Rețeta de lipie libaneză. Cum să faci acasă pâinea emblematică a Orientului

timpul de preparare
Timp de gătire: 1 oră
tipul preparatului
tipul preparatului: Mic dejun
tipul bucătăriei
bucătăria: Arăbească

Lipia libaneză, cunoscută și ca pita sau khubz, este un element de bază în bucătăria libaneză și în multe culturi din Orientul Mijlociu, având o istorie bogată ce datează de mii de ani. Este una dintre primele tipuri de pâine coaptă de popoarele antice din Mesopotamia și Egiptul Antic. De aici s-a răspândit în întreaga lume.

lipie libaneză pusă într-un coș de lemn
Lipia libaneză se găsește în tot Orientul Mijlociu/ Shutterstock

Lipia libaneză este simbolul ospitalității fiind servită la fiecare masă, indiferent de ocazie. Deși rețeta sa poate varia ușor, lipia este o prezență constantă, utilizată adesea ca farfurie comestibilă, lingură sau chiar tacâm.

Tradițional, aceasta este ruptă în bucăți mici și folosită pentru a ridica și a consuma mâncăruri precum humus, falafel, babaganoush sau diverse tocănițe. În multe case libaneze, lipia este coptă zilnic, proaspătă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se începe prin activarea drojdiei, amestecându-se într-un bol drojdia cu zahărul și puțină apă călduță.

Cum prepari rețeta de lipie libaneză

Amestecul se lasă să stea 5-10 minute, până când devine spumos, semn că drojdia este activă. Într-un bol mare, se adaugă făina și sarea, după care se toarnă amestecul de drojdie și restul de apă călduță. Se frământă aluatul până când devine elastic și omogen. La final se încorporează uleiul de măsline, continuând frământarea pentru a obține o textură fină.

Aluatul se acoperă cu un prosop curat. Se lasă la dospit într-un loc cald pentru aproximativ o oră, până când își dublează volumul. După ce a crescut, aluatul se împarte în bucăți egale, care se modelează în bile. Fiecare bilă se întinde într-o formă rotundă și subțire, de aproximativ 3-4 mm grosime.

Se încinge o tigaie antiaderentă sau o plită la foc mediu, iar lipiile se coc individual. Fiecare lipie se așează în tigaia fierbinte și se lasă să se coacă timp de 1-2 minute pe fiecare parte, până când se umflă și capătă o culoare brună.

Cum se servește lipia libaneză

Utilizarea lipiei libaneze variază, de la a fi servită simplă, caldă, ca acompaniament pentru mezze, la a fi umplută cu diverse ingrediente și rulată în sandvișuri rapide. Este baza pentru preparate precum shaorma. În bucătăria modernă, lipia libaneză este folosită și ca bază pentru pizza sau pentru a face chipsuri de lipie, prin simpla coacere a feliilor subțiri în cuptor, cu puțin ulei de măsline și condimente.

Pentru păstrarea lipiei proaspete, se recomandă să fie înfășurată într-un prosop curat imediat după coacere. În felul acesta își va păstra textura moale și fragedă. Lipia poate fi depozitată la temperatura camerei într-o pungă de hârtie sau într-o cutie ermetică pentru câteva zile.

Dacă este necesară o păstrare pe termen mai lung, aceasta se poate congela. Lipiile sunt așezate separat, fie prin rulare, fie prin intercalarea cu folie alimentară, astfel încât să nu se lipească între ele. La nevoie, lipia poate fi încălzită câteva minute în cuptor, redobândindu-și astfel pufoșenia.

Sfaturi pentru cea mai pufoasă lipie libaneză

Pentru ca lipia să fie cât mai aromată și moale, un truc util este frământarea temeinică a aluatului. Apoi, este necesară o perioadă optimă de dospire într-un mediu cald și ferit de curenți de aer. Folosirea unui pic de zahăr ajută la activarea drojdiei și obținerea unei lipii mai pufoase.

