Prăjitură cu iaurt. Rețeta franțuzească a sedus planeta

timpul de preparare
Timp de gătire: 15 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Franceză

Rețeta de prăjitură cu iaurt, în stil franțuzesc, este foarte simplă. Prăjitura este pufoasă, umedă și plină de arome. Va fi îndrăgită de toată familia și poate fi făcută foarte ușor, cu doar câteva ingrediente.

Prăjitura cu iaurt pe un blat de lemn
Prăjitura cu iaurt trebuie feliată în momentul consumului / Shutterstock

Prăjitura cu iaurt în stil franțuzesc se mai numește și prăjitură ”1-2-3” datorită cantității de ingrediente folosite: 2 căni de iaurt și 2 căni de făină, 1 cană de ulei și 1 cană de zahăr și 3 ouă. Nici nu ai nevoie să măsori ingredientele, ci mai degrabă e nevoie doar de o cană.

Indiferent de mărimea acesteia, dacă respecți proporțiile, prăjitura ta va ieși la fel de bună. În plus, este o prăjitură cu costuri mici, așa că nu ai niciun motiv să nu o pregătești.

Prăjitura cu iaurt este cunoscută încă din anii 1950. Se consumă la micul dejun, dar și ca desert sau gustare, mai ales pe perioada verii pentru că are un gust răcoritor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

Pentru a face prăjitura franțuzească cu iaurt ai nevoie de doar câteva ingrediente. Poți folosi iaurt simplu, dar nu ezita să îl înlocuiești cu iaurt grecesc sau brânză de vaci pentru o prăjitură mai moale. 

Poți adăuga, de asemenea, dacă ai la îndemână, o lingură de creme fraiche în aluat. În funcție de preferințe, se poate folosi iaurt de oaie sau de capră. De fapt, chiar și laptele bătut sau smântâna funcționează pentru această rețetă. 

Ouăle folosite trebuie să fie scoase din frigider cu câteva ore înainte de a pregăti prăjitura pentru a ajunge la temperatura camerei.

Rețeta originală cere zahăr granulat. Dacă vrei să faci o prăjitură cu un aport mai mic de carbohidrați îl poți înlocui. Poți pune și zahăr brun, muscovado sau îndulcitor, respectând proporțiile.

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se unge o formă de copt cu unt sau se pune hârtie de copt pentru a acoperi baza și pereții formei. Într-un bol mare, se amestecă iaurtul, zahărul, ouăle, uleiul, coaja de lămâie și extractul de vanilie până când obții o compoziție omogenă.

Într-un alt bol se amestecă făina, praful de copt și sarea.

Cum prepari prăjitura cu iarut

Se adaugă treptat amestecul de ingrediente uscate în amestecul umed. Se amestecă până când nu mai sunt urme de făină, dar nu prea mult. Se toarnă compoziția rezultată în forma pregătită.

Se coace prăjitura în cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 30-35 de minute sau până când trece testul scobitorii. Scobitoarea introdusă în mijlocul prăjiturii trebuie să iasă curată.

Între timp, se pregătește siropul de lămâie. Într-un ibric mic, se amestecă sucul de lămâie și zahărul pudră. și se încălzește amestecul până când zahărul se dizolvă complet.

După ce prăjitura este coaptă, se scoate din cuptor și, folosind o furculiță sau o scobitoare, se fac câteva găuri în suprafața prăjiturii. Se toarnă siropul de lămâie peste prăjitura. Se lăsă prăjitura să se răcească în formă.

După ce s-a răcit complet, se taie prăjitura în bucăți, se pudrează cu zahăr pudră sau ornează cu felii de lămâie și se servește.

Sfaturi pentru a prepara prăjitură franțuzească cu iaurt

Pentru a amesteca ingredientele nu se folosește mixer, ci este necesar doar un simplu tel. Aluatul nu se bat în exces, doar 5-10 secunde pentru fiecare pas până când se combină. 

Încearcă și rețeta de chec cu iaurt și prune. Este simplu și ușor de preparat.

În timpul coacerii, acoperă prăjitura cu o folie de aluminiu la jumătatea timpului, pentru a preveni arderea. Pentru a preveni uscarea prăjiturii, feliaz-o atunci când o servești, pentru că reține umezeala când rămâne întreagă. 

