Ce este făina de secară și în ce preparate se folosește
Secara este o cereală, la fel ca grâul și orzul, cultivată în special în zonele cu climă ceva mai rece. Oamenii folosesc secara de mai bine de 2000 de ani. Hai să aflăm împreună ce este făina de secară și cum se folosește
Multe secole a fost aliment de bază în special în țările scandinave și în cele din Europa de Est, însă a scăzut în popularitate pe măsură ce grâul a devenit mai ușor disponibil.
Ce este făina de secară
Făina de secară are un gust ușor de malț, cu note de nuci. Are o aromă complexă care conferă un gust ușor acrișor produselor de panificație, inclusiv popularei pâine de secară.
Culoarea pâinii de secară poate varia de la alb la maro închis și gustul de la acru aproape insesizabil la unul puternic.
Cum se face făina de secară
Făina de secară este produsă prin măcinarea boabelor de secară, care înainte de procedură sunt curățate de coajă. În funcție de gradul de măcinare și de curățare a boabelor de secară se obțin diferite tipuri de făină de secară.
Poate avea culori ce variază de la alb la maro închis, în funcție de modul în care se face măcinarea. Află mai multe și despre alimentele neperisabile.
Ce se prepară din făina din secară
Făina de secară este folosită pentru a face pâine de secară, turtă dulce, pâine crocantă, prăjituri cu fructe, scones, biscuiți, paste, precum și umplutură pentru supe și sosuri. Poate cel mai faimos produs făcut cu făină de secară este pâinea pumpernickel, o pâine cu drojdie făcută din făină mai închisă la culoare.
Coacerea preparatelor din secară diferă semnificativ de coacerea celor din grâu. Aluatul este mai dens și mai umed.
Făina din secară este uneori amestecată cu făina de grâu ca pâinea să fie mai ușoară sau mai aerată. Cu aroma sa intens fructată, făina de secară este un ingredient excelent în prăjituri și scones cu fructe. Fulgii de secară sunt delicioși când sunt adăugați în muesli .
Făină albă
- Sortimente evreieşti de panificaţie
- Ca făină de presărat masa de lucru
- Sortimente suedeze de culoare deschisă
Făină intermediară
- Sortimente de pâine poloneză, rusească
- În amestec cu alte făinuri
- Sortimente americane de secară
- Sortimente suedeze intermediare
- Ca ingredient principal pentru fabricarea maielelor acide
Făină neagră
- Sortimente americane de secară (se foloseşte în proporţie mai mică decât făina intermediară)
- Sortimente germane închise de culoare închisă
- Pâine tip pumpernickel – pentru aromă şi culoare
- Sortimente suedeze
- Ca materie primă de bază la fabricarea maielelor puternic acide
Şrot de secară (diverse granulaţii)
- Diferite sortimente de pumpernickel
- Pentru presărat deasupra sortimentelor de secară pe vatră
Spărtură de secară
- Se foloseşte la fabricarea pâinii albe de grâu sau de secară (trebuie înmuiată înainte de a fi adăugată în aluat).
Fulgi de secară (boabe de secară întregi aplatizate)
- În amestec cu şrot sau făină de secară la fabricarea pâinii tip pumpernickel
- În sortimente suedeze crocante de secară
În moară, pentru măcinat, se respectă aceeași procedură ca în cazul făinii de grâu. O diferență este totuși că endospermul de secară este moale și se descompune în făină mult mai repede decât grâul. Drept urmare, nu rezultă griș. Tărâțele se separă de făină, care este ulterior.
Secara este o făină fără gluten?
Făina din secară nu este fără gluten. Alături de grâu și orz , secara este unul dintre cele trei cereale care conțin gluten. Secara conține o proteină numită secalină, care este o formă de gluten. Află mai multe și despre alimentele care scad glicemia.
Atunci când este folosită la copt, făina de secară conține mult mai puțin gluten decât grâul și orzul. Glutenul din secară este mult mai puțin elastic și mai puțin eficient la captarea aerului în timpul coacerii, așa că pâinea de secară este mult mai puțin aerisită.
Beneficiile făinii de secară
Făina din secară este mai hrănitoare decât cea de grâu sau de orz însă conține cantități similare de proteine. În comparație cu făina de grâu, făina de secară conține mai puține amidon, dar mai multe fibre și zaharuri.
Acestea sunt câteva dintre beneficiile dovedite științific ale făinii de secară:
- Ajută la scăderea greutății și a colesterolului și îmbunătățește rezistența la insulină.
- Făina de secară și pâinea de secară pot ajuta la reglarea nivelului de glucoză din sânge, reducând riscul de diabet și ajutând la gestionarea acestuia.
- Ajută la controlul apetitului în timpul mesei și oferă o senzație de sațietate deplină ore întregi după masă.
- Fibrele insolubile din pâinea de secară pot ajuta la reducerea riscului de calculi biliari.
- Făina integrală de secară are puternice efecte în combaterea cancerului. S-a demonstrat că aceiași fitonutrienți care ajută la combaterea și prevenirea cancerului pot reduce, de asemenea, riscul bolilor de inimă și simptomele menopauzei.