Cum prepari compot de prune întregi pentru iarnă
Pune prunele în borcane și îndeasă-le ușor pentru a nu se sparge. Așază-le în așa fel încât să nu ai multe spații goale. Înțeapă prunele mai coapte din loc în loc cu vârful unei scobitori, pentru a nu se crăpa în timpul fierberii. În acest fel lichidul din borcan va pătrunde prin găurile formate, iar prunele vor rămâne întregi fiind umplute cu lichid.
Adaugă în borcanele cu prune și batoanele de scorțișoară, rupte în bucăți mai mici. Apoi, pune în fiecare borcan câte două linguri de zahăr. Zahărul adăugat nu are doar rolul de a îndulci compotul, ci este și un bun conservant.
După ce ai umplut borcanele cu prune, scorțișoară și zahăr adaugă apa. Toarnă apă până la gâtul borcanelor, apoi închide-le bine cu capacele aferente.
Alege o cratiță cu pereții mai înalți decât borcanele. Pune la baza cratiței un ștergar de bucătărie, curat. Așază borcanele cu compot în cratiță și toarnă apă până când ajunge la gâtul borcanelor. Pune cratița la foc de intensitate medie. Fierbe borcanele cu compot timp de 30 de minute, din momentul în care apa din cratiță a început să fiarbă. După stingerea focului, lasă borcanele cu compot de prune întregi să se răcească lent în apa din cratiță.
Compotul de prune este ideal de servit la micul dejun, dar și de folosit la diferite rețete de deserturi. Îți oferim în acest scop o rețetă de plăcintă cu prune ca la bunica.