Miere vs. sirop de agave. Care variantă este mai sănătoasă pentru consum
Mierea și siropul de agave sunt deseori folosite ca înlocuitor sănătos al zahărului. Pentru că au caracteristici și compoziții distincte ar trebui să știi când este cel mai bine să le folosești pe fiecare. Miere vs. sirop de agave? Descoperă care variantă este mai sănătoasă pentru consum.
Atât mierea, cât și siropul de agave au multiple întrebuințări în bucătărie, dar și beneficii pentru sănătate. Totuși, trebuie să ții cont de preferințe și de nevoile nutriționale înainte de a alge una dintre variante.
De exemplu, dacă ai o dietă vegană foarte restrictivă este de preferat să folosești siropul de agave.
Ce este și cum se obține siropul de agave
Siropul de agave este produs dintr-o plantă–Agave tequilana—originară din regiunile semiaride ale Americii, în special din Mexic și Caraibe. Există 200 de tipuri diferite ale plantei și este, de asemenea, cunoscută pentru producerea de lichioruri mezcal, cum ar fi tequila, care este făcută din agave albastră.
Siropul de agave provine din inima plantei unde se află seva. Pentru a-l produce, agricultorul îndepărtează frunzele și rădăcinile pentru a recupera seva, care este apoi filtrată fin, încălzită și ambalată pentru vânzare.
Siropul de agave se vinde de obicei în sticle de sticlă și are o aromă dulce, asemănătoare caramelului. Intensitatea sa depinde de cât de deschis sau închis la culoare este siropul de agave.
Ce este și cum se obține mierea
Mierea este un produs făcut de albine printr-un proces care începe prin colectarea nectarulului din flori și transportul lui în fagure.
Apicultorii scot ramele de fagure din stupi. Răzuiesc capacul de ceară pe care albinele l-au creat pentru a proteja mierea. Apoi îl pun într-un extractor unde mierea este forțată să iasă din fagure.
În general, mierea are gust floral și pământesc. Cu toate acestea, există peste 300 de sortimente diferite de miere, toate cu culori, arome și texturi diferite.
Este siropul de agave mai sănătos decât mierea?
Faptul că siropul de agave provine de la o plantă ar putea să te facă să crezi că este mai sănătos decât mierea. Adevărul este că atât siropul de agave, cât și miere sunt îndulcitori și ar trebui tratați în continuare ca o sursă de zahăr adăugat în dietă.
În plus, nutrienții găsiți în ambii îndulcitori sunt destul de mici din punct de vedere cantitativ. Din acest motiv, nu ar trebui să le folosim ca sursă majoră de micronutrienți.
Beneficiile siropului de agave
Potrivit Departamentului pentru Agricultură și Alimentație al SUA (USDA), o lingură de sirop de agave conține 64 de calorii, 16 g carbohidrați și 14 g zahăr. Aproximativ 80% dintre glucide sunt reprezentate de fructoză și 20% de glucoză.
Deoarece are o cantitate mare de fructoză, conform publicației de specialitate International Journal of Environmental Research and Public Health siropul de agave are un indice glicemic scăzut datorită cantității mari de fructoză.
De aceea, nu va provoca creșteri și scăderi rapide ale nivelului zahărului din sânge. Acesta este motivul pentru care este alegere bună pentru persoanele care suferă de diabet.
Un studiu pe animale din 2014 publicat în Journal of Medicinal Food a constatat chiar că siropul de agave are un efect pozitiv asupra controlului greutății și al glucozei.
Siropul de agave conține cantități mici de vitaminele C și B, precum și minerale, inclusiv potasiu, calciu și seleniu. De aceea, este ceea considerat mai nutritiv decât zahărul de masă. De asemenea, conține și fitonutrienți care pot avea un beneficiu antioxidant.
Ce beneficii pentru sănătate are mierea
Potrivit USDA, o lingură de miere conține 64 de calorii. Are o cantitate mai mare în carbohidrați și zahăr decât siropul de agave—17 g carbohidrați și 16 g zahăr. Totuși, mierea are un indice glicemic mai mare, 58 față de 17 cât are aceeași cantitate de sirop de agave.
Pe de altă parte, studii, inclusiv unul publicat în Pharmacognosy Research , au descoperit că mierea este benefică pentru sănătate, inclusiv pentru ameliorarea bolilor gastrointestinale, neurologice și cardiovasculare.
Mierea are, de asemenea, proprietăți antioxidante, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta la reducerea inflamației din organism.
De asemenea, este de ajutor în cazul durerilor în gât, dar și al stărilor de oboseală. Cercetările au arătat că mierea conține multe vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți. În miere se găsesc, flavonoide și acizi fenolici, care acționează ca antioxidanți.
Cu toate aceste beneficii trebuie să știi că mierea este o sursă de zahăr adăugat, chiar dacă are o serie de beneficii pentru sănătate.
Poți înlocui sirop de agave cu miere?
Siropul de agave poate fi un bun înlocuitor pentru miere, în funcție de rețetă. De exemplu, dacă mierea este pur și simplu folosită ca îndulcitor și gustul nu contează atât de mult, poți folosi oricare dintre acești îndulcitori naturali.
Dacă o rețetă are ca ingredient principal mierea, iar aroma ei este cea care trebuie să predomine, nu ar trebui să le înlocuiești. De exemplu, ai putea schimba siropul de agave cu mierea atunci când faceți un smoothie cu avocado și banane, dar pentru pui cu glazură de miere înlocuirea va schimba cu totul preparatul.