Matcha, ceaiul samurailor. Ce este și cum se prepară

Matcha este un ceai verde de înaltă calitate. Pudra de ceai verde se bate în apă fierbinte, în loc să fie înmuiată, pentru a forma o băutură spumoasă. Actul meditativ de a pregăti, prezenta și sorbit matcha este coloana vertebrală a ceremoniei japoneze a ceaiului. 

Un bol cu ceai matcha alături de o ceașcă și un tocător de lemn
Ceaiul matcha este folosit în ceremonialul ceaiului la japonezi/ Shutterstock

În timp ce originile matcha sunt ceremoniale, pudra de ceai verde este foarte populară în întreaga lume.

Matcha, ceaiul samurailor

Înainte de a exista ceainice pentru a infuza frunzele de ceai, chinezii măcinau frunzele de ceai într-o pudră pe care o băteau într-un castron cu apă fierbinte. Chinezii au renunțat la această metodă, însă japonezii au continuat să popularizeze metoda. Află mai multe despre ceaiul verde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Unul dintre preoții Zen ai Japoniei, care studia în mănăstirile budiste din China, s-a întors în Japonia la începutul secolului al XII-lea cu semințe și tufe de plante de ceai. 

Tânărul preot, numit Eisai, și-a folosit experiența din China cultivând și bând „ceai bătut” pentru a populariza ceea ce el a numit „calea ceaiului” ca ritual de meditație în cadrul comunității sale de călugări budiști japonezi. În cele din urmă, a răspândit obiceiul de a bea ceai în restul Japoniei.

Ceremonia ceaiului a fost preluată de samuraii din Japonia. Aceștia erau războinici, membrii cultivați de rang înalt ai societății de caste japoneze. Ei au ridicat ceremonia ceaiului la rang de artă și tradiție culturală, adăugând sute de pași detaliați la practică, inclusiv mișcări specifice ale mâinii, designul adecvat al sălii de ceai și instrucțiuni despre cum să stai și cum să te pregătești și să sorbi ceaiul. 

Ceremonia ceaiului a fost parte integrantă a pregătirii samurailor, ajutându-i să-și accentueze concentrarea și răbdarea în pregătirea pentru luptă.

Cât de diferit este matcha de ceaiul verde

Matcha, ca toate ceaiurile adevărate, provine din frunzele plantei Camellia sinensis. Modul în care sunt cultivate și procesate frunzele de ceai este complet diferit de orice alt ceai.

Este cultivat la umbră 

Matcha este făcut din frunze de ceai cultivate la umbră printr-un proces intensiv. Tufele de ceai sunt protejate de soare, iar lumina este filtrată către tufișuri. În acest fel este crescută producția de clorofilă în plantă, dând frunzelor o culoare verde intens. 

Lipsa soarelui reduce fotosinteza frunzelor plantei, care, la rândul său, modifică nivelurile naturale de cofeină, flavanoizi, zaharuri, antioxidanți și teanină. Prin controlul expunerii la soare, producătorii de ceai pot modifica semnificativ componența chimică și aroma frunzelor finale de ceai.

Se prepară

Frunzele de ceai destinate matcha sunt mai întâi pregătite la abur pentru o perioadă scurtă de timp în câteva ore de la momentul culegerii.

În felul acesta se oprește procesul de oxidare, dar li se și intensifică culoarea verde bogată a frunzelor. Procesul de ”aburire„ creează un profil unic de aromă, care este adesea descris drept dulce și vegetal.

Are un sezon scurt

Doar cei mai noi muguri de primăvară și câteva frunze ale plantelor de ceai cultivate în umbră sunt culese manual pentru producția de matcha. Prin urmare, producția este foarte limitată, motiv pentru care matcha este unul dintre cele mai scumpe ceaiuri.

Frunzele trebuie uscate

În loc să fie rulate, modelate și uscate ca frunzele tradiționale de ceai verde, frunzele destinate matcha sunt așezate individual. În această etapă poartă denumirea de tencha. Apoi sunt îndepărtate de tulpini și măcinate în mori de piatră cu rotire lentă, obținând o pulbere netedă de ceai verde. Află mai multe despre beneficiile ceaiului verde.

Tipuri de ceai matcha

Matcha este cultivat în multe regiuni din Japonia, iar fiecare regiune și producător de ceai vor produce profile de arome și culori ușor diferite.

Matcha pentru ceremonialul ceaiului

Se folosește matcha de cea mai înaltă calitate din muguri și frunze cultivate cu cea mai mare grijă. Se folosește cel mai delicat gust și cel mai fin matcha măcinat. Ceaiul este menit să fie savurat singur, fără alți îndulcitori sau aditivi, pentru a te bucura și a aprecia cu adevărat aroma dorită.

Matcha pentru gătit

Matcha de calitate culinară are o aromă mai robustă, astringentă, care poate rezista altor ingrediente cu care este asociat. Poate include frunze măcinate care au avut resturi de tulpini și vene atașate, poate fi de un verde puțin mai pal și poate include adesea un amestec de pudră de matcha din mai multe surse. 

Cum se prepară matcha

Matcha este preparat diferit de un ceai tipic, dar este foarte ușor de făcut dacă ai instrumentele potrivite.

Se fierb 100 ml de apă filtrată, apoi se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se pune jumătate de linguriță de pudră matcha într-un castron mic. 

Se adaugă un strop de apă fierbinte și se amestecă cu un tel de bambus pentru a forma o pastă fină.

Se toarnă apa rămasă și se amestecă în continuare cu telul de bambus, împingând telul înainte și înapoi, până când matcha este încorporat și se obține o spumă subțire deasupra.

Citește și
CELE MAI CITITE
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
ouă expirate
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Băuturi calde de iarnă
Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece
Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece
mai multe tipuri de cafea pe o masă
Galerie foto
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
Socată după rețeta tradițională servită în pahare
Socată preparată după rețeta tradițională. Aroma copilăriei într-o băutură ușor de făcut
Socată preparată după rețeta tradițională. Aroma copilăriei într-o băutură ușor de făcut
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Focaccia cu cartofi și rozmarin secționată
05:36
Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă Focaccia cu cartofi și rozmarin. O pâine aromată și consistentă
Două cupe de înghețată de afine cu mascarpone, alături de afine proaspete și frunze de mentă
05:21
Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
Panna cotta cu jeleu de zmeură. pe o farfurie albă, decorată cu zmeură și frunze de mentă
7 iulie, 05:20
Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime
File de somon în crustă de muștar cu fistic pe farfurie și într-o furculiță ținută în mână
7 iulie, 05:12
File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi
Galette cu caise evantai pe un tocător de lemn rotund, alături de caise proaspete
6 iulie, 06:03
Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc
Plăcintă împletită cu pui și legume porționată, alături de o ceașcă cu ceai
6 iulie, 05:42
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
5 iulie, 06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
5 iulie, 06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
Horoscopul săptămânii 7 iulie – 13 iulie 2025. Descoperă ce îți rezervă astrele
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
ANM a actualizat prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. Vremea în România până pe 4 august
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Milionarul român cu trei pensii dă din casă! Ce i-a făcut propria nevastă. Dieta secretă care l-a ajutat enorm
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Artist celebru din România a sărit la bătaie în timpul concertului său. Ce s-a întâmplat între el și un fan
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Hafsanur Sancaktutan vorbește despre relația cu actorul Kubilay Aka. Cum o descrie vedeta
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Anxietatea de separare. Ce este și cum îi putem face față
Sean Diddy Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Sean „Diddy” Combs nu a fost eliberat pe cauțiune, deși a fost achitat de cele mai grave acuzații
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
Simptome de fractură la deget. Semne că ai un deget rupt
fresh
Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Plăcintă împletită cu pui și legume, crocantă la exterior, fragedă și suculentă în interior

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Panna cotta cu jeleu de zmeură. Echilibru între cremozitate și prospețime

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

Galette cu caise evantai. Un desert rustic, cu aer franțuzesc

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

File de somon în crustă de muștar cu fistic. O explozie de arome și texturi

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant

Înghețată de afine cu mascarpone. Un desert cremos, intens și elegant
închide