Plăcintă cu dovleac ca la bunica. Pașii exacți pentru un desert delicios

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

În bucătăria tradițională românească, plăcinta cu dovleac ocupă un loc de cinste, fiind un desert care îmbină simplitatea ingredientelor cu aroma reconfortantă a toamnei. Rețeta transmisă de la o generație la alta păstrează amintirea zilelor petrecute în jurul mesei, când bunica pregătea cu migală acest desert, umplând casa cu parfumul inconfundabil al dovleacului copt și al scorțișoarei. Iată o rețetă simplă de plăcintă de dovleac ca la bunica.

Plăcintă cu dovleac ca la bunica pusă pe o farfurie
Plăcinta cu dovleac se servește pudrată cu zahăr/ Shutterstock

Ceea ce face ca plăcinta de dovleac a bunicii să fie specială este aluatul ei, fraged și ușor crocant. Pregătit dintr-un amestec de făină, unt sau untură, apă rece și un praf de sare, aluatul se frământă cu răbdare și se lasă la odihnit.

Aceasta este cheia texturii perfecte, care se topește în gură la fiecare mușcătură. Unele rețete includ și un strop de oțet, pentru a spori frăgezimea aluatului.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Pentru o plăcintă cu dovleac delicioasă, folosește dovleac plăcintar, care are pulpă dulce și fermă. Alege făină de calitate, ideal tip 00 sau făină pentru prăjituri, pentru un aluat fraged. Folosește unt gras (preferabil unt nesărat) pentru a da o textură mai bună aluatului.

În umplutura de dovleac, adaugă scorțișoară, nucșoară și un strop de vanilie pentru a intensifica aroma. Pentru un plus de gust, poți folosi și un pic de ghimbir sau cuișoare măcinate.

Ingrediente

Mod de preparare

Bunicile foloseau dovleac de soi românesc, dulce și parfumat, pe care îl curățau cu grijă, îl răzuiau și îl căleau ușor cu zahăr.

Cum prepari aluatul pentru rețeta de plăcintă cu dovleac

Într-un bol, se amestecă făina cu un praf de sare și zahărul. Se adaugă untul tăiat cuburi mici și se frământă rapid, până se obține o textură nisipoasă.

Se adaugă oul și apa rece, continuând frământarea până se formează un aluat omogen. Se împachetează într-o folie alimentară și se lasă la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

Cum prepari umplutura pentru plăcinta cu dovleac

Între timp, se pregătește dovleacul. Se curăță de coajă, se dă pe răzătoare și se pune într-o cratiță și se dă la foc mic. Se amestecă încet și se lasă până se evaporă apa în exces.

După ce se răcește, se amestecă dovleacul cu zahărul, scorțișoara și esența de vanilie.

Cum montezi plăcinta

După ce aluatul a stat la frigider, se împarte în două părți. Fiecare bucată se întinde cu un sucitor. Prima se pune într-o tavă de cuptor în care a fost pusă hârtie de copt.

Se înțeapă cu o furculiță, apoi se pune deasupra compoziția de dovleac. Se întinde uniform cu o spatulă. Apoi se rulează bine și se pune în tavă.

Se repetă procesul cu restul de aluat și compoziție de dovleac. Se pun în tavă. Se ung cu ou bătut și se dau la cuptorul preîncălzit la 180°C pentru 40-45 de minute sau până devine aurie și crocantă. Se lasă să se răcească puțin înainte de a o tăia și servi.

Trucuri pentru cea mai bună plăcintă cu dovleac

Pentru a obține cea mai bună plăcintă cu dovleac, este important să alegi un dovleac plăcintar, care are o pulpă mai dulce și mai fermă. Înainte de a adăuga dovleacul în plăcintă poți să îl coci sau să îl călești pentru a-i intensifica aroma și a elimina excesul de apă.

Dacă totuși ți se pare că ai o compoziție prea zemoasă, presară peste foaia de plăcintă puțin griș. Acesta va absobi excesul de lichid.

Frământă aluatul rapid și nu-l supraîncărca cu apă, pentru a nu deveni elastic și greu de manevrat. Pentru o umplutură mai aromată, adaugă scorțișoară și un strop de vanilie.

Nu uita să acoperi marginile aluatului bine, astfel încât plăcinta să nu se deschidă la copt.

Citește și
CELE MAI CITITE
Chec de post zebrat porționat
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Chec de post zebrat. Un desert delicios și spectaculos
Porții de negresă de post cu ulei de cocos
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
Negresă de post cu ulei de cocos. Un desert catifelat, parfumat și delicat
pilaf sârbesc cu legume
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Rețetă de post: pilaf sârbesc cu legume. Cum îl prepari când nu mănânci carne
Porție de pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză pe o farfurie albă ținută în mâini
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Pește cu cartofi natur, roșii coapte și salată de varză
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, în două boluri
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Salată de fasole albă cu ton, ardei și țelină, plină de prospețime și culori
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
cartofii țărănești cu ceapă
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
Rețete de post: cartofi țărănești cu ceapă. Ingredientul secret care le da o aroma specială
chifteluțe suedeze
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Rețeta de chifteluțe suedeze. Cum le prepari la tine acasă, pas cu pas
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
sos de roșii
10:13
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
06:17
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
06:05
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
26 noiembrie, 07:18
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
far breton cu prune
26 noiembrie, 05:52
Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune Prăjitură cu prune și crema de vanilie sau Far Breton cu prune
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
26 noiembrie, 05:02
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
maioneză de post de la mănăstire
25 noiembrie, 06:31
Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra
Prăjitură de post cu mere cuburi, porționată pe un platou
25 noiembrie, 05:52
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: Am crezut că încerca să mă șantajeze
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
Tara Reid a reacționat după ce ar fi primit substanțe interzise fără voia ei: „Am crezut că încerca să mă șantajeze”
450.000 km pe calculator şi 140.000 în bord. Cum afli dacă e dat kilometrajul înapoi la maşini
"450.000 km pe calculator şi 140.000 în bord". Cum afli dacă e dat kilometrajul înapoi la maşini
"450.000 km pe calculator şi 140.000 în bord". Cum afli dacă e dat kilometrajul înapoi la maşini
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Comisia Europeană a aprobat cumpărarea marii companii din România de către miliardarul Rinat Ahmetov!
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Chef Roxana Blenche este însărcinată! Celebrul bucătar de la Hello Chef va deveni mamă pentru a doua oară
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
Hande Erçel a ajuns la Moscova pentru o întâlnire cu fanii. Ce incident a oprit actrița
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
7 chatboți AI mai buni decât ChatGPT, potrivit utilizatorilor. Ce platformă a ieșit pe primul loc
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cârnați rustici de casă
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Cele mai bune 5 vitamine pentru adolescenți
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
Alimente congelate care te pot ajuta să reduci trigliceridele, conform nutriționiștilor
fresh
Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Prăjitură de post cu mere cuburi, aromată și plină de bucăți fructate

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Rețetă de maioneză de post de la mănăstirea Chiroiu. Cum o prepară măicuța Alexandra

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post

Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
închide