Marmeladă de gutui. Rețetă simplă, fără gelatină și fără conservanți

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Conserve
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și dulceață, încearcă și rețeta de marmeladă de gutui. Este o rețetă simplă, fără gelatină sau conservanți adăugați.

Marmeladă de gutui feliată
Galerie foto

Galerie foto

Marmelada se poate felia sau se întinde pe pâine / Shuttersytock

Modul de preparare al marmeladei este asemănător cu cel al gemului, însă timpul de fierbere este mai îndelungat. Iar la final de fierbere, compoziția obținută se pasează și, opțional, se trece prin sită, pentru o textură cât mai fină. Important este să fierbem gutuile cât trebuie pentru o textură perfectă. Marmelada se servește la micul dejun, ca și gemul sau dulceața, tartinată pe felii de pâine cu unt. O poți folosi cu succes și la umplerea biscuiților sau a fursecurilor preparate cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Citește și

Poți depozita marmelada în borcane pe care le sterilizezi și le închizi ermetic. Dar o poți depozita și în caserole dreptunghiulare, apoi o răstorni pe platouri de servire și te vei bucura de un aspect spectaculos, precum aspectul celei din comerț.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Descoperă aici și o rețetă de peltea de gutui, pe care o poți prepara din cojile și cotoarele acestora. Iar mai jos, vei descoperi rețeta de marmeladă de gutui, detaliată pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Înainte de a începe curățarea și tocarea gutuilor, pregătește o cratiță în care adaugi apa și sucul de lămâie. În această cratiță se vor adăuga bucățile de gutui după curățare, pentru a nu oxida.

Cum prepari marmeladă de gutui

Începe prin a spăla bine gutuile, folosind partea abrazivă a buretelui de vase. Astfel te asiguri că îndepărtezi tot puful inestetic de pe cojile gutuilor. Apoi șterge bine gutuile cu prosoape de hârtie sau cu un ștergar de bucătărie curat.

După ștergere, taie pe rând gutuile în sferturi și înlătur-le cotoarele. Nu arunca cotoarele, păstrează-le pentru a prepara din ele delicioasa peltea de gutui. Coaja gutuilor nu este necesar să o înlături. Chiar dacă este tare, prin fierberea îndelungată se va înmuia. Este necesară pectina conținută de coajă, pentru a obține textura optimă a marmeladei.

Descoperă și o rețetă de marmeladă de prune, pe care merită să o încerci.

Taie gutuile în bucăți mici și adaugă-le imediat în apa cu suc de lămâie din cratiță. Iar după ce ai adăugat toate bucățile de gutui în cratiță, adaugă zahărul și batoanele de scorțișoară. Amestecă bine toate ingredientele din cratiță, apoi așază cratița la foc de intensitate mică spre medie. Fierbe bucățile de gutui în siropul format până când sunt foarte bine înmuiate, iar siropul se reduce consistent.

Îndepărtează batoanele de scorțișoară, introdu blenderul în cratiță și transformă bucățile de gutui într-o pastă densă și aromată. Trece pasta obținută printr-o sită deasă, pentru a obține o marmeladă de gutui fină și cremoasă.

Pune marmelada fierbinte în caserole sau în borcane sterilizate. Închide-le ermetic și acoperă-le cu pături pentru a se răci lent. După răcire le poți depozita în cămară.

Mai târziu, în sezonul rece, te vei răsfăța la micul dejun cu o porție de marmeladă, alături de un ceai fierbinte și bun.

Descoperă și o rețetă de marmeladă de ardei iute, perfectă pentru a fi servită cu diverse brânzeturi, carne la grătar sau pentru a fi adăugată în diferite sosuri.

Citește și
Marmeladă de gutui în borcan
Galerie foto

Galerie foto

Marmeladă de gutui în formă dreptunghiulară pe un platou
Cuburi de gutui în cratiță și în lingură
Marmeladă de gutui feliată
+1
CELE MAI CITITE
Două porții de brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată pe o farfurie cu furculiță
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
Brownie cu cremă de dovleac marmorată cu ciocolată
bruschete cu ton și avocado
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
Rețetă de bruschete cu ton și avocado. Cum obții ușor și rapid niște aperitive delicioase
banane foarte coapte
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Semne că bananele nu mai sunt bune nici măcar pentru banana bread
Două porții de ciorbă ardelenească de varză cu smântână și mărar verde
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ciorbă ardelenească de varză cu smântână. O mâncare hrănitoare și plină de gust
Ma’amoul
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
Ma’amoul. Fursecuri umplute cu curmale și nuci, rețeta tradițională
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan și în bol
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Ardei iuți umpluți cu brânză la borcan, conservați pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcane
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Salată asortată de legume în oțet, la borcan. Rețetă de conservă pentru iarnă
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Frittata cu broccoli, brânză și legume porționată pe o spatulă și în vas
06:59
Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană Frittata cu broccoli, brânză și legume. O rețetă inspirată din bucătăria italiană
humus de sfeclă
05:50
Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos Cum se face humusul de sfeclă roșie. Rețeta cremoasă care arată spectaculos
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi în bol alb, și verdeață în alt bol
05:07
Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi Carne de porc înăbușită cu gutui, ceapă și morcovi
Cât se ține slănina la sare
2 noiembrie, 05:46
Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară Cât se ține slănina la sare. Recomandări de la experți pentru o aromă extraordinară
cartofi copți crocanți
2 noiembrie, 05:22
Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă
anghinarea
2 noiembrie, 05:05
Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
prea multă sare în mâncare
1 noiembrie, 05:57
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația
Murături asortate în saramură
1 noiembrie, 05:44
Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Budincă de conopidă cu brânză și smântână, cremoasă, fină și plină de savoare
Budincă de conopidă cu brânză și smântână, cremoasă, fină și plină de savoare
Budincă de conopidă cu brânză și smântână, cremoasă, fină și plină de savoare
Cum ne încălzim iarna mai ieftin și eficient, fără să sacrificăm confortul. Lecţii de la alte ţări europene
Cum ne încălzim iarna mai ieftin și eficient, fără să sacrificăm confortul. Lecţii de la alte ţări europene
Cum ne încălzim iarna mai ieftin și eficient, fără să sacrificăm confortul. Lecţii de la alte ţări europene
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Acuze fără precedent la adresa milionarului român care are un salariu de 33.000 de euro pe lună: amp;#8220;Tâlhăria e tâlhărie!”
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Cum arată acum Radu Coșarcă și Monica Nicolici, foștii prezentatori ai Observatorului de la Antena 1 din anii 2000
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Noi detalii despre actorul Selahattin Paşalı din serialul Ömer. Ce mai face protagonistul îndrăgit
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Orașul în care toți oamenii locuiesc în același bloc. Poți ajunge acolo doar printr-un tunel imens
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Pumpkin Spice Latte. Băutura toamnei, parfumată și catifelată
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Întrebări pe care le ai când vrei să rămâi gravidă. Ce poți să schimbi în cadrul relațiilor sexuale
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
Te simți mereu obosit? Iată cele mai comune 5 cauze de oboseală cronică
fresh
Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Ai pus prea multă sare în mâncare? 7 soluții pentru a salva situația

Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă

Murături asortate în saramură. Rețete de murături și trucuri pentru conserve de iarnă

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune

Cum să folosești condimentele indiene în bucătărie. 8 idei de mâncare în care le poți pune

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Îți plac cartofii copți? Trucul pe care trebuie să îl știi ca să îi faci moi la interior și cu crusta crocantă

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari

Anghinarea. Cum se curăță corect și cum o prepari
închide