Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania

timpul de preparare
Timp de gătire: 45 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Tave Kosi este un preparat tradițional din bucătăria albaneză, fiind un fel de mâncare popular în Balcani. Este o combinație savuroasă de carne, orez și iaurt, toate gătite într-o tavă la cuptor, rezultând un preparat cremos și aromat.

tave kosi în două recipiente așezate pe o masă
Tave kosi se servește fierbinte, direct din tavă, cu salată de roșii / Shutterstock

Tave kos este considerat comfort food, ideal pentru mesele de familie sau pentru ocazii speciale.

Acest fel de mâncare își are rădăcinile în bucătăria tradițională albaneză și este asociată cu diverse regiuni din Balcani.

De-a lungul timpului, preparatul s-a adaptat diferitelor gusturi și obiceiuri culinare ale țărilor din zonă. Principala sa trăsătură rămâne aceeași: un amestec de carne, orez și iaurt, gătite într-o tavă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cum se servește tave kosi

Varianta clasică de Tave Kosi include carne de pui sau miel, dar există și alte variante regionale. Unele rețete includ legume suplimentare (cartofi sau morcovi), pentru a face preparatul mai consistent.

În unele locuri, se adaugă și un strop de vin alb pentru a intensifica aroma cărnii. Pentru o opțiune vegetariană, carnea poate fi înlocuită cu tofu sau legume gătite.

Tave Kosi se servește caldă, direct din tavă, adesea însoțită de o salată proaspătă.

Preparatul e destul de consistent, așa că este suficientă pentru a fi servită ca fel principal. Poți adăuga și orez suplimentar sau cartofi copți pentru o masă completă.

Tave kosi, preparatul pe care trebuie să îl comanzi în vacanță în Albania: cum se prepară

Tradițional, tave kosi este preparat cu carne de miel, dar este la fel de gustos și cu carne de pui. Dacă folosești carne de pui, este recomandat să alegi piese mai grase, cum ar fi pulpele sau aripioarele, pentru un gust mai bogat. Carnea trebuie să fie rumenită înainte de a o pune în tavă. Astfel își va păstra suculența în timpul coacerii.

Tave kosi se caracterizează printr-un amestec simplu de condimente, dar cu arome intense. Sarea, piperul, boiaua și usturoiul sunt esențiale. Dacă vrei să adaugi o notă de prospețime, poți pune puțin pătrunjel sau mentă în compoziția de iaurt.

Iaurtul este ingredientul cheie al acestui preparat, iar consistența sa cremoasă este esențială pentru a obține textura dorită. Ideal este să folosești iaurt grecesc sau unul natural, fără adaosuri de zahăr sau arome.

Timpul de coacere variază în funcție de tipul de carne folosit, dar este important ca preparatul să fie lăsat suficient timp în cuptor pentru a se amalgama toate aromele. O coacere lentă și uniformă va da preparatului o crustă aurie, dar și o interior cremos.

Ingrediente

Mod de preparare

Se taie carnea de pui (sau miel) în bucăți mici și se condimentează cu sare, piper și boia. Se pune o lingură de ulei de măsline într-o tigaie și se prăjește carnea până se rumenește uniform pe toate părțile. După ce carnea se prăjește, se scoate din tigaie și se pune deoparte.

În aceeași tigaie, se adaugă o lingură de ulei și se călește ceapa tocată mărunt și usturoiul zdrobit până devin aurii. Se adaugă orezul și se prăjește câteva minute, amestecând continuu. Apoi, se adaugă apă și se lasă orezul să fiarbă 10-12 minute, până se absoarbe o parte din lichid.

Într-un bol, se amestecă iaurtul cu ouăle bătute, laptele, sare și piper. Se poate adăuga și o linguriță de mentă sau pătrunjel tocat pentru un plus de prospețime.

Într-o tavă termorezistentă, se pune un strat de orez, se așează carnea prăjită și apoi se toarnă amestecul de iaurt și ouă peste tot, astfel încât să acopere complet ingredientele.

Se preîncălzește cuptorul la 180°C și se coace tave kosi timp de aproximativ 40-45 de minute, până când suprafața devine aurie și ușor crocantă. Dacă este nevoie, se poate lăsa câteva minute sub grill pentru a obține o crustă crocantă deasupra.

