Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Kardinalschnitte este un desert cu un aspect spectaculos și un gust delicat, inspirat de rafinamentul patiseriei austriece. Se remarcă prin alternanța de bezea și pandișpan într-un model dungat, asemănător unei mitre de cardinal – de unde și numele. Prăjitura este umplută tradițional cu frișcă bătută și gem. Dar există și variante moderne cu cremă de cafea sau mascarpone.

Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
Kardinalschnitte este o prăjitură elegantă, cu o textură aerată și fină / Shutterstock

Este o prăjitură elegantă, cu o textură aerată și fină. Bezeaua crocantă la exterior și moale în interior se îmbină perfect cu pandișpanul ușor și pufos. Gemul aduce un contrast dulce-acrișor, care scoate în evidență frișca proaspătă. Iar aspectul dungat o transformă într-un desert de sărbătoare, ideal pentru ocazii speciale sau ceaiul de după-amiază.

Citește și

Rețeta desertului își are originea în Viena, fiind creat în perioada interbelică, în jurul anilor 1930. Se spune că a fost conceput în onoarea unuia dintre cardinalii importanți ai Bisericii Catolice din Austria. Posibil să fie cardinalul Theodor Innitzer, o figură religioasă marcantă în acea epocă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Numele prăjiturii – „felia cardinalului” – face referire la dungile alternante alb-galben, ce amintesc de culorile veșmintelor bisericești. Fiind un desert ușor, rafinat și elegant, a fost rapid adoptat de cofetăriile vieneze și a devenit un simbol al rafinamentului austriac în cofetărie. Azi rămâne un desert iconic vienez, servit adesea alături de o cafea tare – în perfectă tradiție a cafenelelor vieneze. Descoperă mai jos rețeta detaliată a desertului Kardinalschnitte, dacă vrei să o prepari și tu.

Ingrediente

Mod de preparare

Vei începe cu pregătirea blatului de bezea, după care prepari blatul de pandișpan și montezi prăjitura.

Iată cum prepari desertul Kardinalschnitte

Pentru blatul de bezea bate albușurile cu un praf de sare până devin o spumă cristalină. Adaugă treptat zahărul și continuă să bați până obții o bezea fermă și lucioasă.

Pentru blatul de pandișpan, într-un bol separat, amestecă gălbenușurile cu zahărul și vanilia până devin o cremă deschisă la culoare. Încorporează ușor făina cernută, amestecând cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus.

Descoperă și o rețetă de pandișpan cu dropsuri de ciocolată.

Pregătește o tavă mare tapetată cu hârtie de copt. Cu ajutorul unui poș sau cu lingura, formează benzi alternative de bezea și de pandișpan (cam 5-6 dungi din fiecare, ca niște fâșii lungi). Fiecare dungă să aibă cam 2 cm lățime. Bezeaua și pandișpanul nu trebuie să se amestece între ele.

Coace desertul în cuptorul preîncălzit la 160°C (cu ventilație) timp de 20-25 de minute, până când suprafața este ușor aurie. Lasă-l să se răcească complet.

Pentru montarea prăjiturii taie foaia răcită în două părți egale. Bate frișca cu zahăr pudră până devine fermă. Pe o jumătate de blat, întinde un strat subțire de gem, apoi un strat generos de frișcă. Așază cealaltă jumătate deasupra, cu grijă, și presează ușor.

Lasă prăjitura Kardinalschnitte la frigider minimum o oră înainte de porționare. Se servește tăiată în felii care pun în evidență modelul dungat.

Tot din bucătăria austriacă îți mai recomandăm să încerci și rețeta de clătite imperiale rupte în bucățele, denumite Kaiserschmarrn.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Pandişpan de post, tăiat felii, alături de afine și o furculiță
Pandişpan de post. Care sunt ingredientele care îl fac delicios
Pandişpan de post. Care sunt ingredientele care îl fac delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Sorbet de caise. Rețeta unui desert de vară aromat și răcoritor
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Vremea 7 iulie - 4 august 2025. Caniculă, urmată de ploi și vijelii. De când se răcește
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Cine e și cum arată noua iubită a lui Bogdan Cîrlan, fostul concurent de la Insula Iubirii sezonul 7
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
închide