Cum se servesc corect brânzeturile. Regulile aplicate la mesele din Franța
Charles de Gaulle spunea despre Franța că „este imposibil să guvernezi o țară cu 258 de brânzeturi diferite„. Generalul se referea la soiurile recunoscute, dar există peste 1.000 de brânzeturi diferite, după unele estimări. Atât de multe tipuri de brânză aduc și o mulțime de reguli legate de modul de a o mânca. Hai să aflăm împreună cum se servesc corect brânzeturile și ce reguli se aplică la mesele din Franța.
Eticheta legată de felul în care se mănâncă brânza este destul de complicată: uneori poți avea impresia că regulile sunt făcute doar ca să fie, iar alteori îți dai seama că ele au totuși un motiv bine întemeiat.
Când vine vorba de brânză, cunoașterea regulilor te poate ajută să te bucuri mult de experiența intensă a brânzeturilor.
Cum se servesc corect brânzeturile
Când pregătești un platou de brânzeturi, este important să alegi o varietate anume de brânzeturi. Poți să selectezi brânzeturi specifice zonei Alpilor sau poți pune în funcție de tipul de lapte.
O altă regulă este să nu ai pe platou mai multe tipuri de brânză decât numărul oaspeților de la masă, de preferat un număr impar. Această normă are legătură cu arta.
Francezilor le place ca mâncarea să fie nu doar gustoasă, ci și estetic așezată pe farfurie. Orice student la istoria artei îți va spune că un tablou echilibrat ar trebui să aibă întotdeauna un număr impar de elemente.
Asigură-te că servești tipurile de brânzeturi în ordinea corectă
Întotdeauna începe cu sortimentele cu aromă mai blândă, iar apoi treci la cele mai puternice. Dacă vei gusta prima dat din brânzeturi cu gust puternic, nu le vei putea simți aroma celor mai blânde. Află mai multe și despre brânza gorgonzola.
Servește brânza la temperatura potrivită
Nu este nimic mai rău decât brânza rece: moleculele de grăsime reci se retrag, păstrând cea mai mare parte a aromei închisă și împiedicând oaspeții să se bucure la maximum de brânzeturi.
Trebuie să scoți brânza din frigider înainte de a te așeza la masă, dacă va fi servită la finalul mesei. Dacă este aperitiv scoate brânza din frigider cu cel puțin 30 de minute înainte. Descoperă și cum alegi cea mai bună brânză de la magazin.
Alege băutura potrivită
Tradiția spune că brânza ar trebui să fie asociată cu vin alb și, deși aceasta este cu siguranță o cale ușoară, nu este singura cale.
Poți încerca și un vin roșu dacă nu are o aromă foarte puternică sau cu șampanie. O altă asociere potrivită este cu berea. Condiția este să găsești echilibrul între gustului amar al berii și aciditatea brânzeturilor.
Taie corect brânza
Regula principală este ca raportul dintre brânză și crustă trebuie să fie egală. Acest lucru garantează că prima persoană servită și ultima persoană servită primesc proporții egale de brânză.
Brânzeturile rotunde, cum ar fi brânza de capră sau Camembert, trebuie tăiate ca o plăcintă, astfel încât fiecare persoană să primească o bucată triunghiulară individuală. Pentru brânza albastră, care se va servi în formă de opritor de ușă, taie triunghiuri pe lungime, fiecare dintre ele având câte o bucată de vârf.
Pentru o brânză precum Comté, de la care nu se consumă și coaja, poți tăia felii pe lățime. Fiecare bucată va avea un pic de coajă la fiecare capăt, care poate fi tăiată și aruncată cu ușurință.