Gem de prune aromat, ideal pentru deserturi
Dacă îți plac deserturile cu gem de prune, cum ar fi tartele, cornurile sau cornulețele, îți recomandăm să prepari rețeta de gem de prune aromat. Nu vei mai avea nevoie de alte arome la prepararea deserturilor.
Galerie foto
Prunele sunt fructele cele mai populare pentru prepararea gemului. Sunt gustoase, suculente și foarte dulci. Comparativ cu alte fructe, prunele nu necesită o cantitate mare de zahăr pentru a face gem din ele. Iar gemul de prune este consistent și perfect pentru a fi consumat la micul dejun. Prunele reprezintă o importantă sursă de vitamine, minerale și fibre. Pot fi consumate proaspete sau uscate, sub formă de gem, dulceață și compot, dar pot fi incluse și în deserturi sau chiar mâncăruri.
Găsești pe piață mai multe tipuri de prune, mai dulci sau mai acrișoare și cu arome diferite. Poți prepara din ele gem, compot, dulceață și diferite băuturi. Le poți adăuga separat în aceste preparate, dar le poți și combina, pentru o savoare deosebită. Iar deserturile cu prune sunt absolut delicioase, indiferent dacă optezi pentru prune proaspete sau gem de prune.
Descoperă aici una dintre cele mai populare rețete de prăjituri cu prune: prăjitura cu gem și aluat ras. Pentru ca savoarea prăjiturii să fie maximă, îți oferim mai jos rețeta pentru gem de prune aromat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea cratiței în care vei prepara gemul de prune, apoi continuă cu pregătirea prunelor. Spală bine prunele până când îndepărtezi pelicula albă de pe ele. Șterge-le sau scurge-le bine, secționează-le în jumătăți și îndepărtează sâmburii.
Cum prepari gem de prune aromat
Toacă prunele în bucăți mai mici și pune-le în cratiță. Adaugă peste ele sucul de la o lămâie și 100-150 gr de zahăr. Nu adăuga o cantitate mare de zahăr de la început. Pune doar puțin, pentru a ajuta prunele să formeze sirop în cratiță. Apoi pune cratița cu prune și zahăr la rece pentru aproximativ o oră.
Mai amestecă prunele cu zahărul din când în când, pentru a se forma suficient sirop în cratiță, astfel încât să poți pune prunele la fiert.
După ce s-a format suficient sirop în cratița cu prune, așază cratița flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Fierbe prunele până când se formează spumă la suprafață. Îndepărtează spuma cu o sită deasă. Apoi adaugă batoanele de scorțișoară, zahărul vanilinat și pune cratița cu prune în cuptor, la 180 de grade Celsius. Setează timpul pentru o oră.
După aproximativ 45 de minute, verifică dacă este gata savurosul gem de prune. Timpul de preparare al gemului depinde de tipul prunelor și de cât de coapte sunt acestea.
Pentru a verifica dacă este suficient de dulce pune o lingură de gem într-o farfurie. Lasă-l să se tempereze și gustă-l. Mai adaugă zahăr, în funcție de cât de dulce dorești gemul de prune.
Când gemul este gata, scoate cratița din cuptor și pune borcanele la sterilizat. Apoi pune gemul fierbinte în borcanele, de asemenea, fierbinți.
Închide-le cu capacele aferente și pune-le din nou în cuptorul cald, dar oprit. Lasă borcanele cu gem de prune aromat în cuptor până când se răcesc complet. Apoi le poți eticheta și depozita pe raftul din cămară.
Poți savura gemul la micul dejun, alături de un ceai aromat. Îți recomandăm să-i testezi gustul și în rețetele de prăjituri. Îți mai recomandăm să prepari și rețeta de magiun de prune, așa cum o prepara bunica.
Galerie foto