Prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt. Desertul simplu care te va cuceri
O porție de prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt poate fi servită caldă sau la temperatura camerei, tăiată în pătrățele sau triunghiuri, în funcție de preferințe. Este delicioasă simplă, dar îi poți pune alături o porție de iaurt, un strop de miere sau sirop de arțar, sau chiar cu câteva fructe proaspete, nuci sau semințe deasupra.
Prăjitura cu fulgi de ovăz și iaurt se păstrează cel mai bine într-un recipient etanș, la temperatura camerei, timp de 2-3 zile. Dacă vrei să o păstrezi mai mult, o poți ține la frigider, unde poate rezista până la o săptămână. Asigură-te că este bine acoperită, pentru a evita absorbția mirosurilor din frigider.
Pentru a păstra prospețimea, poți congela prăjitura. O porționezi înainte de a o congela, iar apoi o ambalezi bine în folie de plastic sau în pungi speciale pentru congelator.
Aceasta poate fi păstrată congelată până la 3 luni. Când vrei să o consumi, scoate o porție și las-o să se dezghețe la temperatura camerei sau încălzește-o ușor la microunde.
Ingrediente
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C.
Cum se prepară rețeta de prăjitură cu fulgi de ovăz și iaurt
Se amestecă fulgii de ovăz, făina integrală, praful de copt și scorțișoara într-un bol. Separat, într-un alt bol, se bat ouăle cu zahărul brun până devin spumoase, apoi se adaugă uleiul, laptele și extractul de vanilie.
Se încorporează ingredientele umede în cele uscate, amestecând ușor până se obține un aluat omogen. Se adaugă fructele și se amestecă delicat pentru a nu le zdrobi.
Se toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se nivelează. Prăjitura se coace timp de 30-35 de minute sau până trece testul scobitorii. După ce se scoate din cuptor, se lasă la răcit înainte de a fi porționată.
Cum alegi cele mai bune ingrediente
Pentru prăjitura cu fulgi de ovăz alege fulgi fini sau mărunțiți deoarece se amestecă mai ușor cu restul ingredientelor și dau o textură mai fină. Fulgii de ovăz mai groși pot fi folosiți dacă vrei o consistență mai rustică, dar e bine să îi hidratezi înainte pentru a nu rămâne tari.
Poți folosi atât fructe proaspete, cât și congelate. Ambele variante sunt bune, însă fructele proaspete oferă o aromă mai intensă.
Dacă folosești fructe congelate, nu le dezgheța complet înainte de a le adăuga în aluat, pentru a evita să lase prea mult lichid. Merele, perele, afinele, zmeura sau caisele sunt alegeri excelente pentru această prăjitură.
Pentru a obține o prăjitură mai pufoasă, adaugă o linguriță de praf de copt sau bicarbonat de sodiu. Iaurtul poate fi integral sau grecesc, iar acesta va adăuga umiditate și textură cremoasă prăjiturii.
În plus, un vârf de scorțișoară sau extract de vanilie va amplifica aroma. Dacă vrei o textură mai aerată, bate ouăle cu zahărul până devin spumoase, înainte de a încorpora iaurtul și ovăzul.