Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și dulceață, încearcă și rețeta de marmeladă de gutui. Este o rețetă simplă, fără gelatină sau conservanți adăugați.
Galerie foto
Modul de preparare al marmeladei este asemănător cu cel al gemului, însă timpul de fierbere este mai îndelungat. Iar la final de fierbere, compoziția obținută se pasează și, opțional, se trece prin sită, pentru o textură cât mai fină. Important este să fierbem gutuile cât trebuie pentru o textură perfectă. Marmelada se servește la micul dejun, ca și gemul sau dulceața, tartinată pe felii de pâine cu unt. O poți folosi cu succes și la umplerea biscuiților sau a fursecurilor preparate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Poți depozita marmelada în borcane pe care le sterilizezi și le închizi ermetic. Dar o poți depozita și în caserole dreptunghiulare, apoi o răstorni pe platouri de servire și te vei bucura de un aspect spectaculos, precum aspectul celei din comerț.
Descoperă aici și o rețetă de peltea de gutui, pe care o poți prepara din cojile și cotoarele acestora. Iar mai jos, vei descoperi rețeta de marmeladă de gutui, detaliată pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe curățarea și tocarea gutuilor, pregătește o cratiță în care adaugi apa și sucul de lămâie. În această cratiță se vor adăuga bucățile de gutui după curățare, pentru a nu oxida.
Cum prepari marmeladă de gutui
Începe prin a spăla bine gutuile, folosind partea abrazivă a buretelui de vase. Astfel te asiguri că îndepărtezi tot puful inestetic de pe cojile gutuilor. Apoi șterge bine gutuile cu prosoape de hârtie sau cu un ștergar de bucătărie curat.
După ștergere, taie pe rând gutuile în sferturi și înlătur-le cotoarele. Nu arunca cotoarele, păstrează-le pentru a prepara din ele delicioasa peltea de gutui. Coaja gutuilor nu este necesar să o înlături. Chiar dacă este tare, prin fierberea îndelungată se va înmuia. Este necesară pectina conținută de coajă, pentru a obține textura optimă a marmeladei.
Descoperă și o rețetă de marmeladă de prune, pe care merită să o încerci.
Taie gutuile în bucăți mici și adaugă-le imediat în apa cu suc de lămâie din cratiță. Iar după ce ai adăugat toate bucățile de gutui în cratiță, adaugă zahărul și batoanele de scorțișoară. Amestecă bine toate ingredientele din cratiță, apoi așază cratița la foc de intensitate mică spre medie. Fierbe bucățile de gutui în siropul format până când sunt foarte bine înmuiate, iar siropul se reduce consistent.
Îndepărtează batoanele de scorțișoară, introdu blenderul în cratiță și transformă bucățile de gutui într-o pastă densă și aromată. Trece pasta obținută printr-o sită deasă, pentru a obține o marmeladă de gutui fină și cremoasă.
Pune marmelada fierbinte în caserole sau în borcane sterilizate. Închide-le ermetic și acoperă-le cu pături pentru a se răci lent. După răcire le poți depozita în cămară.
Mai târziu, în sezonul rece, te vei răsfăța la micul dejun cu o porție de marmeladă, alături de un ceai fierbinte și bun.
Descoperă și o rețetă de marmeladă de ardei iute, perfectă pentru a fi servită cu diverse brânzeturi, carne la grătar sau pentru a fi adăugată în diferite sosuri.
Galerie foto