Mituri despre consumul de fructe. Care este cel mai bun moment în care le poți consuma

Fructele sunt subiect de dispută între nutriționiști. Unii nu le recomandă pentru că au un aport mare de carbohidrați, alții ne spun să mâncăm cât de multe putem pentru că au vitamine și minerale. Sunt recomandări diverse și pentru orele din zi în care ar trebui să le consumi, combinații și cantități. Descoperă și tu câteva mituri despre consumul de fructe. Află care este cel mai bun moment în care le poți consuma.

Mituri despre consumul de fructe ilustrate cu ajutorul unei femei care taie câteva fructe pe un tocător de lemn
Pe internet circulă multe mituri despre consumul de fructe, multe fără dovezi științifice / Shutterstock

Iată care sunt cele mai comune mituri de pe internet legate de cel mai bun moment pentru a mânca fructele. Nutriționiștii au dezvăluit cum anume ar trebui incluse fructele în alimentația zilnică.

Mituri despre consumul de fructe

În mediul online circulă mai multe mituri privind consumul de fructe. Nutriționiștii au ales să demonteze câteva dintre ele. Fructele sunt extrem de sănătoase pentru organism, însă acestea trebuie consumate în anumite momente ale zilei. Totodată, specialiștii recomandă ca în dieta zilnică să existe cât mai multe fructe de sezon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Mănâncă întotdeauna fructe pe stomacul gol

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri cu privire la momentul în care este cel mai bine să mănânci fructe. Mitul pornește de la afirmația că fructele consumate în timpul meselor încetinesc digestia, iar alimentele rămân în stomac prea mult timp, ajungând să fermenteze sau să putrezească.

Un alt motiv este că dacă vei consuma fructe în timpul meselor vei avea gaze și disconfort abdominal. În timp ce fibrele din fructe pot încetini eliberarea alimentelor din stomac, restul acestor afirmații sunt false.

Consumul de fructe poate face ca stomacul să se golească mai lent, dar alimentele nu vor rămâne acolo la infinit.

Un studiu a scos la iveală faptul că participanții care au consumat pectină gelificată, un tip de fibre extras din fructe, au avut o rată de golire a stomacului mai lentă de aproximativ 82 de minute, comparativ cu aproximativ 70 de minute la cei care nu au mâncat pectină.

Deși pare o perioadă de timp destul de lungă, nu este nici suficientă astfel încât alimentele să se strice în stomac. În plus, încetinirea procesului de digestie este în general un lucru bun. Te poate ajuta să te simți plin pentru mai mult timp și nu vei mai simți nevoia să mănânci.

Când alimentele ajung în stomac, sunt amestecate cu acid gastric, care are un pH foarte scăzut. Conținutul stomacului tău devine atât de acid încât majoritatea microorganismelor nu se pot dezvolta.

Consumul de fructe înainte sau după masă reduce valoarea nutritivă a acestora

Acest mit pare a fi o extensie a mitului numărul unu, pentru că susține că trebuie să mănânci fructe pe stomacul gol pentru a obține toate beneficiile sale nutriționale. În caz contrar, dacă mănânci fructe chiar înainte sau după masă, nutrienții se vor pierde cumva.

Când mănânci o masă, stomacul tău acționează ca un rezervor, eliberând doar cantități mici la un moment dat, astfel încât intestinele să o poată digera toate alimentele cu ușurință.

De asemenea, intestinul subțire este conceput pentru a absorbi cât mai mulți nutrienți. Are o lungime de până la 6 metri, cu peste 30 mp de suprafață de absorbție. Această zonă uriașă de absorbție se traduce prin faptul că obținerea nutrienților din fructe, dar și din restul alimentelor, este o muncă ușoară pentru sistemul tău digestiv.

Dacă ai diabet, ar trebui să mănânci fructe cu 1-2 ore înainte sau după masă

Persoanele cu diabet au adesea probleme digestive, iar consumul de fructe, separat de mese, îmbunătățește cumva digestia. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică a faptului că fructele mâncare singure îmbunătățesc digestia.

Singura diferență este că zaharurile conținute de fructe pot intra mai repede în sânge. În loc să mănânci fructe separat, încearcă să le combini cu alte alimente. Consumul de fructe alături de proteine, fibre sau grăsimi poate determina stomacul să elibereze alimentele în intestinul subțire mai lent.

