Ce este paprika. Din ce se prepară boiaua de ardei

Boiaua de ardei este unul dintre condimentele care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Este un element de bază, al patrulea cel mai popular condiment din lume. Dar ce este boiaua de ardei cu adevărat? Iată o scurtă istorie al acestui condiment atât de iubit și din ce se prepară boiaua de ardei.

Boiaua de ardei alături de un recipient plin cu aceasta
Boiaua de ardei este de trei feluri: spaniolă, maghiară și obișnuită / Shutterstock

Boiaua de ardei este făcută din ardei din special Capsicum annuum uscați și măcinați. În spatele acestui condimente simplu stă o istorie bogată, iar în bucătărie rolul ei este extrem de complex. În primul rând trebuie să știi că există multe feluri de boia: maghiară sau spaniolă, afumată sau simplă, dulce sau picantă

Boiaua de ardei de-a lungul istoriei

Istoricii cred că specia de ardei Capsicum annuum a fost cultivată pentru prima dată în regiunea care este acum ocupată de Brazilia și o parte din Bolivia. Este dificil de determinat exact unde în această zonă vastă, deoarece datele istorice arată că primele culturi au fost făcute în jurul anului 7000 î.Hr.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ardeii iuți au fost descoperiți de Cristofor Columb în călătoriile sale în Lumea Nouă, la sfârșitul secolului al XV-lea. El i-a adus în Europa și i-a oferit regelui și reginei Spaniei. De aici au ajuns la mănăstiri unde au fost cultivați pentru prima dată în Europa. 

Plantele de ardei din care s-a făcut în cele din urmă boia de ardei au fost folosite pentru prima dată ca plantă decorativă de apartament și s-au răspândit din Spania în toată Europa. Planta a fost introdusă în Ungaria de către turci, care au condus țara din secolul al XVI-lea până în secolul al XVII-lea.

Cu timpul, ardeii aveau să devină ingrediente cheie atât în ​​bucătăria spaniolă, cât și în cea maghiară. În timp ce ardeii pentru boia sunt cultivați astăzi în numeroase locuri din întreaga lume, variantele spaniole și maghiare ale condimentului sunt considerate cele mai bune. Află totul despre condimentele esențiale pentru preparatele gustoase.

Citește și

Boiaua de ardei maghiară – paprika

Paprika este condimentul național al Ungariei, așa că o vei întâlni în majoritatea preparatelor lor.

La început ardeii iuți au fost cultivați în satele de pe malul Dunării. Zilele mai lungi de soare și climatul uscat au oferit condițiile ideale pentru succesul plantei. 

Cu timpul, boiaua de ardei a ajuns să joace rolul principal în cel mai celebru fel de mâncare din Ungaria — gulaș, dar și în alte feluri de mâncare. În Ungaria, ardeii sunt uscați la soare înainte de a fi măcinați.

Există opt soiuri de boia de ardei din Ungaria și variază în funcție de gradul de iuțeală și roșeață, dar toate au o parte din aroma distinctivă de piper a condimentului. 

Soiurile de boia maghiară includ kulonleges, care este soiul de calitate deosebită. Există, de asemenea, un amestec de ardei iuți și dulci numit feledes. Soiul roșu ușor, aprins, care este cel mai familiar în lumea occidentală se numește edesnemes .

Boiaua spaniola

Ardeii folosiți pentru a face boia spaniolă sunt cunoscuți sub numele de pimenton și prosperă în climatul blând. Cultivarea lor este limitată la două zone ale țării: Valea Guadalentin și Comarca de la Vera. Spre deosebire de boiaua din Ungaria, cea spaniolă este afumată. 

Pentru a fi uscați la fum, ardeii sunt așezați pe un grătar deasupra unui foc de stejar care este lăsat să ardă mocnit în magazii speciale în apropierea lanurilor de ardei. Odată ce sunt uscate, sunt măcinate până la o pulbere cu roți de piatră care se mișcă încet.

Există doar trei soiuri principale de boia de ardei spaniolă: dulce, dulce-amăruie și iute. Diferența dintre cele trei sortimente ține de soiurile de ardei folosite, dar și de modul în care aceștia sunt procesați. Soiul dulce este făcut dintr-un soi de ardei mic care se aseamănă la formă cu o cireașă, cea boia dulce-amăruie este fabricată dintr-un soi de ardei lung de culoare roșu închis, iar pentru boiaua iute ardeii sunt procesați cu tot cu semințe.

Boiaua de ardei simplă

Ardeii folosiți pentru a face boia simplă sunt de origine mai ambiguă în comparație cu boia de ardei spaniolă și maghiară. 

Ei pot proveni din oricare dintre numeroasele țări producătoare de ardei din lume, inclusiv Statele Unite ale Americii, China sau Zimbabwe. Boiaua de ardei simplă are de obicei o aromă foarte blândă și este folosită mai ales pentru culoarea sa. Descoperă cum se depozitează corect condimentele.

Cum se folosește boiaua de ardei

Oricare dintre tipurile de boia de ardei poate fi de mare ajutor în bucătărie. Dă culoare și gust supelor, tocănițelor și aperitivelor. Are și capacitatea de a potența aroma altor ingrediente.

