Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui

Lychee este un fruct tropical delicios care poate fi savurat pe tot parcursul anului. Îl găsești și sub denumirea de litchi sau lichee. Este un fruct care este originar din China, dar poate crește și în alte zone alte globului.

Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee se găsesc la raionul de fructe exotice / Profimedia Images

Lychee este un fruct mic ce are bub coaja tare și denivelată o pulpă fragedă, albă, cu o aromă dulce de căpșuni și pepene verde, care acoperă un sâmbure necomestabil, sămânța fructului.

De obicei se consumă crud, fără alte adaosuri, dar se poate pune în salate de fructe, sosuri, deserturi și băuturi. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să alegi cele mai bune fructe de lychee

Fructul nu se coace după ce este cules din copac. De asemenea, începe să fermenteze, așa că este esențial să alegi doar cele mai proaspete fructe și să în consumi în decurs de o săptămână. Lychee este de obicei în sezon de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei.

Alege fructe care au un diametru mai mare de un centimetru, cu coajă strălucitoare și colorată vibrant. Cea mai mare parte a pielii de lychee este roșie, deși unele soiuri sunt portocalii sau ușor galbene, cu o nuanță roz.

Pentru a-i verifica maturitatea, apăsă ușor coaja cu degetul mare. Ar trebui să intre puțin în interior. Dacă este prea moale, poate fi prea copt. Atunci când este copt suficient are miros cu note florale. Nu ar trebui să cumperi lychee care au coaja maro sau crăpată, din care iese lichid și miros a fermentat.

Cum se curăță fructele de lychee

Fructele trebuie curățate de coajă, iar aceasta și sâmburele trebuie aruncate. Sămânța este ușor otrăvitoare și doar pulpa albă este comestibilă. Trebuie să fii atent atunci când o cureți, să lucrezi încet și să ții un bol dedesubt pentru a strânge sucul.

Nu este nevoie să speli fructele înainte sau după decojire. Coaja protejează partea care urmează să mâncată și este mai ușor de desprins când este uscată. Ține un fruct între degete, străpunge pielea exterioară denivelată cu unghia mare.

Dă coaja peste cap. Ar trebui să se desprindă ușor dacă fructul este copt.

Pulpa albă este partea comestibilă a fructului. Dacă observi că este transparent, are pete pete sau este galben-maro, înseamnă că lychee a fermentat și nu trebuie consumat. Taie pulpa ușor pentru a o desprinde de pe sâmbure.

Cu ajutorul degetului desprinde pulpa. Nu îți face griji dacă fructele se rup puțin în timpul procesului de curățare, spun cei de la Delish.

Cum se păstrează lychee

Deoarece lychee fermentează pe măsură ce îmbătrânește, este important să-l depozitezi în mod corespunzător. Înfășoară fructele într-un prosop de hârtie și pune-le într-o pungă de plastic perforată cu fermoar și păstrează-le la frigider până la o săptămână. 

Cel mai bine este, totuși, să le mănânci cât mai repede pentru a te bucura de aroma lor unică.

Pentru o păstrare mai lungă, fructele de lychee pot fi congelate. Pur și simplu le pui într-o pungă cu fermoar, îndepărtezi excesul de aer și le pui în congelator. 

Coaja se poate decolora puțin, dar fructele din interior vor fi în continuare gustoase. De fapt, consumate direct din congelator, au gust de sorbet.

Cum să mănânci lychee

Fructul de lychee crud este o gustare delicioasă și răcoritoare.  Poți să o folosești și în rețete. Poți să le pui pe platouri cu brânză, mai ales dacă conțin brânzeturi cu arome blânde.

Lychee este de obicei inclus în salatele de fructe proaspete împreună cu alte fructe tropicale. Se potrivesc bine cu banane, nucă de cocos, mango, fructul pasiunii și ananas. De asemenea, poți să le adaugi și în salate verzi sau să faci o combinație cu caju și fulgi de ovăz pentru micul dejun.

În bucătăria asiatică, fructele sau sucul de lychee se pun în sosuri dulci care însoțesc mâncărurile sărate. De asemenea, intră și în compoziția unor sosuri dulci-acrișoare numai bune pentru preparate prăjite.

