Matcha, ceaiul samurailor. Ce este și cum se prepară

Matcha este un ceai verde de înaltă calitate. Pudra de ceai verde se bate în apă fierbinte, în loc să fie înmuiată, pentru a forma o băutură spumoasă. Actul meditativ de a pregăti, prezenta și sorbit matcha este coloana vertebrală a ceremoniei japoneze a ceaiului. 

Un bol cu ceai matcha alături de o ceașcă și un tocător de lemn
Ceaiul matcha este folosit în ceremonialul ceaiului la japonezi/ Shutterstock

În timp ce originile matcha sunt ceremoniale, pudra de ceai verde este foarte populară în întreaga lume.

Matcha, ceaiul samurailor

Înainte de a exista ceainice pentru a infuza frunzele de ceai, chinezii măcinau frunzele de ceai într-o pudră pe care o băteau într-un castron cu apă fierbinte. Chinezii au renunțat la această metodă, însă japonezii au continuat să popularizeze metoda. Află mai multe despre ceaiul verde.

Citește și

Unul dintre preoții Zen ai Japoniei, care studia în mănăstirile budiste din China, s-a întors în Japonia la începutul secolului al XII-lea cu semințe și tufe de plante de ceai. 

Tânărul preot, numit Eisai, și-a folosit experiența din China cultivând și bând „ceai bătut” pentru a populariza ceea ce el a numit „calea ceaiului” ca ritual de meditație în cadrul comunității sale de călugări budiști japonezi. În cele din urmă, a răspândit obiceiul de a bea ceai în restul Japoniei.

Ceremonia ceaiului a fost preluată de samuraii din Japonia. Aceștia erau războinici, membrii cultivați de rang înalt ai societății de caste japoneze. Ei au ridicat ceremonia ceaiului la rang de artă și tradiție culturală, adăugând sute de pași detaliați la practică, inclusiv mișcări specifice ale mâinii, designul adecvat al sălii de ceai și instrucțiuni despre cum să stai și cum să te pregătești și să sorbi ceaiul. 

Ceremonia ceaiului a fost parte integrantă a pregătirii samurailor, ajutându-i să-și accentueze concentrarea și răbdarea în pregătirea pentru luptă.

Cât de diferit este matcha de ceaiul verde

Matcha, ca toate ceaiurile adevărate, provine din frunzele plantei Camellia sinensis. Modul în care sunt cultivate și procesate frunzele de ceai este complet diferit de orice alt ceai.

Este cultivat la umbră 

Matcha este făcut din frunze de ceai cultivate la umbră printr-un proces intensiv. Tufele de ceai sunt protejate de soare, iar lumina este filtrată către tufișuri. În acest fel este crescută producția de clorofilă în plantă, dând frunzelor o culoare verde intens. 

Lipsa soarelui reduce fotosinteza frunzelor plantei, care, la rândul său, modifică nivelurile naturale de cofeină, flavanoizi, zaharuri, antioxidanți și teanină. Prin controlul expunerii la soare, producătorii de ceai pot modifica semnificativ componența chimică și aroma frunzelor finale de ceai.

Se prepară

Frunzele de ceai destinate matcha sunt mai întâi pregătite la abur pentru o perioadă scurtă de timp în câteva ore de la momentul culegerii.

În felul acesta se oprește procesul de oxidare, dar li se și intensifică culoarea verde bogată a frunzelor. Procesul de ”aburire„ creează un profil unic de aromă, care este adesea descris drept dulce și vegetal.

Are un sezon scurt

Doar cei mai noi muguri de primăvară și câteva frunze ale plantelor de ceai cultivate în umbră sunt culese manual pentru producția de matcha. Prin urmare, producția este foarte limitată, motiv pentru care matcha este unul dintre cele mai scumpe ceaiuri.

Frunzele trebuie uscate

În loc să fie rulate, modelate și uscate ca frunzele tradiționale de ceai verde, frunzele destinate matcha sunt așezate individual. În această etapă poartă denumirea de tencha. Apoi sunt îndepărtate de tulpini și măcinate în mori de piatră cu rotire lentă, obținând o pulbere netedă de ceai verde. Află mai multe despre beneficiile ceaiului verde.

