Rețeta clasică de paste carbonara cu sos cremos

timpul de preparare
Timp de gătire: 20 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Când ai poftă de un o mâncare reconfortantă , nimic nu e mai potrivit ca o porție de paste carbonara cu sos cremos. Ai nevoie de doar cinci ingrediente și 20 de minute pentru a te bucura de o mâncare caldă și delicioasă.

Farfurie cu paste carbonara și sos foarte cremos
Sosul pentru paste carbonara se face doar din ouă și parmezan / Shutterstock

Pentru paste carbonara s-ar putea să ai deja în casă ceea ce ai nevoie: spaghete, usturoi, puțin bacon, ouă, parmezan. Deși majoritatea rețetelor cer și smântână lichidă ea nu este specificată în cea originală. Pastele ies atât de cremoase datorită sosului de parmezan și ou, pentru care ai nevoie de puțină îndemânare.

Citește și

Ingrediente

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mod de preparare

Într-o oală mare cu apă clocotită cu sare, se gătesc pastele al dente conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Se păstrează o cană cu apa în care au fiert pastele înainte de a le scurge.

Într-un castron mediu, se bat ouăle și parmezanul până se combină.

Între timp, într-o tigaie mare, la foc mediu, se gătește baconul până devine crocant, aproximativ 8 minute. Se păstrează grăsimea în tigaie și se transferă feliile pe o farfurie tapetată cu un prosop de hârtie pentru a se scurge. Se rup în bucăți de mărimea unei mușcături.

Se adăugă usturoiul în tigaie și se lasă aproximativ 1 minut. Se adăugă pastele fierte și se amestecă până când sunt acoperite complet cu grăsime. Se ia tigaia de pe foc. Se toarnă peste amestecul de ouă și brânză și se amestecă energic până devine cremoasă. Se adăugă câteva linguri din apa din apa în care au fiert pastele pentru a subția sosul.

Se asezonează generos cu sare și piper și se amestecă cu baconul. Se stropesc cu ulei și se ornează cu sare de mare (dacă se folosește), parmezan și pătrunjel înainte de servire.

 

Sfaturi pentru cele mai bune paste carbonara

Una dintre cele mai mari greșeli pe care le fac oamenii când gătesc pastele este că nu pun sare în apa în care fierb pastele. Nu trebuie să pui doar un strop. Dacă gătești 500 g de paste, adăugă o lingură plină de sare. Acest lucru va face ca spaghetele tale să aibă mai mult gust.   

Nu arunca toată apa în care au fiert pastele. S-ar putea să fie nevoie să mai subțiezi mai târziu sosul. Pentru orice eventualitate, păstrează apa pentru că are amidon. Dacă după ce adaugi ouăle și parmezanul sosul nu ți se pare suficient de cremos, pune treptat puțină din apa în care au fiert pastele. 

De ce nu se pune smântână lichidă

Pentru a face un sos carbonara autentic, ai nevoie doar de ouă și de parmezan. Nu este nevoie de niciun strop de smântână lichidă. Oricât de mult ne place, aceasta va strica totul. Combinația de ouă și parmezan, care atunci când sunt amestecate împreună, devin un sos cremos și mătăsos. Încearcă și rețeta de fusilli cu somon.

Cu ce poți înlocui baconul

Întotdeauna trebuie să păstezi baconul în frigider. Dacă ai acces la pancetta sau guanciale, le poți folosi cu încredere pentru pastele carbonare. Aroma va fi incredibilă, indiferent de ce alegeți. Odată ce ai gătit baconul, păstrează toată grăsimea în tigaie și pune pastele în ea, acoperind fiecare bucată de spaghete înainte de a trece la pasul următor. Încearcă și rețeta de paste cu ciuperci.

Când pui ouăle

Atunci când adaugi ouăle, ia oala de pe foc. Este un pas foarte important pentru a face sosul delicios. După ce ai pus pastele în grăsimea de bacon, ia tigaia de pe foc și pune ouăle și parmezanul. Amestecă apoi energic. Ouăle se vor găti din căldura reziduală a tigăii, grăsimea de slănină și pastele fierbinți.

Citește și
CELE MAI CITITE
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
sos de roșii
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
De ce ar trebui să adaugi mereu unt în sosul pentru paste. Secretul pe care bucătarii nu vor să îl știi
Pastă de mici preparată în casă, într-un vas alb, oval
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Pastă de mici preparată în casă. Rețetă tradițională românească
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Pasta alla gricia
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Pasta alla gricia. Rețeta autentică din doar patru ingrediente
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan în două farfurii
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Paste cremoase cu ciuperci, nuci și parmezan, pentru prânz sau cină
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii într-o tigaie
Galerie foto
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Paste cochilii umplute cu brânză și spanac în sos de roșii
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Doi cozonaci germani cu fructe confiate și glazură pe un tocător, un cozonac porționat
06:04
Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură Stollen. Rețetă de cozonac german cu fructe confiate și glazură
Porții de prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, pe o farfurie
05:10
Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă Prăjitură turnată cu cremă de nuci și scorțișoară, perfectă pentru sărbătorile de iarnă
Când se bea smoothie
05:06
Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi Când se bea smoothie. Momentul ideal din zi ca să-l consumi
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
3 decembrie, 07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
3 decembrie, 06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
3 decembrie, 05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Satul care este izolat de lume 310 zile pe an îşi redeschide porţile pentru turişti. Când poate fi vizitat
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Dan Şucu, investiţie de 180 de milioane de euro în afacerea în care l-a implicat şi pe fiul său!
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Nicoleta Luciu, revenire spectaculoasă în muzică după aproape 20 de ani. Ce colind de suflet a lansat alături de AVA
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Gökçe Bahadır impresionează cu o siluetă de invidiat la 44 de ani. Cum a apărut actrița în mediul online
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Jocuri PlayStation Plus din decembrie 2025. Ce titluri vor fi disponibile
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Caltaboși de casă. Rețetă tradițională
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Cum îți dai seama că ai fost crescut de un părinte prea autoritar
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
5 medicamente uzuale care interacționează cu cafeaua. Ce reacții neașteptate pot apărea
fresh
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes

Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
închide