Mituri despre consumul de fructe. Care este cel mai bun moment în care le poți consuma

Fructele sunt subiect de dispută între nutriționiști. Unii nu le recomandă pentru că au un aport mare de carbohidrați, alții ne spun să mâncăm cât de multe putem pentru că au vitamine și minerale. Sunt recomandări diverse și pentru orele din zi în care ar trebui să le consumi, combinații și cantități. Descoperă și tu câteva mituri despre consumul de fructe. Află care este cel mai bun moment în care le poți consuma.

Mituri despre consumul de fructe ilustrate cu ajutorul unei femei care taie câteva fructe pe un tocător de lemn
Pe internet circulă multe mituri despre consumul de fructe, multe fără dovezi științifice / Shutterstock

Iată care sunt cele mai comune mituri de pe internet legate de cel mai bun moment pentru a mânca fructele. Nutriționiștii au dezvăluit cum anume ar trebui incluse fructele în alimentația zilnică.

Mituri despre consumul de fructe

În mediul online circulă mai multe mituri privind consumul de fructe. Nutriționiștii au ales să demonteze câteva dintre ele. Fructele sunt extrem de sănătoase pentru organism, însă acestea trebuie consumate în anumite momente ale zilei. Totodată, specialiștii recomandă ca în dieta zilnică să existe cât mai multe fructe de sezon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Mănâncă întotdeauna fructe pe stomacul gol

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri cu privire la momentul în care este cel mai bine să mănânci fructe. Mitul pornește de la afirmația că fructele consumate în timpul meselor încetinesc digestia, iar alimentele rămân în stomac prea mult timp, ajungând să fermenteze sau să putrezească.

Un alt motiv este că dacă vei consuma fructe în timpul meselor vei avea gaze și disconfort abdominal. În timp ce fibrele din fructe pot încetini eliberarea alimentelor din stomac, restul acestor afirmații sunt false.

Consumul de fructe poate face ca stomacul să se golească mai lent, dar alimentele nu vor rămâne acolo la infinit.

Un studiu a scos la iveală faptul că participanții care au consumat pectină gelificată, un tip de fibre extras din fructe, au avut o rată de golire a stomacului mai lentă de aproximativ 82 de minute, comparativ cu aproximativ 70 de minute la cei care nu au mâncat pectină.

Deși pare o perioadă de timp destul de lungă, nu este nici suficientă astfel încât alimentele să se strice în stomac. În plus, încetinirea procesului de digestie este în general un lucru bun. Te poate ajuta să te simți plin pentru mai mult timp și nu vei mai simți nevoia să mănânci.

Când alimentele ajung în stomac, sunt amestecate cu acid gastric, care are un pH foarte scăzut. Conținutul stomacului tău devine atât de acid încât majoritatea microorganismelor nu se pot dezvolta.

Consumul de fructe înainte sau după masă reduce valoarea nutritivă a acestora

Acest mit pare a fi o extensie a mitului numărul unu, pentru că susține că trebuie să mănânci fructe pe stomacul gol pentru a obține toate beneficiile sale nutriționale. În caz contrar, dacă mănânci fructe chiar înainte sau după masă, nutrienții se vor pierde cumva.

Când mănânci o masă, stomacul tău acționează ca un rezervor, eliberând doar cantități mici la un moment dat, astfel încât intestinele să o poată digera toate alimentele cu ușurință.

De asemenea, intestinul subțire este conceput pentru a absorbi cât mai mulți nutrienți. Are o lungime de până la 6 metri, cu peste 30 mp de suprafață de absorbție. Această zonă uriașă de absorbție se traduce prin faptul că obținerea nutrienților din fructe, dar și din restul alimentelor, este o muncă ușoară pentru sistemul tău digestiv.

Dacă ai diabet, ar trebui să mănânci fructe cu 1-2 ore înainte sau după masă

Persoanele cu diabet au adesea probleme digestive, iar consumul de fructe, separat de mese, îmbunătățește cumva digestia. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică a faptului că fructele mâncare singure îmbunătățesc digestia.

Singura diferență este că zaharurile conținute de fructe pot intra mai repede în sânge. În loc să mănânci fructe separat, încearcă să le combini cu alte alimente. Consumul de fructe alături de proteine, fibre sau grăsimi poate determina stomacul să elibereze alimentele în intestinul subțire mai lent.

Tipul de fructe pe care îl consumi este, de asemenea, important. Pentru persoanele cu diabet sunt recomandate cele cu un indice glicemic scăzut, care vă vor crește glicemia mai lent. Sunt de evitat pepenii, ananasul și fructele uscate.

Cel mai bun moment al zilei pentru a mânca fructe este dimineața

Nu există nicio logică în spatele acestei idei și, de asemenea, nu există dovezi care să o susțină. De fapt, orice aliment care conține carbohidrați îți va crește temporar glicemia, în timp ce glucoza este absorbită, indiferent de ora din zi. În afară de aportul de nutrienți și de faptul că îți dă energie, consumul de fructe dimineața, nu are niciun beneficiu special.

Nu este nevoie să îți trezești sistemul digestiv, deoarece este întotdeauna pregătit să intre în acțiune în momentul în care mâncarea îți atinge limba, indiferent de oră. Adevărul este că fructele sunt sănătoase în orice moment al zilei.

Nu ar trebui să mănânci fructe după ora 14:00

Mitul numărul 5 este similar cu mitul numărul 4, susținând că ar trebui să evitați fructele după ora 14:00

Se pare că această regulă a apărut ca parte a „ dietei de 17 zile ”, care are la bază restricțiile calorice.

