Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor. Rețeta ca în Moldova

timpul de preparare
Timp de gătire: 50 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Românească

Mucenicii moldovenești sunt mari, pufoși, iar siropul le dă o aromă deosebită. Sunt o îmbinare spectaculoasă de gusturi și texturi pe care nu ai cum să nu o încerci măcar o dată. Iată rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor care nu dă greș.

Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor pe o tavă
Mucenicii cu miere și nucă la cuptor sunt delicioși când sunt calzi / Shutterstock

În Moldova obiceiul este ca pe 9 martie când se prăznuiesc Sfinții 40 de Mucenici de la Sebastia să se facă tăvi întregi de mucenici rumeni unși cu miere din belșug și presărați cu multă nucă. Sunt buni calzi, dar la fel de delicioși sunt și după ce s-au mai răcit. Trebuie să încerci să faci și tu mucenici cu miere și nucă la cuptor pentru că nu este deloc greu.

Rețeta de mucenici cu miere și nucă la cuptor

Din aceste ingrediente vor ieși 8 mucenici cu miere și nucă la cuptor, dolofani și rumeni. Lasă-i să se răcească puțin după ce îi scoți din cuptor și bucură-te de aroma lor.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ
Citește și

Ingrediente

  • Pentru aluat
  • 600 g făină
  • 250 ml lapte
  • 25 g drojdie proaspătă
  • 200 g zahăr
  • 2 ouă
  • 2 gălbenușuri
  • 80 g unt topit
  • 2 linguri de ulei de floarea-soarelui
  • Esență de rom
  • coaja de la 1 lămâie
  • 1 praf de sare
  • Pentru sirop
  • 250 ml apă
  • 150 ml zahăr
  • coaja de la 1 portocală
  • coaja de la 1 lămâie
  • esență de rom
  • 1 baton de scorțițoară
  • Pentru decor
  • nucă măcinată
  • miere

Mod de preparare

Se încălzește laptele apoi se pune într-un castron cu o lingură de zahăr și una de făină. Apoi se pune drojdia sfărâmată în bucăți mici. Se amestecă bine compoziția și se lasă 15 minute până când începe să se umfle.

Într-un castron mare se pun făina cernută, maiaua, zahărul, cele două ouă, untul, coaja rasă de lămâie și esența de rom. Se amestecă compoziția, apoi se frământă pentru aproximativ 15 minute. Se unge aluatul cu ulei având grijă să fie acoperită pe toate părțile. Se acoperă cu folie alimentară și se lasă să crească o oră sau până când își dublează volumul.

După ce aluatul a crescut se împarte în 8 bucăți. Se ia fiecare și se mai frământă puțin pe masa de lucru presărată cu făină. Se rulează până se formează un rulou lung, din care apoi se formează un 8.

Mucenicii se pun într-o tavă în care s-a pus în prealabil hârtie de copt. Se acoperă și se mai lasă să crească încă 20-30 de minute. Apoi se ung cu gălbenuș de ou. După ce au mai crescut se dau la cuptor până când devin aurii și rumeni.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Între timp se face siropul. Se pune apa la fiert și când clocotește se adaugă zahărul, cojile de citrice și batonul se scorțișoară. Se amestecă până când se topește zahărul. Apoi se ia de pe foc și se strecoară. Se trece fiecare mucenic prin sirop, apoi se ung cu miere și se presară cu nucă. Încearcă și rețeta tradițională de mucenici fierți.

Trucuri pentru cei mai buni și pufoși mucenici la cuptor

Aluatul pentru mucenici cu miere și nucă la cuptor este de fapt aluat de cozonac, de aceea trebuie respectate aceleași reguli. În primul rând, toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.

Scote-le din frigider sau cămară cu cel puțin o oră înainte de a te apuca de preparare. Dacă știi că la tine în bucătărie este mai răcoare ar trebui să faci acest lucru cu mai multe ore înainte, chiar cu o seară înainte.

Folosește făină 000 sau ”pentru cozonaci” ca să fii sigură că aluatul tău va crește suficient. Un aspect de care trebuie să ții cont este că laptele trebuie să fie integral, iar untul să aibă 80-82% conținut de grăsime. În felul acesta mucenicii vor fi mai pufoși.

