Matcha, ceaiul samurailor. Ce este și cum se prepară

Matcha este un ceai verde de înaltă calitate. Pudra de ceai verde se bate în apă fierbinte, în loc să fie înmuiată, pentru a forma o băutură spumoasă. Actul meditativ de a pregăti, prezenta și sorbit matcha este coloana vertebrală a ceremoniei japoneze a ceaiului. 

Un bol cu ceai matcha alături de o ceașcă și un tocător de lemn
Ceaiul matcha este folosit în ceremonialul ceaiului la japonezi/ Shutterstock

În timp ce originile matcha sunt ceremoniale, pudra de ceai verde este foarte populară în întreaga lume.

Matcha, ceaiul samurailor

Înainte de a exista ceainice pentru a infuza frunzele de ceai, chinezii măcinau frunzele de ceai într-o pudră pe care o băteau într-un castron cu apă fierbinte. Chinezii au renunțat la această metodă, însă japonezii au continuat să popularizeze metoda. Află mai multe despre ceaiul verde.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Unul dintre preoții Zen ai Japoniei, care studia în mănăstirile budiste din China, s-a întors în Japonia la începutul secolului al XII-lea cu semințe și tufe de plante de ceai. 

Tânărul preot, numit Eisai, și-a folosit experiența din China cultivând și bând „ceai bătut” pentru a populariza ceea ce el a numit „calea ceaiului” ca ritual de meditație în cadrul comunității sale de călugări budiști japonezi. În cele din urmă, a răspândit obiceiul de a bea ceai în restul Japoniei.

Ceremonia ceaiului a fost preluată de samuraii din Japonia. Aceștia erau războinici, membrii cultivați de rang înalt ai societății de caste japoneze. Ei au ridicat ceremonia ceaiului la rang de artă și tradiție culturală, adăugând sute de pași detaliați la practică, inclusiv mișcări specifice ale mâinii, designul adecvat al sălii de ceai și instrucțiuni despre cum să stai și cum să te pregătești și să sorbi ceaiul. 

Ceremonia ceaiului a fost parte integrantă a pregătirii samurailor, ajutându-i să-și accentueze concentrarea și răbdarea în pregătirea pentru luptă.

Cât de diferit este matcha de ceaiul verde

Matcha, ca toate ceaiurile adevărate, provine din frunzele plantei Camellia sinensis. Modul în care sunt cultivate și procesate frunzele de ceai este complet diferit de orice alt ceai.

Este cultivat la umbră 

Matcha este făcut din frunze de ceai cultivate la umbră printr-un proces intensiv. Tufele de ceai sunt protejate de soare, iar lumina este filtrată către tufișuri. În acest fel este crescută producția de clorofilă în plantă, dând frunzelor o culoare verde intens. 

Lipsa soarelui reduce fotosinteza frunzelor plantei, care, la rândul său, modifică nivelurile naturale de cofeină, flavanoizi, zaharuri, antioxidanți și teanină. Prin controlul expunerii la soare, producătorii de ceai pot modifica semnificativ componența chimică și aroma frunzelor finale de ceai.

Se prepară

Frunzele de ceai destinate matcha sunt mai întâi pregătite la abur pentru o perioadă scurtă de timp în câteva ore de la momentul culegerii.

În felul acesta se oprește procesul de oxidare, dar li se și intensifică culoarea verde bogată a frunzelor. Procesul de ”aburire„ creează un profil unic de aromă, care este adesea descris drept dulce și vegetal.

Are un sezon scurt

Doar cei mai noi muguri de primăvară și câteva frunze ale plantelor de ceai cultivate în umbră sunt culese manual pentru producția de matcha. Prin urmare, producția este foarte limitată, motiv pentru care matcha este unul dintre cele mai scumpe ceaiuri.

