Cântărește piersicile după curățare, apoi toacă-le în cuburi mici. Adaugă-le în cratiță și presară peste ele zahărul. Poți opta și pentru o cantitate mai mică de zahăr, dacă dorești gemul mai puțin dulce. Folosește o spatulă de lemn și amestecă bine piersicile cu zahărul. Lasă-le deoparte timp de 2-3 ore pentru a se forma siropul. Mai amestecă periodic ingredientele, pentru a ajuta zahărul să se dizolve mai rapid.

După topirea completă a zahărului se va forma suficient sirop în cratiță pentru a fierbe gemul. Pune cratița pe flacăra aragazului sau pe o plită și fierbe gemul de piersici la foc mediu. Înlătură spuma care se va forma la suprafața acestuia. Apoi, micșorează intensitatea focului la minim, adaugă vanilia și lasă gemul să fiarbă pentru aproximativ 40-50 de minute. Piersicile se vor pasa, iar siropul va deveni consistent. Spre final de fierbere, adaugă și sucul stors de la o lămâie mare.

În ultimele 10 minute de fierbere a gemului, ocupă-te de sterilizarea borcanelor.

Spală borcanele și capacele cu apă fierbinte și detergent de vase, apoi clătește-le bine și lasă-le la scurs. Pune borcanele și capacele într-o tavă metalică și introdu tava în cuptor. Setează temperatura la 180 de grade Celsius și durata pentru 10-15 minute.

Umple borcanele ușor fierbinți cu gemul fierbinte. Închide-le ermetic cu capacele din dotare și lasă-le în cuptorul deja cald, pentru a se răci lent. După răcire, etichetează frumos borcanele cu gem de piersici și transferă-le în cămară.

O altă rețetă de gem pe care o poți prepara mai târziu, este ce de gem de gutui.