Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui

Lychee este un fruct tropical delicios care poate fi savurat pe tot parcursul anului. Îl găsești și sub denumirea de litchi sau lichee. Este un fruct care este originar din China, dar poate crește și în alte zone alte globului.

Lychee cu coajă și fără pe o masă
Lychee se găsesc la raionul de fructe exotice / Profimedia Images

Lychee este un fruct mic ce are bub coaja tare și denivelată o pulpă fragedă, albă, cu o aromă dulce de căpșuni și pepene verde, care acoperă un sâmbure necomestabil, sămânța fructului.

De obicei se consumă crud, fără alte adaosuri, dar se poate pune în salate de fructe, sosuri, deserturi și băuturi. 

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum să alegi cele mai bune fructe de lychee

Fructul nu se coace după ce este cules din copac. De asemenea, începe să fermenteze, așa că este esențial să alegi doar cele mai proaspete fructe și să în consumi în decurs de o săptămână. Lychee este de obicei în sezon de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei.

Alege fructe care au un diametru mai mare de un centimetru, cu coajă strălucitoare și colorată vibrant. Cea mai mare parte a pielii de lychee este roșie, deși unele soiuri sunt portocalii sau ușor galbene, cu o nuanță roz.

Pentru a-i verifica maturitatea, apăsă ușor coaja cu degetul mare. Ar trebui să intre puțin în interior. Dacă este prea moale, poate fi prea copt. Atunci când este copt suficient are miros cu note florale. Nu ar trebui să cumperi lychee care au coaja maro sau crăpată, din care iese lichid și miros a fermentat.

Cum se curăță fructele de lychee

Fructele trebuie curățate de coajă, iar aceasta și sâmburele trebuie aruncate. Sămânța este ușor otrăvitoare și doar pulpa albă este comestibilă. Trebuie să fii atent atunci când o cureți, să lucrezi încet și să ții un bol dedesubt pentru a strânge sucul.

Nu este nevoie să speli fructele înainte sau după decojire. Coaja protejează partea care urmează să mâncată și este mai ușor de desprins când este uscată. Ține un fruct între degete, străpunge pielea exterioară denivelată cu unghia mare.

Dă coaja peste cap. Ar trebui să se desprindă ușor dacă fructul este copt.

Pulpa albă este partea comestibilă a fructului. Dacă observi că este transparent, are pete pete sau este galben-maro, înseamnă că lychee a fermentat și nu trebuie consumat. Taie pulpa ușor pentru a o desprinde de pe sâmbure.

Cu ajutorul degetului desprinde pulpa. Nu îți face griji dacă fructele se rup puțin în timpul procesului de curățare, spun cei de la Delish.

Cum se păstrează lychee

Deoarece lychee fermentează pe măsură ce îmbătrânește, este important să-l depozitezi în mod corespunzător. Înfășoară fructele într-un prosop de hârtie și pune-le într-o pungă de plastic perforată cu fermoar și păstrează-le la frigider până la o săptămână. 

Cel mai bine este, totuși, să le mănânci cât mai repede pentru a te bucura de aroma lor unică.

Pentru o păstrare mai lungă, fructele de lychee pot fi congelate. Pur și simplu le pui într-o pungă cu fermoar, îndepărtezi excesul de aer și le pui în congelator. 

Coaja se poate decolora puțin, dar fructele din interior vor fi în continuare gustoase. De fapt, consumate direct din congelator, au gust de sorbet.

Cum să mănânci lychee

Fructul de lychee crud este o gustare delicioasă și răcoritoare.  Poți să o folosești și în rețete. Poți să le pui pe platouri cu brânză, mai ales dacă conțin brânzeturi cu arome blânde.

Lychee este de obicei inclus în salatele de fructe proaspete împreună cu alte fructe tropicale. Se potrivesc bine cu banane, nucă de cocos, mango, fructul pasiunii și ananas. De asemenea, poți să le adaugi și în salate verzi sau să faci o combinație cu caju și fulgi de ovăz pentru micul dejun.

