Pesmeți cu brânză. Rețetă tradițională dobrogeană

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă ești în căutare de rețete tradiționale românești, trece pe lista de preparat și rețeta de pesmeți cu brânză. Este rețeta unor plăcinte pufoase cu brânză sărată, ce aparține bucătăriei tradiționale dobrogene.

Pesmeți cu brânză, unul secționat, pe un tocător de lemn
Pesmeții sunt moi și pufoși după coacere / Shutterstock

Despre bucătăria dobrogeană se știe că este renumită pentru preparatele tradiționale pe bază de pește. Însă nu mulți știu că este renumită și pentru delicioasele rețete de plăcinte cu brânză. Iar una dintre ele este cea de pesmeți. Este o rețetă veche, cu origini în Dobrogea de Nord. Pesmeții erau preparați de gospodinele dobrogene atunci când preparau și pâine de casă. Pregăteau mai mult aluat și opreau din el și pentru renumiții pesmeți dobrogeni.

Citește și

Pesmeții sunt mici plăcinte ce se prepară din aluat dospit, umplut cu o compoziție din brânză. Compoziția de umplutură se poate prepara simplă, din brânză dulce sau sărată, dar și combinată cu cozi de ceapă verde sau alte ingrediente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Și dacă am amintit de combinația de brânză cu ceapă verde, avem pentru tine și o rețetă de turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioșii pesmeți cu brânză sărată.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a aduna toate ingredientele necesare pentru prepararea aluatului dospit. Mai întâi, trece făina prin sită în bolul de frământare. Apoi, ia un alt bol și amestecă în el drojdia cu zahărul până când se diluează. Adaugă 2 linguri de apă caldă și omogenizează compoziția. Apoi las-o la activat timp de 7-8 minute.

Cum prepari aluatul pentru pesmeți cu brânză

Trece făina prin sită în bolul mixerului și adaugă sarea doar pe marginile ei. Cu o lingură, formează o adâncitură la mijlocul făinii. Pune acolo drojdia activată și începe să amesteci ingredientele din mijlocul bolului, turnând câte puțin din apa caldă, dar și uleiul. Amestecă până la omogenizare, apoi frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Pune aluatul înapoi în bol și acoperă-l cu folie de prospețime. Lasă-l pe masa din bucătărie pentru a se dospi, timp de 50-60 de minute.

În acest interval de timp pregătește brânza pe care o poți da pe răzătoare sau o poți sfărâma cu furculița într-un bol. Adaugă peste brânză cele două ouă și amestecă până la omogenizare.

Descoperă și rețeta de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.

Cum modelezi și coci pesmeții dobrogeni

Împarte aluatul dospit în două părți aproximativ egale. Întinde cele două părți de aluat în foi dreptunghiulare, pe masa presărată cu făină. Pune câte un rând din compoziția de brânză la capetele lungi ale foilor de aluat și rulează-le.

Porționează rulourile obținute în cinci sau în șase bucăți. Unge cu unt o tavă de cuptor și așază în ea pesmeții pe două rânduri, la mici distanțe între ei. Acoperă tava cu un ștergar curat și mai lasă delicioșii pesmeți cu brânză la dospit timp de 30 de minute.

Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a se încălzi. Pune tava în cuptor și coace pesmeții cu brânză pentru 30-40 de minute. Într-un bol, amestecă două ouă cu un praf de sare și iaurtul. După scurgerea celor 30-40 de minute, scoate tava din cuptor și întinde acest amestec peste pesmeți. Pune din nou tava în cuptor și mai coace pesmeții pentru 20 de minute. Pesmeții vor deveni moi și pufoși, datorită compoziției de ouă cu iaurt.

Dacă îți plac aluaturile umplute cu brânză sărată, mai poți încerca si rețeta de cornuri pufoase cu brânză și pătrunjel.

Citește și
Pesmeți cu brânză pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Pesmeți dobrogeni în tavă, înainte de coacere
Pesmeți cu brânză, unul secționat, pe un tocător de lemn
+0
CELE MAI CITITE
macrou în stil spaniol
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
Macrou în stil spaniol. Rețeta rapidă și foarte gustoasă
orez pe o masă
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Chiar și orezul se poate strica. Iată semnele că trebuie să îl arunci
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, într-o tigaie wok
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Vinete cu ceapă și ardei în sos de soia, preparate la tigaie
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Varză nouă cu costiță și mărar, servită cu mămăliguță
Pui cu mazăre și mentă în bol alb, alături de felii de pâine
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Pui cu mazăre și mentă. Rețetă pentru un prânz gustos și hrănitor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pâine împletită și umplută cu verdețuri porționată pe un tocător de lemn
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine împletită și umplută cu verdețuri, fragedă, rumenă și intens parfumată
Pâine rustică cu făină albă și mălai porționată pe un tocător de lemn, alături de boabe de porumb
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Pâine rustică cu făină albă și mălai. Rețetă de la bunica
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Porții de prăjitură cu prune și crumble
06:06
Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii, într-un vas alb, ceramic
05:41
Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii Rulouri de vinete umplute cu brânză, în sos aromat de roșii
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar în bol cu lingură, felii de pâine și crenguțe de mărar
24 august, 06:19
Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești
Tartă Tatin cu piersici porționată și servită cu o cupă de înghețată
24 august, 05:04
Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
23 august, 06:28
Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval
Porții de prăjitură cu zmeură și aluat fraged
23 august, 05:32
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat
Orez cremos cu prune caramelizate în bol alb
22 august, 05:30
Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat Orez cremos cu prune caramelizate. Gustul copilăriei reinterpretat
Zacuscă de fasole boabe pe felie de pâine și în bol cu lingură de lemn
22 august, 04:51
Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională Zacuscă de fasole boabe. Rețetă tradițională
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Conservă de roșii cherry uscate, în ulei de măsline și ierburi
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: N-ar mai avea ce să fure
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
Cum funcţionează taxarea inversă la TVA, pregătită în Pachetul 2. Economist: "N-ar mai avea ce să fure"
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
amp;#8220;Aroganţa” milionarului român care are amp;#8220;cel mai tare restaurant din Dubai”! Ce achiziţie a putut face
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Ella Vișan a răbufnit după imaginile de la Insula Iubirii 2025. Ce mesaj categoric are pentru internauții care o critică
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
Hande Erçel și Hakan Sabanci s-ar fi despărțit. Ce se vehiculează în presa din Turcia
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
OpenAI vrea să lanseze propriul browser web. Ar fi un rival direct pentru Google Chrome
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Supă deasă din legume de vară
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
Stimularea auzului la bebeluși. Când începe fătul să audă sunete în burtică
RagnBone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Rag’n’Bone Man a oferit primele vești despre starea lui de sănătate, după o săptămână de spitalizare în Lituania
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
Transplantul de uter – o nouă speranță pentru femeile care își doresc copii
fresh
Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Prăjitură cu zmeură și aluat fraged. Un desert rafinat și aromat

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Vinete în sos de roșii la cuptor, gratinate cu cașcaval

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Tartă Tatin cu piersici. Un desert simplu și delicios, de sezon

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Ciorbă de dovlecei cu smântână și mărar. Un preparat clasic al verilor românești

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi

Prăjitură cu prune și crumble. Un desert cu un contrast plăcut de texturi
închide