Fructele consumate după ora 14 îți cresc glicemia, pe care organismul tău nu are timp să-o stabilizeze înainte de culcare, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică în sprijinul acestei idei. De asemenea, nu există studii care să demonstreze că dacă vei consuma fructe după-amiaza vei acumula mai multe kilograme.

Corpul tău nu trece pur și simplu de la arderea caloriilor la stocarea lor sub formă de grăsime atunci când te culci. Rata metabolică tinde să scadă pe măsură ce adormi, dar încă arzi o mulțime de calorii pentru a-ți menține corpul să funcționeze.

Mulți factori determină dacă caloriile sunt arse pentru energie sau stocate sub formă de grăsime, dar evitarea fructelor după un anumit moment al zilei nu este unul dintre aceștia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porție de șarlotă cu căpșuni și pișcoturi pe farfurie și șarlota secționată pe platou
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
Porție de cremșnit cu căpșuni feliate în cremă
Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos
Cremșnit cu căpșuni feliate în cremă. Un desert delicios și spectaculos
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă porționată
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
preparate asiatice așezate într-un colaj de imagini
9 preparate asiatice pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață
9 preparate asiatice pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
O masă pe care se află mai multe lămâi
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
tave kosi în două recipiente așezate pe o masă
06:03
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
sarmale de post cu ciuperci servite pe o farfurie albastră
28 mai, 09:47
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci. Ce să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase Rețetă de sarmale de post cu ciuperci. Ce să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase
preparate asiatice așezate într-un colaj de imagini
27 mai, 12:50
9 preparate asiatice pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață 9 preparate asiatice pe care trebuie să le încerci măcar o dată în viață
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă porționată
27 mai, 05:51
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie pe un platou alb
26 mai, 05:48
Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare Zefire cu aromă de căpșuni și vanilie. Mici și delicate delicii culinare
Porție de șarlotă cu căpșuni și pișcoturi pe farfurie și șarlota secționată pe platou
25 mai, 05:37
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Cartofi roșii și cartofi albi așezați pe o bucată de rafie
24 mai, 05:32
Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești Cartofi roșii sau cartofi albi: ce să alegi în funcție de ce vrei să gătești
ciorbă de fasole de post
23 mai, 06:22
Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă Ciorbă de fasole de post. Ce să pui în ea ca să iasă savuroasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
1
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Supă cremă de sparanghel verde, cremoasă și plăcut colorată
Această supă cremă de sparanghel verde este un preparat simplu și extrem de sănătos, perfect pentru a-ți cuceri simțurile. Gustul delicat al sparanghelului verde este pus în valoare printr-o textură mătăsoasă...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
2
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
4
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budincă de chia cu banane. Rețeta delicioasă pentru un mic dejun sănătos și hrănitor
Budinca de chia cu banane este un desert sănătos, ușor de preparat și perfect pentru orice moment al zilei. Aceasta combină beneficiile semințelor de chia, bogate în fibre și acizi grași...
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
5
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană. Unul dintre cele mai spectaculoase deserturi italiene
Cassata Siciliană este o prăjitură din bucătăria italiană colorată și incredibil de aromată, care își are originile în Sicilia. Este o adevărată operă de artă dulce. Conține ricotta, fructe confiate, blat...
Parteneri
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2025. Va fi o perioadă plină de romantism pentru nativi
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2025. Va fi o perioadă plină de romantism pentru nativi
Horoscopul dragostei pentru luna iunie 2025. Va fi o perioadă plină de romantism pentru nativi
Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Alimentul care a fost cândva simbolul austerității e acum vedetă în restaurante și brutării. Cât costă
Istvan Kovacs a vorbit în premieră despre superba lui iubită. Denisa face furori cu fiecare apariţie
Istvan Kovacs a vorbit în premieră despre superba lui iubită. Denisa face furori cu fiecare apariţie
Istvan Kovacs a vorbit în premieră despre superba lui iubită. Denisa face furori cu fiecare apariţie
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Mesajul lui chef Richard Abou Zaki, după finala sezonului 15 Chefi la cuțite. Cei doi concurenți ai lui au pierdut premiul
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Sıla Türkoğlu și-a schimbat stilul vestimentar. Actrița din Moștenirea și-a surprins fanii într-o nouă vacanță alături de partener
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
Firma care a înlocuit angajații cu AI are probleme mari. Ce sumă a pierdut până acum
Trifles cu căpșuni și biscuiți cu ciocolată
Trifles cu căpșuni și biscuiți cu ciocolată
Trifles cu căpșuni și biscuiți cu ciocolată
Cum să vorbești cu copiii despre pornografia pe internet – Ghid pentru părinți
Cum să vorbești cu copiii despre pornografia pe internet – Ghid pentru părinți
Cum să vorbești cu copiii despre pornografia pe internet – Ghid pentru părinți
Miley Cyrus a vorbit despre problema de sănătate care o împiedică să meargă în turnee. Vedeta se teme de operație
Miley Cyrus a vorbit despre problema de sănătate care o împiedică să meargă în turnee. Vedeta se teme de operație
Miley Cyrus a vorbit despre problema de sănătate care o împiedică să meargă în turnee. Vedeta se teme de operație
Eventrația abdominală sau hernia incizională. Care sunt cauzele și cât de gravă este
Eventrația abdominală sau hernia incizională. Care sunt cauzele și cât de gravă este
Eventrația abdominală sau hernia incizională. Care sunt cauzele și cât de gravă este
fresh
Rețetă de sarmale de post cu ciuperci. Ce să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase

Rețetă de sarmale de post cu ciuperci. Ce să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase

Rețetă de sarmale de post cu ciuperci. Ce să mai pui în compoziție ca să iasă gustoase

Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania

Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
închide