Cea mai bună rețetă pentru shaorma de casă

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Prânz
tipul bucătăriei
bucătăria: Turcească

Shaorma este un fel de mâncare cu origini în lumea arabă care este iubit în toată lumea. Poți să o faci la tine acasă, din ingrediente pe care le poți găsi la orice supermarket. Descoperă în cele ce urmează cea mai bună rețetă pentru shaorma de casă.

Shaorma de casă pe o masă gri alături de cartofi prăjiți
Pentru shaorma de casă cel mai la îndemână este să folosești carnea de pui / Profimedia Images

Cuvântul shaorma vine din cuvântul turcesc ”çervirmek” care se traduce prin ”a se roti” sau ”a frige”. Preparatul are rude și în Grecia—gyros, dar și în Turcia—döner. Toate au același mod de preparare. Carnea este pusă pe o țepușă verticală și friptă lent. Totuși, există moduri diferite de a condimenta carnea. Șaorma din Egipt nu va semăna deloc cu cea din Irak, iar gyrosul grecesc este destul de diferit decât variantele sale din lumea arabă.

Oricare dintre acestea este destul de des de recreat acasă. În primul rând pentru că nu ai cum să prepari carnea la fel ca într-o șaormerie pentru că nu ai grill-ul vertical specific. Totuși, există câteva variante la îndemână pentru a prepara șaorma acasă ca să se apropie cât mai mult de varianta făcută de un profesionist.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se bate carnea de pui. Se pune o tigaie mică pe foc și se pun în ea condimentele. Se lasă 1 minut. Se pun apoi într-un castron și se adaugă și restul ingredientelor pentru marinadă. Se amestecă bine și se adaugă carnea de pui tăiată feliuțe. Se amestecă bine cu carnea, masându-se bine. Se acoperă și se lasă la frigider peste noapte.

Apoi, carnea se pune pe frigărui de metal. Se pun deasupra unei tăvi și se dau la cuptorul aprins în partea de sus. Se întorc din 5 în 5 minute până când este gata. Se scot și se lasă să se odihnească. Se servește imediat cu lipie, sosuri delicioase și legume.

Cum prepari carnea de pui pentru shaorma de casă

Shaorma poate fi preparată din carne de miel, vită sau curcan, dar cea mai la îndemână este cea de pui. Tehnica de lucru folosită pentru ea poate fi extinsă și pentru celelalte tipuri de carne. Poți folosi atât pulpe de pui, cât și piept de pui, ambele dezosate și fără piele. Totuși, pieptul poate fi ușor uscat și fad. De aceea, sunt de preferat pulpele care au și grăsime care va face shaorma mai suculentă.

Marinarea cărnii

Cea mai simplă marinadă pentru carnea de pui pentru shaorma conține zeama și coaja răzuită de la o lămâie, usturoi, turmeric, all spice, chimion, ulei de măsline și piper. All spice poate fi înlocuit cu cardamon și coriandru.

O altă variantă pentru marinadă este din: ghimbir, coriandru, paprika, sumac, ras el hanout. În unele zone se mai folosesc și pudră de ceapă, paprika afumată, baharat, foi de dafin și nucșoară.

Important este să existe un condiment acid care are dublu rol: aduce un plus de aromă și frăgezește carnea. Uneori zeama de lămâie este înlocuită cu oțet sau iaurt sau chiar sos de roșii.

Cum se gătește carnea pentru shaorma de casă

Carnea poate fi tăiată în fâșii subțiri fie înainte de a fi pusă la marinat, fie chiar după ce a fost gătită. Prima variantă este mai potrivită pentru că se vor absorbi mai multe arome, dar și pentru că la gătit vor rezulta bucăți mici de carne cu margini crocante. Acestea vor face shaorma mai gustoasă.

Pentru a găti carnea pentru shaorma o poți găti la început în tigaie, ca mai apoi să o lași câteva minute la cuptor. Vei obține un efect asemănător și în air fryer. Cele trei metode au un neajuns comun: carnea intră în contact cu vasul în care este gătit. Pentru a evita acest lucru, pune bucățile de carne pe niște bețe de frigărui de metal, pe care le proptești deasupra unei tăvi. Le dai la cuptor, aprinzând doar partea de sus și le mai întorci din când în când. Vei obține o textură apropiată de cea a shaormei cumpărată.

Garnituri

După ce ai gătit carnea ai mai multe variante. Ori o servești la farfurie, ori într-o lipie încălzită. Descoperă cum poți face și lipii de casă. Aceasta va fi unsă cu sos tahini, cu iaurt sau sos de usturoi. Apoi poți pune o mare variatate de ingrediente: castraveți, ceapă roșie, roșii, ardei iute sau orice altă legumă mai vrei.

În România cele mai populare garnituri pentru shaorma sunt cartofii prăjiți, salata de varză, ceapa, castraveții murați, pătrunjelul proaspăt tocat.

