Mochi, cel mai savuros desert japonez. Cum îl poți face la tine acasă

timpul de preparare
Timp de gătire: 25 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Asiatică

Mochi este un desert japonez tradițional, care constă în biluțe sau dreptunghiuri de orez lipicios, cu un gust subtil și o textură moale și elastică. Această specialitate este consumată de obicei în perioadele de sărbătoare, precum Anul Nou japonez, o festivitate numită “Mochitsuki”,, dar este disponibilă și pe tot parcursul anului în diverse variante și arome.

mochi pe o farfurie neagră alături de câteva flori
Mochi se servesc de obicei la mesele festive / Shutetrstock

Mochi își are originea în Japonia, unde este asociat cu ceremoniile și tradițiile culturale. Acest desert are o istorie lungă și este parte integrantă a culturii și a ritualurilor japoneze.

Procesul de preparare implica zdrobirea orezului glutinos și amestecarea lui pentru a obține consistența lipicioasă și elastică.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Procesul de preparare

Orezul glutinos, numit și „mochi gome”, este înmuiat peste noapte și apoi fiert sau gătit cu aburi. În tradiția japoneză, orezul glutinos este zdrobit folosind un ciocan de lemn într-un vas numit „usu” sau zdrobit cu un pilon mare din lemn numit „kine”.

Această etapă este o activitate colectivă și socială în Japonia, desfășurată deseori în timpul sărbătorilor. După zdrobire, masa rezultată este modelată în biluțe sau dreptunghiuri și uneori umplută cu anko (pasta dulce de fasole roșie), însă există și alte umpluturi precum fructe, ciocolată sau matcha.

Mochi este servit de obicei în variate moduri, fie în formă de biluțe umplute, fie sub formă de tăieturi dreptunghiulare. Este adesea consumat în diverse combinații sau îmbrăcat în pulbere de soia sau în fulgi de nucă de cocos.

Încearcă și rețeta de cheesecake japonez. Este rețeta celui mai pufos și aerat desert.

În prezent, există numeroase variante și inovații de la rețeta originală de mochi. De la diverse arome la umpluturi variate, cum ar fi ciocolata, fructele proaspete sau diverse sortimente de paste dulci, mochi a evoluat și a devenit o delicatesă apreciată și răspândită nu doar în Japonia, ci și în alte părți ale lumii.

Încearcă să mânci mochi imediat, deoarece este cel mai bun savurat proaspăt. Deoarece este extrem de lipicios, taie-l în bucăți mici și asigură-te că mesteci bine înainte de a înghiți.

Mochi proaspăt trebuie păstrat la congelator. Evită să-l păstrezi la frigider, deoarece se va usca și se va întări rapid. 

Pune-l într-un recipient închis ermetic în congelator timp de până la două săptămâni. Pentru a preveni lipirea, fie congelezi mochi înainte de a-l transfera în recipientul de depozitare, fie împachetezi individual fiecare bilă mochi.

Rețeta de mochi

Ingredientele pentru mochi le poți găsi la magazinele cu specific asiatic sau în zonele destinate acestei culturi din supermarketuri.

Ingrediente

Mod de preparare

Se pune pasta de fasole roșie în folie de aluminiu și se pune la congelator până se solidifică, cel puțin o oră. Se amestecă bine făina de orez glutinos și praful de matcha într-un castron sigur pentru cuptorul cu microunde.

Cum prepari rețeta de mochi

Se încorporează apa, apoi zahărul și se amestecă până se omogenizează. Se acoperă vasul cu folie de plastic și se pune la microunde timp de 3 minute și 30 de secunde. Între timp, se scoate pasta de fasole roșie din congelator și se împarte în 8 bile egale. Se pune deoparte.

Se scoate amestecul de făină de orez din cuptorul cu microunde. Se amestecă și se încălzește, acoperit, pentru încă 15 până la 30 de secunde.

Se pudrează suprafața de lucru cu amidon de porumb. Se rulează aproximativ 2 linguri de amestec fierbinte de făină de orez într-o bilă. Se aplatizează mingea și se pune o bilă de pastă de fasole roșie înghețată în centru. Se ciupește și se presează aluatul în jurul pastei de fasole până când este acoperit complet.

Se presară cu mai mult amidon de porumb și se pune mochi, cu cusătura în jos, într-o formă de hârtie pentru brioșe pentru a preveni lipirea. Se repetă procesul pentru a face mochi rămase.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Écrasé de cartofi în bol
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
mochi colorate puse pe un platou de lemn
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Mochi, desertul tradițional japonez care a cucerit lumea
Prăjitura cu făină de migdale pe un blat gri
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
Prăjitură cu făină de migdale. Un desert foarte gustos și simplu de preparat
O femeie care prepară granola de casă într-o tavă neagră
Cea mai bună granola pe care o poți face acasă cu costuri minime
Cea mai bună granola pe care o poți face acasă cu costuri minime
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Krapfen sau gogoși austriece pufoase, umplute cu gem și decorate cu zahăr
1 iulie, 06:38
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem
Porție de Ciulama de pui cu ciuperci și smântână în bol cu furculiță, doi căței de usturoi și felii de pâine
1 iulie, 05:57
Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc
Sparanghel înfășurat în bacon
30 iunie, 06:02
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Chocotorta pe un platou, decorată cu biscuiți și ciocolată
30 iunie, 05:44
Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană Chocotorta. Rețetă de desert fără coacere, din bucătăria argentiniană
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
Clafoutis cu vișine. Un desert tradițional din bucătăria franceză
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
El este italianul ucis de ursoaică pe Transfăgărăşan. Momentul atacului
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Ion Țiriac, ajutor uriaș pentru Mihai Leu. Gestul făcut pentru campionul care a murit la 56 de ani
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Exclusiv | Cum a ajutat-o experiența de la Insula Iubirii sezonul 9 pe ispita Andreea Aurica. Ce spune despre Thailanda
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Thalía și-a sărbătorit fiul cu fotografii rare de familie. Matthew Alejandro a împlinit 14 ani
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Cum ți se schimbă creierul dacă renunți la telefon doar 3 zile. Diferențele au uimit experții
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: Stop, stop, stop
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Beyoncé a fost nevoită să oprească brusc concertul din Houston, după o defecțiune tehnică periculoasă: „Stop, stop, stop”
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
Proteina din mazăre vs. proteina din zer: care este cea mai sănătoasă
fresh
Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Krapfen. Rețetă de gogoși austriece pufoase, umplute cu gem

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ciulama de pui cu ciuperci și smântână. Un preparat tradițional românesc

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
închide