Prăjitura cu bulion. Prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Dacă ai preparat bulionul de roșii pentru iarnă, testează-i gustul în prăjitura cu bulion, mult adorată de iubitorii gustului dulce. Este o prăjitură cu foi coapte pe dosul tăvii ce se prepară cu bulion în aluat.

Publicat: 2 septembrie 2022, 07:18 / Actualizat: 2 septembrie 2022, 10:50
Porții din prăjitura cu bulion pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii se porționează perfect a doua zi / Rețetefeldefel.ro

Prăjiturile cu foi pe dosul tăvii nu sunt doar delicioase, ci și spectaculoase. Se porționează perfect și au straturi multicolore și uniforme. Prăjitura cu bulion este un desert demn de orice platou cu prăjituri festive.

Citește și

Chiar dacă necesită puțină răbdare și ceva mai mult timp prepararea foilor pe dosul tăvii, rezultatul final merită orice efort și timp acordat. Nu ezita s-o încerci pentru a te convinge. Îți oferim în acest scop lista completă de ingrediente și pașii necesari preparării.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Începe cu pregătirea aluatului pentru foile coapte pe dosul tăvii, cu bulion în compoziție. Iar în timp ce aluatul va sta o perioadă de timp la odihnit, te poți ocupa de crema de griș.

Pași pentru prepararea aluatului cu bulion

Pune cele două ouă într-un bol. Adaugă peste ele zahărul și un praf de sare. Cu ajutorul mixerului amestecă aceste ingrediente până când zahărul este dizolvat. Adaugă uleiul și omogenizează amestecul. Apoi, adaugă bulionul diluat cu 2 linguri de apă. Din nou omogenizează bine amestecul de ingrediente. Stinge amoniul pentru prăjituri în oțet și adaugă-l peste ingredientele amestecate. Trece făina prin sită amestecată cu praful de copt. Adaugă acest amestec, treptat, în compoziția pentru foi cu bulion.

Frământă aluatul până când nu se va mai lipi de mâini. Împachetează aluatul pentru foi cu bulion coapte pe dosul tăvii cu o folie de prospețime. și pune-l la rece pentru 30 de minute.

Pași necesari preparării foilor coapte pe dosul tăvii pentru prăjitura cu bulion

Înainte de a scoate aluatul de la frigider, pornește cuptorul la 180 de grade Celsius.

Împarte aluatul în patru părți egale. Modelează fiecare parte de aluat în câte o bilă. Apoi, întinde-le pe rând, cu ajutorul sucitorului de aluaturi, în foi subțiri cu laturile egale cu ale tăvii de copt. Folosește o tavă cu dimensiuni de aproximativ 33/45 cm. Unge dosul tăvii de copt cu unt sau cu ulei și presară un strat subțire de făină. Rulează pe sucitor prima foaie de aluat și așaz-o pe dosul tăvii de copt. Introdu tava în cuptor și coace foaia pentru 4-5 minute, la 180 de grade Celsius. După coacere, lasă foaia de aluat să alunece pe un tocător, sau peste o hârtie de copt așezată pe masa de lucru.

Procedezi la fel cu toate foile de aluat cu bulion.

Vezi aici cum se prepară și: rețeta pentru foi coapte pe dosul tăvii, simple, sau cu cacao.

Pași necesari preparării cremei de griș

Așază o cratiță pe flacăra aragazului și pune laptele în ea. Lasă laptele să atingă punctul de fierbere, apoi dă deoparte cratița și adaugă zahărul și sarea. Amestecă până când acestea sunt dizolvate în laptele fierbinte. Într-un bol, amestecă grișul cu amidonul și coaja de lămâie răzuită fin. Adaugă treptat acest amestec în cratița cu lapte.  Amestecă intens cu un tel pentru a nu se forma cocoloașe.

