Rețete cu 5 ingrediente care te vor salva atunci când nu ai timp pentru gătit
Rețete cu 5 ingrediente sunt multe. Cele mai multe dintre ele sunt salate, supe crème sau preparate cu paste, însă există și garnituri și deserturi delicioase de care nu ai nevoie de prea multe ingrediente.
Cu cât o rețetă are mai puține ingrediente cu atât este mai ușor de preparat. Este important să le alegi pe cele care se combină foarte bine între ele, care se completează reciproc. La final trebuie să obții un preparat gustos și, de ce nu, și economic.
Iată 5 rețete cu 5 ingrediente pe care să le încerci la tine acasă.
Cartofi roșii prăjiți cu bacon și ceapă
Cartofii roșii prăjiți sunt gătiți cu slănină și ceapă pentru a avea o aromă specială. Sunt ușor de făcut și sunt potriviți pentru mese în familie.
Ingrediente
- 6 felii de bacon
- 1½ kilograme de cartofi roșii mici
- 1 căpățână de usturoi
- 1 ceapă galbenă medie curățată și tăiată în felii
- sare
- piper negru proaspăt măcinat
- 1½ linguriță de cimbru uscat
Mod de preparare
Se pune grătarul de la cuptor în în poziția de jos-mijloc și se preîncălzește la cea mai înaltă treaptă. Se pune slănina pe o tavă mare și se dă la cuptor.
Se gătește până când se rumenește și devine crocant, aproximativ 10 minute. Se scoate slănina din cuptor și se taie subțire. Se lasă două linguri de grăsime de bacon în vasul în care s-a rumenit.
Se reduce temperatura cuptorului la 200°C.
Se pun cartofii, cățeii de usturoi cu foi cu tot și ceapa tăiată felii pe tava de copt și se amestecă cu grăsimea de la bacon.
Se presară cu cimbru uscat și se condimentează din belșug cu sare și piper negru. Se așează cartofii astfel încât să nu stea unii peste alții.
Se prăjesc, mișcând tigaia la fiecare 15 minute. Se lasă până când sunt fragezi și caramelizați. Se ornează cu baconul mărunțit.
Pavlova de ciocolată
Pavlova este o prăjitură clasică, care are la bază bezea. Dacă mai adaugi și puțină cacao obții un desert care va fi pe placul întregii familii.
Ingrediente
- 330 g zahăr tos
- 6 albușuri de ou
- 2 linguri cacao pudră
- 500 g căpșuni
- 300 ml smântână pentru frișcă
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 120°C. Se tapetează o tavă cu hârtie de copt.
Albușurile se bat cu un mixer electric, într-un castron curat și uscat până se formează vârfuri tari. Se adaugă treptat zahăr, câte o lingură, amestecând bine după fiecare adăugare. Se continuă mixarea 5 minute sau până când zahărul se dizolvă complet.
Se cerne pudra de cacao peste amestecul de bezea. Se folosește o lingură mare de metal pentru încorpora ușor cacaua în bezea.
Se amestecă astfel încât să aibă un model frumos. Se pune pe tava tapetată folosind lingura. Se modelează o cupolă cu diametrul de 20 cm.
Se coace timp de 1 oră sau până când bezeaua se usucă. Se oprește cuptorul. Se răcește la cuptor, cu ușa întredeschisă, timp de 1 oră sau până nu mai este caldă deloc.
Între timp, se feliază căpșunile, lăsând unele întregi. Smântâna se bate până devine frișcă. Se amestecă cu două linguri de zahăr și cu frișca într-un castron mediu. Se lasă deoparte 10 minute sau până când lasă puțină zeamă.
Se transferă cu grijă pavlova pe o farfurie de servire. Se acoperă cu amestecul de frișcă și căpșuni.
Brownie cu ciocolată
Dacă îți place ciocolata trebuie să încerci această rețetă de brownie. Pentru o textură mai interesantă se adaugă alune de pădure.
Ingrediente
- 70 g alune de pădure
- 660 g cremă de ciocolată cu alune
- 4 ouă
- 150 g făină
- 200 g ciocolată neagră, tocată grosier
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se unge și se tapetează baza și părțile laterale ale unei forme pătrate de tort de 20 cm.
Se pun alunele pe o tavă de copt. Se coc timp de 10 minute sau până când sunt doar prăjite. Se pun într-un prosop curat și se freacă ușor pentru a îndepărta coaja. Se toacă grosier.
Se amestecă crema de ciocolată cu alune și ouăle într-un castron mare. Se adaugă făina și se amestecă ușor pentru a se combina. Se adaugă alunele și ciocolata și se amestecă până când se omogenizează. Compoziția se pune în tava pregătită și se netezește suprafața.
Se coace 40-45 de minute. Se lasă să se răcească complet și apoi se taie în bucăți.
Supă de broccoli și cartofi dulci
Dacă vrei să îți convingi copiii să mănânce broccoli poți încerca această supă cremă. Are un gust mai complex datorită cartofilor dulci.
Ingrediente
- 1 ceapă mare, tocată mărunt
- 500g broccoli, tulpinile tocate mărunt, buchetele tăiate grosier
- 500 g de cartofi dulci aurii , decojiti, tocați mărunt
- 1 l supă de legume
- 140 g iaurt grecesc
Mod de preparare
Se încinge o cratiță medie la foc mediu. Se adăugă ceapa, tulpinile de broccoli și cartofii dulci și se gătesc, amestecând, timp de 5 minute sau până când ceapa se înmoaie.
Se adăugă supa de legume și 500 ml de apă. Se aduce la punctul de fierbere, apoi se reduce focul la minimum. Se adaugă buchețele de broccoli. Se mai lasă 15 minute sau până când cartofii dulci sunt fragezi. Se lasă deoparte să se răcească puțin.
Legumele se pasează cu un blender vertical până când se omogenizează. Iaurtul se amestecă cu două linguri de apă și se adaugă în supă la servire.
Cartofi copți perfect
Cartofii copți pot fi o masă în sine, dar pot fi și o garnitură perfectă pentru diverse preparate care au la bază carne. Se potrivesc perfect și cu o salată verde alături.
Ingrediente
- 2,5 kg cartofi albi, curățați
- ulei de măsline
- sare de mare fulgi
- piper negru proaspăt măcinat
- unt nesărat, parmezan ras fin (sau brânza preferata)
- arpagic proaspăt tocat (pentru servire)
Mod de preparare
Se preîncălzește cuptorul la 180°C. Se înțeapă cartofii peste tot cu o furculiță și se freacă cu ulei. Se asezonează generos cu sare și piper.
Se așează cartofii direct pe un grătar și se prăjesc până când sunt moi, iar coaja este crocantă, 60-75 de minute.
Se crestează fiecare cartof. Se asezonează cu sare și piper și se acoperă cu unt, parmezan și/sau arpagic.