Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui

Lychee este un fruct tropical delicios care poate fi savurat pe tot parcursul anului. Îl găsești și sub denumirea de litchi sau lichee. Este un fruct care este originar din China, dar poate crește și în alte zone alte globului.

Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee se găsesc la raionul de fructe exotice / Profimedia Images

Lychee este un fruct mic ce are bub coaja tare și denivelată o pulpă fragedă, albă, cu o aromă dulce de căpșuni și pepene verde, care acoperă un sâmbure necomestabil, sămânța fructului.

De obicei se consumă crud, fără alte adaosuri, dar se poate pune în salate de fructe, sosuri, deserturi și băuturi. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să alegi cele mai bune fructe de lychee

Fructul nu se coace după ce este cules din copac. De asemenea, începe să fermenteze, așa că este esențial să alegi doar cele mai proaspete fructe și să în consumi în decurs de o săptămână. Lychee este de obicei în sezon de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei.

Alege fructe care au un diametru mai mare de un centimetru, cu coajă strălucitoare și colorată vibrant. Cea mai mare parte a pielii de lychee este roșie, deși unele soiuri sunt portocalii sau ușor galbene, cu o nuanță roz.

Pentru a-i verifica maturitatea, apăsă ușor coaja cu degetul mare. Ar trebui să intre puțin în interior. Dacă este prea moale, poate fi prea copt. Atunci când este copt suficient are miros cu note florale. Nu ar trebui să cumperi lychee care au coaja maro sau crăpată, din care iese lichid și miros a fermentat.

Cum se curăță fructele de lychee

Fructele trebuie curățate de coajă, iar aceasta și sâmburele trebuie aruncate. Sămânța este ușor otrăvitoare și doar pulpa albă este comestibilă. Trebuie să fii atent atunci când o cureți, să lucrezi încet și să ții un bol dedesubt pentru a strânge sucul.

Nu este nevoie să speli fructele înainte sau după decojire. Coaja protejează partea care urmează să mâncată și este mai ușor de desprins când este uscată. Ține un fruct între degete, străpunge pielea exterioară denivelată cu unghia mare.

Dă coaja peste cap. Ar trebui să se desprindă ușor dacă fructul este copt.

Pulpa albă este partea comestibilă a fructului. Dacă observi că este transparent, are pete pete sau este galben-maro, înseamnă că lychee a fermentat și nu trebuie consumat. Taie pulpa ușor pentru a o desprinde de pe sâmbure.

Cu ajutorul degetului desprinde pulpa. Nu îți face griji dacă fructele se rup puțin în timpul procesului de curățare, spun cei de la Delish.

Cum se păstrează lychee

Deoarece lychee fermentează pe măsură ce îmbătrânește, este important să-l depozitezi în mod corespunzător. Înfășoară fructele într-un prosop de hârtie și pune-le într-o pungă de plastic perforată cu fermoar și păstrează-le la frigider până la o săptămână. 

Cel mai bine este, totuși, să le mănânci cât mai repede pentru a te bucura de aroma lor unică.

Pentru o păstrare mai lungă, fructele de lychee pot fi congelate. Pur și simplu le pui într-o pungă cu fermoar, îndepărtezi excesul de aer și le pui în congelator. 

Coaja se poate decolora puțin, dar fructele din interior vor fi în continuare gustoase. De fapt, consumate direct din congelator, au gust de sorbet.

Cum să mănânci lychee

Fructul de lychee crud este o gustare delicioasă și răcoritoare.  Poți să o folosești și în rețete. Poți să le pui pe platouri cu brânză, mai ales dacă conțin brânzeturi cu arome blânde.

Lychee este de obicei inclus în salatele de fructe proaspete împreună cu alte fructe tropicale. Se potrivesc bine cu banane, nucă de cocos, mango, fructul pasiunii și ananas. De asemenea, poți să le adaugi și în salate verzi sau să faci o combinație cu caju și fulgi de ovăz pentru micul dejun.

În bucătăria asiatică, fructele sau sucul de lychee se pun în sosuri dulci care însoțesc mâncărurile sărate. De asemenea, intră și în compoziția unor sosuri dulci-acrișoare numai bune pentru preparate prăjite.

Lychee sunt folosite și în deserturi și în băuturi. Fructele pot fi amestecate într-un smoothie sau gătite în rețete dulci, cum ar fi deserturi thailandeze cu lapte de cocos. Destul de des, fructul este folosit pentru a face un sirop de litchi prin fierbere cu zahăr și apă. Siropul este un îndulcitor excelent pentru cocktailuri, ceai și alte băuturi. Este, de asemenea, delicios când se folosește ca topping pentru înghețată sau sorbet.

Sorbet de lychee și limete

Sorbetul de lychee și limetă este un desert parfumat și răcoritor fără grăsimi. Este perfect pentru finalul meselor copioase.

Ingrediente

  • 500 g lychee (sau 3 conserve de lychee în sirop)
  • 50 g zahăr tos
  • 1 albuș de ou
  • coaja de la 2 limete 
  • zeama de la 1 limetă

Mod de preparare

Dacă se folosesc lychee proaspete trebuie curățate de coajă. Dacă se folosesc fructe din conservă se scurg de suc. Apoi, se pun într-o tigaie mică, se adaugă zahărul și se lasă să se topească la foc mic. Se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă un minut.

Dacă s-au folosit lychee din conservă, sucul se pune într-un robot de bucătărie. Dacă s-au folosit fructe proaspete se pune sucul care a rezultat la curățat.

Se toarnă sucul de lămâie și se omogenizează. Apoi se pune compoziția cu lychee de pe foc și se mixează. Se toarnă într-un recipient de un litru și se congelează timp de cel puțin 6 ore până se solidifică.

Apoi, se pune amestecul congelat într-un blender, se pune albușul bătut spumă și se amestecă până când este compoziția este groasă și netedă. Se adaugă coaja de la o limetă. Se pune din nou într-în recipient și se dă la congelator peste noapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Carambola pus într-un castron de lemn
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Telefoane şi electrocasnice, luate în rate şi duse imediat la amanet. Noua tactică a escrocilor
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Afacerea în care Adrian Mutu a pierdut 3 milioane de euro! Decizia amp;#8220;Briliantului” după dezastrul financiar
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Chefi la cuțite, 3 decembrie 2025. Jurații și-au format echipele din sezonul 16. Ce concurenți au primit tunici în bootcamp
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide