Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit

Rețete cu 5 ingrediente sunt multe. Cele mai multe dintre ele sunt salate, supe crème sau preparate cu paste, însă există și garnituri și deserturi delicioase de care nu ai nevoie de prea multe ingrediente.

persoana notând o retetă cu ingredientele alături
Poți face rețete cu 5 ingrediente atât pentru felul principal, cât și pentru desert/ Shutterstock

Cu cât o rețetă are mai puține ingrediente cu atât este mai ușor de preparat. Este important să le alegi pe cele care se combină foarte bine între ele, care se completează reciproc. La final trebuie să obții un preparat gustos și, de ce nu, și economic.

Iată 5 rețete cu 5 ingrediente pe care să le încerci la tine acasă.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Cartofi roșii prăjiți cu bacon și ceapă

Cartofii roșii prăjiți sunt gătiți cu slănină și ceapă pentru a avea o aromă specială. Sunt ușor de făcut și sunt potriviți pentru mese în familie.

Cartofi cu becon și ceapă într-o tigaie
Cartofii cu bacon și ceapă pot fi fel principal sau garnitură / Shutterstock

Ingrediente

  • 6 felii de bacon
  • 1½ kilograme de cartofi roșii mici
  • 1 căpățână de usturoi
  • 1 ceapă galbenă medie curățată și tăiată în felii
  • sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • 1½ linguriță de cimbru uscat

Mod de preparare

Se pune grătarul de la cuptor în în poziția de jos-mijloc și se preîncălzește la cea mai înaltă treaptă. Se pune slănina pe o tavă mare și se dă la cuptor. 

Se gătește până când se rumenește și devine crocant, aproximativ 10 minute. Se scoate slănina din cuptor și se taie subțire. Se lasă două linguri de grăsime de bacon în vasul în care s-a rumenit.

Se reduce temperatura cuptorului la 200°C.

Se pun cartofii, cățeii de usturoi cu foi cu tot și ceapa tăiată felii pe tava de copt și se amestecă cu grăsimea de la bacon. 

Se presară cu cimbru uscat și se condimentează din belșug cu sare și piper negru. Se așează cartofii astfel încât să nu stea unii peste alții.

Se prăjesc, mișcând tigaia la fiecare 15 minute. Se lasă până când sunt fragezi și caramelizați. Se ornează cu baconul mărunțit.

Pavlova de ciocolată

Pavlova este o prăjitură clasică, care are la bază bezea. Dacă mai adaugi și puțină cacao obții un desert care va fi pe placul întregii familii.

O pavlova cu ciocolată, din care s-a tăiat o bucată și s-a așezat alături, pe o farfurie de desert
În 1929, în publicația regională Dairy Farmer’s Annual a apărut o rețetă pentru o prăjitură mare de bezea numită după celebra balerină Anna Pavlova/ Shutterstock

Ingrediente

  • 330 g zahăr tos
  • 6 albușuri de ou
  • 2 linguri cacao pudră
  • 500 g căpșuni
  • 300 ml smântână pentru frișcă

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 120°C. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt. 

Albușurile se bat cu un mixer electric, într-un castron curat și uscat până se formează vârfuri tari. Se adaugă treptat zahăr, câte o lingură, amestecând bine după fiecare adăugare. Se continuă mixarea 5 minute sau până când zahărul se dizolvă complet.

Se cerne pudra de cacao peste amestecul de bezea. Se folosește o lingură mare de metal pentru încorpora ușor cacaua în bezea.

Se amestecă astfel încât să aibă un model frumos. Se pune pe tava tapetată folosind lingura. Se modelează o cupolă cu diametrul de 20 cm. 

Se coace timp de 1 oră sau până când bezeaua se usucă. Se oprește cuptorul. Se răcește la cuptor, cu ușa întredeschisă, timp de 1 oră sau până nu mai este caldă deloc.

Între timp, se feliază căpșunile, lăsând unele întregi. Smântâna se bate până devine frișcă. Se amestecă cu două linguri de zahăr și cu frișca într-un castron mediu. Se lasă deoparte 10 minute sau până când lasă puțină zeamă.

Se transferă cu grijă pavlova pe o farfurie de servire. Se acoperă cu amestecul de frișcă și căpșuni.

Brownie cu ciocolată

Dacă îți place ciocolata trebuie să încerci această rețetă de brownie. Pentru o textură mai interesantă se adaugă alune de pădure.