Tipuri de ceai matcha

Matcha este cultivat în multe regiuni din Japonia, iar fiecare regiune și producător de ceai vor produce profile de arome și culori ușor diferite.

Matcha pentru ceremonialul ceaiului

Se folosește matcha de cea mai înaltă calitate din muguri și frunze cultivate cu cea mai mare grijă. Se folosește cel mai delicat gust și cel mai fin matcha măcinat. Ceaiul este menit să fie savurat singur, fără alți îndulcitori sau aditivi, pentru a te bucura și a aprecia cu adevărat aroma dorită.

Matcha pentru gătit

Matcha de calitate culinară are o aromă mai robustă, astringentă, care poate rezista altor ingrediente cu care este asociat. Poate include frunze măcinate care au avut resturi de tulpini și vene atașate, poate fi de un verde puțin mai pal și poate include adesea un amestec de pudră de matcha din mai multe surse. 

Cum se prepară matcha

Matcha este preparat diferit de un ceai tipic, dar este foarte ușor de făcut dacă ai instrumentele potrivite.

Se fierb 100 ml de apă filtrată, apoi se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se pune jumătate de linguriță de pudră matcha într-un castron mic. 

Se adaugă un strop de apă fierbinte și se amestecă cu un tel de bambus pentru a forma o pastă fină.

Se toarnă apa rămasă și se amestecă în continuare cu telul de bambus, împingând telul înainte și înapoi, până când matcha este încorporat și se obține o spumă subțire deasupra.

Citește și
CELE MAI CITITE
Friptură de pui în sos picant de roșii în bol alb cu albastru
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Friptură de pui în sos picant de roșii, pentru un prânz delicios
Tort Napoleon porționat pe platou
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tort Napoleon. Rețetă de tort fin cu aspect elegant și gust divin
Tocană de ardei copți cu piept de pui în bol alb așezat pe o farfurie roșie, alături de un ștergar
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Tocană de ardei copți cu piept de pui. Rețetă simplă și gustoasă
Bomboane Raffaello alături de o jumătate de nucă de cocos
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Bomboane Raffaello. Rețetă de bomboane cu cocos și migdale
Porție de tartă rustică cu mere și crumble cu migdale pe o farfurie albă
Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat
Tartă rustică cu mere și crumble cu migdale. Desert simplu și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Un pahar de suc de sfeclă cu mentă pentru ornare. Lângă el sunt bucăți de sfeclă pentru că este in top 5 băuturi dacă ai hipertensiune
Top 5 băuturi pe care să le consumi dacă ai hipertensiune arterială
Top 5 băuturi pe care să le consumi dacă ai hipertensiune arterială
O cană de ceai verde, așezată pe un platou.
Galerie foto
Ceaiul verde: între savoare și terapie. 6 rețete delicioase
Ceaiul verde: între savoare și terapie. 6 rețete delicioase
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Bol cu pudră din coji de portocale, alături de felii de portocale
08:00
Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor Pudră din coji de portocale, pentru aromatizarea deserturilor
O farfurie cu paste bolognese pe o masă de lemn
07:00
Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există Rețeta originală de paste bolognese. Ce alte variante mai există
Dulceață de portocale roșii în borcan cu linguriță și pe felie de pâine
06:00
Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase Dulceață de portocale roșii. Dulceață aromată pentru gustări delicioase
Salată de fenicul cu portocale, cu ridichi, castravete și ceapă verde într-un bol verde
31 ianuarie, 08:00
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
Un platou cu trei felii de avocado toast
31 ianuarie, 07:00
Avocado toast. 7 rețete din care să te inspiri Avocado toast. 7 rețete din care să te inspiri
Două porții din prăjitura Fanta
31 ianuarie, 06:00
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Cum se congelează bananele pe o tavă cu hârtie de copt
30 ianuarie, 08:00
Cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele Cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele
Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
30 ianuarie, 07:00
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată porționat pe platou și pe o farfurie
1
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Dacă dorești să transformi momentele petrecute alături de familie și prieteni în momente dulci, îți recomandăm să prepari o rețetă de cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată....
Blat de tort cu amidon pe un platou alb cu picior.
2
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Blat de tort cu amidon. Un blat dens și foarte pufos
Dacă ți-ai propus să prepari un tort delicios de casă, dar îți este teamă de nereușita blatului, îți oferim o rețetă de blat de tort cu amidon. Chiar dacă rețeta nu...
Două porții din prăjitura Fanta
3
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
În caietul îngălbenit de timp, al mamei sau al bunicii, exista o rețetă de prăjitură cu cremă de brânză și jeleu din suc Fanta. Încearcă și tu prăjitura Fanta, dar, preparată...
Mai multe fructe jackfruit în copac alături de mai multe frunze
4
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit, fructul care poate hrăni toată planeta
Jackfruit este un copac ce poate produce până la trei tone de fructe de dimensiuni imense. Este o sursă de hrană miraculoasă pentru oamenii care trăiesc în țările tropicale. Jackfruit-ul nu este foarte...
Trei avocado copt care se află pe o masă rotundă
5
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Pe cât de bun este avocado pe atât de dificil pare să alegi din magazin unul care să fie perfect copt pentru a fi consumat imediat. Hai să aflăm împreună cum...
Parteneri
Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă

Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă

Salată rucola cu sfeclă și tofu. Rețetă de salată delicioasă și sănătoasă
Scaune încălzite sau acceleraţie mai puternică la BMW, doar cu abonament. Cât vor costa opţiunile în România

Scaune încălzite sau acceleraţie mai puternică la BMW, doar cu abonament. Cât vor costa opţiunile în România

Scaune încălzite sau acceleraţie mai puternică la BMW, doar cu abonament. Cât vor costa opţiunile în România
„Accesăm uşor femei!” Cum a fost umilită „prietena de suflet” a lui Ion Ţiriac, Laurette Atindehou, de fostul iubit

„Accesăm uşor femei!” Cum a fost umilită „prietena de suflet” a lui Ion Ţiriac, Laurette Atindehou, de fostul iubit

„Accesăm uşor femei!” Cum a fost umilită „prietena de suflet” a lui Ion Ţiriac, Laurette Atindehou, de fostul iubit
Astrologul Mădălina Manole a murit. Vestea tristă a fost anunțată de apropiații săi în mediul online

Astrologul Mădălina Manole a murit. Vestea tristă a fost anunțată de apropiații săi în mediul online

Astrologul Mădălina Manole a murit. Vestea tristă a fost anunțată de apropiații săi în mediul online
Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani

Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani

Güero Castro îi ia apărarea actriței Angélica Rivera. Cei doi au divorțat acum mai bine de 14 ani
În ce țară din Europa se consumă cel mai mult alcool. România ocupă o poziție în top 10

În ce țară din Europa se consumă cel mai mult alcool. România ocupă o poziție în top 10

În ce țară din Europa se consumă cel mai mult alcool. România ocupă o poziție în top 10
Plăcinte cu brânză și verdeață la tigaie

Plăcinte cu brânză și verdeață la tigaie

Plăcinte cu brânză și verdeață la tigaie
DJ Project x Holy Molly – Fulgul | Videoclip nou

DJ Project x Holy Molly – Fulgul | Videoclip nou

DJ Project x Holy Molly – Fulgul | Videoclip nou
fresh
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată porționat pe platou și pe o farfurie
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Cheesecake cu aromă intensă de portocale și glazură de ciocolată
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum ajuți avocado să se coacă. 3 variante rapide
Cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele
Cum se congelează bananele. Metoda care te va ajuta să nu mai arunci niciodată fructele
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Prăjitura Fanta, preparată cu suc proaspăt de portocale
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
Salată de fenicul cu portocale, pentru o gustare simplă și rapidă
închide