Ce este paprika. Din ce se prepară boiaua de ardei
Boiaua de ardei este unul dintre condimentele care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Este un element de bază, al patrulea cel mai popular condiment din lume. Dar ce este boiaua de ardei cu adevărat? Iată o scurtă istorie al acestui condiment atât de iubit și din ce se prepară boiaua de ardei.
Boiaua de ardei este făcută din ardei din special Capsicum annuum uscați și măcinați. În spatele acestui condimente simplu stă o istorie bogată, iar în bucătărie rolul ei este extrem de complex. În primul rând trebuie să știi că există multe feluri de boia: maghiară sau spaniolă, afumată sau simplă, dulce sau picantă
Boiaua de ardei de-a lungul istoriei
Istoricii cred că specia de ardei Capsicum annuum a fost cultivată pentru prima dată în regiunea care este acum ocupată de Brazilia și o parte din Bolivia. Este dificil de determinat exact unde în această zonă vastă, deoarece datele istorice arată că primele culturi au fost făcute în jurul anului 7000 î.Hr.
Ardeii iuți au fost descoperiți de Cristofor Columb în călătoriile sale în Lumea Nouă, la sfârșitul secolului al XV-lea. El i-a adus în Europa și i-a oferit regelui și reginei Spaniei. De aici au ajuns la mănăstiri unde au fost cultivați pentru prima dată în Europa.
Plantele de ardei din care s-a făcut în cele din urmă boia de ardei au fost folosite pentru prima dată ca plantă decorativă de apartament și s-au răspândit din Spania în toată Europa. Planta a fost introdusă în Ungaria de către turci, care au condus țara din secolul al XVI-lea până în secolul al XVII-lea.
Cu timpul, ardeii aveau să devină ingrediente cheie atât în bucătăria spaniolă, cât și în cea maghiară. În timp ce ardeii pentru boia sunt cultivați astăzi în numeroase locuri din întreaga lume, variantele spaniole și maghiare ale condimentului sunt considerate cele mai bune. Află totul despre condimentele esențiale pentru preparatele gustoase.
Boiaua de ardei maghiară – paprika
Paprika este condimentul național al Ungariei, așa că o vei întâlni în majoritatea preparatelor lor.
La început ardeii iuți au fost cultivați în satele de pe malul Dunării. Zilele mai lungi de soare și climatul uscat au oferit condițiile ideale pentru succesul plantei.
Cu timpul, boiaua de ardei a ajuns să joace rolul principal în cel mai celebru fel de mâncare din Ungaria — gulaș, dar și în alte feluri de mâncare. În Ungaria, ardeii sunt uscați la soare înainte de a fi măcinați.
Există opt soiuri de boia de ardei din Ungaria și variază în funcție de gradul de iuțeală și roșeață, dar toate au o parte din aroma distinctivă de piper a condimentului.
Soiurile de boia maghiară includ kulonleges, care este soiul de calitate deosebită. Există, de asemenea, un amestec de ardei iuți și dulci numit feledes. Soiul roșu ușor, aprins, care este cel mai familiar în lumea occidentală se numește edesnemes .
Boiaua spaniola
Ardeii folosiți pentru a face boia spaniolă sunt cunoscuți sub numele de pimenton și prosperă în climatul blând. Cultivarea lor este limitată la două zone ale țării: Valea Guadalentin și Comarca de la Vera. Spre deosebire de boiaua din Ungaria, cea spaniolă este afumată.
Pentru a fi uscați la fum, ardeii sunt așezați pe un grătar deasupra unui foc de stejar care este lăsat să ardă mocnit în magazii speciale în apropierea lanurilor de ardei. Odată ce sunt uscate, sunt măcinate până la o pulbere cu roți de piatră care se mișcă încet.
Există doar trei soiuri principale de boia de ardei spaniolă: dulce, dulce-amăruie și iute. Diferența dintre cele trei sortimente ține de soiurile de ardei folosite, dar și de modul în care aceștia sunt procesați. Soiul dulce este făcut dintr-un soi de ardei mic care se aseamănă la formă cu o cireașă, cea boia dulce-amăruie este fabricată dintr-un soi de ardei lung de culoare roșu închis, iar pentru boiaua iute ardeii sunt procesați cu tot cu semințe.
Boiaua de ardei simplă
Ardeii folosiți pentru a face boia simplă sunt de origine mai ambiguă în comparație cu boia de ardei spaniolă și maghiară.
Ei pot proveni din oricare dintre numeroasele țări producătoare de ardei din lume, inclusiv Statele Unite ale Americii, China sau Zimbabwe. Boiaua de ardei simplă are de obicei o aromă foarte blândă și este folosită mai ales pentru culoarea sa. Descoperă cum se depozitează corect condimentele.
Cum se folosește boiaua de ardei
Oricare dintre tipurile de boia de ardei poate fi de mare ajutor în bucătărie. Dă culoare și gust supelor, tocănițelor și aperitivelor. Are și capacitatea de a potența aroma altor ingrediente.
Boiaua de ardei afumată este folosită în special în preparatele din carne atât în cele cu sos, cât și pentru marinade sau sosuri pentru grătar. Este potrivită pentru orice fel de carne, atât pentru cea de pasăre, cât și pentru porc, vită, oaie sau miel.