Rețetă simplă de mici de casă. Ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți

Micul este un preparat emblematic pentru bucătăria românească, apreciat pentru savoarea sa inconfundabilă. Pentru a obține mici cu un gust deosebit, este important să folosești o combinație de carne și condimente de calitate. Descoperă o rețetă simplă de mici de casă. Află ce se pune în carnea de mici ca să iasă gustoși și suculenți.

Mai mulți mici de casă puți pe un tocător de lemn
Carnea de mici trebuie frământată foarte bine/ Shutterstock

Istoria micilor începe în perioada dominației otomane în regiunea Balcanilor. Otomanii au adus cu ei numeroase preparate culinare, printre care și diverse forme de carne tocată, asezonată și friptă, precum kebab-ul. Aceste influențe au fost preluate și adaptate de populațiile locale.

La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, micul a început să fie preparat în România, inspirându-se din rețetele de kebab turcești și ćevapi sârbești. Comercianții și bucătarii români au adaptat rețeta, folosind ingrediente și condimente locale pentru a crea o variantă proprie.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

O legendă urbană spune că micii au fost serviți pentru prima dată la un restaurant din București în anii 1920. Legenda spune că într-o zi bucătarul a rămas fără mațe pentru cârnați și a hotărât să prăjească direct pe grătar carnea tocată asezonată. Preparatul a avut un succes imediat, devenind rapid popular în rândul clienților.

Ce se pune în carnea de mici pentru un gust deosebit

Rețeta tradițională de mici include un amestec de carne de vită, porc și uneori oaie, asezonată cu diverse condimente și usturoi. Carnea este frământată cu bicarbonat de sodiu și apă minerală pentru a obține textura specifică, apoi este lăsată să se odihnească pentru ca aromele să se întrepătrundă.

De obicei, se folosește carne de vită cu un conținut moderat de grăsime (de exemplu, pulpă sau piept). Carnea de porc se adaugă pentru a aduce suculență și se folosește în special piept sau ceafă, iar cea ce oaie este opțională și are rolul de a le da un gust mai intens și autentic.

Amestecul de carne este apoi aromat cu usturoi, care este esențial pentru aroma specifică a micilor. Se folosește usturoi proaspăt, zdrobit sau măcinat fin. Se mai pun sare, piper negru proaspăt măcinat, cimbru uscat și bicarbonat de sodiu. În unele variante de rețete se mai folosesc chimen și coriandru.

Carnea și condimentele sunt apoi frământate bine cu supă de oase de vită și uneori și cu puțină apă minerală pentru ca micii să aibă o textură mai ușoară și mai pufoasă. Se poate adăuga chiar și o cantitate mică de untură de porc pentru o consistență mai suculentă și un plus de savoare.

Cea mai simplă rețetă de mici de casă

Odată cu venirea vremii frumoase se încing și grătarele, iar micii sunt vedetele principale. Cu muștar și o chiflă pufoasă, micii sunt preparatul adorat de toți.

Ingrediente

  • 1 kg carne tocată (un amestec de vită, porc și, opțional, oaie, în proporții echilibrate)
  • 4-5 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 200 ml apă minerală
  • 1 linguriță sare
  • 1 linguriță piper negru măcinat
  • 1 linguriță cimbru uscat
  • 1 linguriță boia de ardei dulce

Mod de Preparare

Se pune carnea tocată într-un bol mare. Se adaugă usturoiul zdrobit, sarea, piperul, cimbrul și boiaua de ardei dulce peste carne. Bicarbonatul de sodiu se dizolvă în apa minerală și apoi se toarnă peste carne amestecând continuu. Se frământă bine amestecul timp de aproximativ 10-15 minute. Acest proces este important pentru a activa proteinele din carne și a obține textura specifică micilor.

Se acoperă bolul cu o folie alimentară și se lasă compoziția la frigider pentru cel puțin 2 ore, de preferat peste noapte. Aceasta va permite aromelor să se amestece și carnea să se frăgezească.

Cu mâinile ude, se formează mici de dimensiuni egale. Se gătesc pe grătar, la foc mediu. Se întorc frecvent pentru a se rumeni uniform pe toate părțile.

