Vinete coapte la cuptor. Trucuri și sfaturi ca să se curețe rapid

Dacă nu ai un grătar în aer liber și nici nu vrei să murdărești prea tare aragazul, dar îți este poftă de salată de vinete, poți face vinete coapte la cuptor. Este cea mai simplă, rapidă și curată metodă.

Vinete coapte la cuptor aranjate într-o tavă
Vinetele coapte la cuptor pot fi folosite pentru salate, musaca sau tocănițe / Shutterstock

Vinetele coapte se folosesc de obicei pentru a face salată cu ceapă, sare și ulei, însă ele pot fi ingrediente în mai multe preparate. Le poți folosi la musaca de vinete, plăcintă cu vinete, tocănițe cu roșii și ardei copți sau chiar și în curry cu vinete coapte.

Vinetele coapte pot fi puse și la congelator pentru a fi consumate peste iarnă. După ce le cureți și se lași să se scurgă, pune-le în pungi speciale pentru congelator în porții potrivite și dă-le la congelator. Când vrei să le folosești este suficient să le decongelezi.

Chiar și salata de vinete se poate găti în atât de multe feluri, încât nu te-ai putea plictisi de acest preparat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Cea mai simplă metodă de a face vinete coapte la cuptor

Vinetele coapte la cuptor sunt ușor de pregătit și sunt la fel de aromate ca cele pregătite la aragaz sau pe jar. Pentru asta ai nevoie de 2-3 vinete de mărime medie. Se preîncălzește cuptorul la 200°C, pe funcția grill.

Se spală bine vinetele și se taie pe jumătate pe lungime. Se pune hârtie de copt într-o tavă și se așează vinetele astfel încât să nu fie foarte înghesuite, cu tăietura în jos.

Se dă tava la cuptor. Se lasă până când coaja are urme de arsură, iar pulpa se înmoaie, în jur de 20-25 de minute. Se scot și se pun pe un tocător. Cu ajutorul unei linguri se scoate pulpa și se pune într-o sită pusă deasupra unui castron astfel încât să se scurgă zeama. Apoi se folosesc în salată sau alte rețete.

La ce temperatură de coc vinetele cel mai bine

Pentru a coace vinetele în cuptor, temperatura ideală este în jur de 200-220°C. Această temperatură vă permite să obțineți o coacere uniformă și să păstrați textura și aroma vinetelor.

Vinetele vor devini moi și aurii pe margini, fără să se coacă mai mult decât este nevoie sau să se usuce. Timpul de coacere poate varia în funcție de grosimea vinetelor și de puterea cuptorului, dar în general, durează în jur de 20-25 de minute.

Asigură-te că vinetele nu sunt foarte înghesuite. Înainte de a scoate vinetele din cuptor, verifică-le din când în când pentru a vedea dacă sunt coapte în mod corespunzător. Trebuie să fie moi, iar coaja lor să fie aproape arsă.

Încearcă și rețeta de salată de vinete coapte cu usturoi.

Cum se coc vinetele ca să se curețe rapid și ușor

Primul pas pe care trebuie să-l faci ca să cureți mai ușor vinetele coapte este să alegi vinete tinere și proaspete. Acestea au coaja mai subțire și semințele mai mici, ceea ce le face mai ușor de curățat. De asemenea, asigură-te că alegi vinete care nu prezintă pete sau lovituri.

Pentru a coace vinetele în mod eficient și pentru a le curăța mai ușor, taie-le în jumătate pe lungime. Acest lucru va permite căldurii să pătrundă uniform și să vinetele să se coacă în întregime.

Înainte de a le coace, presară sare peste jumătățile de vinete și lasă-le să stea timp de aproximativ 15-20 de minute. Sarea va ajuta la eliminarea apei în exces din vinete și va face curățarea mai ușoară.

După ce ai lăsat vinetele să stea cu sare, șterge-le ușor cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta apa. Apoi, stropește-le cu ulei de măsline pe ambele părți. Acest lucru va ajuta la obținerea unei coaceri uniforme și va face ca coaja să fie mai ușor de îndepărtat.

