Ce este făina de secară și în ce preparate se folosește

Secara este o cereală, la fel ca grâul și orzul, cultivată în special în zonele cu climă ceva mai rece. Oamenii folosesc secara de mai bine de 2000 de ani. Hai să aflăm împreună ce este făina de secară și cum se folosește

Făina de secară într-o pungă alături de o pâine din făină de secară
Făina de secară se folosește mai ales în țările nordice / Profimedia Images

Multe secole a fost aliment de bază în special în țările scandinave și în cele din Europa de Est, însă a scăzut în popularitate pe măsură ce grâul a devenit mai ușor disponibil. 

Ce este făina de secară

Făina de secară are un gust ușor de malț, cu note de nuci. Are o aromă complexă care conferă un gust ușor acrișor produselor de panificație, inclusiv popularei pâine de secară. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Culoarea pâinii de secară poate varia de la alb la maro închis și gustul de la acru aproape insesizabil la unul puternic.

Citește și

Cum se face făina de secară

Făina de secară este produsă prin măcinarea boabelor de secară, care înainte de procedură sunt curățate de coajă. În funcție de gradul de măcinare și de curățare a boabelor de secară se obțin diferite tipuri de făină de secară.

Poate avea culori ce variază de la alb la maro închis, în funcție de modul în care se face măcinarea. Află mai multe și despre alimentele neperisabile.

Ce se prepară din făina din secară

Făina de secară este folosită pentru a face pâine de secară, turtă dulce, pâine crocantă, prăjituri cu fructe, scones, biscuiți, paste, precum și umplutură pentru supe și sosuri. Poate cel mai faimos produs făcut cu făină de secară este pâinea pumpernickel, o pâine cu drojdie făcută din făină mai închisă la culoare.

Coacerea preparatelor din secară diferă semnificativ de coacerea celor din grâu. Aluatul este mai dens și mai umed. 

Făina din secară este uneori amestecată cu făina de grâu ca pâinea să fie mai ușoară sau mai aerată. Cu aroma sa intens fructată, făina de secară este un ingredient excelent în prăjituri și scones cu fructe. Fulgii de secară sunt delicioși când sunt adăugați în muesli .

Făină albă

  • Sortimente evreieşti de panificaţie
  • Ca făină de presărat masa de lucru
  • Sortimente suedeze de culoare deschisă

Făină intermediară

  • Sortimente de pâine poloneză, rusească
  • În amestec cu alte făinuri
  • Sortimente americane de secară
  • Sortimente suedeze intermediare
  • Ca ingredient principal pentru fabricarea maielelor acide

Făină neagră

  • Sortimente americane de secară (se foloseşte în proporţie mai mică decât făina intermediară)
  • Sortimente germane închise de culoare închisă
  • Pâine tip pumpernickel – pentru aromă şi culoare
  • Sortimente suedeze
  • Ca materie primă de bază la fabricarea maielelor puternic acide

Şrot de secară (diverse granulaţii)

  • Diferite sortimente de pumpernickel
  • Pentru presărat deasupra sortimentelor de secară pe vatră

Spărtură de secară

  • Se foloseşte la fabricarea pâinii albe de grâu sau de secară (trebuie înmuiată înainte de a fi adăugată în aluat).

Fulgi de secară (boabe de secară întregi aplatizate)

  • În amestec cu şrot sau făină de secară la fabricarea pâinii tip pumpernickel
  • În sortimente suedeze crocante de secară

În moară, pentru măcinat, se respectă aceeași procedură ca în cazul făinii de grâu. O diferență este totuși că endospermul de secară este moale și se descompune în făină mult mai repede decât grâul. Drept urmare, nu rezultă griș. Tărâțele se separă de făină, care este ulterior.

Secara este o făină fără gluten?

Făina din secară nu este fără gluten. Alături de grâu și orz , secara este unul dintre cele trei cereale care conțin gluten. Secara conține o proteină numită secalină, care este o formă de gluten. Află mai multe și despre alimentele care scad glicemia.

Atunci când este folosită la copt, făina de secară conține mult mai puțin gluten decât grâul și orzul. Glutenul din secară este mult mai puțin elastic și mai puțin eficient la captarea aerului în timpul coacerii, așa că pâinea de secară este mult mai puțin aerisită.

Beneficiile făinii de secară

Făina din secară este mai hrănitoare decât cea de grâu sau de orz însă conține cantități similare de proteine. În comparație cu făina de grâu, făina de secară conține mai puține amidon, dar mai multe fibre și zaharuri.

