Pesmeți cu brânză. Rețetă tradițională dobrogeană

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă ești în căutare de rețete tradiționale românești, trece pe lista de preparat și rețeta de pesmeți cu brânză. Este rețeta unor plăcinte pufoase cu brânză sărată, ce aparține bucătăriei tradiționale dobrogene.

Pesmeți cu brânză, unul secționat, pe un tocător de lemn
Pesmeții sunt moi și pufoși după coacere / Shutterstock

Despre bucătăria dobrogeană se știe că este renumită pentru preparatele tradiționale pe bază de pește. Însă nu mulți știu că este renumită și pentru delicioasele rețete de plăcinte cu brânză. Iar una dintre ele este cea de pesmeți. Este o rețetă veche, cu origini în Dobrogea de Nord. Pesmeții erau preparați de gospodinele dobrogene atunci când preparau și pâine de casă. Pregăteau mai mult aluat și opreau din el și pentru renumiții pesmeți dobrogeni.

Citește și

Pesmeții sunt mici plăcinte ce se prepară din aluat dospit, umplut cu o compoziție din brânză. Compoziția de umplutură se poate prepara simplă, din brânză dulce sau sărată, dar și combinată cu cozi de ceapă verde sau alte ingrediente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Și dacă am amintit de combinația de brânză cu ceapă verde, avem pentru tine și o rețetă de turte cu ceapă verde, preparate la tigaie. Iar mai jos, îți oferim rețeta detaliată pentru a prepara și tu delicioșii pesmeți cu brânză sărată.

Ingrediente

Mod de preparare

Începe prin a aduna toate ingredientele necesare pentru prepararea aluatului dospit. Mai întâi, trece făina prin sită în bolul de frământare. Apoi, ia un alt bol și amestecă în el drojdia cu zahărul până când se diluează. Adaugă 2 linguri de apă caldă și omogenizează compoziția. Apoi las-o la activat timp de 7-8 minute.

Cum prepari aluatul pentru pesmeți cu brânză

Trece făina prin sită în bolul mixerului și adaugă sarea doar pe marginile ei. Cu o lingură, formează o adâncitură la mijlocul făinii. Pune acolo drojdia activată și începe să amesteci ingredientele din mijlocul bolului, turnând câte puțin din apa caldă, dar și uleiul. Amestecă până la omogenizare, apoi frământă aluatul până când devine compact și nelipicios.

Pune aluatul înapoi în bol și acoperă-l cu folie de prospețime. Lasă-l pe masa din bucătărie pentru a se dospi, timp de 50-60 de minute.

În acest interval de timp pregătește brânza pe care o poți da pe răzătoare sau o poți sfărâma cu furculița într-un bol. Adaugă peste brânză cele două ouă și amestecă până la omogenizare.

Descoperă și rețeta de plăcintă dobrogeană cu brânză sărată.

Cum modelezi și coci pesmeții dobrogeni

Împarte aluatul dospit în două părți aproximativ egale. Întinde cele două părți de aluat în foi dreptunghiulare, pe masa presărată cu făină. Pune câte un rând din compoziția de brânză la capetele lungi ale foilor de aluat și rulează-le.

Porționează rulourile obținute în cinci sau în șase bucăți. Unge cu unt o tavă de cuptor și așază în ea pesmeții pe două rânduri, la mici distanțe între ei. Acoperă tava cu un ștergar curat și mai lasă delicioșii pesmeți cu brânză la dospit timp de 30 de minute.

Între timp, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius pentru a se încălzi. Pune tava în cuptor și coace pesmeții cu brânză pentru 30-40 de minute. Într-un bol, amestecă două ouă cu un praf de sare și iaurtul. După scurgerea celor 30-40 de minute, scoate tava din cuptor și întinde acest amestec peste pesmeți. Pune din nou tava în cuptor și mai coace pesmeții pentru 20 de minute. Pesmeții vor deveni moi și pufoși, datorită compoziției de ouă cu iaurt.

Dacă îți plac aluaturile umplute cu brânză sărată, mai poți încerca si rețeta de cornuri pufoase cu brânză și pătrunjel.

