Lichior de căpșuni sau Căpșunată. Băutură alcoolică de casă
Dacă adori băuturile fine cu gust aromat și o tentă de alcool, nu ezita să le prepari în propria bucătărie. Pentru că este sezonul căpșunilor parfumate și frumos colorate, începe cu rețeta de lichior de căpșuni sau Căpșunată.
Galerie foto
Rețeta clasică de căpșunată se prepară respectând proporția de 1:1. Adică la 1 kg de fructe se adaugă 1 litru de alcool. Dar, cum toate rețetele suportă adaptări după propriul gust și rețeta de lichior din căpșuni se poate adapta. Însă este important ca alcoolul să fie de calitate cu un procent de tărie între 60° si 90°. Pe lângă fructe și alcool se mai adaugă și zahăr, pe acesta îl poate adăuga fiecare în cantitatea dorită.
Lichiorul preparat în casă este mult mai sănătos pentru că deții controlul total al ingredientelor. Îl poți prepara din fructe bine coapte, dar și din plante aromate și din anumite flori. Lichiorul de trandafiri este unul dintre cele mai gustoase și mai aromate. Mai poți prepara lichior și din flori de salcâm sau de soc, dar și din alte flori care sunt comestibile.
Descoperă aici cum poți prepara la tine acasă rețeta de lichior de mentă. În continuare vei descoperi rețeta completă pentru lichior de căpșuni sau Căpșunată.
Ingrediente
Mod de preparare
Începe cu pregătirea căpșunilor, etapa care necesită mai multă atenție și răbdare. Spală bine căpșunile cu apă rece, dar fără a le îndepărta codițele și frunzele. Dacă le speli după curățare, este posibil ca fructele să rețină apă în interiorul lor. Apoi le lași într-o sită să se scurgă bine. Abia după scurgerea apei le îndepărtezi frunzele și codițele.
Cum prepari lichior de căpșuni sau Căpșunată
După ce s-au scurs bine căpșunile, ar fi indicat să îndepărtezi și partea albă de la ele. Lasă doar partea coaptă și frumos colorată. Cântărește-le după curățare.
Apoi spală bine un borcan de sticlă de 3-4 litri. Șterge-l pentru a nu rămâne pe el nicio picătură de apă. Adaugă în borcan straturi alternative de căpșuni cu zahăr. Ultimul strat este recomandat să fie de zahăr pentru a acoperi căpșunile. Adaugă și sucul de la o lămâie. Aceasta are rolul de a intensifica culoarea siropului de căpșuni.
Pune deasupra borcanului un tifon curat, dar și capacul acestuia. Nu este necesar să închizi capacul, ci doar să acoperi borcanul cu el. Lasă borcanul cu căpșuni la loc luminos, însă nu la soare, pentru 1-2 zile sau până când se topește tot zahărul și se formează sirop în borcan.
Din când în când mai agită borcanul pentru a se amesteca bine căpșunile cu zahărul și a grăbi efectul de macerare.
După ce se dizolvă tot zahărul, iar în borcan s-a adunat mult sirop de căpșuni, adaugă alcoolul. Acoperă din nou borcanul cu tifon și cu capacul pe care îl înfiletezi ușor, dar nu de tot. Lasă căpșunile la macerat în alcoolul amestecat cu sirop pentru 7-10 zile, la loc răcoros.
Apoi poți strecura lichiorul printr-un tifon curat și îl îmbuteliezi în sticle. Închide sticlele ermetic cu capacele sau dopurile din dotare.
Depozitează deliciosul lichior de căpșuni sau Căpșunată la loc răcoros. Te vei răsfăța cu gustul lui aromat, împreună cu familia și prietenii la diferite ocazii speciale sau înainte de cină.
Tot din aceeași categorie de rețete îți recomandăm să încerci și un cocktail caipiroska cu căpșuni. Este o băutură perfectă pentru o petrecere cu prietenii.
Galerie foto