Când coci mucenicii lasă-i în primele 10 minute la cuptor neacoperiți la 180°C. În următoarele 5 minute se reduce temperatura la 160°C și pune deasupra lor o hârtie de copt. Dacă nu stă fixă se folosesc scobitori pentru a o bloca.

Vei însiropa mucenicii cât sunt fierbinți pentru ca aceștia să absoarbă tot lichidul.

Citește și
CELE MAI CITITE
shaorma cu pui făcută în casă
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Rețetă de shaorma cu pui făcută în casă. Ce pași trebuie să urmezi
Coaste de porc cu mere și rozmarin pe o farfurie
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
Coaste de porc cu mere și rozmarin, preparate la cuptor
chec cu mere
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Chec de mere, desertul perfect pentru micul dejun sau pentru gustare
Zeppole di San Giuseppe
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
Zeppole di San Giuseppe. Rețetă de gogoși italienești umplute cu vanilie
ouă la temperatura camerei
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
De ce trebuie să pui la anumite prăjituri ouă la temperatura camerei? Toate explicațiile de care ai nevoie
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
O farfurie pe care se află mai mulți mucenici moldovenești
Aluat pufos pentru mucenicii moldovenești. Ce se pune de fapt în rețetă
Aluat pufos pentru mucenicii moldovenești. Ce se pune de fapt în rețetă
Mucenici fierți în lapte într-un bol mare alb alături de o lingură
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Mucenici fierți în lapte. Rețeta clasică, simplă și gustoasă
Porție de mucenici muntenești într-un bol așezat pe o farfurie, alături de o lingură
Galerie foto
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Mucenici muntenești. Rețeta tradițională a mucenicilor fierți
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Manakish cu za'atar
06:55
Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină Manakish cu za'atar. Lipii aromate din bucătăria levantină
Carne de curcan
05:57
Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă Cum condimentezi carnea de curcan pentru a fi suculentă și gustoasă
Cum se spală cartofii
05:57
De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor De ce nu este suficient să speli cartofii cu apă. Sfaturi practice pentru îndepărtarea pesticidelor
baharat
13 decembrie, 05:57
Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală Baharat, condimentul care nu trebuie să îți lipsească dacă îți place mâncarea orientală
hugo fără alcool rețeta
13 decembrie, 05:56
Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
Prăjitură Căsuța de iarnă secționată pe un platou și o porție pe farfurie, în decor de iarnă
13 decembrie, 05:45
Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine
brânză congelată
12 decembrie, 05:30
Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura
persoană care gătește somon
12 decembrie, 05:25
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește 5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Obiceiuri pe care să le integrezi în rutina zilnică pentru a trăi până la 100 de ani. Ce arată specialiștii
Târg de Crăciun ca-n povești la o fermă din Harghita: bucate tradiționale, animale și distracție pentru copii
Târg de Crăciun ca-n povești la o fermă din Harghita: bucate tradiționale, animale și distracție pentru copii
Târg de Crăciun ca-n povești la o fermă din Harghita: bucate tradiționale, animale și distracție pentru copii
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Dumitru Dragomir a anunţat care e românul care a dat o lovitură colosală. Suma e ameţitoare
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Horoscop zilnic 15 decembrie 2025. Horoscopul zilei pentru toate zodiile. Previziuni astrologice despre dragoste, bani și sănătate
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Dilan Çiçek Deniz despre echilibrul între film, televiziune, teatru și pasul ei spre regie. Ce a declarat recent vedeta
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Cele mai frecvente întrebări Alexa în 2025. Ce curiozități au avut utilizatorii
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Coaste de porc prăjite în untură la tigaie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Modele de comunicare în familie
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
8 super-verdețuri pe care trebuie să le incluzi în dieta ta de zi cu zi. Năsturelul face minuni pentru organism
fresh
5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

5 feluri în care poți găti somonul. Idei pentru iubitorii de pește

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Pui portughez cu orez. Cel mai aromat mod de a găti carnea de pui

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Știai că poți congela brânza? Iată cum o pregătești pentru a-și păstra textura

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Prăjitură Căsuța de iarnă, cu blat de cacao, cremă de mascarpone și vișine

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool

Cum se prepară celebrul cocktail Hugo. Rețeta simplă, fără alcool
închide