Pentru o textură mai elastică, se poate adăuga și puțin iaurt în aluat. Lipiile trebuie coapte rapid pe suprafețe fierbinți, astfel încât să se umfle și să capete acea crustă fină, care le permite să fie ușor deschise și umplute.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cornulețe de post cu ciocolată și nuci
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Cornulețe cu ciocolată și nuci. Desert fraged și delicios, de post
Plăcinte preparate la tigaie cu cartofi și mărar, una secționată și decorate cu mărar proaspăt
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Plăcinte cu cartofi și mărar la tigaie. Rețetă de post
Mâncare de ardei copți cu roșii în bol și pe felie de pâine
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Mâncare de ardei copți cu roșii. Rețetă simplă și ușoară, de post
Bol cu varză călită, ceapă verde, ceapă galbenă, varză tocată pe tocător cu cuțit
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Varză călită cu morcovi și ceapă. Rețetă simplă și gustoasă, de post
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda, prăjiți
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Cârnați de casă țărănești, din carne tocată cu barda
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
legume la cuptor
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
Vrei să faci legume la cuptor? Trucul de care ai nevoie pentru a fi crocante și delicioase
rețete cu sfeclă
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Rețete cu sfeclă roșie. 5 moduri de a găti sfecla roșie ca fel principal
Tocană de pui cu vinete năut și roșii
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Tocănița de pui cu vinete și roșii. Rețeta mediteraneană pe care trebuie să o încerci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie decorate cu biscuiți de turtă dulce
07:33
Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes Brioșe cu aromă de turtă dulce și cremă fină de vanilie - Gingerbread cupcakes
carne de vită condimentată
06:10
Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant Cele mai bune condimente pentru carnea de vită. Cum să o aromatizezi pentru gust ca la restaurant
Makowiec secționat în două pe un tocător de lemn, o păstaie de vanilie și stafide
05:17
Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză Makowiec. Rețetă de ruladă cu mac, din bucătăria poloneză
vinete parmigiana
2 decembrie, 05:52
Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
tartă cu pere și ciocolată
2 decembrie, 05:40
Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide Tartă cu pere și ciocolată. 3 rețete diferite și rapide
Varză călită cu coaste de porc în bol
2 decembrie, 05:30
Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească
salată de sfeclă
1 decembrie, 06:00
Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare
Fasole cu ciolan afumat
1 decembrie, 05:18
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Rețeta tradițională de vin fiert, cu scorțișoară, cuișoare, citrice și miere
Criza apei a creat cozi în curtea unui liceu din Câmpina. Rezervele de stat rămân singura sursă până luni
Criza apei a creat cozi în curtea unui liceu din Câmpina. Rezervele de stat rămân singura sursă până luni
Criza apei a creat cozi în curtea unui liceu din Câmpina. Rezervele de stat rămân singura sursă până luni
Afacerea inedită în care Ciprian Tătăruşanu şi-a investit banii din fotbal. Îi găseşti produsele la supermarket
Afacerea inedită în care Ciprian Tătăruşanu şi-a investit banii din fotbal. Îi găseşti produsele la supermarket
Afacerea inedită în care Ciprian Tătăruşanu şi-a investit banii din fotbal. Îi găseşti produsele la supermarket
Mireasa, sezon 12. Sorin a cerut-o pe Diana de iubită. Momentul organizat în cele mai mici detalii. Ce a urmat în live
Mireasa, sezon 12. Sorin a cerut-o pe Diana de iubită. Momentul organizat în cele mai mici detalii. Ce a urmat în live
Mireasa, sezon 12. Sorin a cerut-o pe Diana de iubită. Momentul organizat în cele mai mici detalii. Ce a urmat în live
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
Thalía și Tommy Mottola au sărbătorit 25 de ani de căsnicie. Ce imagini celebre a publicat artista în mediul online
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
WhatsApp nu mai permite ChatGPT și Copilot pe platformă. Cum vor fi înlocuiți chatboții
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
(P) Mâncare tradițională la târgurile de Crăciun din România: gusturi care țin loc de amintiri
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Ce spune aspectul burticii de gravidă despre bebelușul tău
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
De ce vine ciclul de 2 ori pe lună? Medic ginecolog: „Nu e normal, mai ales dacă apar și anumite simptome”
fresh
Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Fasole cu ciolan afumat. Rețetă tradițională, gustoasă și sățioasă

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Cele mai bune rețete de gogoșari la borcan

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Salată cu sfeclă roșie. 3 rețete de salate cu sfeclă în combinații de gust surprinzătoare

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Varză călită cu coaste de porc. Rețetă tradițională românească

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian

Rețetă de vinete parmigiana sau cum transformi câteva vinete într-un festin italian
închide