Cât usturoi se pune la mici

Cantitatea de usturoi care se pune în mici poate varia în funcție de preferințele personale, dar, în general, o proporție echilibrată este de aproximativ 4-5 căței de usturoi la un kilogram de carne tocată. Aceasta cantitate va oferi o aromă distinctă de usturoi fără a fi prea puternică.

Usturoiul va fi zdrobit sau tocat fin pentru a elibera cât mai multă aromă. Poți să folosești și un blender pentru a-l procesa cât mai mărunt. După ce îl pui în amestecul de carne, asigură-te că este bine distribuit în toată compoziția.

Dacă preferi un gust mai intens de usturoi, poți adăuga încă 1-2 căței. Dacă dorești un gust mai subtil, redu cantitatea la 3 căței pe kilogram de carne.

Citește și
CELE MAI CITITE
Porții de turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Turtă dulce la tavă cu gem și glazură de ciocolată. Prăjitura iernilor de altădată
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt pe un tocător de lemn rotund și două cutii de cadouri
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Prăjitură de iarnă cu mandarine sau portocale și blat pufos cu iaurt
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă pe un suport rustic din lemn
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Cupcakes de Crăciun cu brăduț din cremă. Desert festiv cu farmec de poveste
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat pe un platou alb de lemn
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Choux-uri aperitiv cu avocado și somon afumat. Eleganță simplă pentru mese festive
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor în bol alb , trei căpățâni de usturoi și un bol cu condimente
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Carne fragedă de porc cu ananas, în sos dulce-acrișor
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
cârnați de porc de casă
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
cârnați de porc de casă
23 decembrie, 05:27
Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
fursecuri pentru Crăciun
23 decembrie, 05:22
6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv 6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv
Turtă dulce rețeta bunicii
23 decembrie, 05:05
Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci Turtă dulce, după rețeta bunicii. Desertul delicios pe care merită să-l încerci
cozonac de casă
22 decembrie, 06:51
Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu
Cât se ţine carnea de vită la cuptor
22 decembrie, 05:26
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă
piept de rață cu portocală
22 decembrie, 05:22
Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă
Cârnați de casă moldovenești
21 decembrie, 11:14
Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit Cârnați de casă moldovenești, după rețeta tradițională. Ingrediente și pașii de urmat pentru un gust desăvârșit
Cu ce se poate înlocui praful de copt
21 decembrie, 11:11
Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură Cu ce se poate înlocui praful de copt în prăjituri. Idei și alternative care te scot din încurcătură
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Ceaiul care îți poate îmbunătăți starea de spirit. Recomandările specialiștilor
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: Trebuie făcute reduceri. Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Bolojan anunţă concedieri printre bugetari: "Trebuie făcute reduceri". Singurii care vor primi măriri
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Afacerea surpriză cu care Cristi Borcea vrea să dea lovitura în 2026. În ce a putut să investească
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Semifinala Chefi la cuțite, 23 decembrie 2025. Ce probe i-au pus pe jar pe concurenți. Ultima jurizare s-a lăsat cu scântei
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. Îmi amintește despre iubirile imposibile
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Demet Özdemir vorbește despre cel mai recent rol al său. „Îmi amintește despre iubirile imposibile”
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Jocul Anului Clair Obscur: Expedition 33 a fost descalificat de la Indie Game Awards. De ce i-au fost retrase premiile câștigate
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Choux-uri sărate umplute cu salată de legume cu maioneză
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Copilul stă prea mult pe telefon sau tabletă? Ce e de făcut
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Soțul înstrăinat al Siei a făcut o declarație șocantă despre sobrietatea artistei, în plin scandal privind custodia copilului
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
Cele mai proaste obiceiuri pentru creierul tău, conform experților Harvard
fresh
Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Cât se ţine carnea de vită la cuptor. Trucuri ca să iasă fragedă şi gustoasă

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Trucuri pentru cei mai buni cozonaci de casă. Ingredientele care îi fac să fie un adevărat deliciu

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

Rețeta de piept de rață cu portocale. Cum se prepara acasă

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

6 rețete de fursecuri pentru Crăciun. Dulciuri delicioase pentru meniul festiv

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională

Cum faci cei mai buni cârnați de porc de casă. Rețeta tradițională
închide