După ce vinetele s-au copt și s-au răcit suficient pentru a fi manevrate, folosește o lingură sau un cuțit pentru a scoate miezul moale al vinetelor și îndepărtează coaja cu ușurință. Dacă mai rămâne ceva coajă pe anumite porțiuni, o poți să o îndepărtați cu un cuțit.

Cum se coc vinetele la cuptorul electric

Dacă ai un cuptor electric ai avantajul de a putea folosi funcția grill, astfel încât să ai flacără și de sus și de jos. Modul de pregătire a vinetelor nu este diferit de cel folosit pentru coacerea vinetelor în cuptorul clasic.

Este posibil ca timpul de coacere să fie mai scurt, cuptorul fiind mai puternic. Va trebui să verifici vinetele după 15 minute pentru a vedea care este gradul lor de coacere. Dacă vinetele sunt de dimensiuni mai mici vor fi gata. Pe cele mai mari lasă-le 20-25 de minute.

Încearcă și rețeta de aperitiv de vinete. Este ideală pentru sezonul rece.

Cum se coc vinetele în folie de aluminiu

Coacerea vinetelor în folie de aluminiu este o metodă simplă și eficientă de a păstra umiditatea și de a obține vinete moi și fragede. Se preîncălzește cuptorul la o temperatură de aproximativ 200-220°C. Se spală vinetele și se taie în jumătate pe lungime.

Se așează fiecare jumătate de vinete pe o bucată de folie de aluminiu suficient de mare pentru a le înveli complet. Se unge fiecare jumătate de vânătă cu puțin ulei de măsline pe partea tăiată. Acest lucru va ajuta la obținerea unei texturi mai fragede și va preveni lipirea de folie. Se presară sare și piper peste vinete, după gust.

Se înfășoară fiecare jumătate de vinete în folie de aluminiu, sigilând bine marginile pentru a păstra umiditatea în interior.

Se așează pachetele de folie de aluminiu cu vinetele într-o tavă de copt. Se coc timp de aproximativ 30-40 de minute sau până când devin moi și ușor de înțepat cu o furculiță. După ce sunt coapte, se scot pachetele de folie din cuptor și se lasă vinetele să se răcească puțin înainte de a le servi.

Citește și
CELE MAI CITITE
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mutabbal servită într-un bol alb
Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului
Mutabbal. Salata de vinete cu tahini și usturoi, specifică Levantului
Caponata Siciliană în tigaie
Galerie foto
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
Imam bayildi servite pe o farfurie albă
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Imam bayildi. Cum poți prepara acasă celebra rețetă turcească
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Femeia care s-a aruncat de la etajul 7 era judecătoare la Tribunalul Timiş. Mama ei era la magazin
Femeia care s-a aruncat de la etajul 7 era judecătoare la Tribunalul Timiş. Mama ei era la magazin
Femeia care s-a aruncat de la etajul 7 era judecătoare la Tribunalul Timiş. Mama ei era la magazin
Cu ce a ajuns să se ocupe Consuelo Matos, fosta soţie a lui Adrian Mutu. Are propria afacere, la 12 ani de la divorţ
Cu ce a ajuns să se ocupe Consuelo Matos, fosta soţie a lui Adrian Mutu. Are propria afacere, la 12 ani de la divorţ
Cu ce a ajuns să se ocupe Consuelo Matos, fosta soţie a lui Adrian Mutu. Are propria afacere, la 12 ani de la divorţ
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Nepoata Victoriei Ruffo a împlinit 1 an. Actrița ar fi lipsit de la petrecerea zilei sale de naștere
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură
Prăjitură cu mousse de zmeură și jeleu de zmeură
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Băieții de la BTS au anunțat că vor lansa un nou album și vor pleca într-un turneu mondial în 2026
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
Efectele adverse ale consumului excesiv de migdale. Impactul pe care îl pot avea asupra organismului
fresh
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
închide