În bucătăria asiatică, fructele sau sucul de lychee se pun în sosuri dulci care însoțesc mâncărurile sărate. De asemenea, intră și în compoziția unor sosuri dulci-acrișoare numai bune pentru preparate prăjite.

Lychee sunt folosite și în deserturi și în băuturi. Fructele pot fi amestecate într-un smoothie sau gătite în rețete dulci, cum ar fi deserturi thailandeze cu lapte de cocos. Destul de des, fructul este folosit pentru a face un sirop de litchi prin fierbere cu zahăr și apă. Siropul este un îndulcitor excelent pentru cocktailuri, ceai și alte băuturi. Este, de asemenea, delicios când se folosește ca topping pentru înghețată sau sorbet.

Sorbet de lychee și limete

Sorbetul de lychee și limetă este un desert parfumat și răcoritor fără grăsimi. Este perfect pentru finalul meselor copioase.

Ingrediente

  • 500 g lychee (sau 3 conserve de lychee în sirop)
  • 50 g zahăr tos
  • 1 albuș de ou
  • coaja de la 2 limete 
  • zeama de la 1 limetă

Mod de preparare

Dacă se folosesc lychee proaspete trebuie curățate de coajă. Dacă se folosesc fructe din conservă se scurg de suc. Apoi, se pun într-o tigaie mică, se adaugă zahărul și se lasă să se topească la foc mic. Se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă un minut.

Dacă s-au folosit lychee din conservă, sucul se pune într-un robot de bucătărie. Dacă s-au folosit fructe proaspete se pune sucul care a rezultat la curățat.

Se toarnă sucul de lămâie și se omogenizează. Apoi se pune compoziția cu lychee de pe foc și se mixează. Se toarnă într-un recipient de un litru și se congelează timp de cel puțin 6 ore până se solidifică.

Apoi, se pune amestecul congelat într-un blender, se pune albușul bătut spumă și se amestecă până când este compoziția este groasă și netedă. Se adaugă coaja de la o limetă. Se pune din nou într-în recipient și se dă la congelator peste noapte.