Tipul de fructe pe care îl consumi este, de asemenea, important. Pentru persoanele cu diabet sunt recomandate cele cu un indice glicemic scăzut, care vă vor crește glicemia mai lent. Sunt de evitat pepenii, ananasul și fructele uscate.

Cel mai bun moment al zilei pentru a mânca fructe este dimineața

Nu există nicio logică în spatele acestei idei și, de asemenea, nu există dovezi care să o susțină. De fapt, orice aliment care conține carbohidrați îți va crește temporar glicemia, în timp ce glucoza este absorbită, indiferent de ora din zi. În afară de aportul de nutrienți și de faptul că îți dă energie, consumul de fructe dimineața, nu are niciun beneficiu special.

Nu este nevoie să îți trezești sistemul digestiv, deoarece este întotdeauna pregătit să intre în acțiune în momentul în care mâncarea îți atinge limba, indiferent de oră. Adevărul este că fructele sunt sănătoase în orice moment al zilei.

Nu ar trebui să mănânci fructe după ora 14:00

Mitul numărul 5 este similar cu mitul numărul 4, susținând că ar trebui să evitați fructele după ora 14:00

Se pare că această regulă a apărut ca parte a „ dietei de 17 zile ”, care are la bază restricțiile calorice.

Fructele consumate după ora 14 îți cresc glicemia, pe care organismul tău nu are timp să-o stabilizeze înainte de culcare, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică în sprijinul acestei idei. De asemenea, nu există studii care să demonstreze că dacă vei consuma fructe după-amiaza vei acumula mai multe kilograme.

Corpul tău nu trece pur și simplu de la arderea caloriilor la stocarea lor sub formă de grăsime atunci când te culci. Rata metabolică tinde să scadă pe măsură ce adormi, dar încă arzi o mulțime de calorii pentru a-ți menține corpul să funcționeze.

Mulți factori determină dacă caloriile sunt arse pentru energie sau stocate sub formă de grăsime, dar evitarea fructelor după un anumit moment al zilei nu este unul dintre aceștia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Cum se prăjesc migdalele
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Cum se prăjesc migdalele acasă. 3 variante ușor de preparat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă în farfurie rustică, cu lingură de lemn
07:26
Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate pe un platou, alături de o ceașcă
1 aprilie, 10:49
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional
Cremă de avocado cu cacao în două pahare, decorată cu frunze de mentă, o linguriță și un avocado secționat în două
31 martie, 10:43
Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios
Chifle pufoase cu brânză și urzici în forma de copt, o chiflă secționată
30 martie, 13:41
Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă Chifle pufoase cu brânză și urzici. Au gust bogat și textură cremoasă
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
29 martie, 05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Gogoși pripite. Rețetă rapidă și delicioasă
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Ce înseamnă strategia de investiţii TDF. Iancu Guda: Gândiți planul financiar pe termen lung
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Gigi Becali n-a avut nicio ezitare! Femeia care nu face parte din familia sa pe numele căreia a pus 40 de hectare de pământ
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: Parcă ieri ne-am văzut...
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Mihai Morar, în doliu. De ce îi este recunoscător celui care s-a stins din viață: „Parcă ieri ne-am văzut...”
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Doliu în lumea filmului la Hollywood! Actorul Val Kilmer s-a stins din viața la vârsta de 65 ani
Teoria Pământului Mov ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Teoria „Pământului Mov” ar fi adevărată. Ce a pățit planeta noastră în trecut
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Gogoși înfuriate, crocante și aromate
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Fraze comune pe care tații le spun copiilor lor și care, de fapt, sunt forme de manipulare, potrivit specialiștilor
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: A fost vina mea
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Kanye West a declarat că regretă că a lăsat-o însărcinată pe Kim Kardashian: „A fost vina mea”
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
Beneficiile și riscurile uleiului de palmier. Care sunt utilizările sale
fresh
Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cornulețe fragede umplute cu prune uscate. Un deliciu tradițional

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Cremă de avocado cu cacao. Rețeta unui desert cremos și delicios

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară

Mâncare de urzici cu ouă ochiuri și mămăligă. Gust autentic de primăvară
închide