Ce este paprika. Din ce se prepară boiaua de ardei

Boiaua de ardei este unul dintre condimentele care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Este un element de bază, al patrulea cel mai popular condiment din lume. Dar ce este boiaua de ardei cu adevărat? Iată o scurtă istorie al acestui condiment atât de iubit și din ce se prepară boiaua de ardei.

Boiaua de ardei alături de un recipient plin cu aceasta
Boiaua de ardei este de trei feluri: spaniolă, maghiară și obișnuită / Shutterstock

Boiaua de ardei este făcută din ardei din special Capsicum annuum uscați și măcinați. În spatele acestui condimente simplu stă o istorie bogată, iar în bucătărie rolul ei este extrem de complex. În primul rând trebuie să știi că există multe feluri de boia: maghiară sau spaniolă, afumată sau simplă, dulce sau picantă

Boiaua de ardei de-a lungul istoriei

Istoricii cred că specia de ardei Capsicum annuum a fost cultivată pentru prima dată în regiunea care este acum ocupată de Brazilia și o parte din Bolivia. Este dificil de determinat exact unde în această zonă vastă, deoarece datele istorice arată că primele culturi au fost făcute în jurul anului 7000 î.Hr.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ardeii iuți au fost descoperiți de Cristofor Columb în călătoriile sale în Lumea Nouă, la sfârșitul secolului al XV-lea. El i-a adus în Europa și i-a oferit regelui și reginei Spaniei. De aici au ajuns la mănăstiri unde au fost cultivați pentru prima dată în Europa. 

Plantele de ardei din care s-a făcut în cele din urmă boia de ardei au fost folosite pentru prima dată ca plantă decorativă de apartament și s-au răspândit din Spania în toată Europa. Planta a fost introdusă în Ungaria de către turci, care au condus țara din secolul al XVI-lea până în secolul al XVII-lea.

Cu timpul, ardeii aveau să devină ingrediente cheie atât în ​​bucătăria spaniolă, cât și în cea maghiară. În timp ce ardeii pentru boia sunt cultivați astăzi în numeroase locuri din întreaga lume, variantele spaniole și maghiare ale condimentului sunt considerate cele mai bune. Află totul despre condimentele esențiale pentru preparatele gustoase.

Citește și

Boiaua de ardei maghiară – paprika

Paprika este condimentul național al Ungariei, așa că o vei întâlni în majoritatea preparatelor lor.

La început ardeii iuți au fost cultivați în satele de pe malul Dunării. Zilele mai lungi de soare și climatul uscat au oferit condițiile ideale pentru succesul plantei. 

Cu timpul, boiaua de ardei a ajuns să joace rolul principal în cel mai celebru fel de mâncare din Ungaria — gulaș, dar și în alte feluri de mâncare. În Ungaria, ardeii sunt uscați la soare înainte de a fi măcinați.

Există opt soiuri de boia de ardei din Ungaria și variază în funcție de gradul de iuțeală și roșeață, dar toate au o parte din aroma distinctivă de piper a condimentului. 

Soiurile de boia maghiară includ kulonleges, care este soiul de calitate deosebită. Există, de asemenea, un amestec de ardei iuți și dulci numit feledes. Soiul roșu ușor, aprins, care este cel mai familiar în lumea occidentală se numește edesnemes .

Boiaua spaniola

Ardeii folosiți pentru a face boia spaniolă sunt cunoscuți sub numele de pimenton și prosperă în climatul blând. Cultivarea lor este limitată la două zone ale țării: Valea Guadalentin și Comarca de la Vera. Spre deosebire de boiaua din Ungaria, cea spaniolă este afumată. 

Pentru a fi uscați la fum, ardeii sunt așezați pe un grătar deasupra unui foc de stejar care este lăsat să ardă mocnit în magazii speciale în apropierea lanurilor de ardei. Odată ce sunt uscate, sunt măcinate până la o pulbere cu roți de piatră care se mișcă încet.

Există doar trei soiuri principale de boia de ardei spaniolă: dulce, dulce-amăruie și iute. Diferența dintre cele trei sortimente ține de soiurile de ardei folosite, dar și de modul în care aceștia sunt procesați. Soiul dulce este făcut dintr-un soi de ardei mic care se aseamănă la formă cu o cireașă, cea boia dulce-amăruie este fabricată dintr-un soi de ardei lung de culoare roșu închis, iar pentru boiaua iute ardeii sunt procesați cu tot cu semințe.