Citește și
CELE MAI CITITE
ciorba de burtă servită într-un bol plin
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Conopidă pane de post în bol, alături de un bol cu sos de roșii
Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Caponata Siciliană în tigaie
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
Prăjitură cu mere rase secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de trei felii de măr
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Tiramisu cu fistic și zmeură pe un platou cu furculiță
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O mână care ține un fruct de mangostan
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
10 motive pentru care e recomandat să consumi mangostan cât mai des
Trei pepeni de forme diferite puși pe o masă roșie
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
7 dintre cele mai scumpe fructe din Japonia
Carambola pus într-un castron de lemn
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Totul despre carambola sau fructul stea. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Friptură din ceafă de porc feliată pe un tocător de lemn
07:44
Friptură din ceafă de porc la cuptor, fragedă și delicioasă Friptură din ceafă de porc la cuptor, fragedă și delicioasă
Chec cu banane și cocos porționat pe un platou negru, alături de un cuțit, două banane, o ceașcă cu ceai și un bol cu miere și ustensilă de lemn
06:02
Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post
Chiftele de cartofi cu nuci și alune în două farfurii, alături de salată de legume
05:03
Chiftele de cartofi cu nuci și alune. Rețetă de gustare sănătoasă Chiftele de cartofi cu nuci și alune. Rețetă de gustare sănătoasă
Prăjitură cu mere rase secționată pe platou și o porție pe farfurie, alături de trei felii de măr
9 noiembrie, 05:33
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Dovleac cu carne tocată și brânză de burduf în tigaie
9 noiembrie, 04:45
Dovleac cu carne tocată și brânză de burduf la cuptor Dovleac cu carne tocată și brânză de burduf la cuptor
Castane la cuptor pe un tocător de lemn
9 noiembrie, 03:57
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Piept de porc la cuptor, porționat pe un platou de lemn cu hârtie de copt, alături de un borcan cu castraveți murați și un bol cu orez
8 noiembrie, 08:42
Piept de porc la cuptor. Cum prepari o friptură fragedă și aromată Piept de porc la cuptor. Cum prepari o friptură fragedă și aromată
Porție de orecchiette cu unt, pancetta și cașcaval
8 noiembrie, 06:24
Rețetă de orecchiette cu unt, pancetta și cașcaval Rețetă de orecchiette cu unt, pancetta și cașcaval
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Kate Middleton s-a alăturat Familiei Regale la Ziua Comemorării. Prințesa de Wales a onorat amintirea Prințesei Diana
Kate Middleton s-a alăturat Familiei Regale la Ziua Comemorării. Prințesa de Wales a onorat amintirea Prințesei Diana
Kate Middleton s-a alăturat Familiei Regale la Ziua Comemorării. Prințesa de Wales a onorat amintirea Prințesei Diana
Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva. Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
"Un nenorocit de om, cum să facă aşa ceva". Filmul teribilului accident din Suceava, soldat cu cinci morţi. Trei familii înlăcrimate se pregătesc de înmormântare
Iubita lui Ciprian Marica, mai provocatoare ca niciodată! Ioana şi-a uluit fanii într-un costum de baie decoltat
Iubita lui Ciprian Marica, mai provocatoare ca niciodată! Ioana şi-a uluit fanii într-un costum de baie decoltat
Iubita lui Ciprian Marica, mai provocatoare ca niciodată! Ioana şi-a uluit fanii într-un costum de baie decoltat
Ispita Marcel de la Insula Iubirii a cerut-o de soție pe iubita lui, Armina. Video cu momentul emoționant și ce i-a spus Maluma
Ispita Marcel de la Insula Iubirii a cerut-o de soție pe iubita lui, Armina. Video cu momentul emoționant și ce i-a spus Maluma
Ispita Marcel de la Insula Iubirii a cerut-o de soție pe iubita lui, Armina. Video cu momentul emoționant și ce i-a spus Maluma
Gabriela Spanic a fost abuzată de fratele mamei sale când era doar o fetiță. Actrița a povestit totul într-un show TV
Gabriela Spanic a fost abuzată de fratele mamei sale când era doar o fetiță. Actrița a povestit totul într-un show TV
Gabriela Spanic a fost abuzată de fratele mamei sale când era doar o fetiță. Actrița a povestit totul într-un show TV
Microsoft oferă un premiu de 1 milion de dolari pentru utilizatorii Bing. Ce trebuie să facă pentru a câștiga
Microsoft oferă un premiu de 1 milion de dolari pentru utilizatorii Bing. Ce trebuie să facă pentru a câștiga
Microsoft oferă un premiu de 1 milion de dolari pentru utilizatorii Bing. Ce trebuie să facă pentru a câștiga
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
Cartofi dulci cu guacamole și năut crocant
12 lucruri neștiute despre gemeni și multipleți
12 lucruri neștiute despre gemeni și multipleți
12 lucruri neștiute despre gemeni și multipleți
Drake a împărtășit o imagine cu un bilet scris de mână de fiul său în vârstă de 7 ani: Mulțumesc că mi-ai oferit o viață atât de bună
Drake a împărtășit o imagine cu un bilet scris de mână de fiul său în vârstă de 7 ani: „Mulțumesc că mi-ai oferit o viață atât de bună”
Drake a împărtășit o imagine cu un bilet scris de mână de fiul său în vârstă de 7 ani: „Mulțumesc că mi-ai oferit o viață atât de bună”
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
Semne ale deficienței de acizi grași Omega 3. Cum poți identifica nivelurile scăzute
fresh
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară

Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară

Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară

Dovleac cu carne tocată și brânză de burduf la cuptor

Dovleac cu carne tocată și brânză de burduf la cuptor

Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile

Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile

Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post

Chec cu banane și cocos. Rețeta unui desert delicios, de post

Chiftele de cartofi cu nuci și alune. Rețetă de gustare sănătoasă

Chiftele de cartofi cu nuci și alune. Rețetă de gustare sănătoasă
închide