Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți

timpul de preparare
Timp de gătire: 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă nu ai preparat încă, rețeta de mucenici muntenești, nu mai sta pe gânduri, pentru că este altceva decât rețeta clasică a mucenicilor moldovenești. Pe lângă gustul delicios al aluatului de mucenici, interesant este siropul în care aceștia se vor răsfăța, împreună cu multă nucă măcinată.

Porție de mucenici muntenești într-un bol așezat pe o farfurie, alături de o lingură
Galerie foto

Galerie foto

Siropul în care vor fierbe mucenicii se îndulcește și se aromatizează după preferințe / Shutterstock

Aluatul mucenicilor muntenești este mult mai simplu decât cel al mucenicilor moldovenești. Se prepară mult mai simplu, doar din făină cu apă fierbinte, ulei și sare. Nu se îndulcește și nu necesită agenți de creștere. În schimb, după modelare, necesită un timp de uscare la temperatura camerei. Ideal ar fi să pregătești mucenicii de seara, iar a doua zi să îi fierbi.

Citește și

În schimb, pentru modelarea acestuia, ai nevoie de niște decupatoare speciale în forma cifrei 8. Însă, în lipsa acestora te poți folosi de două decupatoare mici, rotunde, dar cu diametre diferite. Chiar și două pahare îți sunt utile. Decupezi aluatul mai întâi cu paharul având diametrul mai mare. Apoi, mai decupezi odată interiorul cercului de aluat cu un pahar mai mic. Îndepărtezi mijlocul decupajului și vei obține un covrigel subțire pe care îl îndoi frumos realizând forma cifrei opt.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chiar dacă necesită mai mult timp și un plus de efort pentru modelarea mucenicilor, rezultatul final merită din plin și efortul și timpul alocat. Prepară și tu mucenicii fierți pentru a te convinge de bunătatea lor, urmărind rețeta prezentată în cele ce urmează.

Ingrediente

Mod de preparare

Prepararea aluatului pentru mucenicii fierți este foarte ușoară și rapidă, iar ingredientele sunt cele mai simple. Însă, modelarea mucenicilor necesită mai mult timp petrecut în bucătărie, După modelare, mucenicii vor fi supuși unui proces de uscare și abia apoi se vor putea fierbe.

Cum prepari aluatul pentru mucenici muntenești

Pune apa într-un ibric așezat pe flacăra aragazului. Lasă apa până aproape de punctul de fierbere, apoi stinge focul. Adaugă sarea și uleiul și amestecă intens până când se topește sarea.

Pune făina într-un bol de frământare, dar nu înainte de a o trece prin sită. Toarnă puțin câte puțin din lichidul ușor fierbinte la mijlocul făinii, în timp ce amesteci intens cu un tel sau o spatulă. Continuă să amesteci până când făina absoarbe tot lichidul. Vei obține un aluat omogen, dar ușor moale. Pune un ștergar curat peste bolul cu aluat și lasă-l să se odihnească pentru aproximativ 15 minute.

După acest interval de timp presară făină pe masa de lucru și răstoarnă aluatul pe masă. Cu ajutorul sucitorului, întinde aluatul într-o foaie de aproximativ 5-6 mm grosime. Iar cu un decupator special în formă de cifra 8, decupează foaia de aluat. Dacă nu deții poți folosi pentru realizarea mucenicilor două păhărele micuțe, de diametre diferite. Cu paharul mai mare decupează cercuri din aluat. Cu paharul mic decupezi interioarele acestor cercuri. Răsucește decupajele cu mijlocul pe la jumătate realizând forma cifrei opt.

Așază mucenicii decupați pe o planșetă sau într-o tavă mare și lasă-i să se usuce timp de 4-5 ore, la temperatura camerei. Întoarce-i de pe o parte pe cealaltă pentru a se usca uniform.

Descoperă și rețeta tradițională pentru mucenici moldovenești de post.

Cum prepari mucenici muntenești sau fierți

Pune o cratiță cu apa pe flacăra aragazului. Lasă apa să atingă punctul de fierbere. Adaugă sarea și zahărul vanilinat și amestecă intens pentru a se dilua zahărul și sarea.

Adaugă mucenicii bine uscați în siropul din cratiță și lasă-i fiarbă 10-12 minute. Sunt gata când încep să se ridice la suprafața siropului. Adaugă toate aromele din lista de ingrediente, dar și nuca măcinată grosier. Mai fierbe ingredientele pentru 5-6 minute, apoi stinge focul.