Boiaua de ardei simplă

Ardeii folosiți pentru a face boia simplă sunt de origine mai ambiguă în comparație cu boia de ardei spaniolă și maghiară. 

Ei pot proveni din oricare dintre numeroasele țări producătoare de ardei din lume, inclusiv Statele Unite ale Americii, China sau Zimbabwe. Boiaua de ardei simplă are de obicei o aromă foarte blândă și este folosită mai ales pentru culoarea sa. Descoperă cum se depozitează corect condimentele.

Cum se folosește boiaua de ardei

Oricare dintre tipurile de boia de ardei poate fi de mare ajutor în bucătărie. Dă culoare și gust supelor, tocănițelor și aperitivelor. Are și capacitatea de a potența aroma altor ingrediente.

Boiaua de ardei afumată este folosită în special în preparatele din carne atât în cele cu sos, cât și pentru marinade sau sosuri pentru grătar. Este potrivită pentru orice fel de carne, atât pentru cea de pasăre, cât și pentru porc, vită, oaie sau miel.

Citește și
CELE MAI CITITE
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Porție de mâncare de post din cartofi cu vinete
Mâncare de cartofi cu vinete. Rețetă simplă, de post
Mâncare de cartofi cu vinete. Rețetă simplă, de post
Două boluri cu năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi și un bol cu orez
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă de post
Năut în sos de roșii cu ghimbir și usturoi. Rețetă simplă de post
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cei mai iuți ardei din lume aranjați pe un blat de lemn
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați
borcan cu sos de miere cu paprika
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Borcane cu zarzavat pentru ciorbe
Galerie foto
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tartă cu ceapă caramelizată pe o farfurie albă
07:00
Tartă cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru. Deliciu alsacian la tine acasă Tartă cu ceapă caramelizată, dovleac și cimbru. Deliciu alsacian la tine acasă
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente pe un tocător de lemn, o ciupercă secționată
06:32
Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente Ciuperci pane în crustă de pesmet cu condimente
femeie care alege alimente congelate pe care ar trebui să nu le mai cumperi
06:00
7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști 7 alimente congelate pe care e recomandat să nu le mai cumperi. Sfaturi utile de la specialiști
calzone pusă pe un blat de lemn lângă o furculiță și un cuțit
05:00
Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers Calzone, pizza inventată de italieni pentru a fi mâncată din mers
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide pe o vasă alături de o cană de ceai
27 noiembrie, 09:00
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Kate Middleton și Meghan Markle în timp ce stau de vorbă
27 noiembrie, 08:00
Cum servesc ceaiul femeile din Familia Regală Britanică. Reguli utile de etichetă Cum servesc ceaiul femeile din Familia Regală Britanică. Reguli utile de etichetă
Mai multe tipuri de oțet puse în sticle pe o masă
27 noiembrie, 07:00
Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie Cele mai bune 9 tipuri de oțet pentru gătit. Sfaturi utile în bucătărie
ceapa caramelizată servită într-o farfurie albă
27 noiembrie, 06:00
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Mai multe preparate din pește fără oase servite pe un blat albastru
1
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Specii de pește fără oase. Gustoase, ușor de preparat și de servit
Peștele este un aliment sănătos, însă, din păcate, este de multe ori evitat pentru că are oase și, din această cauză, este greu de consumat. Totuși, dacă ai vrea să mănânci...
apio puse întregi și tocate într-un bol
2
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Ce este apio. 4 rețete delicioase pentru toată familia
Țelina este o legumă rădăcinoasă din aceeași familie ca morcovul și pătrunjelul. Ea are tulpini lungi, ferme, de culoare verde pal, fibroase. Acestea se îngustează, iar la vârf are frunze. Deși majoritatea oamenilor...
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz pe o farfurie și un pahar cu lapte de soia
3
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Desert de post
Pentru diminețile reci din sezonul de iarnă, merg tare bine acești biscuiți de morcovi cu mere și fulgi de ovăz. Alături de un ceai fierbinte sunt delicioși și sunt de post....
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor servite într-o tavă
4
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cele mai bune pulpe de pui la cuptor. Combinația secretă de condimente pentru un gust delicios
Cea mai bună mâncare simplă pe care o poți face în timp record sunt pulpele de pui la cuptor. Indiferent că vrei să prepari o cină rapidă, că ai invitați la...
Porție de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
5
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Ciorbă de post cu ciuperci și cartofi, gustoasă și hrănitoare
Dacă ești în căutare de combinații delicioase pentru preparate simple și ușoare, încearcă rețeta de ciorbă de post cu ciuperci și cartofi. Rețetele de supe și ciorbe sunt foarte bine venite,...
Parteneri
3 zodii care vor avea noroc în dragoste la finalul lunii noiembrie. Vezi dacă te numeri printre ele

