Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Oțetul de mere este recunoscut pentru conținutul său de vitamine, minerale și enzime, mai ales atunci când este nepasteurizat. Este apreciat pentru proprietățile sale antioxidante și antiinflamatorii, și adesea este utilizat în diverse scopuri culinare și terapeutice. Descoperă și tu beneficiile oțetului de mere. Află de ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta.

O sticlă plină cu oțet de mere
Oțetul de mere are beneficii pentru sănătate, dar trebuie consumat cu precauție/ Shutterstock

Oțetul de mere a devenit foarte popular în ultima perioadă. Este asociat din ce în ce mai des cu pierderea în greutate. Dincolo de beneficiile sale pentru sănătate, oțetul de mere a fost utilizat inițial ca ingredient în sosurile de salată sau marinate.

Oțetul de mere este un tip de oțet obținut prin fermentarea merelor. Procesul începe prin zdrobirea merelor pentru a obține suc.

Acesta este expus la bacterii și drojdii pentru a iniția fermentația alcoolică. În această etapă, zaharurile naturale din mere se transformă în alcool. Apoi, în cadrul unei a doua fermentații, bacteriile din acidul acetic transformă alcoolul în oțet. Este momentul când apar gustul acrișor caracteristic și proprietățile acide.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Beneficiile oțetului de mere

Oțetul de mere este recunoscut pentru o serie de beneficii potențiale asupra sănătății, datorate compoziției sale de acizi, enzime și bacterii bune. Una dintre cele mai cunoscute proprietăți ale sale este capacitatea de a sprijini digestia. Potrivit USDA, o lingură de oțet de mere are următorul profil nutrițional:

  • Calorii : 3
  • Grăsimi : 0 g
  • Sodiu : <1 mg
  • Carbohidrați : <1 g (fibre: 0 g, zahăr: <1 g)
  • Proteine ​​: 0 g

Nu există mulți micronutrienți în oțetul de mere. Unul dintre principalii compuși activi este acidul acetic, care contribuie la multe dintre beneficiile sale pentru sănătate.

Oțetul de mere conține, de asemenea, probiotice naturale. Acestea pot ajuta la îmbunătățirea sănătății microbiomului intestinal. În compoziția sa intră și antioxidanți care ajută la prevenirea deteriorării celulelor.

Consumat înainte de masă, oțetul de mere poate stimula producerea enzimelor digestive. În felul acesta alimentele sunt descompuse mai eficient și este redus disconfortul gastric.

De asemenea, acidul acetic din oțetul de mere poate contribui la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge după masă.

Echilibrează nivelul zahărului din sânge

Oțetul de mere echilibrează nivelul zahărului din sânge datorită acidului acetic pe care îl conține, care joacă un rol important în procesarea carbohidraților și a zaharurilor din organism.

Acidul acetic încetinește digestia și absorbția carbohidraților din alimente, reducând astfel rapiditatea cu care glucoza intră în sânge după masă.

Acest proces este benefic, deoarece împiedică creșterile bruște ale nivelului glicemiei, care pot duce la fluctuații ale energiei și la stimularea excesivă a insulinei.

Ajută la reglarea nivelului de colesterol

Consumul de oțet de mere a scăzut semnificativ colesterolul total seric și a crescut colesterolul „bun” HDL la anumite populații, conform rezultatelor datelor publicate în BMC Complementary Medicine and Therapies .

Un studiu recent publicat în British Medical Journal a mai descoperit că dozele zilnice de oțet de mere au putut scădea colesterolul, precum și greutatea, grăsimea corporală și circumferința taliei la adolescenții și adulții tineri libanezi.

Bineînțeles, acest remediu natural ar trebui folosit în contextul unei diete sănătoase și a unei vieți active.  

Ajută la pierderea în greutate

O lingură de oțet de mere luată zilnic nu te va ajuta să slăbești, mai ales dacă nu faci și exerciții fizice sau nu urmezi o dietă sănătoasă.

Cu toate acestea, dacă mănânci corect și ai o rutină consecventă de exerciții fizice, atunci oțetul de mere îți poate fi de ajutor în lupta ta cu kilogramele.

Conform rezultatelor unui studiu din 2021 publicat în International Journal of Exercise Science, persoanele care au luat zilnic 30 de mililitri de oțet de mere au reușit să și reducă greutatea, dar și cantitatea de grăsime din organism.

Îmbunătățește absorbția nutrienților

Aciditatea oțetului ide mere poate ajuta la îmbunătățirea și susținerea digestiei, potrivit cercetărilor publicate în Fish Physiology and Biochemistry.

Acest lucru se întâmplă datorită stimulării producției de enzime digestive, care pot ajuta la descompunerea și absorbția nutrienților din alimente.

Ajută la reducerea apetitului

Potrivit unor cercetări, consumul zilnic de oțet de mere te poate ajuta de fapt să te simți mai plină după masă mâncând cantități mai mici.

Un studiu francez din 2016, care a folosit cobai, a constatat că tulburările metabolice cauzate de o dietă bogată în grăsimi sunt oprite prin administrarea de oțet de mere.

Cercetătorii au descoperit că adăugarea de oțet de mere în dietele bogate în grăsimi ale unor șobolani a scăzut semnificativ aportul de alimente al animalelor. Cu alte cuvinte, nu strică să pui 1-2 linguri de oțet de mere în salatele sau sosurile tale.

