Ce este paprika. Din ce se prepară boiaua de ardei

Boiaua de ardei este unul dintre condimentele care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Este un element de bază, al patrulea cel mai popular condiment din lume. Dar ce este boiaua de ardei cu adevărat? Iată o scurtă istorie al acestui condiment atât de iubit și din ce se prepară boiaua de ardei.

Boiaua de ardei alături de un recipient plin cu aceasta
Boiaua de ardei este de trei feluri: spaniolă, maghiară și obișnuită / Shutterstock

Boiaua de ardei este făcută din ardei din special Capsicum annuum uscați și măcinați. În spatele acestui condimente simplu stă o istorie bogată, iar în bucătărie rolul ei este extrem de complex. În primul rând trebuie să știi că există multe feluri de boia: maghiară sau spaniolă, afumată sau simplă, dulce sau picantă

Boiaua de ardei de-a lungul istoriei

Istoricii cred că specia de ardei Capsicum annuum a fost cultivată pentru prima dată în regiunea care este acum ocupată de Brazilia și o parte din Bolivia. Este dificil de determinat exact unde în această zonă vastă, deoarece datele istorice arată că primele culturi au fost făcute în jurul anului 7000 î.Hr.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ardeii iuți au fost descoperiți de Cristofor Columb în călătoriile sale în Lumea Nouă, la sfârșitul secolului al XV-lea. El i-a adus în Europa și i-a oferit regelui și reginei Spaniei. De aici au ajuns la mănăstiri unde au fost cultivați pentru prima dată în Europa. 

Plantele de ardei din care s-a făcut în cele din urmă boia de ardei au fost folosite pentru prima dată ca plantă decorativă de apartament și s-au răspândit din Spania în toată Europa. Planta a fost introdusă în Ungaria de către turci, care au condus țara din secolul al XVI-lea până în secolul al XVII-lea.

Cu timpul, ardeii aveau să devină ingrediente cheie atât în ​​bucătăria spaniolă, cât și în cea maghiară. În timp ce ardeii pentru boia sunt cultivați astăzi în numeroase locuri din întreaga lume, variantele spaniole și maghiare ale condimentului sunt considerate cele mai bune. Află totul despre condimentele esențiale pentru preparatele gustoase.

Citește și

Boiaua de ardei maghiară – paprika

Paprika este condimentul național al Ungariei, așa că o vei întâlni în majoritatea preparatelor lor.

La început ardeii iuți au fost cultivați în satele de pe malul Dunării. Zilele mai lungi de soare și climatul uscat au oferit condițiile ideale pentru succesul plantei. 

Cu timpul, boiaua de ardei a ajuns să joace rolul principal în cel mai celebru fel de mâncare din Ungaria — gulaș, dar și în alte feluri de mâncare. În Ungaria, ardeii sunt uscați la soare înainte de a fi măcinați.

Există opt soiuri de boia de ardei din Ungaria și variază în funcție de gradul de iuțeală și roșeață, dar toate au o parte din aroma distinctivă de piper a condimentului. 

Soiurile de boia maghiară includ kulonleges, care este soiul de calitate deosebită. Există, de asemenea, un amestec de ardei iuți și dulci numit feledes. Soiul roșu ușor, aprins, care este cel mai familiar în lumea occidentală se numește edesnemes .

Boiaua spaniola

Ardeii folosiți pentru a face boia spaniolă sunt cunoscuți sub numele de pimenton și prosperă în climatul blând. Cultivarea lor este limitată la două zone ale țării: Valea Guadalentin și Comarca de la Vera. Spre deosebire de boiaua din Ungaria, cea spaniolă este afumată. 

Pentru a fi uscați la fum, ardeii sunt așezați pe un grătar deasupra unui foc de stejar care este lăsat să ardă mocnit în magazii speciale în apropierea lanurilor de ardei. Odată ce sunt uscate, sunt măcinate până la o pulbere cu roți de piatră care se mișcă încet.

Există doar trei soiuri principale de boia de ardei spaniolă: dulce, dulce-amăruie și iute. Diferența dintre cele trei sortimente ține de soiurile de ardei folosite, dar și de modul în care aceștia sunt procesați. Soiul dulce este făcut dintr-un soi de ardei mic care se aseamănă la formă cu o cireașă, cea boia dulce-amăruie este fabricată dintr-un soi de ardei lung de culoare roșu închis, iar pentru boiaua iute ardeii sunt procesați cu tot cu semințe.

Boiaua de ardei simplă

Ardeii folosiți pentru a face boia simplă sunt de origine mai ambiguă în comparație cu boia de ardei spaniolă și maghiară. 

Ei pot proveni din oricare dintre numeroasele țări producătoare de ardei din lume, inclusiv Statele Unite ale Americii, China sau Zimbabwe. Boiaua de ardei simplă are de obicei o aromă foarte blândă și este folosită mai ales pentru culoarea sa. Descoperă cum se depozitează corect condimentele.

Cum se folosește boiaua de ardei

Oricare dintre tipurile de boia de ardei poate fi de mare ajutor în bucătărie. Dă culoare și gust supelor, tocănițelor și aperitivelor. Are și capacitatea de a potența aroma altor ingrediente.

Boiaua de ardei afumată este folosită în special în preparatele din carne atât în cele cu sos, cât și pentru marinade sau sosuri pentru grătar. Este potrivită pentru orice fel de carne, atât pentru cea de pasăre, cât și pentru porc, vită, oaie sau miel.

Citește și
CELE MAI CITITE
Gogoși înfuriate decorate cu puțin zahăr
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Gogoși înfuriate, după rețeta bunicii. Desert tradițional, de post
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Conopidă cu ciuperci și condimente la tigaie. O rețetă rapidă și surprinzător de gustoasă
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Dovleac copt și umplut cu orz, ciuperci, legume și rodie
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cei mai iuți ardei din lume aranjați pe un blat de lemn
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați
borcan cu sos de miere cu paprika
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Borcane cu zarzavat pentru ciorbe
Galerie foto
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
carne de curcan pe un tocător
05:49
Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de curcan. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
cartofii țărănești cu ceapă
05:47
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii
23 noiembrie, 06:59
Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
Cum se curăță scoicile
23 noiembrie, 05:57
Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă Cum se curăță scoicile. Metoda simplă prin care le poți pregăti acasă
Castraveți murați crocanți în saramură
23 noiembrie, 05:49
Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții
varza murata si zeama de varza
22 noiembrie, 06:43
Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi în bol și o lingură
22 noiembrie, 05:37
Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi
Prăjitură cu banane și cocos
22 noiembrie, 05:31
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Ingredientul secret din negresa de post. Cum aduci în casă gustul copilăriei
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Experiment Observator: Anunţurile fake care te pot face să ratezi vacanţa de Anul Nou
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Ion Ţiriac a dezvăluit de ce crede că este amp;#8220;extraordinar de inteligent”
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Surorile Kessler, artiste de renume, au murit prin sinucidere asistată! Este doliu în lumea muzicii
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Șevval Sam iubește din nou. Artista de 52 de ani formează un cuplu
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Teleportarea cuantică a devenit posibilă într-o reușită istorică. Cum poate îmbunătăți Internetul la nivel global
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Salată de orez cu ton, porumb și legume
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Copilul cere apă înainte de culcare. De ce apare acest obicei și ce înseamnă cu adevărat
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
Trigliceride mărite: ce valori normale au trigliceridele, de ce cresc și care sunt riscurile pentru sănătate
fresh
Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Desert de post. Prăjitură cu banane și cocos, perfectă dacă nu vrei să gătești cu lapte și ouă

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Varza murată și zeama de varză: ce beneficii au pentru sănătate

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Supă mediteraneeană de pește, cu roșii și măsline verzi

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Castraveți murați crocanți în saramură. Trucuri ca să nu se înmoaie castraveții

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute

Paste cu carne tocată și sos cremos de roșii. O cină gata în 30 de minute
închide