Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen este denumirea unor delicioase gogoși vieneze, care sunt un desert clasic în cultura austriacă și germană, foarte îndrăgit mai ales în perioada carnavalurilor (Fasching) și a sărbătorilor de iarnă.

Sunt gogoși pufoase, prăjite în baie de ulei, umplute cu gem. În mod tradițional se folosește gem de caise, dar uneori și cremă de vanilie sau ciocolată.
Se servesc pudrate cu zahăr, adesea alături de o cafea tare.
Aceste gogoși au o textură delicată, aerată și ușor elastică, datorită aluatului dospit îmbogățit cu unt, lapte și ouă.
Crusta este ușor crocantă la exterior, având un gust inconfundabil de unt și vanilie. Aceasta este completată de dulceața gemului.
Pot fi desertul perfect pentru duminici leneșe, dar și pentru ocazii festive, oferind o combinație de tradiție, confort și gust desăvârșit. Descoperă și o rețetă de gogoși grecești, denumite Loukoumades.
Mai jos, îți oferim lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas al rețetei de gogoși austriece, denumite Krapfen.
Ingrediente
Mod de preparare
Vei începe cu pregătirea drojdiei pentru prepararea aluatului de gogoși. Dizolvă drojdia în 100 ml de lapte călduț cu o linguriță de zahăr și 2 linguri de făină. Lasă maiaua să dospească 10-15 minute.
Cum prepari aluatul pentru Krapfen
Într-un bol mare, trece făina prin sită și adaugă zahărul, sarea, vanilia și coaja de lămâie. Adaugă maiaua crescută, restul de lapte, oul întreg și gălbenușurile.
Omogenizează aluatul și frământă-l ușor, apoi încorporează untul moale, bucățică cu bucățică.
Frământă bine timp de 10-15 minute, până când obții un aluat neted, ușor elastic, dar moale.
Acoperă aluatul pentru gogoși cu un prosop și lasă-l la crescut într-un loc cald, timp de 1 oră sau până când își dublează volumul.
Pentru formarea gogoșilor răstoarnă aluatul pe masa presărată cu făină și întinde-l într-o foaie de 1,5–2 cm grosime. Decupează cercuri de 7-8 cm cu un pahar sau un inel metalic.
Așază-le pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperă-le și mai lasă-le la crescut 30-40 de minute.
Cum coci gogoșile
Pentru prepararea gogoșilor Krapfen încinge uleiul într-o cratiță largă (temperatura ideală: 170°C). Prăjește câte 2-3 gogoși odată, așezate cu partea crescută în jos.
Prăjește-le timp de 2-3 minute pe fiecare parte, până când devin aurii și se formează inelul alb caracteristic în mijloc.
Scoate-le pe șervețele absorbante.
Folosește un poș cu dui lung și subțire (sau o seringă specială) și umple fiecare gogoașă cu gem de caise. Pudrează-le generos cu zahăr pudră vanilat.
Sugestii și variații
Pentru un plus de rafinament, adaugă 1 lingură de lichior de portocale sau rom în aluat.
Poți umple gogoșile și cu cremă de vanilie, gem de zmeură sau nutella.
Aceste gogoși se servesc proaspete, ușor călduțe, dar sunt gustoase și a doua zi dacă sunt păstrate la rece, acoperite.
Tot din bucătăria austriacă mai poți încerca și rețeta de clătite imperiale rupte în bucățele, denumite Kaiserschmarrn.