Citește și
CELE MAI CITITE
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mai multe deserturi pe farfurii colorate
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Deserturi de vară fără coacere. Ce să prepari rapid când vrei ceva dulce și e prea cald afară
Mai multe rețete ieftine și gustoase puse pe o masă
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
5 rețete ieftine și gustoase. Le poți prepara simplu și rapid
rețete de chutney în borcane transparente
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
3 rețete de chutney pe care să le încerci când ai poftă de un preparat exotic
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
05:20
Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți
Borș de fasole albă în bol și în lingură alături de ardei iuți și o sticlă
28 martie, 10:48
Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
Două porții de plăcintă creață cu brânză sărată
27 martie, 09:37
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase
Omletă cu urzici și ceapă verde porționată pe farfurie, un platou cu roșie și parmezan, frunze de urzici și o ceașcă de cafea
26 martie, 09:36
Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime Omletă cu urzici și ceapă verde. Un mic dejun hrănitor și plin de prospețime
File de macrou în sos cu usturoi, cartofi natur și ciuperci
25 martie, 09:22
File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros File de macrou în sos cu usturoi. Un preparat aromat și savuros
Pate de ciuperci cu fasole roșie în borcan și pe felii de pâine
24 martie, 07:23
Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor Pate de ciuperci cu fasole roșie. Un aperitiv cremos și hrănitor
Preparate de post pentru micul dejun puse pe un blat de lemn
23 martie, 05:31
Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii Preparate de post pentru micul dejun. Idei pentru fiecare zi a săptămânii
Paste cu pesto de leurdă în farfurie, alături de un borcan cu pesto și frunze de leurdă
22 martie, 13:27
Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară Paste cu pesto de leurdă. Savoare intensă și prospețime de primăvară
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
1
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Pârjoale moldovenești. Una dintre cele mai populare rețete tradiționale
Dacă nu ai preparat încă, în propria bucătărie delicioasele pârjoale moldovenești, îți oferim mai jos rețeta detaliată pas cu pas. Mai prepari un piure de cartofi cremos, iar deliciul mesei de...
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
2
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
De ce este obligatoriu să speli coaja lămâilor. Riscurile la care te expui dacă nu o faci
Probabil ai văzut în supermarketuri mesaje de avertizare legate de coaja lămâilor. Te-ai întrebat de ce nu este recomandat să le consumi. Motivul este că au pesticide care ți-ar putea afecta...
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
3
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sos marinara vs sos de roșii. La ce preparate se folosește fiecare
Sosul marinara și sosul de roșii sunt esențiale în bucătăria italiană, fiind folosite frecvent în diverse preparate. Deși ambele au la bază roșiile, ele diferă semnificativ în compoziție și utilizare. Sosul...
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
4
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsuri de cartofi la air fryer. Varianta sănătoasă pentru cea mai iubită gustare
Chipsurile de cartofi preparate la air fryer reprezintă o inovație culinară care combină gustul autentic al tradiționalelor chipsuri prăjite cu beneficiile unui stil de viață mai sănătos. Prin utilizarea aerului fierbinte...
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
5
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi
Această rețetă tradițională, reinterpretată, de mămăligă cremoasă cu unt și ciuperci sotate cu usturoi o explozie de arome și texturi reconfortante. Rețeta aduce împreună două elemente de bază ale bucătăriei: mămăliga...
Parteneri
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
Zodia care poate avea un 2025 fabulos începând cu zilele următoare. Nativul a cărui viață se schimbă în bine
A plecat la marea armată de îngeri din cer. Alex, militarul găsit împuşcat în cap în Târgu Jiu, a murit după 5 zile de comă
"A plecat la marea armată de îngeri din cer". Alex, militarul găsit împuşcat în cap în Târgu Jiu, a murit după 5 zile de comă
"A plecat la marea armată de îngeri din cer". Alex, militarul găsit împuşcat în cap în Târgu Jiu, a murit după 5 zile de comă
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Celebrul milionar care şi-a tocat întreaga avere de peste 20 de milioane de euro şi nu regretă deloc: „Aş face totul la fel. Sunt fericit”
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Mircea Badea, interviu-eveniment în exclusivitate cu Andrew Tate, pentru AntenaPLAY
Ben Affleck dă cărțile pe față despre divorțul de Jennifer Lopez. Oamenii caută mereu cauze
Ben Affleck dă cărțile pe față despre divorțul de Jennifer Lopez. "Oamenii caută mereu cauze"
Ben Affleck dă cărțile pe față despre divorțul de Jennifer Lopez. "Oamenii caută mereu cauze"
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Riscul la care te expui când mesteci gumă. Ce ar ajunge în saliva ta
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Salată de primăvară din legume cu ouă fierte și leurdă
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Topul liceelor din Bucureşti. Cele mai căutate la admiterea din 2025
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că nu voia ca ea să fie doar mama copilului său
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Nelly a dezvăluit că s-a căsătorit cu Ashanti pentru că „nu voia ca ea să fie doar mama copilului său”
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
Tot ce trebuie să știi despre ecografia transvaginală
fresh
Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Plăcintă creață cu brânză sărată, pentru gustări delicioase

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești

Borș de fasole albă. Un gust autentic al bucătăriei românești
închide