Ce este făina de secară și în ce preparate se folosește

Secara este o cereală, la fel ca grâul și orzul, cultivată în special în zonele cu climă ceva mai rece. Oamenii folosesc secara de mai bine de 2000 de ani. Hai să aflăm împreună ce este făina de secară și cum se folosește

Făina de secară într-o pungă alături de o pâine din făină de secară
Făina de secară se folosește mai ales în țările nordice / Profimedia Images

Multe secole a fost aliment de bază în special în țările scandinave și în cele din Europa de Est, însă a scăzut în popularitate pe măsură ce grâul a devenit mai ușor disponibil. 

Ce este făina de secară

Făina de secară are un gust ușor de malț, cu note de nuci. Are o aromă complexă care conferă un gust ușor acrișor produselor de panificație, inclusiv popularei pâine de secară. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Culoarea pâinii de secară poate varia de la alb la maro închis și gustul de la acru aproape insesizabil la unul puternic.

Citește și

Cum se face făina de secară

Făina de secară este produsă prin măcinarea boabelor de secară, care înainte de procedură sunt curățate de coajă. În funcție de gradul de măcinare și de curățare a boabelor de secară se obțin diferite tipuri de făină de secară.

Poate avea culori ce variază de la alb la maro închis, în funcție de modul în care se face măcinarea. Află mai multe și despre alimentele neperisabile.

Ce se prepară din făina din secară

Făina de secară este folosită pentru a face pâine de secară, turtă dulce, pâine crocantă, prăjituri cu fructe, scones, biscuiți, paste, precum și umplutură pentru supe și sosuri. Poate cel mai faimos produs făcut cu făină de secară este pâinea pumpernickel, o pâine cu drojdie făcută din făină mai închisă la culoare.

Coacerea preparatelor din secară diferă semnificativ de coacerea celor din grâu. Aluatul este mai dens și mai umed. 

Făina din secară este uneori amestecată cu făina de grâu ca pâinea să fie mai ușoară sau mai aerată. Cu aroma sa intens fructată, făina de secară este un ingredient excelent în prăjituri și scones cu fructe. Fulgii de secară sunt delicioși când sunt adăugați în muesli .

Făină albă

  • Sortimente evreieşti de panificaţie
  • Ca făină de presărat masa de lucru
  • Sortimente suedeze de culoare deschisă

Făină intermediară

  • Sortimente de pâine poloneză, rusească
  • În amestec cu alte făinuri
  • Sortimente americane de secară
  • Sortimente suedeze intermediare
  • Ca ingredient principal pentru fabricarea maielelor acide

Făină neagră

  • Sortimente americane de secară (se foloseşte în proporţie mai mică decât făina intermediară)
  • Sortimente germane închise de culoare închisă
  • Pâine tip pumpernickel – pentru aromă şi culoare
  • Sortimente suedeze
  • Ca materie primă de bază la fabricarea maielelor puternic acide

Şrot de secară (diverse granulaţii)

  • Diferite sortimente de pumpernickel
  • Pentru presărat deasupra sortimentelor de secară pe vatră

Spărtură de secară

  • Se foloseşte la fabricarea pâinii albe de grâu sau de secară (trebuie înmuiată înainte de a fi adăugată în aluat).

Fulgi de secară (boabe de secară întregi aplatizate)

  • În amestec cu şrot sau făină de secară la fabricarea pâinii tip pumpernickel
  • În sortimente suedeze crocante de secară

În moară, pentru măcinat, se respectă aceeași procedură ca în cazul făinii de grâu. O diferență este totuși că endospermul de secară este moale și se descompune în făină mult mai repede decât grâul. Drept urmare, nu rezultă griș. Tărâțele se separă de făină, care este ulterior.

Secara este o făină fără gluten?

Făina din secară nu este fără gluten. Alături de grâu și orz , secara este unul dintre cele trei cereale care conțin gluten. Secara conține o proteină numită secalină, care este o formă de gluten. Află mai multe și despre alimentele care scad glicemia.

Atunci când este folosită la copt, făina de secară conține mult mai puțin gluten decât grâul și orzul. Glutenul din secară este mult mai puțin elastic și mai puțin eficient la captarea aerului în timpul coacerii, așa că pâinea de secară este mult mai puțin aerisită.

Beneficiile făinii de secară

Făina din secară este mai hrănitoare decât cea de grâu sau de orz însă conține cantități similare de proteine. În comparație cu făina de grâu, făina de secară conține mai puține amidon, dar mai multe fibre și zaharuri.

Acestea sunt câteva dintre beneficiile dovedite științific ale făinii de secară:

  • Ajută la scăderea greutății și a colesterolului și îmbunătățește rezistența la insulină.
  • Făina de secară și pâinea de secară pot ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, reducând riscul de diabet și ajutând la gestionarea acestuia.
  • Ajută la controlul apetitului în timpul mesei și oferă o senzație de sațietate deplină ore întregi după masă.
  • Fibrele insolubile din pâinea de secară pot ajuta la reducerea riscului de calculi biliari.
  • Făina integrală de secară are puternice efecte în combaterea cancerului. S-a demonstrat că aceiași fitonutrienți care ajută la combaterea și prevenirea cancerului pot reduce, de asemenea, riscul bolilor de inimă și simptomele menopauzei.
Citește și
CELE MAI CITITE
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune porționată pe platou
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
făina de greieri pusă într-un bol alb alături de o lingură de lemn
Ce este făina de greieri. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate
Ce este făina de greieri. Cum se prepară și ce beneficii are pentru sănătate
utilizări inedite pentru făină ilustrate cu ajutorul unui bol plin cu făină
12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie
12 utilizări inedite pentru făină. Sfaturi simple în bucătărie
tipuri de făină puse în linguri de lemn
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
12 tipuri de făină. Ce trebuie să alegi ca să îți iasă aluatul perfect
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
cel mai bun aluat pentru plăcinte pus într-o formă specială
11 decembrie, 05:10
Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat
Femeie întinzând glazură oglindă colorată peste tort
10 decembrie, 06:56
Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase
Paste cremoase cu sos de dovleac
10 decembrie, 05:33
Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Caviar servit pe blinii, cu sos de smântână. Un aperitiv elegant
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
Zonele lovite de ninsori şi viscol. Iarna pune stăpânire pe 15 judeţe din ţară
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: „N-am înţeles niciodată de ce”
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: „N-am înţeles niciodată de ce”
Cum îl putea numi Ilie Năstase pe celebrul milionar pe care nu a ezitat să îl umilească: „N-am înţeles niciodată de ce”
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Elizabeth Gutiérrez își surprinde fanii cu o nouă intervenție chirurgicală. Ce schimbări a făcut vedeta
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Google Trends 2024. Care au fost cele mai căutate cuvinte, filme și vedete în acest an
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cotlet de porc cu legume la cuptor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
Cum să-i înveți pe copii să fie recunoscători în perioada sărbătorilor
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
50 Cent l-a criticat pe Jay-Z într-o postare pe rețelele sociale, ulterior ștearsă. Rapperul a fost acuzat recent de viol
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
Băuturile dulci pot crește riscul de boli cardiovasculare. Pot fi mai dăunătoare decât gustările ocazionale
fresh
Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Piure de bob uscat. O rețetă gustoasă și hrănitoare

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Glazură oglindă colorată, pentru torturi spectaculoase

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece

Paste cremoase cu sos de dovleac. Rețeta delicioasă pe care să o încerci în anotimpul rece
închide