Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova
Mucenicii moldovenești sunt mari, pufoși, iar siropul le dă o aromă deosebită. Sunt o îmbinare spectaculoasă de gusturi și texturi pe care nu ai cum să nu o încerci măcar o dată. Iată rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor care nu dă greș.
În Moldova obiceiul este ca pe 9 martie când se prăznuiesc Sfinții 40 de Mucenici de la Sebastia să se facă tăvi întregi de mucenici rumeni unși cu miere din belșug și presărați cu multă nucă. Sunt buni calzi, dar la fel de delicioși sunt și după ce s-au mai răcit. Trebuie să încerci să faci și tu mucenici cu miere și nucă la cuptor pentru că nu este deloc greu.
Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor
Din aceste ingrediente vor ieși 8 mucenici cu miere și nucă la cuptor, dolofani și rumeni. Lasă-i să se răcească puțin după ce îi scoți din cuptor și bucură-te de aroma lor.
Ingrediente
- Pentru aluat
- 600 g făină
- 250 ml lapte
- 25 g drojdie proaspătă
- 200 g zahăr
- 2 ouă
- 2 gălbenușuri
- 80 g unt topit
- 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
- Esență de rom
- coaja de la 1 lămâie
- 1 praf de sare
- Pentru sirop
- 250 ml apă
- 150 ml zahăr
- coaja de la 1 portocală
- coaja de la 1 lămâie
- esență de rom
- 1 baton de scorțițoară
- Pentru decor
- nucă măcinată
- miere
Mod de preparare
Se încălzește laptele apoi se pune într-un castron cu o lingură de zahăr și una de făină. Apoi se pune drojdia sfărâmată în bucăți mici. Se amestecă bine compoziția și se lasă 15 minute până când începe să se umfle.
Într-un castron mare se pun făina cernută, maiaua, zahărul, cele două ouă, untul, coaja rasă de lămâie și esența de rom. Se amestecă compoziția, apoi se frământă pentru aproximativ 15 minute. Se unge aluatul cu ulei având grijă să fie acoperită pe toate părțile. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească o oră sau până când își dublează volumul.
După ce aluatul a crescut se împarte în 8 bucăți. Se ia fiecare și se mai frământă puțin pe masa de lucru presărată cu făină. Se rulează până se formează un rulou lung, din care apoi se formează un 8.
Mucenicii se pun într-o tavă în care s-a pus în prealabil hârtie de copt. Se acoperă și se mai lasă să crească încă 20-30 de minute. Apoi se ung cu gălbenuș de ou. După ce au mai crescut se dau la cuptor până când devin aurii și rumeni.
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Între timp se face siropul. Se pune apa la fiert și când clocotește se adaugă zahărul, cojile de citrice și batonul se scorțișoară. Se amestecă până când se topește zahărul. Apoi se ia de pe foc și se strecoară. Se trece fiecare mucenic prin sirop, apoi se ung cu miere și se presară cu nucă. Încearcă și rețeta tradițională de mucenici fierți.
Trucuri pentru cei mai buni și pufoși mucenici la cuptor
Aluatul pentru mucenici cu miere și nucă la cuptor este de fapt aluat de cozonac, de aceea trebuie respectate aceleași reguli. În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Scote-le din frigider sau cămară cu cel puțin o oră înainte de a te apuca de preparare. Dacă știi că la tine în bucătărie este mai răcoare ar trebui să faci acest lucru cu mai multe ore înainte, chiar cu o seară înainte.
Folosește făină 000 sau ”pentru cozonaci” ca să fii sigură că aluatul tău va crește suficient. Un aspect de care trebuie să ții cont este că laptele trebuie să fie integral, iar untul să aibă 80-82% conținut de grăsime. În felul acesta mucenicii vor fi mai pufoși.
Când coci mucenicii lasă-i în primele 10 minute la cuptor neacoperiți la 180°C. În următoarele 5 minute se reduce temperatura la 160°C și pune deasupra lor o hârtie de copt. Dacă nu stă fixă se folosesc scobitori pentru a o bloca.
Vei însiropa mucenicii cât sunt fierbinți pentru ca aceștia să absoarbă tot lichidul.