Așază din nou cratița pe flacăra aragazului și fierbe crema de griș, amestecând continuu, până când se îngroașă ca o budincă. După stingerea focului, adaugă în crema de griș esența de lămâie și untul tăiat în cuburi. Omogenizează bine crema, apoi acoper-o la contact cu o folie de prospețime. Las-o să se răcească ușor.

Cum montezi prăjitura cu bulion

În tava pe dosul căreia ai copt foile așază prima foaie de aluat cu bulion. Întinde peste aceasta jumătate din crema de griș. Așază peste cremă a doua foaie de aluat. Preseaz-o ușor. Peste aceasta întinde un strat uniform din gemul de prune. Așază a treia foaie peste gem și întinde peste ea restul de cremă de griș. Acoperă crema cu ultima foaie de aluat.

Pune o hârtie de copt peste ultima foaie și așază un tocător de lemn sau un dicționar peste ea.  Pune tava cu prăjitura cu bulion la loc răcoros pentru 5-6 ore. Ideal ar fi să lași prăjitura la rece de seara până dimineața.

Astfel se vor hidrata foarte bine foile cu bulion, iar prăjitura se va porționa perfect. Înainte de a porționa prăjitura, decoreaz-o cu zahăr pudră cu aromă de vanilie.

Rețeta de prăjitură cu bulion face parte din colecția de prăjituri celebre, ce se găseau scrise în carnețelele îngălbenite de vreme. Din aceeași colecție face parte și rețeta de prăjitură Televizor, dar și rețeta de prăjitură Tosca și multe altele.

