Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui

Lychee este un fruct tropical delicios care poate fi savurat pe tot parcursul anului. Îl găsești și sub denumirea de litchi sau lichee. Este un fruct care este originar din China, dar poate crește și în alte zone alte globului.

Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee se găsesc la raionul de fructe exotice / Profimedia Images

Lychee este un fruct mic ce are bub coaja tare și denivelată o pulpă fragedă, albă, cu o aromă dulce de căpșuni și pepene verde, care acoperă un sâmbure necomestabil, sămânța fructului.

De obicei se consumă crud, fără alte adaosuri, dar se poate pune în salate de fructe, sosuri, deserturi și băuturi. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să alegi cele mai bune fructe de lychee

Fructul nu se coace după ce este cules din copac. De asemenea, începe să fermenteze, așa că este esențial să alegi doar cele mai proaspete fructe și să în consumi în decurs de o săptămână. Lychee este de obicei în sezon de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei.

Alege fructe care au un diametru mai mare de un centimetru, cu coajă strălucitoare și colorată vibrant. Cea mai mare parte a pielii de lychee este roșie, deși unele soiuri sunt portocalii sau ușor galbene, cu o nuanță roz.

Pentru a-i verifica maturitatea, apăsă ușor coaja cu degetul mare. Ar trebui să intre puțin în interior. Dacă este prea moale, poate fi prea copt. Atunci când este copt suficient are miros cu note florale. Nu ar trebui să cumperi lychee care au coaja maro sau crăpată, din care iese lichid și miros a fermentat.

Cum se curăță fructele de lychee

Fructele trebuie curățate de coajă, iar aceasta și sâmburele trebuie aruncate. Sămânța este ușor otrăvitoare și doar pulpa albă este comestibilă. Trebuie să fii atent atunci când o cureți, să lucrezi încet și să ții un bol dedesubt pentru a strânge sucul.

Nu este nevoie să speli fructele înainte sau după decojire. Coaja protejează partea care urmează să mâncată și este mai ușor de desprins când este uscată. Ține un fruct între degete, străpunge pielea exterioară denivelată cu unghia mare.

Dă coaja peste cap. Ar trebui să se desprindă ușor dacă fructul este copt.

Pulpa albă este partea comestibilă a fructului. Dacă observi că este transparent, are pete pete sau este galben-maro, înseamnă că lychee a fermentat și nu trebuie consumat. Taie pulpa ușor pentru a o desprinde de pe sâmbure.

Cu ajutorul degetului desprinde pulpa. Nu îți face griji dacă fructele se rup puțin în timpul procesului de curățare, spun cei de la Delish.

Cum se păstrează lychee

Deoarece lychee fermentează pe măsură ce îmbătrânește, este important să-l depozitezi în mod corespunzător. Înfășoară fructele într-un prosop de hârtie și pune-le într-o pungă de plastic perforată cu fermoar și păstrează-le la frigider până la o săptămână. 

Cel mai bine este, totuși, să le mănânci cât mai repede pentru a te bucura de aroma lor unică.

Pentru o păstrare mai lungă, fructele de lychee pot fi congelate. Pur și simplu le pui într-o pungă cu fermoar, îndepărtezi excesul de aer și le pui în congelator. 

Coaja se poate decolora puțin, dar fructele din interior vor fi în continuare gustoase. De fapt, consumate direct din congelator, au gust de sorbet.

Cum să mănânci lychee

Fructul de lychee crud este o gustare delicioasă și răcoritoare.  Poți să o folosești și în rețete. Poți să le pui pe platouri cu brânză, mai ales dacă conțin brânzeturi cu arome blânde.

Lychee este de obicei inclus în salatele de fructe proaspete împreună cu alte fructe tropicale. Se potrivesc bine cu banane, nucă de cocos, mango, fructul pasiunii și ananas. De asemenea, poți să le adaugi și în salate verzi sau să faci o combinație cu caju și fulgi de ovăz pentru micul dejun.

În bucătăria asiatică, fructele sau sucul de lychee se pun în sosuri dulci care însoțesc mâncărurile sărate. De asemenea, intră și în compoziția unor sosuri dulci-acrișoare numai bune pentru preparate prăjite.

Lychee sunt folosite și în deserturi și în băuturi. Fructele pot fi amestecate într-un smoothie sau gătite în rețete dulci, cum ar fi deserturi thailandeze cu lapte de cocos. Destul de des, fructul este folosit pentru a face un sirop de litchi prin fierbere cu zahăr și apă. Siropul este un îndulcitor excelent pentru cocktailuri, ceai și alte băuturi. Este, de asemenea, delicios când se folosește ca topping pentru înghețată sau sorbet.