Lychee sunt folosite și în deserturi și în băuturi. Fructele pot fi amestecate într-un smoothie sau gătite în rețete dulci, cum ar fi deserturi thailandeze cu lapte de cocos. Destul de des, fructul este folosit pentru a face un sirop de litchi prin fierbere cu zahăr și apă. Siropul este un îndulcitor excelent pentru cocktailuri, ceai și alte băuturi. Este, de asemenea, delicios când se folosește ca topping pentru înghețată sau sorbet.

Sorbet de lychee și limete

Sorbetul de lychee și limetă este un desert parfumat și răcoritor fără grăsimi. Este perfect pentru finalul meselor copioase.

Ingrediente

  • 500 g lychee (sau 3 conserve de lychee în sirop)
  • 50 g zahăr tos
  • 1 albuș de ou
  • coaja de la 2 limete 
  • zeama de la 1 limetă

Mod de preparare

Dacă se folosesc lychee proaspete trebuie curățate de coajă. Dacă se folosesc fructe din conservă se scurg de suc. Apoi, se pun într-o tigaie mică, se adaugă zahărul și se lasă să se topească la foc mic. Se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă un minut.

Dacă s-au folosit lychee din conservă, sucul se pune într-un robot de bucătărie. Dacă s-au folosit fructe proaspete se pune sucul care a rezultat la curățat.

Se toarnă sucul de lămâie și se omogenizează. Apoi se pune compoziția cu lychee de pe foc și se mixează. Se toarnă într-un recipient de un litru și se congelează timp de cel puțin 6 ore până se solidifică.

Apoi, se pune amestecul congelat într-un blender, se pune albușul bătut spumă și se amestecă până când este compoziția este groasă și netedă. Se adaugă coaja de la o limetă. Se pune din nou într-în recipient și se dă la congelator peste noapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Piure de conopidă cu lapte de cocos în bol, garnisit cu condimente și pătrunjel verde, alături de o furculiță, un bol cu condimente și unul cu sare
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
Piure de conopidă cu lapte de cocos. Rețetă delicioasă, de post
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Porție de Ciuperci cu usturoi la tigaie în farfurie, alături de furculițe și o căpățână de usturoi
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Carambola pus într-un castron de lemn
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Tagliatelle cu năut în sos de roșii în bol alb, alături de verdeață și lămâie
06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Bucăți de ciocolată albă de casă, cu cereale
05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Chec de post cu dovleac copt porționat pe un platou alb dreptunghiular
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
O sticlă plină cu oțet de mere
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Paste cu ciuperci de post în farfurie neagră, alături de două furculițe, ciuperci, pătrunjel verde și două felii de pâine
22 noiembrie, 02:40
Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă
Paste cu broccoli și măsline, garnisite cu roșii deshidratate, ardei roșu și multă verdeață într-un bol alb cu furculiță
21 noiembrie, 08:07
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare
Porție de supă cremă de dovleac cu usturoi copt în bol cu lingură, alături de usturoi proaspăt
21 noiembrie, 06:32
Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Zodii norocoase în ziua de 24 noiembrie 2024. Trei nativi care vor avea parte de reușite
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: Își dorește să trăiască
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
Viața lui Gabriel Cotabiță. A sfidat moartea în 2015 când a stat în comă 3 săptămâni. Apropiații credeau că va face la fel și acum: "Își dorește să trăiască"
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
„Sunt consternat!” Reacţie tulburătoare după ce Gabriel Cotabiţă a murit la 69 de ani: „Am copilărit cu el”
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine este văduva lui Gabriel Cotabiță. Alina era cu 27 de ani mai tânără decât regretatul artist
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cum folosesc hackerii scrisorile fizice pentru atacurile cibernetice. Strategia de care trebuie să te protejezi
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Cozonac Gubana din bucătăria italiană
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Turtă dulce baby friendly. Rețeta unui desert fără zahăr
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Beyoncé va susține un spectacol în prima zi de Crăciun. Vedeta va cânta în pauza meciului din NFL dintre Houston Texans și Baltimore Ravens
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
Consumul de cacao sau ceai verde te-ar putea proteja de efectele negative ale alimentelor grase în timpul stresului (studiu)
fresh
Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Paste cu broccoli și măsline. Rețetă simplă și hrănitoare

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Muffins cu dovleac și fulgi de ovăz. Un desert gustos și aromat

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă

Supă cremă de dovleac cu usturoi copt, gustoasă și ușor picantă
închide