Prăjitura cu bulion. Prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă ai preparat bulionul de roșii pentru iarnă, testează-i gustul în prăjitura cu bulion, mult adorată de iubitorii gustului dulce. Este o prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii ce se prepară cu bulion în aluat.

Publicat: 2 septembrie 2022, 07:18 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 10:50
Porții din prăjitura cu bulion pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se porționează perfect a doua zi / Rețetefeldefel.ro

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii nu sunt doar delicioase, ci și spectaculoase. Se porționează perfect și au straturi multicolore și uniforme. Prăjitura cu bulion este un desert demn de orice platou cu prăjituri festive.

Citește și

Chiar dacă necesită puțină răbdare și ceva mai mult timp prepararea foilor pe dosul tăvii, rezultatul final merită orice efort și timp acordat. Nu ezita s-o încerci pentru a te convinge. Îți oferim în acest scop lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru foile coapte pe dosul tăvii, cu bulion în compoziție. Iar în timp ce aluatul va sta o perioadă de timp la odihnit, te poți ocupa de crema de griș.

Pași pentru prepararea aluatului cu bulion

Pune cele două ouă într-un bol. Adaugă peste ele zahărul și un praf de sare. Cu ajutorul mixerului amestecă aceste ingrediente până când zahărul este dizolvat. Adaugă uleiul și omogenizează amestecul. Apoi, adaugă bulionul diluat cu 2 linguri de apă. Din nou omogenizează bine amestecul de ingrediente. Stinge amoniul pentru prăjituri în oțet și adaugă-l peste ingredientele amestecate. Trece făina prin sită amestecată cu praful de copt. Adaugă acest amestec, treptat, în compoziția pentru foi cu bulion.

Frământă aluatul până când nu se va mai lipi de mâini. Împachetează aluatul pentru foi cu bulion coapte pe dosul tăvii cu o folie de prospețime. și pune-l la rece pentru 30 de minute.

Pași necesari preparării foilor coapte pe dosul tăvii pentru prăjitura cu bulion

Înainte de a scoate aluatul de la frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în patru părți egale. Modelează fiecare parte de aluat în câte o bilă. Apoi, întinde-le pe rând, cu ajutorul sucitorului de aluaturi, în foi subțiri cu laturile egale cu ale tăvii de copt. Folosește o tavă cu dimensiuni de aproximativ 33/45 cm. Unge dosul tăvii de copt cu unt sau cu ulei și presară un strat subțire de făină. Rulează pe sucitor prima foaie de aluat și așaz-o pe dosul tăvii de copt. Introdu tava în cuptor și coace foaia pentru 4-5 minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă foaia de aluat să alunece pe un tocător, sau peste o hârtie de copt așezată pe masa de lucru.

Procedezi la fel cu toate foile de aluat cu bulion.

Vezi aici cum se prepară și: rețeta pentru foi coapte pe dosul tăvii, simple, sau cu cacao.

Pași necesari preparării cremei de griș

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune laptele în ea. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere, apoi dă deoparte cratița și adaugă zahărul și sarea. Amestecă până când acestea sunt dizolvate în laptele fierbinte. Într-un bol, amestecă grișul cu amidonul și coaja de lămâie răzuită fin. Adaugă treptat acest amestec în cratița cu lapte.  Amestecă intens cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe.

Așază din nou cratița pe flacăra aragazului și fierbe crema de griș, amestecând continuu, până când se îngroașă ca o budincă. După stingerea focului, adaugă în crema de griș esența de lămâie și untul tăiat în cuburi. Omogenizează bine crema, apoi acoper-o la contact cu o folie de prospețime. Las-o să se răcească ușor.

Cum montezi prăjitura cu bulion

În tava pe dosul căreia ai copt foile așază prima foaie de aluat cu bulion. Întinde peste aceasta jumătate din crema de griș. Așază peste cremă a doua foaie de aluat. Preseaz-o ușor. Peste aceasta întinde un strat uniform din gemul de prune. Așază a treia foaie peste gem și întinde peste ea restul de cremă de griș. Acoperă crema cu ultima foaie de aluat.

Pune o hârtie de copt peste ultima foaie și așază un tocător de lemn sau un dicționar peste ea.  Pune tava cu prăjitura cu bulion la loc răcoros pentru 5-6 ore. Ideal ar fi să lași prăjitura la rece de seara până dimineața.

Astfel se vor hidrata foarte bine foile cu bulion, iar prăjitura se va porționa perfect. Înainte de a porționa prăjitura, decoreaz-o cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Rețeta de prăjitură cu bulion face parte din colecția de prăjituri celebre, ce se găseau scrise în carnețelele îngălbenite de vreme. Din aceeași colecție face parte și rețeta de prăjitură Televizor, dar și rețeta de prăjitură Tosca și multe altele.