Citește și
Pesmeți cu brânză pe un tocător de lemn
Galerie foto

Galerie foto

Pesmeți dobrogeni în tavă, înainte de coacere
Pesmeți cu brânză, unul secționat, pe un tocător de lemn
+0
CELE MAI CITITE
Porții de tartă simplă cu cireșe
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
Tartă simplă cu cireșe. Un desert rustic și reconfortant
mini-tarte cu fructe, așezate pe un fundal albastru deschis
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Deserturi de vară rapide și ușoare. Idei de dulciuri delicioase ideale în sezonul estival
Cobbler cu caise în vas alb cu lingură
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Cobbler cu caise. Desert rustic cu fructe coapte și aluat auriu
Bulion de corcodușe în bol cu lingură și un bol cu corcodușe proaspete
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Bulion de corcodușe. Rețetă tradițională pentru iarnă
Borcan cu castraveți în saramură
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Castraveți în saramură. Rețeta tradițională, naturală, pentru iarnă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Rulouri cu căpșuni și glazură de lămâie. Rețeta simplă pe care o vei adora
Chifle Laugenbrot decorate cu sare graulată
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Chifle Laugenbrot. Rețetă din bucătăria germană
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, decorate cu zahăr pudră, alături de o sită cu zahăr
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Gogoși pufoase cu cartofi în aluat, delicioase și consistente
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Écrasé de cartofi în bol
06:11
Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească Écrasé de cartofi. Rețetă de garnitură din bucătăria franțuzească
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble, secționată
05:41
Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble Prăjitură cu afine și caise, acoperită cu un strat de crumble
Un desert de vară colorat și sănătos
26 iunie, 17:48
(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate (P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
Ouă poșate cu sparanghel sotat și parmezan ras pe două farfurii
26 iunie, 07:00
Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură
Chec cu vișine porționat pe două platouri de lemn
26 iunie, 06:33
Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos
Piure de mazăre cu mentă în farfurie, decorat cu boabe de mazăre și frunze de mentă
25 iunie, 06:55
Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă
Porție de tartă cu caise și cremă de vanilie
25 iunie, 06:36
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
24 iunie, 05:46
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
1
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Ruladă cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă
Printre rețetele de deserturi cu căpșuni pe care ți-ai propus să le testezi, mai adaugă și rețeta de rulada cu căpșuni și cremă de mascarpone cu frișcă. Este un desert delicat,...
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
2
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Un desert delicat și răcoritor
Dacă ești în căutarea unei rețete de desert delicat, răcoritor și foarte elegant, ideal pentru sezonul căpșunilor, îți recomandăm rețeta de șarlotă de căpșuni cu pișcoturi. Se prepară fără coacere și...
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
3
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania
Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la...
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
4
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
3 rețete cu ton din conservă care te vor salva când vrei să gătești ceva rapid și gustos
Dacă ai o conservă de ton în cămară deja ai un punct de plecare pentru o masă copioasă. Este un produs versatil și bogat în nutrienți, cu multiple beneficii pentru sănătate...
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
5
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel. O rețetă cu gust curat de mare
Rețeta de macrou la cuptor cu lămâie și pătrunjel este genul de rețetă cu puține ingrediente, dar bine echilibrate. Gustul peștelui este evidențiat și înnobilat de aciditatea proaspătă a lămâii și...
Parteneri
Surorile Kardashian au ajuns în Veneția pentru nunta lui Jeff Bezos. Ținutele lor au atras privirile tuturor
Surorile Kardashian au ajuns în Veneția pentru nunta lui Jeff Bezos. Ținutele lor au atras privirile tuturor
Surorile Kardashian au ajuns în Veneția pentru nunta lui Jeff Bezos. Ținutele lor au atras privirile tuturor
A ars tot! Un copilaş de 7 ani a sfârşit carbonizat azi noapte în Vaslui, în casa cuprinsă de flăcări
"A ars tot!" Un copilaş de 7 ani a sfârşit carbonizat azi noapte în Vaslui, în casa cuprinsă de flăcări
"A ars tot!" Un copilaş de 7 ani a sfârşit carbonizat azi noapte în Vaslui, în casa cuprinsă de flăcări
Miliardarul român a spus ce legătură are soacra lui cu numele companiei care i-a adus averea uriaşă!
Miliardarul român a spus ce legătură are soacra lui cu numele companiei care i-a adus averea uriaşă!
Miliardarul român a spus ce legătură are soacra lui cu numele companiei care i-a adus averea uriaşă!
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
E oficial! Când începe Insula Iubirii sezonul 9! Ce a declarat Radu Vâlcan înainte de marea premieră
Özge Gürel a strălucit în Italia la festivalul Italian Global Series Festival 2025. Ce rochie a purtat vedeta din Mr. Wrong
Özge Gürel a strălucit în Italia la festivalul Italian Global Series Festival 2025. Ce rochie a purtat vedeta din Mr. Wrong
Özge Gürel a strălucit în Italia la festivalul Italian Global Series Festival 2025. Ce rochie a purtat vedeta din Mr. Wrong
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Microsoft a dezvăluit ce se va întâmpla cu următoarea generație Xbox. Anunțul care a încântat fanii
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Mâncare de fasole verde cu carne și cartofi
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Respirație dificilă la începutul sarcinii? De ce apare?
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Jessie J a publicat imagini emoționante din timpul unei intervenții chirurgicale. Vedeta a fost diagnosticată cu cancer mamar
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
Amidonul rezistent: ce beneficii are și ce alimente îl conțin
fresh
Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Tartă cu caise și cremă de vanilie. Un desert fraged și aromat

Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă

Piure de mazăre cu mentă. O rețetă rafinată și revigorantă

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Chec cu vișine. Rețetă clasică, cu aluat pufos

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

Ouă poșate cu sparanghel sotat. Delicatețe, texturi și savoare pură

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate

(P) Top 5 deserturi de vară care aduc gust și beneficii pentru sănătate
închide