Prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Pentru atunci când ai poftă de o prăjitură cu mere, dar nu ai timp de copt blaturi, îți oferim o rețetă de prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată. Este o rețetă simplă, rapidă, cu ingrediente puține și mereu la îndemâna oricui.
Galerie foto
Rețeta prăjiturii fără coacere este una veche, din caietul bunicii, îngălbenit de trecerea timpului. Biscuiții folosiți sunt dintre cei mai simpli, foarte puțin dulci și fără arome. Aceștia se folosesc și la rețetele de salam de biscuiți, dar și la alte deserturi. Merele le puteți adăuga pe cele preferate. Însă atunci când sunt mai suculente se mai adaugă puțin amidon alimentar, pentru a absorbi surplusul de lichid. Amidonul alimentar mai poate fi înlocuit cu clasicul griș, ca la rețetele de plăcintă sau de tartă cu mere. Iar aroma de scorțișoară este nelipsită din deserturile cu mere.
Pentru că este o rețetă veche, glazura de ciocolată se prepară cu lapte. Dar nu este greșit dacă dorești să prepari glazura cu smântână pentru frișcă, așa cum se prepară în zilele noastre.
Descoperă aici și o rețetă de glazură oglindă de cacao, perfectă pentru torturi și prăjituri. Face parte tot din rețetele vechi, cu gust de copilărie. Iar mai jos vei descoperi rețeta detaliată pentru prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată.
Ingrediente
Mod de preparare
Se începe cu pregătirea merelor care necesită caramelizare cu zahăr și amestecare cu ingredientele necesare pentru o textură consistentă. După răcire se formează prăjitura, iar la final se prepară glazura de ciocolată.
Cum prepari prăjitură cu mere și biscuiți, glazurată cu ciocolată
Spală bine merele și șterge-le cu prosoape de hârtie. Apoi curăță-le de coajă și dă-le pe răzătoarea mare direct într-o cratiță cu baza dublă. Adaugă pudra de scorțișoară și zahărul și așază cratița pe flacăra aragazului, aprinsă la intensitate medie. Lasă merele să se caramelizeze până când zahărul este dizolvat și se formează sirop.
Adaugă amidonul alimentar și amestecă intens până când acesta absoarbe tot siropul și este bine hidratat.
Stinge focul și adaugă esența și untul tăiat în cuburi. Amestecă bine până când untul este topit și încorporat uniform în compoziția de mere. Lasă compoziția de mere să se răcească bine, acoperită cu o folie de prospețime.
Pentru a forma prăjitura, mai întâi așază folie de prospețime într-o tavă cu dimensiunile aproximative de 22/30 cm. Îmbracă cu folia inclusiv pereții laterali ai tăvii și las-o cât mai mare pentru a acoperi cu ea și toată suprafața prăjiturii, deasupra.
Când ai pregătit tava, așază în ea un strat de biscuiți, unul de mere și continuă cu straturile până când se termină ingredientele. Ultimul strat va fi din biscuiți. Acoperă cu folie delicioasa prăjitură cu mere și biscuiți și pune tava la rece pentru 4-5 ore sau de pe o zi pe alta.
După acest interval de timp poți prepara glazura de ciocolată, topind ciocolata în lapte, într-o crăticioară. Întinde glazura de ciocolată fierbinte deasupra ultimului strat de biscuiți. las-o să se răcească și să se întărească glazura și poți porționa prăjitura.
Iar dacă îți plac în mod deosebit deserturile cu mere, îți mai recomandăm să încerci și o rețetă de tort cu mere și cremă de zahăr ars. Este tot o rețetă din caietul de rețete al bunicii.
Galerie foto