Lychee, micul fruct cu pulpa aromată și zemoasă. Cum să îl consumi ca să te bucuri de beneficiile lui
Lychee este un fruct tropical delicios care poate fi savurat pe tot parcursul anului. Îl găsești și sub denumirea de litchi sau lichee. Este un fruct care este originar din China, dar poate crește și în alte zone alte globului.
Lychee este un fruct mic ce are bub coaja tare și denivelată o pulpă fragedă, albă, cu o aromă dulce de căpșuni și pepene verde, care acoperă un sâmbure necomestabil, sămânța fructului.
De obicei se consumă crud, fără alte adaosuri, dar se poate pune în salate de fructe, sosuri, deserturi și băuturi.
Cum să alegi cele mai bune fructe de lychee
Fructul nu se coace după ce este cules din copac. De asemenea, începe să fermenteze, așa că este esențial să alegi doar cele mai proaspete fructe și să în consumi în decurs de o săptămână. Lychee este de obicei în sezon de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei.
Alege fructe care au un diametru mai mare de un centimetru, cu coajă strălucitoare și colorată vibrant. Cea mai mare parte a pielii de lychee este roșie, deși unele soiuri sunt portocalii sau ușor galbene, cu o nuanță roz.
Pentru a-i verifica maturitatea, apăsă ușor coaja cu degetul mare. Ar trebui să intre puțin în interior. Dacă este prea moale, poate fi prea copt. Atunci când este copt suficient are miros cu note florale. Nu ar trebui să cumperi lychee care au coaja maro sau crăpată, din care iese lichid și miros a fermentat.
Cum se curăță fructele de lychee
Fructele trebuie curățate de coajă, iar aceasta și sâmburele trebuie aruncate. Sămânța este ușor otrăvitoare și doar pulpa albă este comestibilă. Trebuie să fii atent atunci când o cureți, să lucrezi încet și să ții un bol dedesubt pentru a strânge sucul.
Nu este nevoie să speli fructele înainte sau după decojire. Coaja protejează partea care urmează să mâncată și este mai ușor de desprins când este uscată. Ține un fruct între degete, străpunge pielea exterioară denivelată cu unghia mare.
Dă coaja peste cap. Ar trebui să se desprindă ușor dacă fructul este copt.
Pulpa albă este partea comestibilă a fructului. Dacă observi că este transparent, are pete pete sau este galben-maro, înseamnă că lychee a fermentat și nu trebuie consumat. Taie pulpa ușor pentru a o desprinde de pe sâmbure.
Cu ajutorul degetului desprinde pulpa. Nu îți face griji dacă fructele se rup puțin în timpul procesului de curățare, spun cei de la Delish.
Cum se păstrează lychee
Deoarece lychee fermentează pe măsură ce îmbătrânește, este important să-l depozitezi în mod corespunzător. Înfășoară fructele într-un prosop de hârtie și pune-le într-o pungă de plastic perforată cu fermoar și păstrează-le la frigider până la o săptămână.
Cel mai bine este, totuși, să le mănânci cât mai repede pentru a te bucura de aroma lor unică.
Pentru o păstrare mai lungă, fructele de lychee pot fi congelate. Pur și simplu le pui într-o pungă cu fermoar, îndepărtezi excesul de aer și le pui în congelator.
Coaja se poate decolora puțin, dar fructele din interior vor fi în continuare gustoase. De fapt, consumate direct din congelator, au gust de sorbet.
Cum să mănânci lychee
Fructul de lychee crud este o gustare delicioasă și răcoritoare. Poți să o folosești și în rețete. Poți să le pui pe platouri cu brânză, mai ales dacă conțin brânzeturi cu arome blânde.
Lychee este de obicei inclus în salatele de fructe proaspete împreună cu alte fructe tropicale. Se potrivesc bine cu banane, nucă de cocos, mango, fructul pasiunii și ananas. De asemenea, poți să le adaugi și în salate verzi sau să faci o combinație cu caju și fulgi de ovăz pentru micul dejun.
În bucătăria asiatică, fructele sau sucul de lychee se pun în sosuri dulci care însoțesc mâncărurile sărate. De asemenea, intră și în compoziția unor sosuri dulci-acrișoare numai bune pentru preparate prăjite.
Lychee sunt folosite și în deserturi și în băuturi. Fructele pot fi amestecate într-un smoothie sau gătite în rețete dulci, cum ar fi deserturi thailandeze cu lapte de cocos. Destul de des, fructul este folosit pentru a face un sirop de litchi prin fierbere cu zahăr și apă. Siropul este un îndulcitor excelent pentru cocktailuri, ceai și alte băuturi. Este, de asemenea, delicios când se folosește ca topping pentru înghețată sau sorbet.
Sorbet de lychee și limete
Sorbetul de lychee și limetă este un desert parfumat și răcoritor fără grăsimi. Este perfect pentru finalul meselor copioase.
Ingrediente
- 500 g lychee (sau 3 conserve de lychee în sirop)
- 50 g zahăr tos
- 1 albuș de ou
- coaja de la 2 limete
- zeama de la 1 limetă
Mod de preparare
Dacă se folosesc lychee proaspete trebuie curățate de coajă. Dacă se folosesc fructe din conservă se scurg de suc. Apoi, se pun într-o tigaie mică, se adaugă zahărul și se lasă să se topească la foc mic. Se aduce la punctul de fierbere și se mai lasă un minut.
Dacă s-au folosit lychee din conservă, sucul se pune într-un robot de bucătărie. Dacă s-au folosit fructe proaspete se pune sucul care a rezultat la curățat.
Se toarnă sucul de lămâie și se omogenizează. Apoi se pune compoziția cu lychee de pe foc și se mixează. Se toarnă într-un recipient de un litru și se congelează timp de cel puțin 6 ore până se solidifică.
Apoi, se pune amestecul congelat într-un blender, se pune albușul bătut spumă și se amestecă până când este compoziția este groasă și netedă. Se adaugă coaja de la o limetă. Se pune din nou într-în recipient și se dă la congelator peste noapte.