Rețeta de saganaki pe care o poți face la tine acasă
În Grecia atunci când comanzi saganaki vei primi brânză prăjită. Crocantă la exterior, moale și caldă la interior, este un aperitiv perfect pentru a începe orice masă. Descoperă rețeta de saganaki pe care o poți face la tine acasă. Este șimplă și ușor de preparat.
Brânza saganaki a fost pregătită pentru prima dată cu câteva sute de ani în urmă de către păstorii vlahi care trăiau la poalele Muntelui Olimp, din regiunea centrală a Greciei. Felul de mâncare a fost numit după un sagani, care este o tigaie mică, cu două mânere, în care este preparat în mod tradițional. Denumirea vasului vine din cuvântul turcesc „sahan” care se traduce prun „vas de cupru”.
Pentru saganaki ai nevoie de o brânză tare, iar de cele mai multe ori se folosește kefalotyri. Alte variante sunt kegalograviera, graviera sau kasseri. Dacă nu găsești aceste sortimente în magazin poți încerca cu Pecorino Romano sau halloumi. deal este să folosești un tip de brânză de duritate medie, care să aibă o aromă cu note de nucă.
Ingrediente
Mod de preparare
Se ia felia de brânză și se scufundă în apă rece, apoi în făină albă, scuturând pentru a elimina excesul. Se netezește cu degetele.
Cum prepari rețeta de saganaki
Se încinge o lingură de ulei de măsline într-o tigaie mică la foc mediu. Apoi se pune brânza în tigaie și se prăjește aproximativ 2 minute. După aceea, se întoarce cu grijă cu ajutorul unei spatule. Se prăjește pe cealaltă parte aproximativ 2 minute. Crusta trebuie să fie aurie.
Încearcă și rețeta de mozzarella pane. Este șimplă și rapidă.
Se scoate și se puneți pe o farfurie. Se stoarce puțină lămâie peste ea și se servește imediat.
Cum alegi cele mai bune ingrediente pentru reușita rețetei
Pentru saganaki se pot folosi brânzeturi albe precum brânză feta și manouri, care sunt moi și au mai multă umiditate. Necesită o pregătire specială și, de regulă, nu sunt folosite. Ideal ar fi să se taie felii groase și să se adauge una după alta în apă apă, apoi făină și în final să fie udate din nou imediat.
În acest fel se crează un strat protector în jurul brânzei care reține umezeala, iar brânza își păstrează forma și nu se dizolvă.
Saganaki este un preparat extrem de simplu. Nu ai nevoie decât de făină, ulei de măsline și brânză și îl poți face la tine acasă. Pentru a obține o crustă crocantă, subțire, iar la interior o brânză moale și topită nu ai nevoie să pui în tigaie decât foarte puțin ulei.
Dacă vei pune prea mult ulei vei obține o crustă prea groasă, iar tot preparatul va fi copleșit de gustul uleiului.
Saganaki se mai gătește și din pește sau fructe de mare. Cea mai populară alegere este saganaki de creveți și sos de roșii. De asemenea, la fel de cunoscut este și saganaki de scoici. Indiferent de varianta pe care o alegi, nu uitați să adăugi și lămâie.
De obicei, oricare dintre tipurile de saganaki se servesc alături de alte aperitive, cum ar fi salată grecească, tzatziki și chiftele de dovlecei.