cuptor simplă sau cu legume.