Primul pas pentru prepararea sosului constă în pregătirea leurdei și a busuiocului. Acestea necesită clătire cu apă rece, apoi zvântare. De la leurdă folosești atât frunzele cât și tulpinile, iar de la busuioc doar frunzele. Cât timp stau aceste verdețuri la scurs, pregătește miezul de nucă pe care îl cureți și îl macini fin. Pregătește și parmezanul pe care îl dai pe răzătoarea cu orificiile cele mai mici. Când ai aceste ingrediente pregătite poți prepara sosul.
Pesto de leurdă cu nuci și parmezan. Un sos delicios și sănătos
Pentru că este sezonul leurdei, una dintre cele mai sănătoase dintre verdețurile de primăvară, nu ezita s-o incluzi cât mai des în alimentația ta. Îți oferim în acest scop o rețetă de pesto de leurdă cu nuci și parmezan.
Galerie foto
Te poți bucura de un astfel de sos la micul dejun, servit în combinație cu brânzeturi sau alte ingrediente. Îl poți servi chiar și simplu, cu felii de pâine prăjită. Îl poți folosi ca sos pentru rețetele de paste. Va fi delicios și ca dressing pentru diferite salate.
La începutul primăverii leurda înlocuiește cu succes usturoiul în preparatele culinare. Se poate folosi în cantități mai mari decât usturoiul, pentru că aroma ei este mult mai rafinată și mai delicată. Iar pentru rețeta de pesto, gustul picant al leurdei se combină armonios cu nucile uleioase și parmezanul dens și gustos. Rețeta este simplă, ca și a rețetei clasice de pesto din busuioc. Dacă dorești să te răsfeți cu gustul sosului și mai târziu, poți prepara o cantitate mai mare. O depozitezi în borcane închise ermetic și să o păstrezi la frigider până la 2-3 săptămâni.
Descoperă aici și rețeta clasică de pesto, din busuioc cu usturoi. Iar mai jos, îți oferim rețeta completă, în varianta cu leurdă și parmezan.
Ingrediente
Mod de preparare
Cum prepari sos pesto de leurdă cu nuci și parmezan
Pune frunzele de leurdă împreună cu tulpinile și pe cele de busuioc pe un tocător. Mărunțește-le cu un cuțit și adaugă-le în interiorul unui mojar cu pistil.
Adaugă puțină sare și puțin piper și pisează-le bine până când obții o pastă suculentă. pisează treptat aceste ingrediente, nu umple mojarul. Este recomandată, în astfel de cazuri, folosirea mojarului și nu a blenderului, pentru că leurda pisată își accentuează gustul, ca și usturoiul pisat pentru mujdei.
Descoperă aici și o rețetă de sos de usturoi și miere, perfect pentru orice tip de carne.
După ce ai pisat verdețurile și ai transferat pasta rezultată într-un bol, adaugă și nucile măcinate fin.
Toarnă peste acestea puțin câte puțin din ulei, în timp ce amesteci bine ingredientele cu o lingură de lemn, ca la maioneza preparată manual. Vei obține o pastă omogenă de culoarea verde. Alternativ cu uleiul adăugat, adaugă și sucul de lămâie. Gustă sosul pe parcurs ce se formează pentru pentru a obține gustul care îți place. Nu adăuga sare în exces, pentru că și parmezanul este sărat.
Ultimul pas constă în adăugarea parmezanului răzuit fin. Omogenizează bine sosul pesto de leurdă cu nuci și pune-l în borcane și îndesându-l bine să nu se formeze bule de aer. Nu uita să sterilizezi borcanele înainte de a le umple. Închide-le ermetic cu capacele aferente și depozitează-le în frigider. Dacă dorești să păstrezi sosul pentru o perioadă mai îndelungată de timp, nu adăuga parmezan. Pe acesta îl poți adăuga în timpul servirii.
Dacă te întrebi cum poți folosi sosul pesto într-un mod cât mai delicios, îți recomandăm să încerci rețeta de piept de pui gratinat cu sos pesto.