Brownie cu ciocolată pe o masă albă
Poți pune nuci caramelizate în loc de alune de pădure / Shutterstock

Ingrediente

  • 70 g alune de pădure
  • 660 g cremă de ciocolată cu alune
  • 4 ouă
  • 150 g făină
  • 200 g ciocolată neagră, tocată grosier

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge și se tapetează baza și părțile laterale ale unei forme pătrate de tort de 20 cm.

Se pun alunele pe o tavă de copt. Se coc timp de 10 minute sau până când sunt doar prăjite. Se pun într-un prosop curat și se freacă ușor pentru a îndepărta coaja. Se toacă grosier.

Se amestecă crema de ciocolată cu alune și ouăle într-un castron mare. Se adaugă făina și se amestecă ușor pentru a se combina. Se adaugă alunele și ciocolata și se amestecă până când se omogenizează. Compoziția se pune în tava pregătită și se netezește suprafața.

Se coace 40-45 de minute. Se lasă să se răcească complet și apoi se taie în bucăți.

Supă de broccoli și cartofi dulci

Dacă vrei să îți convingi copiii să mănânce broccoli poți încerca această supă cremă. Are un gust mai complex datorită cartofilor dulci.  

Supa de broccoli într-un castron alb
Supa de broccoli cu cartofi dulci se poate consuma și rece / Shutterstock

Ingrediente

  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 500g broccoli, tulpinile tocate mărunt, buchetele tăiate grosier
  • 500 g de cartofi dulci aurii , decojiti, tocați mărunt
  • 1 l supă de legume
  • 140 g iaurt grecesc

Mod de preparare

Se încinge o cratiță medie la foc mediu. Se adăugă ceapa, tulpinile de broccoli și cartofii dulci și se gătesc, amestecând, timp de 5 minute sau până când ceapa se înmoaie.

Se adăugă supa de legume și 500 ml de apă. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum. Se adaugă buchețele de broccoli. Se mai lasă 15 minute sau până când cartofii dulci sunt fragezi. Se lasă deoparte să se răcească puțin.

Legumele se pasează cu un blender vertical până când se omogenizează. Iaurtul se amestecă cu două linguri de apă și se adaugă în supă la servire.

Cartofi copți perfect

Cartofii copți pot fi o masă în sine, dar pot fi și o garnitură perfectă pentru diverse preparate care au la bază carne. Se potrivesc perfect și cu o salată verde alături.

Cartofii copți pe un blat de lemn
Cartofii copți sunt delicioși când sunt scoși de la cuptor / Shutterstock

Ingrediente

  • 2,5 kg cartofi albi, curățați
  • ulei de măsline
  • sare de mare fulgi
  • piper negru proaspăt măcinat
  • unt nesărat, parmezan ras fin (sau brânza preferata)
  • arpagic proaspăt tocat (pentru servire)

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se înțeapă cartofii peste tot cu o furculiță și se freacă cu ulei. Se asezonează generos cu sare și piper.

Se așează cartofii direct pe un grătar și se prăjesc până când sunt moi, iar coaja este crocantă, 60-75 de minute.

Se crestează fiecare cartof. Se asezonează cu sare și piper și se acoperă cu unt, parmezan și/sau arpagic.