Boiaua de ardei afumată este folosită în special în preparatele din carne atât în cele cu sos, cât și pentru marinade sau sosuri pentru grătar. Este potrivită pentru orice fel de carne, atât pentru cea de pasăre, cât și pentru porc, vită, oaie sau miel.

Citește și
CELE MAI CITITE
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă pe o farfurie, alături de un recipient cu sită
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă pe un platou alb
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Patru porții de prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Prăjitură cu mousse de căpșuni și glazură de ciocolată
Porții de prăjitură cu căpșuni și fistic pe un platou, o porție pe o farfurie, o ceașcă cu cafea și un bol cu căpșuni
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Prăjitură cu căpșuni și fistic. Rețeta unui desert de nerefuzat
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine secționat pe un platou alb și o linguriță cu vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cei mai iuți ardei din lume aranjați pe un blat de lemn
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați
Cei mai iuți ardei din lume. Unii dintre ei nu pot fi mâncați
borcan cu sos de miere cu paprika
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Sos de miere cu paprika și limetă, potrivit pentru brânzeturi la grătar
Borcane cu zarzavat pentru ciorbe
Galerie foto
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Zarzavat pentru ciorbe. O conservă nelipsită din cămară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
06:52
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Crumble cu rubarbă și căpșuni în vas oval cu lingură de lemn, alături de rubarbă proaspătă și căpșuni proaspete
06:40
Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
18 mai, 07:36
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Fursecuri nor cu lămâie
18 mai, 06:15
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Brioșe cu mascarpone și rubarbă în forma de copt și lângă formă, alături de o cană cu ceai
17 mai, 07:39
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni pe un platou cu picior, alături de farfurii cu tacâmuri și un bol cu căpșuni
17 mai, 06:05
Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni
Mini clătite cu flori de salcâm
16 mai, 08:40
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Dulceață de rubarbă cu vanilie în trei borcane, alături de bucăți de rubarbă, un baton de vanilie și frunze de mentă
16 mai, 06:01
Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă Dulceață de rubarbă cu vanilie. Rețetă simplă pentru iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
1
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă
Dacă nu mai ai idei ce să prepari pentru una dintre gustările zilei, îți recomandăm să încerci o rețetă de pachețele de primăvară cu brânză și verdeață, în foi de plăcintă....
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
2
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Rețeta pentru un prânz savuros
Dacă îți plac preparatele pe bază de ciuperci îți recomandăm să încerci și rețeta de ciuperci cu sos de smântână la tigaie. Se prepară ușor, este simplă și conține doar câteva...
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
3
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție
Dacă ești în căutarea unei rețete de blat pentru tort, mai altfel decât cea clasică, poți încerca rețeta de blat umed de tort, cu ciocolată în compoziție. Te va cuceri atât...
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
4
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine
Dacă ești în căutarea unei rețete de tort mai deosebită și ca gust și ca aspect, rețeta de tort spirală cu blat bicolor, cremă de mascarpone și vișine poate fi alegerea...
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
5
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Rețetă simplă și rapidă
Dacă ai prin bucătărie forme conice pentru copt rulouri sau cornete, poți încerca și rețeta noastră de rulouri cu cremă de mascarpone și frișcă. Este o rețetă mai rapidă și mai...
Parteneri
Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii
Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii
Cel mai bun plan de alimentație sănătoasă de 7 zile, creat de dieteticieni. De ce îl recomandă specialiștii
A transformat o dubă într-o locuinţă de lux, cu o investiţie de 140.000$. Cu cât vinde acum casa pe roţi
A transformat o dubă într-o locuinţă de lux, cu o investiţie de 140.000$. Cu cât vinde acum casa pe roţi
A transformat o dubă într-o locuinţă de lux, cu o investiţie de 140.000$. Cu cât vinde acum casa pe roţi
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Vedeta căreia Ion Ţiriac i-a luat un inel cu diamante! Ce a putut spune miliardarul a lăsat mască o altă femeie celebră
Răzvan Fodor, imagine rară cu mama lui. Cum a surprins-o pe aceasta alături de Irina Fodor: Irina și soacra ei
Răzvan Fodor, imagine rară cu mama lui. Cum a surprins-o pe aceasta alături de Irina Fodor: „Irina și soacra ei”
Răzvan Fodor, imagine rară cu mama lui. Cum a surprins-o pe aceasta alături de Irina Fodor: „Irina și soacra ei”
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Taro Emir Tekin și Beril Pozam apar împreună pe coperta unei reviste din Turcia. Aceasta este călătoria actriței pentru regăsirea de sine
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
Ce înseamnă semnalul SOS, de fapt. A fost folosit pentru prima dată acum mai bine de 1 secol
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Brioșe cu căpșuni și iaurt în compoziție
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Sarcini simple pentru adolescenți. Cum îi înveți pe copii să se implice în treburile zilnice
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe actrița din Only Murders in the Building
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe actrița din „Only Murders in the Building”
Selena Gomez a postat o fotografie adorabilă cu Benny Blanco. Producătorul muzical a sărutat-o pe frunte pe actrița din „Only Murders in the Building”
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
Nutrienți esențiali pentru sănătatea creierului. Efectele pozitive asupra minții
fresh
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Tort cu două tipuri de mousse, unul de ciocolată și altul de căpșuni

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid

Crumble cu rubarbă și căpșuni. Rețeta unui desert simplu și rapid
închide