CELE MAI CITITE
Chec cu morcovi și nuci porționat
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Chec cu morcovi și nuci. Un desert rustic, parfumat și reconfortant
Cum să păstrezi lămâile zemoase
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Cum să păstrezi lămâile zemoase mai mult timp. Vor rezista și o săptămână
Gem de pere cu ghimbir proaspăt în borcan, două pere și o bucată de ghimbir
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gem de pere cu ghimbir proaspăt, aromat și cu o notă ușor picantă
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola în două farfurii
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
Gnocchi cu dovleac, cremă de brânză și rucola. O combinație de texturi și arome echilibrate
poutine
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Rețetă de poutine. Modul delicios în care canadienii servesc cartofii prăjiți
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Porție de stufat de miel în bol, alături de un bol cu mămăliguță și tacâmuri din lemn
Galerie foto
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
Stufat de miel la cuptor sau ceaun, servit cu mămăliguță
Cât se ține carnea de miel la cuptor
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Cât se ține carnea de miel la cuptor. Trucuri utile pentru o friptură de Paște delicioasă
Coaste de miel pe un blat de lemn pentru a ilustra una dintre cele 5 rețete cu carne de miel pentru Paște
5 rețete cu carne de miel pe care să le încerci la masa de Paște
5 rețete cu carne de miel pe care să le încerci la masa de Paște
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
ceafa de porc la cuptor
11:57
Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit Cât se ține ceafa de porc la cuptor. Mod de preparare și ingrediente pentru un gust desăvârșit
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie pe o farfurie, alături de un borcan cu dressing, smochine și un bol cu salată rucola
10:07
Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie Salată de toamnă cu dovleac copt, smochine, nuci și rodie
Supă franțuzească de ceapă cu baghete prăjite și gratinate cu brânză
09:26
Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup Supă franțuzească de ceapă - French Onion Soup
Supă cremă de castane cu crutoane în bol, o lingură, felii de pâine prăjite și castane
16 octombrie, 07:40
Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol
Ravioli cu unt și salvie
16 octombrie, 07:05
Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
Struguri negri și patru pahare cu lichior de struguri negri
16 octombrie, 05:27
Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată Lichior de struguri negri. Rețeta unei băuturi de casă, rafinată și aromată
souvlaki
15 octombrie, 09:59
Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă
Spaghetti cu lămâie
15 octombrie, 06:59
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
1
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Chec marmorat cu dovleac și cacao. Desert irezistibil, de toamnă
Acest chec marmorat cu dovleac și cacao este un desert clasic, apreciat pentru aspectul său spectaculos și textura fragedă. Prepară-l și tu pentru a te convinge, urmând rețeta detaliată mai jos....
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
2
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie, perfect pentru umplerea clătitelor
Dacă obișnuiești să prepari gem de gutui și vrei să te abați puțin de la rețeta clasică, îți recomandăm rețeta de gem de gutui cu aromă de scorțișoară și vanilie. Gemul...
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
3
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
Supă cremă de dovleac cu năut, consistentă și hrănitoare
O supă cremă de dovleac cu năut este o adevărată mângâiere pentru zilele răcoroase de toamnă. Este hrănitoare, aromată și plină de culoare, având o consistență catifelată și un gust echilibrat,...
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
4
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Ce sunt alimentele ultraprocesate? Nu le mai pune în coșul tău de cumpărături dacă vrei o dietă sănătoasă
Alimentele ultraprocesate sunt un subiect tot mai discutat în contextul unui stil de viață sănătos. Aceste produse sunt adesea atractive prin conveniența lor, dar consumul frecvent al lor poate avea efecte...
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
5
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorbă de burtă ardelenească. Rețeta pas cu pas
Ciorba de burtă ardelenească este un preparat tradițional. Ea impresionează prin savoare și rafinament, fiind o adevărată delicatesă a bucătăriei românești. Fiecare familie din Transilvania are propria variantă, însă secretul constă...
Parteneri
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Tom Cruise și Ana de Armas au luat masa împreună în Londra. Diferența de vârstă nu i-a împiedicat să se bucure unul de prezența celuilalt
Scene tulburătoare după explozia din Rahova: mama gravidei moarte, consolată de un psiholog. Şi fiul e rănit
Scene tulburătoare după explozia din Rahova: mama gravidei moarte, consolată de un psiholog. Şi fiul e rănit
Scene tulburătoare după explozia din Rahova: mama gravidei moarte, consolată de un psiholog. Şi fiul e rănit
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Drama celebrului milionar care şi-a pierdut averea de 15 milioane de euro: amp;#8220;Fiul meu credea că voi fi mort”
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Antena 1 va produce şi va difuza în curând formatul Survivor, într-o nouă versiune! Află toate detaliile
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Nurgül Yeşilçay are un obicei ciudat despre care nimeni nu știa până acum. Ce a dezvăluit vedeta despre viața personală
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Experții au observat materia întunecată pentru prima dată. Imaginea care i-a uimit
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Muffins cu pere și scorțișoară. Desert pufos și parfumat
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Alimentele și băuturile de evitat când alăptezi
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din Bridgerton. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Netflix a confirmat data lansării celui de-al patrulea sezon din „Bridgerton”. Cine face parte din distribuție
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
Cele mai nutritive legume de toamnă. Cum îți pot susține sănătatea pe parcursul anotimpului rece
fresh
Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Spaghetti cu lămâie, usturoi și parmezan. Cea mai simplă, dar gustoasă rețetă de paste

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Cum faci muștar de casă. Rețeta simplă, fără conservanți

Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă

Souvlaki. Gustul autentic al Greciei, într-o frigăruie delicioasă

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Supă cremă de castane cu crutoane. O poveste de toamnă într-un bol

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat

Ravioli cu unt și salvie. Rețeta perfectă pentru un prânz sofisticat
închide