Frunzele trebuie uscate

În loc să fie rulate, modelate și uscate ca frunzele tradiționale de ceai verde, frunzele destinate matcha sunt așezate individual. În această etapă poartă denumirea de tencha. Apoi sunt îndepărtate de tulpini și măcinate în mori de piatră cu rotire lentă, obținând o pulbere netedă de ceai verde. Află mai multe despre beneficiile ceaiului verde.

Tipuri de ceai matcha

Matcha este cultivat în multe regiuni din Japonia, iar fiecare regiune și producător de ceai vor produce profile de arome și culori ușor diferite.

Matcha pentru ceremonialul ceaiului

Se folosește matcha de cea mai înaltă calitate din muguri și frunze cultivate cu cea mai mare grijă. Se folosește cel mai delicat gust și cel mai fin matcha măcinat. Ceaiul este menit să fie savurat singur, fără alți îndulcitori sau aditivi, pentru a te bucura și a aprecia cu adevărat aroma dorită.

Matcha pentru gătit

Matcha de calitate culinară are o aromă mai robustă, astringentă, care poate rezista altor ingrediente cu care este asociat. Poate include frunze măcinate care au avut resturi de tulpini și vene atașate, poate fi de un verde puțin mai pal și poate include adesea un amestec de pudră de matcha din mai multe surse. 

Cum se prepară matcha

Matcha este preparat diferit de un ceai tipic, dar este foarte ușor de făcut dacă ai instrumentele potrivite.

Se fierb 100 ml de apă filtrată, apoi se ia vasul de pe foc și se lasă să se răcească 2-3 minute. După aceea, se pune jumătate de linguriță de pudră matcha într-un castron mic. 

Se adaugă un strop de apă fierbinte și se amestecă cu un tel de bambus pentru a forma o pastă fină.

Se toarnă apa rămasă și se amestecă în continuare cu telul de bambus, împingând telul înainte și înapoi, până când matcha este încorporat și se obține o spumă subțire deasupra.

Citește și
CELE MAI CITITE
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine porționat, alături de o ceașcă și un ștergar
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Tort cu cremă de iaurt și jeleu de vișine. Un desert dulce-acrișor și răcoritor
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Băuturi calde de iarnă
Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece
Băuturi calde de iarnă. Ce poți să bei în serile rece
mai multe tipuri de cafea pe o masă
Galerie foto
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
18 tipuri de cafea pe care le găsești în orice local de specialitate. Ce să comanzi data viitoare când vrei să te relaxezi
Socată după rețeta tradițională servită în pahare
Socată preparată după rețeta tradițională. Aroma copilăriei într-o băutură ușor de făcut
Socată preparată după rețeta tradițională. Aroma copilăriei într-o băutură ușor de făcut
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
29 iunie, 06:38
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
29 iunie, 06:09
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
28 iunie, 06:50
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Merdenele pe un tocător de lemn
28 iunie, 06:32
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Dulceață de vișine. Un deliciu pentru micul dejun
Tudor a făcut contestație la matematică, nemulțumit de 9,90. Ce nota a primit după corectare, la Bac
Tudor a făcut contestație la matematică, nemulțumit de 9,90. Ce nota a primit după corectare, la Bac
Tudor a făcut contestație la matematică, nemulțumit de 9,90. Ce nota a primit după corectare, la Bac
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Cum a ajuns iubita fiului lui Ion Ţiriac una dintre cele mai bogate femei din România
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Raluca Preda, declarații exclusive despre viața sa amoroasă. Ce a dezvăluit prezentatoarea de la Mireasa, Capriciile Iubirii
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Frigărui cu brânză în felii de dovlecei și roșii cherry
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Parentingul blând poate fi o metodă dificilă pentru anumiți părinți. La ce concluzii au ajuns specialiștii
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Ce mesaj i-a trimis Victoria Beckham soțului ei, după ce fostul star englez a ajuns în spital
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
Beneficiile nutritive ale consumului de linte. De ce să incluzi în alimentație această leguminoasă
fresh
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
închide