Poate ajuta la reducerea inflamației

Inflamația apare atunci când răspunsul imunitar al corpului tău devine exagerat, apărând împotriva radicalilor liberi care pot provoca stres oxidativ repetat și cronic în corpul tău.

Ca urmare, apar creșterea în greutate, dar și boli foarte grave. Un studiu pe animale publicat în  Journal of Medicinal Food în 2018 a constatat că oțetul de mere poate suprima stresul oxidativ indus de obezitate.

Efecte adverse ale consumului oțetului de mere

Chiar dacă poate avea atâtea beneficii, oțetul de mere nu trebuie consumat în cantități mari pentru că poate avea și efecte adverse.  

Aciditatea ridicată a oțetului poate duce la iritarea mucoaselor tractului gastrointestinal, provocând disconfort, arsuri la stomac sau reflux acid. De asemenea, persoanele cu probleme digestive sau condiții precum gastrita sau ulcerele ar trebui să fie foarte prudente, deoarece oțetul poate agrava aceste afecțiuni.

Un alt aspect de care trebuie ținut cont este impactul asupra dinților. Datorită acidului acetic, oțetul de mere poate eroda smalțul dentar dacă este consumat în mod constant și fără diluție, ceea ce poate duce la sensibilitate dentară și probleme pe termen lung.

Pentru a minimiza acest risc, este recomandat să se consume oțetul diluat în apă. De aceea, trebuie să eviți să te speli pe dinți imediat după consum, deoarece smalțul poate fi mai vulnerabil.

De asemenea, oțetul de mere poate interacționa cu anumite medicamente, în special cele care afectează nivelul de potasiu din organism.

Persoanele care iau diuretice sau au probleme cu nivelul potasiului ar trebui să discute cu medicul lor înainte de a include oțetul de mere în dietă. În plus, un consum excesiv de oțet de mere poate duce la dezechilibre electrolitice și la scăderea nivelului de potasiu în sânge. Din această cauză poate provoca slăbiciune musculară și oboseală.

Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură cu iaurt și vișine porționată
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Prăjitură cu iaurt și vișine. Un desert reconfortant și răcoritor
Porție de tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic pe o farfurie cu linguriță, alături de un platou cu tiramisu
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Tiramisu cu ciocolată și cremă de fistic. Reinterpretare rafinată a unui clasic italian
Spätzle cu pui și sos de ciuperci pe două platouri
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Spätzle cu pui și sos de ciuperci. Rețetă din bucătăria germană și austriacă
Merdenele pe un tocător de lemn
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Merdenele. Rețetă de plăcinte tradiționale cu brânză
Sparanghel înfășurat în bacon
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Sparanghel înfășurat în bacon. O rețetă simplă și savuroasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
06:49
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Salată egipteană de fructe - Fakhfakhina
06:26
Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe Fakhfakhina. Rețetă egipteană de salată din fructe
Omletă cu sparanghel și cartofi porționată pe un tocător de lemn
4 iulie, 06:55
Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă
Prăjitura Kardinalschnitte porționată pe un platou, cu o spatulă de tort
4 iulie, 05:59
Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă
Biscuiți cu mentă în coș cu ștergar, decorați cu frunze de mentă
3 iulie, 07:41
Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor
ouă expirate
3 iulie, 06:02
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii
Porții de ștrudel cu cartofi și cașcaval pe o farfurie cu furculiță și cuțit
2 iulie, 05:43
Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez Ștrudel cu cartofi și cașcaval. O variantă sărată a ștrudelului vienez
Cobbler cu caise și lavandă în bol cu linguriță, alături de un buchet de lavandă
2 iulie, 05:21
Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat Cobbler cu caise și lavandă. Un desert rustic și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
3 semne zodiacale cu o aură misterioasă. Află dacă te numeri printre ele
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
CALCUL. Cu cât se va scumpi un apartament care acum costă 130.000 de euro, după majorarea TVA de la 1 august
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
După ce Ion Ţiriac i-a dăruit două maşini, un alt miliardar român a făcut un gest uriaş pentru David Popovici!
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: Bine ai venit în familie. Internauții au reacționat imediat
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: „Bine ai venit în familie”. Internauții au reacționat imediat
Cum s-au fotografiat Cuza si iubita lui, în biserică: „Bine ai venit în familie”. Internauții au reacționat imediat
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Hande Erçel își surprinde fanii cu noi fotografii din vacanță. Vedeta se află la Cannes alături de partenerul Hakan Sabanci
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din iulie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Șarlota cu zmeură și pișcoturi
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Cum să încurajezi cooperarea între copii: Jocuri și activități de grup
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
Nicole Scherzinger și-a etalat silueta de invidiat într-un costum de baie minuscul, cu ocazia zilei sale de naștere
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. Super-gonoreea rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
3 boli cu transmitere sexuală care treptat devin incurabile. „Super-gonoreea” rezistentă la antibiotice este tot mai răspândită
fresh
Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Mai poți consuma ouăle după ce expiră? Iată ce spun specialiștii

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Biscuiți cu mentă, fragezi, aromați și cu gust răcoritor

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Omletă cu sparanghel și cartofi, cremoasă și consistentă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Kardinalschnitte. Rețeta unui desert tradițional din bucătăria austriacă

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica

Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
închide