Citește și
Porții din prăjitura cu bulion pe un platou alb
Galerie foto

Galerie foto

Colaj de poze cu pașii de preparare a cremei de griș cu lămâie
Colaj de poze cu pașii de preparare foi pe dosul tăvii, pentru prăjitura cu bulion
Colaj de poze cu pașii de montare a prăjiturii cu bulion
+21
CELE MAI CITITE
Aluat simplu pentru tarte în forma de copt
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Mini clătite cu flori de salcâm
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Clătite cu flori de salcâm în aluat, pline de savoare și aromă
Brioșe cu mascarpone și rubarbă în forma de copt și lângă formă, alături de o cană cu ceai
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Brioșe cu mascarpone și rubarbă. Desert simplu, de sezon
Fursecuri nor cu lămâie
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Frișcă amestecată cu mixerul în bol de inox pentru a vedea cum se bate frișca din smântână naturală
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de prăjitură cu rubarbă pe farfurie cu furculiță, alături de prăjitura secționată pe platou și tulpini de rubarbă
Galerie foto
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Prăjitură cu rubarbă și bezea. Un desert cu gust dulce-acrișor
Patru porții de prăjitură cu foi și mere caramelizate
Galerie foto
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură cu foi și mere caramelizate. Rețetă de foi fragede
Prăjitură turnată cu brânză, porționată pe farfurie, alături de o sită cu zahăr pudră
Galerie foto
Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert
Prăjitură turnată cu brânză. Rețetă simplă pentru desert
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
O salată de boeuf servită pe un platou alb
06:59
Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie Cât timp se fierb cartofii pentru salata de boeuf. Trucuri utile în bucătărie
Tartă cu afine și lămâie pe un blat gri
06:51
Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun Tartă cu afine și lămâie, cel mai delicios desert pentru micul dejun
condimente pentru mâncare indiană puse în mai multe boluri de lemn
22 mai, 08:27
5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie 5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
TRei borcane pline cu rețete cu linte
22 mai, 06:37
5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale 5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale
Colaj cu chef Sorin Gonțea și o porție de prăjitură Mont Blanc
21 mai, 11:59
Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane
Trei turte la tigaie din aluat simplu de pâine pe i farfurie ținută în mâini
21 mai, 06:41
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide
Cheesecake inimioară cu căpșuni alături de cuțit și furculiță și căpșuni proaspete
21 mai, 06:19
Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere
Basbousa servită pe o farfurie albă
20 mai, 06:24
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
1
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa, prăjitura însiropată și parfumată din bucătăria arabă
Basbousa este un desert tradițional originar din țările arabe, cu rădăcini în bucătăria egipteană și libaneză. Este apreciat pentru textura sa moale și suculentă, dar și pentru faptul că este foarte...
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
2
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Cum se bate frișca din smântână naturală. Sfaturi și trucuri utile
Dacă ai întâmpinat dificultăți în a obține o frișcă reușită pentru deserturi delicioase, avem pentru tine câteva sfaturi utile despre cum se bate frișca din smântână naturală. Frișca pentru deserturi savuroase...
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
3
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Fursecuri nor cu lămâie. Cele mai fragede și mai aromate prăjiturele
Untul și smântâna fac din aceste fursecuri un deliciu. Sunt atât de moi și de pufoase, încât îți vei da ușor seama de ce se numesc fursecuri nor cu lămâie. Salvează...
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
4
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Aluat simplu pentru tarte. Rețeta clasică de aluat fraged
Dacă ți-ai propus să prepari o rețetă de tartă dulce sau sărată și optezi pentru aluat de casă, îți oferim rețeta de aluat simplu pentru tarte. Este rețeta clasică de aluat...
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
5
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Galette cu mere și căpșuni. O combinație simplă pentru un desert savuros
Pentru porția de desert din sezonul căpșunilor, vă propunem să încercați o rețetă de galette cu mere și căpșuni. Este simplă și ușor de preparat, este delicioasă și are un aspect...
Parteneri
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Zodii cu o personalitate complexă. Nativii lângă care nu poți să te plictisești
Ideea pe care a mizat Ioan, un producător local din Arad: autoservire pe tarla. Clienţii strâng singuri recolta şi se bucură de o experienţă inedită
Ideea pe care a mizat Ioan, un producător local din Arad: "autoservire" pe tarla. Clienţii strâng singuri recolta şi se bucură de o experienţă inedită
Ideea pe care a mizat Ioan, un producător local din Arad: "autoservire" pe tarla. Clienţii strâng singuri recolta şi se bucură de o experienţă inedită
Cine sunt copiii lui Costel Constantin şi care e adevăratul motivul pentru care marele actor ar fi fost „răpus de singuratate”!
Cine sunt copiii lui Costel Constantin şi care e adevăratul motivul pentru care marele actor ar fi fost „răpus de singuratate”!
Cine sunt copiii lui Costel Constantin şi care e adevăratul motivul pentru care marele actor ar fi fost „răpus de singuratate”!
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cum va fi vremea în prima jumătate a lunii iunie 2024. Vara debutează cu temperaturi peste normalul perioadei
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Cansu Tosun publică imagini din ultima zi de filmări în cadrul seriei Muguri Roșii. S-a încheiat primul sezon
Scarlett Johansson a fost șocată și furioasă după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Scarlett Johansson a fost „șocată” și „furioasă” după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Scarlett Johansson a fost „șocată” și „furioasă” după ce ChatGPT ar fi folosit o voce similară cu a ei
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Clătite umplute cu spanac și brânză, gratinate cu cașcaval
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Cum poți crește un copil puternic emoțional. Sfaturi pentru a-i crește stima de sine
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: Este atât de umană
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: „Este atât de umană”
Taylor Swift și-a desfăcut rochia în timpul concertului său din Suedia. Fanii prezenți la spectacol au fost uimiți: „Este atât de umană”
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
Condimente cu proprietăți antiinflamatoare. Efectele asupra organismului
fresh
Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Turte la tigaie din aluat simplu de pâine, simple și rapide

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Prăjitura Mont Blanc, un desert cu frișcă și cremă fină de castane

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

Cheesecake inimioară cu căpșuni. Rețetă de desert fără coacere

5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

5 rețete cu linte. Cea mai bună sursă de proteine vegetale

5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie

5 condimente pentru mâncare indiană pe care trebuie să le ai în bucătărie
închide