Cea mai sănătoasă brânză. Nu are multe grăsimi și nici sare în cantitate mare
Brânza este unul dintre cele mai consumate alimente. Consumată cu moderație, poate fi chiar benefică pentru sănătate. Totuși, trebuie să fii atentă ce sortiment alegi pentru că unele au un conținut de sare și de grăsimi destul de mare și pot să aibă efecte nefericite asupra organismului. Iată care este cea mai sănătoasă brânză, potrivit nutriționiștilor.
Brânza are origini străvechi, fiind asociată cu practicile de prelucrare a laptelui încă din antichitate. Este posibil ca primele forme de brânză să fi apărut din întâmplare, odată cu descoperirea că laptele lăsat să stea într-un recipient poate să se coaguleze sub influența enzimelor naturale sau a bacteriilor.
Această coagulare a laptelui a condus la formarea unei substanțe solide, care a fost ulterior denumită brânză. Astăzi găsim în magazine peste 2000 de tipuri de brânzeturi. Dacă vrei să știi cum o alegi pe cea mai sănătoasă, trebuie să ții cont de câțiva factori, potrivit Today.com.
Care este cea mai sănătoasă brânză
Cottage cheese sau brânza dulce de vaci este probabil cea mai sănătoasă brânză, spune Natalie Rizzo. „Are una dintre cele mai mici concentrații de grăsimi saturate și una dintre cele mai mari cantități de proteine decât majoritatea celorlalte brânzeturi”, explică ea.
O porție de 100 de grame de cottage cheese conținut scăzut de grăsimi (2%) are 90 de calorii, 12 g proteine, 2,5 g grăsime, 5 g carbohidrați, 125 mg calciu (10% din doza zilnică recomandată). Cottage cheese este o opțiune mai puțin sărată decât alte sortimente.
Cele mai sănătoase tipuri de brânzeturi
Pe locul doi în categoria celor mai sănătoase brânzeturi sunt, în general, brânzeturile moi, cum ar fi ricotta sau mozzarella, care sunt făcute din lapte degresat, deci tind să conțină mai puține în grăsimi saturate. Trebuie doar să ții cont de conținutul de sodiu atunci când o cumperi.
Brânzeturile tari precum parmezanul, cheddarul și brânzeturile elvețiene au în mod natural o concentrație mai mică de lactoză. Dacă ai intoleranță la lactoză poți să alegi aceste sortimente.
În general, orice brânză este bună cu moderație. Din punct de vedere nutrițional diferențele sunt mici între diversele tipuri de pe piață.
Chiar și brânzeturile moi precum brie, care ar putea părea mai decadente, pot fi consumate în cadrul unei diete echilibrate.
Brânza cu conținut scăzut de grăsimi este sănătoasă
Majoritatea brânzeturilor cu conținut scăzut de grăsimi nu au un gust foarte bun, deoarece grăsimea este îndepărtată din lapte înainte de procesare.
Din această cauză nu sunt foarte aromate. Adesea, în sortimente fără grăsimi sunt adăugate tot felul de adaosuri pentru a suplini lipsa de gust. Pentru că știi că nu are multe grăsimi, vei fi tentată să consumi o cantitate mai mare. La final vei ajunge să consumi aceeași cantitate de lipide.
Dacă consumi doar la o porție de 30 de grame de brânză, poți să o consumi zilnic. Oricum, citește cu atenție lista de ingrediente pentru a fi sigură că faci cea mai bună alegere.
Ce beneficii are consumul de brânză asupra organismului
„Brânza nu trebuie să lipsească din dieta noastră. Deși de cele mai multe ori poți fi descurajată de aportul de grăsimi saturate, trebuie să știi că are și nutrienți benefici, cum ar fi proteinele și calciul.”, explică Natalie Rizzo, expert în nutriție.
De exemplu, o felie de brânză cheddar de 30 g conține 5 grame de grăsimi saturate, ceea ce reprezintă puțin mai mult de o treime din cantitatea pe care ar trebui să o consumi. De asemenea, conține și o cantitate mare de sare, ceea ce nu este potrivit pentru persoanele cu hipertensiune arterială.
Dar aceeași felie are aproape 7 grame de proteine, un nutrient care ajută la creșterea gradului de sațietate și la construirea unei musculaturi puternice. În plus, îți aduce 14% din necesarul zilnic de calciu, care menține oasele sănătoase și puternice.
De asemenea, brânza provine din lapte, care are și alți nutrienți, cum ar fi vitamina A și vitaminele B. În general, nu este nevoie să eviți brânza, excepție făcând cazul în care ai anumite alergii.