Ca și alte rețete de lichior și cea a lichiorului de mure se prepară în mai multe etape. Rețeta nu este complicată, dar necesită timp și răbdare până la prima degustare. Lichiorurile sunt, de obicei, aromate de la fructe, însă acolo unde fructele nu au arome puternice se mai pot adăuga și alte arome. Murele au o aromă deosebită și nu mai au nevoie de alte adaosuri.
Cum prepari lichior de mure
Ca și celelalte lichioruri de fructe și cel din mure capătă denumirea populară derivată din numele fructelor, adică cea de murată.
Primul pas pentru prepararea lichiorului constă în pregătirea fructelor. Murele necesită înlăturarea impurităților, pentru că au din belșug. Apoi se clătesc bine cu apă rece și se scurg.
Între timp, pregătește un borcan de sticlă cu capacitatea de 3-4 litri. Spală-l bine și sterilizează-l împreună cu capacul din dotare. După ce murele s-au scurs și nu mai au nicio picătură de apă pe ele, le poți pregăti pentru etapa de macerare. Așază în borcan straturi de mure alternând cu straturi de zahăr. Ultimul strat va trebui să fie de zahăr pentru a nu se forma strat de mucegai la suprafața murelor.
Închide borcanul cu capacul și agită-l prin rotire, pentru a pătrunde zahărul ușor printre mure. Pune borcanul cu mure și zahăr la loc răcoros și lasă-l acolo 2-3 zile sau până când zahărul se topește și se formează mult sirop în borcan. Mai agită-l din când în când prin rotire, pentru a se topi zahărul mai rapid.
După topirea zahărului și formarea siropului adaugă alcoolul. Amestecă bine alcoolul cu siropul și murele. Închide din nou borcanul și lasă-l la loc răcoros cel puțin două săptămâni. Apoi poți strecura deliciosul lichior de mure și îl pui în sticle. Nu uita să sterilizezi și sticlele, pentru o conservare corectă.
Dacă mai dorești și alte rețete de băuturi fine cu gusturi divine, îți recomandăm să încerci și rețeta de caisată sau lichior de caise.