Miere vs. sirop de agave. Care variantă este mai sănătoasă pentru consum

Mierea și siropul de agave sunt deseori folosite ca înlocuitor sănătos al zahărului. Pentru că au caracteristici și compoziții distincte ar trebui să știi când este cel mai bine să le folosești pe fiecare. Miere vs. sirop de agave? Descoperă care variantă este mai sănătoasă pentru consum.

sirop de agave alături de o fotografie cu un borcan cu miere
Siropul de agave are aproape același număr de calorii precum mierea / Shutterstock

Atât mierea, cât și siropul de agave au multiple întrebuințări în bucătărie, dar și beneficii pentru sănătate. Totuși, trebuie să ții cont de preferințe și de nevoile nutriționale înainte de a alge una dintre variante.

De exemplu, dacă ai o dietă vegană foarte restrictivă este de preferat să folosești siropul de agave.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ce este și cum se obține siropul de agave

Siropul de agave este produs dintr-o plantă–Agave tequilana—originară din regiunile semiaride ale Americii, în special din Mexic și Caraibe. Există 200 de tipuri diferite ale plantei și este, de asemenea, cunoscută pentru producerea de lichioruri mezcal, cum ar fi tequila, care este făcută din agave albastră.

Siropul de agave provine din inima plantei unde se află seva. Pentru a-l produce, agricultorul îndepărtează frunzele și rădăcinile pentru a recupera seva, care este apoi filtrată fin, încălzită și ambalată pentru vânzare. 

Siropul de agave se vinde de obicei în sticle de sticlă și are o aromă dulce, asemănătoare caramelului. Intensitatea sa depinde de cât de deschis sau închis la culoare este siropul de agave.

Ce este și cum se obține mierea

Mierea este un produs făcut de albine printr-un proces care începe prin colectarea nectarulului din flori și transportul lui în fagure. 

Apicultorii scot ramele de fagure din stupi. Răzuiesc capacul de ceară pe care albinele l-au creat pentru a proteja mierea. Apoi îl pun într-un extractor unde mierea este forțată să iasă din fagure.

În general, mierea are gust floral și pământesc. Cu toate acestea, există peste 300 de sortimente diferite de miere, toate cu culori, arome și texturi diferite. 

Este siropul de agave mai sănătos decât mierea?

Faptul că siropul de agave provine de la o plantă ar putea să te facă să crezi că este mai sănătos decât mierea. Adevărul este că atât siropul de agave, cât și miere sunt îndulcitori și ar trebui tratați în continuare ca o sursă de zahăr adăugat în dietă.

În plus, nutrienții găsiți în ambii îndulcitori sunt destul de mici din punct de vedere cantitativ. Din acest motiv, nu ar trebui să le folosim ca sursă majoră de micronutrienți.

Beneficiile siropului de agave

Potrivit Departamentului pentru Agricultură și Alimentație al SUA (USDA), o lingură de sirop de agave conține 64 de calorii, 16 g carbohidrați și 14 g zahăr. Aproximativ 80% dintre glucide sunt reprezentate de fructoză și 20% de glucoză.

Deoarece are o cantitate mare de fructoză, conform publicației de specialitate International Journal of Environmental Research and Public Health siropul de agave are un indice glicemic scăzut datorită cantității mari de fructoză.

De aceea, nu va provoca creșteri și scăderi rapide ale nivelului zahărului din sânge. Acesta este motivul pentru care este alegere bună pentru persoanele care suferă de diabet.

Un studiu pe animale din 2014 publicat în Journal of Medicinal Food a constatat chiar că siropul de agave are un efect pozitiv asupra controlului greutății și al glucozei.

Siropul de agave conține cantități mici de vitaminele C și B, precum și minerale, inclusiv potasiu, calciu și seleniu. De aceea, este ceea considerat mai nutritiv decât zahărul de masă. De asemenea, conține și fitonutrienți  care pot avea un beneficiu antioxidant.

Ce beneficii pentru sănătate are mierea

Potrivit USDA, o lingură de miere conține 64 de calorii. Are o cantitate mai mare în carbohidrați și zahăr decât siropul de agave—17 g carbohidrați și 16 g zahăr. Totuși, mierea are un indice glicemic mai mare, 58 față de 17 cât are aceeași cantitate de sirop de agave.

Pe de altă parte, studii, inclusiv unul publicat în Pharmacognosy Research , au descoperit că mierea este benefică pentru sănătate, inclusiv pentru ameliorarea bolilor gastrointestinale, neurologice și cardiovasculare. 

Mierea are, de asemenea, proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta la reducerea inflamației din organism.

De asemenea, este de ajutor în cazul durerilor în gât, dar și al stărilor de oboseală. Cercetările au arătat că mierea conține multe vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți. În miere se găsesc, flavonoide și acizi fenolici, care acționează ca antioxidanți.

Cu toate aceste beneficii trebuie să știi că mierea este o sursă de zahăr adăugat, chiar dacă are o serie de beneficii pentru sănătate.

Poți înlocui sirop de agave cu miere?

Siropul de agave poate fi un bun înlocuitor pentru miere, în funcție de rețetă. De exemplu, dacă mierea este pur și simplu folosită ca îndulcitor și gustul nu contează atât de mult, poți folosi oricare dintre acești îndulcitori naturali.

Dacă o rețetă are ca ingredient principal mierea, iar aroma ei este cea care trebuie să predomine, nu ar trebui să le înlocuiești. De exemplu, ai putea schimba siropul de agave cu mierea atunci când faceți un smoothie cu avocado și banane, dar pentru pui cu glazură de miere înlocuirea va schimba cu totul preparatul.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Chec festiv pentru masa de Crăciun porționat
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Chec festiv pentru masa de Crăciun. Rețetă de chec cu fructe confiate, nuci și aromă de citrice
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Rulouri din foietaj cu cremă fină de lapte condensat, frișcă și mascarpone
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Cu ce poți înlocui mierea
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
Cu ce poți înlocui mierea în rețete. Variantele cele mai bune
O sticlă plină cu oțet de mere
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Usturoi macerat în miere
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară pe un platou
05:04
Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente Fursecuri palmieri din foietaj cu scorțișoară. Desert simplu, din doar trei ingrediente
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
24 decembrie, 05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
24 decembrie, 05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
24 decembrie, 05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao

Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
închide