Citește și
CELE MAI CITITE
Colivă pusă pe o farfurie albă și pudrată cu zahăr
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Câtă apă se pune la colivă. Rețeta tradițională explicată pas cu pas
Colivă cu nucă puse în două vase diferite
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
Colivă tradițională cu nucă. Rețeta desertului pe care toți românii îl adoră
kebab de pui pe o farfurie neagră
Cum să faci acasă kebab de pui. Varianta rapidă și gustoasă
Cum să faci acasă kebab de pui. Varianta rapidă și gustoasă
Porții de prăjitură ușoară cu mere așezate suprapus
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Pâine proteică din linte roșie în vas oval
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Pâine proteică din linte roșie. Rețetă de pâine fără gluten
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
clătite pufoase cu iaurt puse pe o farfurie
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Clătite pufoase cu iaurt. Ce să mai adaugi în rețetă ca să fie delicioase
Prăjitură cu iaurt și afine pe un suport de lemn
Prăjitură cu iaurt și afine. Desert simplu, fără coacere
Prăjitură cu iaurt și afine. Desert simplu, fără coacere
Porții de prăjitură cu cireșe și iaurt pe două platouri
Galerie foto
Prăjitură cu cireșe și iaurt. Desert delicios, de vară
Prăjitură cu cireșe și iaurt. Desert delicios, de vară
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Conopidă pane de post în bol, alături de un bol cu sos de roșii
08:31
Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare Conopidă pane de post. Rețetă simplă pentru o gustare hrănitoare
Mai multe borcane cu castraveți murați
05:27
Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni Câtă sare se pune la castraveții murați. Trucurile care îi fac cei mai buni
clătite la tavă puse pe o farufrie albă
05:21
Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul Clătite la tavă, desertul care a uimit internetul
Friptură de curcan porționată pe un tocător, alături de ierburi aromatice
5 noiembrie, 08:11
Friptură de curcan la tigaie. Rețetă simplă și ușoară Friptură de curcan la tigaie. Rețetă simplă și ușoară
Tiramisu cu fistic și zmeură pe un platou cu furculiță
5 noiembrie, 07:23
Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos
Caponata Siciliană în tigaie
5 noiembrie, 06:43
Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană
ciorba de burtă servită într-un bol plin
4 noiembrie, 07:33
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Usturoi macerat în miere
4 noiembrie, 06:46
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
1
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară
Dacă adori deserturile cu dovleac și ești în căutare de rețete savuroase, îți oferim mai jos o rețetă de plăcintă cu dovleac și aluat fraged cu scorțișoară. Chiar dacă scorțișoara este...
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
2
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Trandafiri din mere și aluat foietaj. Un desert simplu și elegant
Pentru atunci când familia poftește la un desert cu mere și nu ai timp de rețete complexe, îți recomandăm rețeta de trandafiri din mere și aluat foietaj. Se vor bucura de...
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
3
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Mâncăruri cu ciuperci proaspete pe care să le faci toamna asta. Sunt ușor și rapid de pregătit
Atunci când gătești mâncăruri cu ciuperci proaspete trebuie să te asiguri că alegi soiul potrivit. Fiecare tip aduce o textură și un gust diferit, iar unele sunt mai potrivite pentru anumite...
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
4
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Rețetă de supă cremă de dovleac din bucătăria franțuzească. Ce să adaugi pentru a ieși un deliciu
Supa cremă de dovleac după rețeta franțuzească este mult mai cremoasă decât alte preparate similare, mai ales datorită modului de preparare. În plus, conține și mai multe legume care îi dau...
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
5
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Deserturi rapide cu mere și scorțișoară. 4 idei și rețete de prăjituri delicioase
Toamna este sezonul care miroase a deserturi cu mere și scorțișoară. Plăcinte, tarte, clătite, ștrudele, brioșe și tot felul de prăjituri cremoase sau crocante ne încântă în zilele reci și ploioase....
Parteneri
Zodii care au parte de noroc și abundență pe 7 noiembrie 2024. Nativii care se bucură de surprize plăcute
Zodii care au parte de noroc și abundență pe 7 noiembrie 2024. Nativii care se bucură de surprize plăcute
Zodii care au parte de noroc și abundență pe 7 noiembrie 2024. Nativii care se bucură de surprize plăcute
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Apartament cu 3 camere de 232.000 de euro, scos la ofertă de Black Friday. Care este noul preţ
Fiica lui Leonard Doroftei, decizie total neaşteptată pentru tatăl său: „Am zis să încerc, de ce nu?!”
Fiica lui Leonard Doroftei, decizie total neaşteptată pentru tatăl său: „Am zis să încerc, de ce nu?!”
Fiica lui Leonard Doroftei, decizie total neaşteptată pentru tatăl său: „Am zis să încerc, de ce nu?!”
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: Farfuriile sunt la mine toate...
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Maria Popovici a dezvăluit ce i-a revenit în urma partajului: „Farfuriile sunt la mine toate...”
Ninel Conde și soțul împlinesc 1 an de când s-au căsătorit. Bărbatul este mai mic cu 17 ani decât actrița din Rebelde
Ninel Conde și soțul împlinesc 1 an de când s-au căsătorit. Bărbatul este mai mic cu 17 ani decât actrița din Rebelde
Ninel Conde și soțul împlinesc 1 an de când s-au căsătorit. Bărbatul este mai mic cu 17 ani decât actrița din Rebelde
Un influencer pro-Trump a recunoscut că a primit bani de la un agent rus. Ce sumă a primit pentru a publica un video fals online
Un influencer pro-Trump a recunoscut că a primit bani de la un agent rus. Ce sumă a primit pentru a publica un video fals online
Un influencer pro-Trump a recunoscut că a primit bani de la un agent rus. Ce sumă a primit pentru a publica un video fals online
Gogoși umplute cu gem de portocale și glazură
Gogoși umplute cu gem de portocale și glazură
Gogoși umplute cu gem de portocale și glazură
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Oboseala în timpul sarcinii. Cum poți gestiona schimbările care apar în această perioadă
Dua Lipa se pregătește să lanseze un nou album, la doar șase luni de la debutul LP-ului Radical Optimism
Dua Lipa se pregătește să lanseze un nou album, la doar șase luni de la debutul LP-ului „Radical Optimism”
Dua Lipa se pregătește să lanseze un nou album, la doar șase luni de la debutul LP-ului „Radical Optimism”
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
Cât de sănătos este să speli ouăle înainte de consum. Cum le poți depozita corect
fresh
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională

Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională

Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională

Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană

Caponata Siciliană. Rețetă savuroasă din bucătăria italiană

Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos

Tiramisu cu fistic și zmeură. Rețeta reinterpretată a unui desert delicios și spectaculos

6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna

6 idei de deserturi cu dovleac. Rețete ideale de prăjituri de încercat toamna

Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură

Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
închide