Mituri despre consumul de fructe. Care este cel mai bun moment în care le poți consuma

Fructele sunt subiect de dispută între nutriționiști. Unii nu le recomandă pentru că au un aport mare de carbohidrați, alții ne spun să mâncăm cât de multe putem pentru că au vitamine și minerale. Sunt recomandări diverse și pentru orele din zi în care ar trebui să le consumi, combinații și cantități. Descoperă și tu câteva mituri despre consumul de fructe. Află care este cel mai bun moment în care le poți consuma.

Mituri despre consumul de fructe ilustrate cu ajutorul unei femei care taie câteva fructe pe un tocător de lemn
Pe internet circulă multe mituri despre consumul de fructe, multe fără dovezi științifice / Shutterstock

Iată care sunt cele mai comune mituri de pe internet legate de cel mai bun moment pentru a mânca fructele. Nutriționiștii au dezvăluit cum anume ar trebui incluse fructele în alimentația zilnică.

Mituri despre consumul de fructe

În mediul online circulă mai multe mituri privind consumul de fructe. Nutriționiștii au ales să demonteze câteva dintre ele. Fructele sunt extrem de sănătoase pentru organism, însă acestea trebuie consumate în anumite momente ale zilei. Totodată, specialiștii recomandă ca în dieta zilnică să existe cât mai multe fructe de sezon.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Mănâncă întotdeauna fructe pe stomacul gol

Acesta este unul dintre cele mai răspândite mituri cu privire la momentul în care este cel mai bine să mănânci fructe. Mitul pornește de la afirmația că fructele consumate în timpul meselor încetinesc digestia, iar alimentele rămân în stomac prea mult timp, ajungând să fermenteze sau să putrezească.

Un alt motiv este că dacă vei consuma fructe în timpul meselor vei avea gaze și disconfort abdominal. În timp ce fibrele din fructe pot încetini eliberarea alimentelor din stomac, restul acestor afirmații sunt false.

Consumul de fructe poate face ca stomacul să se golească mai lent, dar alimentele nu vor rămâne acolo la infinit.

Un studiu a scos la iveală faptul că participanții care au consumat pectină gelificată, un tip de fibre extras din fructe, au avut o rată de golire a stomacului mai lentă de aproximativ 82 de minute, comparativ cu aproximativ 70 de minute la cei care nu au mâncat pectină.

Deși pare o perioadă de timp destul de lungă, nu este nici suficientă astfel încât alimentele să se strice în stomac. În plus, încetinirea procesului de digestie este în general un lucru bun. Te poate ajuta să te simți plin pentru mai mult timp și nu vei mai simți nevoia să mănânci.

Când alimentele ajung în stomac, sunt amestecate cu acid gastric, care are un pH foarte scăzut. Conținutul stomacului tău devine atât de acid încât majoritatea microorganismelor nu se pot dezvolta.

Consumul de fructe înainte sau după masă reduce valoarea nutritivă a acestora

Acest mit pare a fi o extensie a mitului numărul unu, pentru că susține că trebuie să mănânci fructe pe stomacul gol pentru a obține toate beneficiile sale nutriționale. În caz contrar, dacă mănânci fructe chiar înainte sau după masă, nutrienții se vor pierde cumva.

Când mănânci o masă, stomacul tău acționează ca un rezervor, eliberând doar cantități mici la un moment dat, astfel încât intestinele să o poată digera toate alimentele cu ușurință.

De asemenea, intestinul subțire este conceput pentru a absorbi cât mai mulți nutrienți. Are o lungime de până la 6 metri, cu peste 30 mp de suprafață de absorbție. Această zonă uriașă de absorbție se traduce prin faptul că obținerea nutrienților din fructe, dar și din restul alimentelor, este o muncă ușoară pentru sistemul tău digestiv.

Dacă ai diabet, ar trebui să mănânci fructe cu 1-2 ore înainte sau după masă

Persoanele cu diabet au adesea probleme digestive, iar consumul de fructe, separat de mese, îmbunătățește cumva digestia. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică a faptului că fructele mâncare singure îmbunătățesc digestia.

