Ca pentru oricare alt tip de aluat dospit, începe cu pregătirea ingredientelor, în special a drojdiei pe care o amesteci cu zahărul și puțină apă caldă. Apoi trece făina prin sită direct în bolul de frământare. Creează un loc adânc la mijlocul ei și pune acolo drojdia pregătită. Acoperă bolul cu un ștergar și lasă drojdia să se activeze timp de 10-12 minute.
Cum prepari aluatul și coci turte cu ceapă verde
După ce s-a activat drojdia, încorporează în ea și făina din bol, în timp ce torni câte puțină apă caldă și amesteci intens. Adaugă și sarea și frământă aluatul până când devine compact și nelipicios. Dacă aluatul iese moale, mai poți adăuga puțină făină.
Pune un ștergar curat peste bolul cu aluat și lasă-l la temperatura camerei pentru aproximativ 30 de minute.
Înainte de a modela turtele, pregătește și ceapa verde pe care o speli, o scurgi bine și o toci în rondele. Optează doar pentru frunzele verzi de la ceapă, îndepărtând partea albă. Frunzele sunt mai fragede, mai gustoase, dar și mai aspectuoase.
Descoperă și o rețetă de lipie indiană cu unt preparată la tigaie, denumită Paratha.
După ce ai pregătit ceapa verde, împarte aluatul în 6-8 părți aproximativ egale. Întinde-le pe rând pe masa presărată cu făină, în câte o foaie circulară sau dreptunghiulare. Peste foile de aluat presară rondele de ceapă verde, apoi rulează-le. Rulourile obținute mai rulează-le odată, în formă de spirală. Aplatizează ușor fiecare spirală, trecând cu sucitorul de aluaturi peste ea.
Când ai toate cele 6-8 turte cu ceapă verde pregătite, poți aprinde aragazul pentru coacerea lor.
Unge tigaia cu puțin ulei și încinge-o la foc mediu. Apoi coace prima turtă în ea, întorcând-o de pe o parte pe cealaltă pentru a se rumeni uniform. Procedează în același mod cu toate turtele.
După coacerea lor, acoperă-le cu un ștergar pentru a se păstra calde.
Dacă mai dorești și alte rețete de aluaturi preparate în casă, mai poți încerca și delicioasele lipii cu cartofi, la tigaie.