3 zodii care vor avea noroc în dragoste la finalul lunii noiembrie. Vezi dacă te numeri printre ele

3 zodii care vor avea noroc în dragoste la finalul lunii noiembrie. Vezi dacă te numeri printre ele
Pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale ar putea întârzia de sărbători din cauza grevei la Casele de Pensii din ţară

Pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale ar putea întârzia de sărbători din cauza grevei la Casele de Pensii din ţară

Pensiile, alocațiile și ajutoarele sociale ar putea întârzia de sărbători din cauza grevei la Casele de Pensii din ţară
„Te milogeşti, dar te postezi ca un şmecher cu bani!” Irinel Columbeanu, o nouă umilinţă după ce a ajuns la mila lui Gigi Becali

„Te milogeşti, dar te postezi ca un şmecher cu bani!” Irinel Columbeanu, o nouă umilinţă după ce a ajuns la mila lui Gigi Becali

„Te milogeşti, dar te postezi ca un şmecher cu bani!” Irinel Columbeanu, o nouă umilinţă după ce a ajuns la mila lui Gigi Becali
Îl mai ții minte? Ce se mai știe de “băiețelul înghețat care mergea 4 kilometri prin viscol să ajungă la școală

Îl mai ții minte? Ce se mai știe de “băiețelul înghețat” care mergea 4 kilometri prin viscol să ajungă la școală

Îl mai ții minte? Ce se mai știe de “băiețelul înghețat” care mergea 4 kilometri prin viscol să ajungă la școală
Noi detalii despre relația dintre Umut Evirgen și Alina Boz. Actrița a publicat o fotografie romantică alături de partenerul său

Noi detalii despre relația dintre Umut Evirgen și Alina Boz. Actrița a publicat o fotografie romantică alături de partenerul său

Noi detalii despre relația dintre Umut Evirgen și Alina Boz. Actrița a publicat o fotografie romantică alături de partenerul său
Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură

Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură

Temperatura optimă pentru termostat în timpul iernii. Experții zic că așa scade factura la căldură
Ștrudel cu mere cuburi, de post

Ștrudel cu mere cuburi, de post

Ștrudel cu mere cuburi, de post
De ce își țin bebelușii pumnii strânși 

De ce își țin bebelușii pumnii strânși 

De ce își țin bebelușii pumnii strânși 
Babymonster și-a făcut debutul cu single-ul digital Batter Up. Noul grup de fete de la YG Entertainmen are șapte membri din trei țări

Babymonster și-a făcut debutul cu single-ul digital „Batter Up”. Noul grup de fete de la YG Entertainmen are șapte membri din trei țări

Babymonster și-a făcut debutul cu single-ul digital „Batter Up”. Noul grup de fete de la YG Entertainmen are șapte membri din trei țări
Beneficiile laptelui de cartofi. De ce să consumi acest înlocuitor

Beneficiile laptelui de cartofi. De ce să consumi acest înlocuitor

Beneficiile laptelui de cartofi. De ce să consumi acest înlocuitor
fresh
Rețetă de fursecuri simple puse pe hartie de copt
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Rețetă de fursecuri din 3 ingrediente. Desertul este gata în 30 de minute
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
Ciorbă de varză murată cu ciolan afumat – Krautsuppe
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Ceapă caramelizată. Rețeta simplă și rapidă
Rondelele de orez ar putea fi benefice pentru sănătate. Sfaturi utile de la specialiștii în nutriție
Rondelele de orez ar putea fi benefice pentru sănătate. Sfaturi utile de la specialiștii în nutriție
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
Batoane de fulgi de ovăz și unt de arahide, desertul sănătos pe care îl poți face rapid acasă
închide