Mochi, cel mai savuros desert japonez. Cum îl poți face la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Asiatică

Mochi este un desert japonez tradițional, care constă în biluțe sau dreptunghiuri de orez lipicios, cu un gust subtil și o textură moale și elastică. Această specialitate este consumată de obicei în perioadele de sărbătoare, precum Anul Nou japonez, o festivitate numită “Mochitsuki”,, dar este disponibilă și pe tot parcursul anului în diverse variante și arome.

mochi pe o farfurie neagră alături de câteva flori
Mochi se servesc de obicei la mesele festive / Shutetrstock

Mochi își are originea în Japonia, unde este asociat cu ceremoniile și tradițiile culturale. Acest desert are o istorie lungă și este parte integrantă a culturii și a ritualurilor japoneze.

Procesul de preparare implica zdrobirea orezului glutinos și amestecarea lui pentru a obține consistența lipicioasă și elastică.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Procesul de preparare

Orezul glutinos, numit și „mochi gome”, este înmuiat peste noapte și apoi fiert sau gătit cu aburi. În tradiția japoneză, orezul glutinos este zdrobit folosind un ciocan de lemn într-un vas numit „usu” sau zdrobit cu un pilon mare din lemn numit „kine”.

Această etapă este o activitate colectivă și socială în Japonia, desfășurată deseori în timpul sărbătorilor. După zdrobire, masa rezultată este modelată în biluțe sau dreptunghiuri și uneori umplută cu anko (pasta dulce de fasole roșie), însă există și alte umpluturi precum fructe, ciocolată sau matcha.

Mochi este servit de obicei în variate moduri, fie în formă de biluțe umplute, fie sub formă de tăieturi dreptunghiulare. Este adesea consumat în diverse combinații sau îmbrăcat în pulbere de soia sau în fulgi de nucă de cocos.

Încearcă și rețeta de cheesecake japonez. Este rețeta celui mai pufos și aerat desert.

În prezent, există numeroase variante și inovații de la rețeta originală de mochi. De la diverse arome la umpluturi variate, cum ar fi ciocolata, fructele proaspete sau diverse sortimente de paste dulci, mochi a evoluat și a devenit o delicatesă apreciată și răspândită nu doar în Japonia, ci și în alte părți ale lumii.

Încearcă să mânci mochi imediat, deoarece este cel mai bun savurat proaspăt. Deoarece este extrem de lipicios, taie-l în bucăți mici și asigură-te că mesteci bine înainte de a înghiți.

Mochi proaspăt trebuie păstrat la congelator. Evită să-l păstrezi la frigider, deoarece se va usca și se va întări rapid. 

Pune-l într-un recipient închis ermetic în congelator timp de până la două săptămâni. Pentru a preveni lipirea, fie congelezi mochi înainte de a-l transfera în recipientul de depozitare, fie împachetezi individual fiecare bilă mochi.

Rețeta de mochi

Ingredientele pentru mochi le poți găsi la magazinele cu specific asiatic sau în zonele destinate acestei culturi din supermarketuri.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune pasta de fasole roșie în folie de aluminiu și se pune la congelator până se solidifică, cel puțin o oră. Se amestecă bine făina de orez glutinos și praful de matcha într-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde.

Cum prepari rețeta de mochi

Se încorporează apa, apoi zahărul și se amestecă până se omogenizează. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se pune la microunde timp de 3 minute și 30 de secunde. Între timp, se scoate pasta de fasole roșie din congelator și se împarte în 8 bile egale. Se pune deoparte.

Se scoate amestecul de făină de orez din cuptorul cu microunde. Se amestecă și se încălzește, acoperit, pentru încă 15 până la 30 de secunde.

Se pudrează suprafața de lucru cu amidon de porumb. Se rulează aproximativ 2 linguri de amestec fierbinte de făină de orez într-o bilă. Se aplatizează mingea și se pune o bilă de pastă de fasole roșie înghețată în centru. Se ciupește și se presează aluatul în jurul pastei de fasole până când este acoperit complet.

Se presară cu mai mult amidon de porumb și se pune mochi, cu cusătura în jos, într-o formă de hârtie pentru brioșe pentru a preveni lipirea. Se repetă procesul pentru a face mochi rămase.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tonkatsu
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
Tonkatsu sau cum să faci șnițel ca în Japonia la tine acasă
mochi colorate puse pe un platou de lemn
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Prăjitura cu făină de migdale pe un blat gri
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao porționat într-o tavă de lemn
05:57
Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao Cozonac în două culori cu umplutură de nucă, stafide și cacao
cele mai bune sarmale
05:28
Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare Rețetă tradițională de sarmale cu carne de porc și orez. Ingrediente și pașii exacți de preparare
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț pe un platou
05:07
Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț Pandișpan pufos cu cacao, decorat festiv cu formă de brăduț
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Cum să depozitezi șoriciul de porc pentru a rămâne proaspăt și gustos. Trucul folosit de gospodine
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Moş Crăciun a venit mai repede pentru deputaţi. Parlamentarii şi-au dat singuri mai mulţi bani pentru 2026
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cel mai tare cadou de Crăciun pe care şi l-a făcut Ion Ţiriac
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Cine a câștigat Chefi la cuțite, sezonul 16. Luca Zvaleni pleacă acasă cu premiul de 30.000 de Euro și stagiul la Retroscena
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Chec de turtă dulce cu ciocolată
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide