Khachapuri, delicioasa pâine cu brânză georgiană

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră și 30 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Gustare
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Khachapuri este un delicios produs de patiserie din Georgia care a devenit un adevărat simbol al gastronomiei caucaziene. Este o pâine cu brânză ce se servește de sute de ani în această țară. Este atât de bună încât a început să fie apreciată și la nivel internațional.

Khachapuri servit pe un blat de lemn
Khachapuri este cel mai cunoscut preparat georgian / Shutterstock

Khachapuri, cunoscut și sub numele de „pâine georgiană cu brânză," are rădăcini adânci în cultura și tradiția georgiană. Prima mențiune scrisă a khachapuri datează de la începutul secolului al XIII-lea, dar este foarte posibil ca acest preparat să fi fost consumat încă de dinainte.

Unele surse istorice spun că de fapt, un fel de mâncare similar a fost adus în zona Mării Negre de către soldații romani, iar khachapuri este doar o variantă a acestuia, adaptată culturii georgiene.

Cu toate că a fost popularizat în Georgia, khachapuri are rădăcini în Orientul Mijlociu și poate fi găsit în variante similare în Armenia, Turcia și alte țări din regiune. În unele zone a fost modificat, introducându-se și alte alte ingrediente alături de brânză, în special bucăți de carne.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

Mod de preparare

Se amestecă laptele și jumătate din cantitatea de de unt într-o cratiță și se lasă la foc mediu până când devine fierbinte, fără să fiarbă. Apoi se adaugă drojdia și zahărul și se lasă să stea aproximativ 10 minute.  Drojdia ar trebui să înceapă să reacționeze și să facă spumă.

Cum formezi aluatul

După aceea, se pun făina și sarea într-un bol. Peste ele se pune compoziția de lapte și se amestecă cu mâinile. Aluatul trebuie să fie elastic și să își revină după ce este apăsat cu degetul.

Se ung mâinile cu o lingură de ulei pe mâini și se continuă frământarea timp de aproximativ 5 minute. Apoi se pune aluatul într-un bol uns și acoperit și se lasă să stea aproximativ 45 de minute sau până când aluatul își dublează volumul.

Cum pregătești compoziția de brânză

Între timp, se pregătește brânza. Se pune într-un castron și se lasă deoparte.

Când aluatul a crescut, se scoate din bol și frământă pe o suprafață înfăinată pentru aproximativ 10 minute. Apoi se taie în 2 părți egale. Fiecare se rulează într-o formă ovală. Se așează jumătate din cantitatea de brânză în centrul fiecărei bucăți de aluat, lăsând aproximativ un cm în jurul exteriorului.

Se unesc capetele împreună și se îndoaie exteriorul pâinii, lăsând centrul la vedere. Se răsucește fiecare capăt o dată. Apa se bate cu un ou. Se unge aluatul pe margini. Se repetă procesul cu cea de-a doua bucată de aluat.

Se pun apoi pe o tavă pe care ai așezat hârtie de copt și se dă la cuptor pentru 15 minute la 220°C. Când brânza începe să se rumenească, se sparge câte un ou în centrul fiecărei pâini și se mai coace încă 5 – 6 minute. Albușul trebuie să fie aproape întărit, iar gălbenușul să curgă.

Se scoate din cuptor și se pune pe fiecare pâine o lingură de unt. Se servesc calde.

Variante de khachapuri

Numele „khachapuri” provine din limba georgiană, unde „khacho” înseamnă „brânză” iar „puri” se traduce prin „pâine”. Dacă ajungi în Georgia vei găsi o mulțime de variante ale acestui preparat, fiecare cu caracteristicile sale unice.

Află mai multe și despre cum se păstrează pâinea. Trucuri simple și utile.

Ajarian Khachapuri

Ajarian Khachapuri (Ajarski Khachapuri) este varianta cea mai cunoscută și apreciată, cu aluatul modelat sub forma unui bărcuțe sau canoe în care se cuibăresc brânza și ouăle. Deasupra se pune unt și este adesea decorată cu ouă de prepeliță.

Imeretian Khachapuri

Imeretian Khachapuri (Imeruli Khachapuri) este o versiune rotundă sau pătrată, plină cu brânză sărată și alte ingrediente opționale precum ierburi aromatice sau ouă.

Megruli Khachapuri

Megruli Khachapuri (Megruli Khachapuri) este varianta mai crocantă datorită faptului că aluatul este presat și rumenit la cuptor.

Când ai timp încearcă și o rețetă de chapati. Este o pâine indiană delicioasă.

De obicei, este umplută cu brânză moale, care poate fi învelită în aluat sau folosită ca umplutură. Deasupra este adăugată o glazură de unt și brânză rasă.

Khachapuri este adesea pregătită în timpul sărbătorilor și evenimentelor speciale, și este servită cu generozitate oaspeților.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine integrală cu bicarbonat feliată cu cuțitul pe un tocător
Galerie foto
Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă
Pâine integrală cu bicarbonat. O variantă rapidă și sănătoasă
Pâine coaptă pe foi de varză, feliată pe un tocător de lemn, cu cuțit
Galerie foto
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
piadina pusă pe un blat negru
Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă
Piadina, pâinea specială a italienilor. Cum o poți face chiar la tine acasă
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Zodiile care devin de neoprit după data de 29 Martie 2025. Nativii care fac tot ceea ce își doresc
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Valentin a pedepsit-o cu moartea pe femeia iubită. Furios că Nicoleta vrea divorţ, a ucis-o, apoi şi-a dat foc în maşină
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
România trece în această noapte la ora de vară - ora 3.00 devine ora 4.00. Cum va fi afectată circulaţia trenurilor
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Un ecosistem nemaivăzut a fost descoperit după ce un aisberg s-a desprins în Antarctica. Ce se ascundea în adâncuri
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
închide