Pogăcele cu brânză și unt. Rețetă pentru gustări delicioase
Dacă îți plac sărățelele sau plăcintele cu brânză sărată, cu siguranță te va cuceri și rețeta de pogăcele cu brânză și unt. Este o rețetă pentru gustări delicioase, care pot fi servite de-a lungul întregii zile.
Galerie foto
Pogăcele sunt, de fapt, niște plăcințele mici și cu forme rotunde. Se prepară dintr-un aluat simplu, uns cu diferite compoziții și montat în straturi, precum aluatul foietaj. Acest aspect le face mai speciale pentru că se dezvoltă în timpul coacerii și se desfac în foi și foițe. Pot fi preparate și pentru pauza de masă de la birou. Mai pot fi ideale și pentru atunci când stai cu familia și prietenii la povești sau urmăriți emisiunea preferată. Sunt delicioase servite lângă un pahar cu suc, unul cu lapte sau chiar unul cu bere. Au mare succes și dacă sunt preparate pentru platoul cu aperitive festive. Le poți prepara cu 2-3 zile înainte și le poți păstra în recipiente cu capac, la loc răcoros.
Pogăcelele cu brânză se prepară în mod asemănător cu cele cu jumări sau cele cu cașcaval. Descoperă aici și varianta rețetei cu cașcaval. O poți prepara pentru același platou de gustări ca și rețeta de pogăcele cu brânză și unt, pe care ți-o oferim detaliată în rândurile e mai jos.
Ingrediente
Mod de preparare
Înainte de a începe frământarea aluatului pentru pogăcele, adună toate ingredientele pe masa de lucru și lasă-le să se relaxeze la temperatura camerei. În special untul are nevoie de un timp de cel puțin 20-30 de minute la temperatura camerei, pentru a deveni moale și ușor de amestecat.
Făina necesită un timp de încălzire, dar nu înainte de a o trece prin sită pentru a deveni aerată. Apoi o amesteci cu sarea și o lași deoparte
Cum prepari aluatul pentru pogăcele u brânză și unt
În timp ce ingredientele amintite stau la dospit la temperatura camerei, poți pregăti maiaua de drojdie. Amestecă într-un bol 100 ml de apă apa caldă, 1 linguriță de zahăr, 7 gr de drojdie uscată si 1 lingură de făină. Omogenizează bine amestecul, apoi lasă-l la temperatura camerei timp de 10-15 minute pentru a se activa compușii din drojdie.
Formează un loc adânc în mijlocul făinii din bol. Pune acolo oul, untul moale, brânza sărată dată pe răzătoarea cu orificii mari și maiaua de drojdie. Începe să amesteci bine toate aceste ingrediente, în timp ce adaugi câte puțin și din apa caldă. Când aluatul capătă contur, frământă-l până când devine compact și nelipicios.
După frământare, modelează aluatul sub formă rotundă, pune-l în bol și acoperă-l cu folie de prospețime. Lasă-l la odihnit timp de 15minute. Nu necesită timp îndelungat de dospire, precum aluatul clasic de pâine.
Cum formezi și coci pogăcelele
Când au expirat cele 15 minute, presară făină pe masa de lucru și întinde aluatul cu sucitorul într-o foaie de 5 mm grosime. Rulează foaia de aluat și împachetează ruloul format în folie de prospețime. Lasă-l la odihnit pentru încă 15 minute, la temperatura camerei.
Pornește cuptorul la 200 de grade Celsius, apoi întinde din nou aluatul pe masa presărată cu făină, într-o foaie de 1 cm grosime. Decupează cercuri din foaia de aluat, folosind un inel metalic sau un pahar cu diametrul de 4-5 cm.
Pune hârtie în tava mare a cuptorului și așază pogăcelele în ea, la distanțe de 2-3 cm. Amestecă un ou cu puțin lapte și unge cu acest amestec delicioasele pogăcele cu brânză și unt. Introdu tava în cuptor și coace pogăcelele pentru aproximativ 20-25 de minute. Lasă-le să se mai tempereze, apoi le poți savura cu poftă, alături de familie.
Dacă mai ai jumări de la Crăciun, mai poți prepara și rețeta de pogăcele cu jumări.
Galerie foto