Sorbet de lychee și limete

Sorbetul de lychee și limetă este un desert parfumat și răcoritor fără grăsimi. Este perfect pentru finalul meselor copioase.

Ingrediente

  • 500 g lychee (sau 3 conserve de lychee în sirop)
  • 50 g zahăr tos
  • 1 albuș de ou
  • coaja de la 2 limete 
  • zeama de la 1 limetă

Mod de preparare

Dacă se folosesc lychee proaspete trebuie curățate de coajă. Dacă se folosesc fructe din conservă se scurg de suc. Apoi, se pun într-o tigaie mică, se adaugă zahărul și se lasă să se topească la foc mic. Se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă un minut.

Dacă s-au folosit lychee din conservă, sucul se pune într-un robot de bucătărie. Dacă s-au folosit fructe proaspete se pune sucul care a rezultat la curățat.

Se toarnă sucul de lămâie și se omogenizează. Apoi se pune compoziția cu lychee de pe foc și se mixează. Se toarnă într-un recipient de un litru și se congelează timp de cel puțin 6 ore până se solidifică.

Apoi, se pune amestecul congelat într-un blender, se pune albușul bătut spumă și se amestecă până când este compoziția este groasă și netedă. Se adaugă coaja de la o limetă. Se pune din nou într-în recipient și se dă la congelator peste noapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec cu dovleac și nuci porționat
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
Chec cu dovleac și nuci. Esența toamnei într-o felie parfumată
tartă franțuzească cu ciocolată
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Tartă franțuzească cu ciocolată. Rețeta unui desert perfect pentru iubitorii de dulciuri speciale
Brownie de sfeclă roșie
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
Brownie de sfeclă roșie. Prăjitura umedă care cucerește pe oricine
carne de pui și condimente pe o masă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Cele mai bune condimente pentru carnea de pui. Cum să o faci delicioasă
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon pe un tocător de lemn
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Coșulețe din aluat foietaj cu brânzeturi și bacon, pentru gustări deosebite
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Carambola pus într-un castron de lemn
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
chilli con carne
10:30
Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas Chilli con carne, rețeta cu gust intens ca în Texas
ouă turcești
10:23
Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc Ouă poșate cu iaurt și unt aromat. Rafinamentul micului dejun turcesc
Supă de sfeclă roșie
06:01
Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust Supă de sfeclă roșie și borș de sfeclă roșie. Rețete pentru o toamnă caldă și plină de gust
sfecla roșie la cuptor cu iaurt aromat
16 noiembrie, 06:45
Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
prăjitură răsturnată cu prune
16 noiembrie, 06:18
Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă
Chai Latte
16 noiembrie, 05:34
Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei Chai Latte, băutura care îmbină ritualul ceaiului indian cu plăcerea occidentală a cafelei
camembert la cuptor
15 noiembrie, 06:25
Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios
Baba Ganoush
15 noiembrie, 06:14
Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Britney Spears și surorile Kardashian au planificat o petrecere în pijamale. Ce imagini au publicat vedetele în mediul online
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
Arafat, despre riscul ca nava cu 4.000 de tone de GPL să explodeze: Un impact pe o rază de până la 5 km
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
O nouă aventură eşuată pentru milionarul celebru care a trăit 8 ani cu soţia fratelui său
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Cine este Arșenica Cocean, cuțitul de aur al lui Orlando Zaharia de la Chefi la cuțite, sezonul 16. Ce a dezvăluit despre ea
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Kerem Bürsin este din nou îndrăgostit? Ce se vehiculează în presa din Turcia despre actorul din Dragostea plutește în aer
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Valve a anunțat noua consolă Steam Machine. Când va ajunge pe piață
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Ștrudel cu gutui și aluat pufos, de post
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Culoarea ochilor bebelușului: cum poți calcula ce nuanță a ochilor va avea micuțul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
Căderea părului la menopauză: care sunt cauzele și opțiunile de tratament
fresh
Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Varză cu orez și morcovi. Rețetă simplă și gustoasă, de post

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Cum se prepară Baba Ganoush, deliciul oriental cu tahini și vinete coapte pe jar

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Camembert la cuptor. Pare o rețetă pretențioasă, dar e gata rapid și are gust delicios

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Cum faci acasă o prăjitură răsturnată cu prune perfectă. Simplă, aromată, spectaculoasă

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială

Sfeclă roșie la cuptor cu iaurt aromat. Rețeta de care ai nevoie pentru o masă specială
închide