Gem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat
Pe rafturile din cămară își pot face loc și câteva borcane cu gem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat. Este un gem dietetic, pe care îl poți consuma și atunci când ești la dietă.
Galerie foto
Pentru a înlocui zahărul din rețetele de gem sau de dulceață, poți folosi diferite alte fructe dulci sau diferite siropuri. Unul dintre aceste siropuri este cel de arțar care se obține din seva copacului respectiv. Siropul de arțar este un îndulcitor natural cu multiple beneficii asupra sănătății organismului. Are un indice glicemic scăzut și un conținut bogat de vitamine și minerale. Printre acestea se numără și calciu, fier, magneziu, fosfor sodic, potasiu, zinc.
Consumul regulat de sirop de arțar ajută la întărirea sistemul imunitar și la prevenirea bolilor cardiovasculare, având proprietăți antioxidante. Este recomandat și persoanelor cu diabet și poate fi utilizat în diete și în regimurile alimentare fără zahăr. Poți folosi acest sirop și pentru a îndulci ceaiurile, dar și ca topping pentru clătite sau înghețată.
Descoperă și o rețetă de clătite americane în care folosești siropul de arțar. Iar mai jos, vei descoperi rețeta cem de zmeură fără zahăr, foarte aromat și plăcut colorat.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea fructelor de zmeură pe care le cureți foarte bine de impurități, fără a le spăla. Apoi aduni pe masă și celelalte ingrediente, dar și ustensilele necesare preparării gemului. Sunt recomandate cratițele cu baza stratificată și pereți mai groși pentru ca transferul de căldură de la flacăra aragazului în interiorul acesteia să se facă lent. Astfel, gemul nu se va găti rapid și nu se va lipi de pereții cratiței.
Cum prepari gem de zmeură fără zahăr
Pune zmeura în cratița cu pereți groși. Dacă ai un ceaun îl poți folosi pe acela. Adaugă sucul de lămâie și siropul de arțar peste zmeură și amestecă-le ușor. Adaugă și batonul de vanilie, dacă dorești ca gemul să fie foarte aromat. Aprinde flacăra aragazului la intensitate medie și așază cratița cu ingrediente deasupra acesteia. Lasă gemul să fiarbă până când se formează spumă.
Folosind o sită deasă sau o spumieră clasică, înlătură toată spuma inestetică. Când siropul devine limpede și nu se mai formează deloc spumă, poți să reduci intensitatea focului la minim. Din acest moment, mai fierbe gemul de zmeură pentru aproximativ 30 de minute.
Spală bine borcanele și capacele cu detergent de vase, clătește-le și sterilizează-le.
Descoperă aici mai multe metode de sterilizare a sticlelor și borcanelor pentru conserve.
Pune gemul fierbinte în borcanele de asemeni, fierbinți. Înfiletează bine capacele borcanelor pentru a se închide ermetic. Așază o pătură peste borcanele cu gem fierbinți și lasă-le acolo să se răcească lent. Apoi le poți eticheta frumos trecând pe etichete și data preparării. Depozitează-le în cămară și te vei bucura mai târziu de gustul delicios al acestui gem de zmeură fără zahăr.
Dacă mai ai loc pe rafturile din cămară, îți recomandăm să prepari și rețeta de gem de căpșuni cu fragi de pădure, mai parfumat și mai consistent.
Galerie foto