Citește și
Porții din prăjitura cu bulion pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare a cremei de griș cu lămâie
Colaj de poze cu pașii de preparare foi pe dosul tăvii, pentru prăjitura cu bulion
Colaj de poze cu pașii de montare a prăjiturii cu bulion
+21
CELE MAI CITITE
desert de toamnă servit pe o farfurie neagră
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Desert de toamnă cu mere. Pașii simpli pentru o prăjitură delicioasă în sezonul rece
Paste cremoase de post făcute cu drojdie nutritivă
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
Vrei să faci paste de post? Iată cu ce să înlocuiești brânza ca să fie cremoase
lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului
Porție de Ciuperci cu usturoi la tigaie în farfurie, alături de furculițe și o căpățână de usturoi
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
Ciuperci cu usturoi la tigaie. Rețetă simplă și rapidă, de post
chec cu banane și nuci porționat și pus pe un blat de lemn
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Rețeta delicioasă de chec cu banane și nuci. Se prepară ușor și rapid
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de prăjitură cu rubarbă pe farfurie cu furculiță, alături de prăjitura secționată pe platou și tulpini de rubarbă
Galerie foto
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Galerie foto
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură turnată cu brânză, porționată pe farfurie, alături de o sită cu zahăr pudră
Galerie foto
Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert
Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai multe bucăți de ciocolată pe care este presărată sare
06:33
De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit De ce e recomandat să adaugi sare în deserturi. Motivul la care nu te-ai gândit
Sos piri-piri pus într-un bol alb
05:44
Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant Sos piri-piri. Ce să pregătești atunci când ai poftă să mănânci picant
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată pe un tocător de lemn, alături de un dovleac secționat și o măsură metalică de ingediente
05:15
Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare Biscuiți cu dovleac copt și ciocolată, plini de savoare și culoare
Tagliatelle cu năut în sos de roșii în bol alb, alături de verdeață și lămâie
23 noiembrie, 06:06
Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post
Bucăți de ciocolată albă de casă, cu cereale
23 noiembrie, 05:04
Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
brânza stracciatella pusă într-un bol de lemn
23 noiembrie, 05:01
Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special Brânza stracciatella. Ce este și cum te poți bucura de gustul ei special
Chec de post cu dovleac copt porționat pe un platou alb dreptunghiular
22 noiembrie, 03:12
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat
O sticlă plină cu oțet de mere
22 noiembrie, 03:00
Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
1
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Prăjitură cu mere rase. Rețetă de post, simplă și ușoară
Această prăjitură cu mere rase este un desert delicios, de post, ușor de preparat și perfect pentru perioadele de post sau pentru cei care doresc să evite produsele de origine animală....
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
2
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Prăjitură ușoară cu mere. Rețeta celor 3 pahare
Una dintre cele mai populare rețete de prăjitură ușoară cu mere este cea cunoscută sub denumirea ”rețeta celor trei pahare”. Este o rețetă în care unitatea de măsură a ingredientelor principale...
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
3
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Cum prepari cea mai bună ciorbă de burtă. Rețeta tradițională
Ciorba de burtă este un preparat tradițional românesc apreciat pentru savoarea sa intensă și textura sa unică. Rețeta de bază include burtă de vită, os de vită cu măduvă, legume, smântână,...
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
4
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Usturoi macerat în miere. De la remediu tradițional, la sos pentru friptură
Rețeta de usturoi macerat în miere este un preparat tradițional apreciat atât pentru gustul său complex, cât și pentru beneficiile sale asupra sănătății. Această combinație inedită între mierea naturală și usturoi...
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
5
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Castane la cuptor. Cum se fac și cum le recunoști pe cele comestibile
Nu rata sezonul castanelor fără a prepara castane coapte la cuptor, pentru că sunt delicioase și pline de beneficii. În plus, se prepară simplu și ușor, fără a folosi alte ingrediente...
Parteneri
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Viața se schimbă pentru aceste două semne zodiacale în ziua de 25 noiembrie 2024. Află dacă te numeri printre ele
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Gigi Becali a început să râdă, după ce a votat! Mesajul transmis la ieşirea de la urne
Gigi Becali a început să râdă, după ce a votat! Mesajul transmis la ieşirea de la urne
Gigi Becali a început să râdă, după ce a votat! Mesajul transmis la ieşirea de la urne
Rezultate Loto azi, 24 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de duminică
Rezultate Loto azi, 24 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de duminică
Rezultate Loto azi, 24 noiembrie 2024. Numerele câștigătoare la extragerile Loto 6/49, Joker, 5/40, Noroc de duminică
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cine pleacă din distribuția seriei Golden Boy – Dragoste rebelă. Este vorba despre o actriță
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Cel mai sănătos fruct din lume. Are un scor nutrițional de 96 din 100
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Piroști cu mere și scorțișoară, la cuptor
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Banii de buzunar oferiți copiilor: cât e suficient și de la ce vârstă poți începe
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei Do They Know Its Christmas?: Aprobarea mea nu a fost solicitată
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s Christmas?”: „Aprobarea mea nu a fost solicitată”
Ed Sheeran nu și-a dat acordul ca vocea lui să fie inclusă în noua versiune a piesei „Do They Know It’s Christmas?”: „Aprobarea mea nu a fost solicitată”
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
Alimentația pentru gripă. Ce este indicat să consumi
fresh
Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Chec de post cu dovleac copt, foarte aromat și colorat

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Paste cu ciuperci de post. O rețetă simplă și gustoasă

Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Beneficiile oțetului de mere. De ce recomandă nutriționiștii să-l incluzi în dieta ta

Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post

Tagliatelle cu năut în sos de roșii. Rețetă hrănitoare, de post

Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară

Ciocolată albă de casă, cu cereale. Rețetă simplă și ușoară
închide