Așază un capac peste cratiță și lasă mucenicii și nuca să se hidrateze și să se infuzeze cu aromele din sirop. Când siropul se mai răcorește, adaugă mierea și amestecă ușor pentru a se dilua.

Poți servi mucenicii fierți atât calzi cât și reci. Sunt delicioși în ambele variante.

Descoperă aici și câteva informații despre Ziua Sfinților 40 de Mucenici: semnificații și tradiții.

Citește și
Mucenici muntenești sau mucenici fierți în bol rustic
Galerie foto

Galerie foto

Mucenicii decupați alături de dispozitivul de decupat. nuci, felii de lămâie și o cupă de zahăr pe un tocător de lemn
Mucenicii formați și așezați pe un tocător de lemn, pentru uscare
Porție de mucenici muntenești într-un bol așezat pe o farfurie, alături de o lingură
+1
CELE MAI CITITE
Paste cu mazăre și pesto de busuioc, presărate cu parmezan și frunze de busuioc, în farfurie cu furculiță
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Paste cu mazăre și pesto de busuioc. Un preparat ideal pentru o masă de vară
Supă concentrată de legume în cană metalică
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Supă concentrată de legume, perfectă ca bază pentru alte preparate
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată în bol, alături de un bol cu cartofi, unul cu ouă fierte și unul cu ceapă roșie
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Salată de cartofi cu ouă fierte și ceapă roșie murată
Cobbler cu prune în tavă, alături de un bol cu prune
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Cobbler cu prune. Rețeta unui desert rustic, reconfortant și aromat
Porție de cheesecake cu jeleu de caise pe farfurie, alături de platoul cu cheesecake și caise proaspete
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Cheesecake cu jeleu de caise. Un desert delicios și spectaculos
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie pe care se află mai mulți mucenici moldovenești
Aluat pufos pentru mucenicii moldovenești. Ce se pune de fapt în rețetă
Aluat pufos pentru mucenicii moldovenești. Ce se pune de fapt în rețetă
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor pe o tavă
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Mucenici fierți în lapte într-un bol mare alb alături de o lingură
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Salată de ton cu avocado pe două jumătăți de avocado, alături de felii de lămâie
07:10
Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice Salată de ton cu avocado. O combinație rafinată între mare și tropice
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor, pe o farfurie albă, cu furculiță și cuțit
05:53
Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
Vinete evantai cu mozzarella și roșii pe o farfurie, alături de cuțit și furculiță
15 august, 10:21
Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos
Păstăi de fasole pane pe o farfurie albastră
15 august, 09:43
Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior
Salată cu ton și ouă fierte pe o farfurie, alături de boluri cu ingrediente
14 august, 05:54
Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, în bol și într-o cratiță ținută în mâini
14 august, 05:49
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent
Porții de Brownie cu mousse de ciocolată
13 august, 10:15
Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil Brownie cu mousse de ciocolată. Un desert cu gust irezistibil
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb pe o farfurie, alături de un bol cu sos de roșii și un bol cu sos de iaurt
13 august, 09:37
Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb Degețele din piept de pui, preparate în crustă din fulgi de porumb
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Cum să previi creșterea părului sub piele. Ce arată dermatologii
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. Suntem hoţi cu toţii
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. "Suntem hoţi cu toţii"
Primarii care şi-au îngropat în datorii instituţia. "Suntem hoţi cu toţii"
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Milionarul celebru pe care l-au amp;#8220;distrus” jocurile de noroc şi investiţiile proaste: amp;#8220;Ştiam că vine falimentul”
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Ce mașini are Mattia Carnessali de la Insula Iubirii sezonul 9. Ispita conduce bolizi de lux
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Kerem Bursin a primit un premiu important în Spania. Despre ce este vorba
Ce a cauzat anul fără vară în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ce a cauzat „anul fără vară” în 1816. Milioane de oameni au murit din cauza schimbărilor globale
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Ceapă roșie marinată la borcan
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Îți faci copilul de rușine? De ce această metodă de disciplină nu funcționează
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat The Life of a Showgirl
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
Taylor Swift a anunțat lansarea unui nou album. Discul este intitulat „The Life of a Showgirl”
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
De ce nu ne amintim visele și ce putem face pentru a le reține
fresh
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi, pentru un prânz consistent

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Salată cu ton și ouă fierte, simplă, rapidă și consistentă

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Vinete evantai cu mozzarella și roșii. Un preparat gustos și spectaculos

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Păstăi de fasole pane. Crocante la exterior, fragede și dulci la interior

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor

Vinete cu brânză și parmezan la cuptor. Un preparat simplu și ușor
închide