Singura diferență este că zaharurile conținute de fructe pot intra mai repede în sânge. În loc să mănânci fructe separat, încearcă să le combini cu alte alimente. Consumul de fructe alături de proteine, fibre sau grăsimi poate determina stomacul să elibereze alimentele în intestinul subțire mai lent.

Tipul de fructe pe care îl consumi este, de asemenea, important. Pentru persoanele cu diabet sunt recomandate cele cu un indice glicemic scăzut, care vă vor crește glicemia mai lent. Sunt de evitat pepenii, ananasul și fructele uscate.

Cel mai bun moment al zilei pentru a mânca fructe este dimineața

Nu există nicio logică în spatele acestei idei și, de asemenea, nu există dovezi care să o susțină. De fapt, orice aliment care conține carbohidrați îți va crește temporar glicemia, în timp ce glucoza este absorbită, indiferent de ora din zi. În afară de aportul de nutrienți și de faptul că îți dă energie, consumul de fructe dimineața, nu are niciun beneficiu special.

Nu este nevoie să îți trezești sistemul digestiv, deoarece este întotdeauna pregătit să intre în acțiune în momentul în care mâncarea îți atinge limba, indiferent de oră. Adevărul este că fructele sunt sănătoase în orice moment al zilei.

Nu ar trebui să mănânci fructe după ora 14:00

Mitul numărul 5 este similar cu mitul numărul 4, susținând că ar trebui să evitați fructele după ora 14:00

Se pare că această regulă a apărut ca parte a „ dietei de 17 zile ”, care are la bază restricțiile calorice.

Fructele consumate după ora 14 îți cresc glicemia, pe care organismul tău nu are timp să-o stabilizeze înainte de culcare, ceea ce duce la creșterea în greutate.

Cu toate acestea, nu există nicio dovadă științifică în sprijinul acestei idei. De asemenea, nu există studii care să demonstreze că dacă vei consuma fructe după-amiaza vei acumula mai multe kilograme.

Corpul tău nu trece pur și simplu de la arderea caloriilor la stocarea lor sub formă de grăsime atunci când te culci. Rata metabolică tinde să scadă pe măsură ce adormi, dar încă arzi o mulțime de calorii pentru a-ți menține corpul să funcționeze.

Mulți factori determină dacă caloriile sunt arse pentru energie sau stocate sub formă de grăsime, dar evitarea fructelor după un anumit moment al zilei nu este unul dintre aceștia.

Citește și
CELE MAI CITITE
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Paste cu vinete coapte și ardei multicolori, presărate cu parmezan
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
un bol cu fructe care nu se țin în frigider, așezat pe o masă
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
Fructe pe care nu ar trebui să le ții niciodată în frigider. Cum să reduci risipa alimentelor
O bucătărie aranjată de designeri
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
Ce tip de bucătărie alegi? Ghid de amenajare în funcție de locuință (P)
înlocuitori ai zahărului puși pe un blat gri
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Cum poți limita adaosul de zahăr din prăjituri. Sfaturi pentru a păstra gustul delicios
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu caise și nuci porționat pe un tocător de lemn, alături de un cuțit și două cești cu cafea
05:45
Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare Chec cu caise și nuci. Un desert parfumat, cu texturi surprinzătoare
Salată de vinete cu iaurt și usturoi, decorată cu pătrunjel verde
05:06
Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
Porții de prăjitură cu prune și crumble
25 august, 06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
25 august, 05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Păstăi de fasole cu smântână și mămăligă. Rețetă din bucătăria tradițională
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
Un buzoian a plătit 313 lei într-o singură lună pentru apa de ploaie. Ce spune compania de apă
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Ce să faci când copilul nu vrea să socializeze
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, Kiss Of The Spider Woman. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Jennifer Lopez arată senzațional în primul trailer oficial al viitorului ei film, „Kiss Of The Spider Woman”. Când va fi lansată pelicula
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
Remedii naturale pentru căderea părului. Ce poți face pentru a opri pierderea firelor
fresh
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor

Salată de vinete cu iaurt și usturoi. Rețeta unui aperitiv cremos și răcoritor
închide