Citește și
CELE MAI CITITE
Cremă de ciocolată și cafea în bol
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone în bol
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Cremă de ciocolată neagră cu mascarpone, pentru deserturi
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos pe un suport rustic de lemn
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
tocană de ciuperci cu ceapă servită în două boluri
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Rețetă de tocană de ciuperci cu ceapă. Ce să-i adaugi ca să iasă foarte gustoasă
Felii de mușchiuleț de porc cu portocale și crenguțe de rozmarin, la tigaie
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Mușchiuleț de porc cu portocale, la tigaie. Friptură cu gust deosebit
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
salate aperitiv rapide puse într-un colaj
Galerie foto
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
Rețete rapide de salate aperitiv. Sunt ușor de făcut și vor cuceri orice invitat
tipuri de ceai pentru a face ice tea puse pe o masă
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Cele mai bune tipuri de ceai pentru a face ice tea. 15 variante de încercat
Deserturi rapide de Paște puse pe o masă albă
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Deserturi rapide de Paște. Ce prăjituri să pui pe masa de sărbătoare
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, una secționată, alături de căpșuni
05:41
Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci Pancakes cu ciocolată și nuci în interior, perfecte pentru gustări dulci
Supă cremă de mazăre de post pusă într-un bol
05:26
Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post Supă cremă de mazăre. Rețeta ideală pentru post
Șuncă fiartă în zeamă de varză, decorată cu boia și feliată
05:19
Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională Șuncă fiartă în zeamă de varză. Rețetă tradițională
Mazăre congelată sau la borcan ilustrată într-un colaj cu două poze
12 decembrie, 06:52
Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
supa crema de ciuperci servită într-un bol negru
12 decembrie, 06:48
Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști Pașii simpli pentru a prepara o supă cremă delicioasă de ciuperci. Sfaturi de la specialiști
Glazură de cafea și ciocolată deasupra unui tort porționat
12 decembrie, 05:25
Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate
plăcintă din fulgi de ovăz
11 decembrie, 05:49
Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun
mânare de mazăre fără carne pusă într-o farfurie albă
11 decembrie, 05:19
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
1
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Cremă de ciocolată și cafea, pentru prăjituri și torturi
Dacă adori aroma cafelei în deserturi, îți oferim o rețetă de cremă de ciocolată și cafea, ideală pentru umplerea prăjiturilor și torturilor. Este o cremă cu aromă intensă și textură catifelată....
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
2
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos
Dacă vrei să-i surprinzi pe cei mici cu un platou de fursecuri preparate special pentru ei, îți oferim o rețetă de fursecuri arici de iarnă, cu ciocolată și nucă de cocos....
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
3
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Cum se prepară ciorba de ciuperci. Rețeta cu care vei cuceri pe toată lumea
Ciorba de ciuperci este perfectă pentru zilele reci. Bogată în proteine și cu un gust foarte aromat poate fi ceea ce ai nevoie la prânz sau la cină. Se prepară foarte...
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
4
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Trucuri pentru cele mai bune chiftele de post. Ce să pui în compoziție ca să iasă gustoase
Chiftelele de post sunt una dintre cele mai versatile și iubite opțiuni din bucătăria fără produse de origine animală. Delicioase, sănătoase și ușor de adaptat, acestea pot fi servite ca aperitiv,...
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
5
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune, în straturi
Dacă îți plac prăjiturile cu brânză și ești în căutare de rețete noi, îți recomandăm să încerci și rețeta de prăjitură fragedă cu brânză și gem de prune. Este o prăjitură...
Parteneri
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
Pâine coaptă pe foi de varză. Rețetă tradițională de pâine rustică
ANAF scoate la vânzare 2 maşini Mercedes-Benz. Cât costă
ANAF scoate la vânzare 2 maşini Mercedes-Benz. Cât costă
ANAF scoate la vânzare 2 maşini Mercedes-Benz. Cât costă
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Lovitura primită de milionarul român de 33 de ani care construieşte un castel în ţara noastră! Ce se întâmplă cu una dintre afacerile sale
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Cristina Rotaru a apelat la o schimbare radicală de look. Cum arată acum și ce detaliu au observat imediat internauții
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Care este, de fapt, legătura dintre Victoria Ruffo și Eugenio Derbez în prezent. Ce zvonuri au apărut despre cei doi foști iubiți
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Telefonul cu cea mai bună cameră din 2025 a fost lansat la nivel global. Ce companie a impresionat
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Ceafă de porc evantai, cu legume la cuptor
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Cum să abordezi întrebările celor mici despre Moș Crăciun
Taylor Swift și-a încheiat turneul Eras Tour. Cântăreața este epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare”
Taylor Swift și-a încheiat turneul „Eras Tour”. Cântăreața este „epuizată, dar evident foarte, foarte recunoscătoare”
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
Uleiurile de gătit care ar putea cauza cancer de colon în rândul tinerilor. Unul dintre ele e cel mai folosit în România
fresh
Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Mâncare de mazăre fără carne. Rețeta simplă și gustoasă de post

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Cum faci cel mai bun aluat pentru plăcinte. Sfaturi ușor de urmat

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Glazură de cafea și ciocolată, pentru deserturi aromate

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Cum poți folosi fulgii de ovăz, altfel decât în terci pentru micul dejun

Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești

Mazăre congelată sau la borcan? Care e cea mai bună, în funcție de mâncarea pe care vrei să o pregătești
închide