Acestea sunt câteva dintre beneficiile dovedite științific ale făinii de secară:

  • Ajută la scăderea greutății și a colesterolului și îmbunătățește rezistența la insulină.
  • Făina de secară și pâinea de secară pot ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, reducând riscul de diabet și ajutând la gestionarea acestuia.
  • Ajută la controlul apetitului în timpul mesei și oferă o senzație de sațietate deplină ore întregi după masă.
  • Fibrele insolubile din pâinea de secară pot ajuta la reducerea riscului de calculi biliari.
  • Făina integrală de secară are puternice efecte în combaterea cancerului. S-a demonstrat că aceiași fitonutrienți care ajută la combaterea și prevenirea cancerului pot reduce, de asemenea, riscul bolilor de inimă și simptomele menopauzei.
Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață pe o farfurie albă, alături de boluri cu condimente, cuțit și furculiță
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Ruladă de porc umplută cu ciuperci, ardei și verdeață
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate pe un platou alb
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Cornulețe fragede cu vanilie și migdale măcinate. Rețetă pentru sărbătorile de iarnă
Prăjiturele sub formă de căciuli rusești, cu ciocolată și cocos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Căciuli rusești. Desert de iarnă simplu, aromat și spectaculos
Cozonac cu umplutură mixtă, decorat cu fulgi de migdale
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Cozonac tradițional cu umplutură mixtă, pufos, aromat și cu gust bogat
Fursecuri boabe de cafea într-un bol și pe un tocător, alături de un bol cu boabe de cafea și o ceașcă cu cafea
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Fursecuri boabe de cafea, fragede, aromate și ușor de preparat
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Făina neagră vs. făina albă
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
Făina neagră vs. făina albă. Când și la ce se folosește fiecare tip
tipuri de conserve puse pe o masă de lemn
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
8 tipuri de conserve pe care e recomandat să le ai tot timpul în cămară
Un colaj cu mai multe tipuri de salate calde de toamnă
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Salate calde de toamnă. Ce să gătești rapid când vremea este rece
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
turtă dulce în coșuleț
07:47
Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește Rețeta de turtă dulce de la Martha Stewart. Ce ingrediente folosește
cele 5 sosuri mamă
07:40
Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești Cele cinci sosuri-mamă pe care trebuie să le cunoști. Ele stau la baza bucătăriei franțuzești
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci secționat, alături de un ceainic și o ceașcă
05:19
Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor Cozonac cu umplutură de ciocolată și nuci. Desertul sărbătorilor cu miros cuceritor
câte zile se ține orezul în frigider
15 decembrie, 06:57
Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
cerviche, tartar și carpaccio
15 decembrie, 06:56
Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă Cerviche, tartar și carpaccio. Rețetele celor mai sofisticate preparate din carne crudă
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie
15 decembrie, 05:48
Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect
Manakish cu za'atar
14 decembrie, 06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
14 decembrie, 05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Cele mai bune metode de udare a orhideelor, conform experților în grădinărit
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Un gălăţean s-a certat cu chirurgul după ce ChatGPT i-a spus că operaţia a durat prea mult
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Afacerea cu care fotbalistul preferat al lui Mircea Lucescu a dat lovitura. Cum a ajuns să strângă peste 10 milioane de euro
Battle-ul Chefi la cuțite aduce magia unora dintre cele mai frumoase povești în farfurie. Verdict șocant la proba eliminatorie
Battle-ul Chefi la cuțite aduce magia unora dintre cele mai frumoase povești în farfurie. Verdict șocant la proba eliminatorie
Battle-ul Chefi la cuțite aduce magia unora dintre cele mai frumoase povești în farfurie. Verdict șocant la proba eliminatorie
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
Hazar Ergüçlü publică noi fotografii cu partenerul Efe Celik. Cei doi continuă să formeze un cuplu
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
The Game Awards 2025. Ce titlu a luat premiul pentru Cel mai bun joc al anului
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Ruladă de porc cu fructe uscate
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Testul oglinzii la bebeluși. Ce înseamnă și când ar trebui să îl faci
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
Cum arde corpul tău grăsimea. Ce trebuie să știi pentru a slăbi eficient
fresh
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Cotlete de porc cu usturoi la tigaie, fragede, suculente și rumenite perfect

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider

Ai gătit prea mult orez? Iată câte zile îl poți păstra în frigider
închide