Pavlova, prăjitura de bezea care a cucerit întreaga lume cu gustul ei

timpul de preparare
Timp de gătire: 60 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Desert
tipul bucătăriei
bucătăria: Internațională

Pavlova este o prăjitură delicioasă, cu o textură aparte, dar puțini sunt cei care știu că acest desert celebru este motivul de ceartă între Australia și Noua Zeelandă. Fiecare dintre cele două state își revendică inventarea acestui desert de bezea.

Publicat: 15 septembrie 2022, 06:05
O prăjitură pavlova, decorată cu căpșuni și sos de coacăze roșii
Galerie foto

Galerie foto

O altă referire la bezea apare în 1692, în cartea de bucate Nouveau Cuisinier Royal Et Bourgeois, a bucătarului francez François Massialot (1660-1733) / Shutterstock

Australienii spun că bucătarul Herbert „Bert” Sachse a creat pavlova, la Hotelul Esplanade din Perth, în anul 1935. Managerul hotelului de la acea vreme, Harry Nairn, a remarcat prăjitura „la fel de ușoară ca Pavlova”. Făcea referire la Anna Pavlova, una dintre cele mai celebre balerine ruse din acele timpuri.

Cine este Anna Pavlova

Pavlova a studiat la Școala Imperială de Balet, la Teatrul Maryinsky, începând cu anul 1891. Aceasta s-a alăturat Baletului Imperial în anul 1899.

A devenit prim-balerină în 1906, Iar în 1909, a plecat la Paris în turneul istoric al Balerinilor Ruși. După 1913, a dansat cu propria ei companie de balet din întreaga lume.

Neozeelandezii citează povestea unui bucătar fără nume de la un hotel Wellington. Ei spun că el a inventat prăjitura pavlova în timpul singurului tur al balerinei prin țară, în 1926. Helen Leach, profesor specializat în antropologia alimentară la Universitatea din Otago și autoare a cărții ”The Pavlova Story: A Slice of New Zealand’s Culinary History”, spune că această versiune nu a putut fi verificată.

Managerul hotelului de la acea vreme, Harry Nairn, a remarcat prăjitura „la fel de ușoară ca Pavlova”, făcând referire la balerina Anna Pavlova / Getty Images
Citește și

Pavlova în cărțile de bucate din Noua Zeelandă

Cu toate acestea, Dr. Leach a găsit referiri la trei tipuri de desert numite pavlova din Noua Zeelandă, create înainte de cea menționată de bucătarul australian. Primul a fost jeleul multicolor, stratificat creat de Davis Gelatine, în anul 1926.

Apoi sunt menționate bezele mici cu aromă de cafea și nucă, care au apărut în orașul Dunedin, în 1928. Apoi au devenit populare în toată țara. 

În 1929, în publicația regională Dairy Farmer’s Annual a apărut o rețetă pentru o prăjitură mare de bezea numită după celebra balerina. Acest al treilea tip de pavlova a fost cel care câteva decenii mai târziu a devenit subiectul „războaielor” pavlova, scrie Food52.com.

Bezeaua, veche de secole

Totuși, pavlova este o prăjitură de bezea, iar aceasta a fost preparată cu aproape 300 de ani înainte de apariția disputei între cele două popoare. Cea mai veche rețetă de bezea făcută din albușuri de ou îndulcite și bătute a apărut într-o carte mică de rețete de Lady Elinor Fettiplace (1570-1647), care se numea White Bisket Bread. 

O altă referire la bezea apare în 1692, în cartea de bucate Nouveau Cuisinier Royal Et Bourgeois, a bucătarului francez François Massialot (1660-1733). Această carte de bucate conținea un capitol despre „Bezele și macaroane”. El este creditat pentru creația fabuloasă făcută prin coacerea albușurilor bătute spumă amestecate cu zahăr.

Germanii au făcut primii bezea

În anii 1800, mii de germani au sosit în Wisconsin și au adus cu ei Schaum Torte, un desert de bezea copt, care este o specialitate de origine germană. Cuvântul ”schaum” este folosit în limba germană pentru spumă, așa că numele se traduce prin prăjitură cu spumă. 

Diverse referințe indică originea schaumtorten ca germană sau austriacă. De obicei, este preparat cu un anumit tip de fructe, cum ar fi căpșunile, dar tipurile variază de la rețete cu fructe, la ciocolată.

Pavlova: rețeta delicioasă de desert de bezea care a cucerit întreaga lume

Nici nu mai contează cine a inventat pavlova. Important este că a făcut-o pentru ca noi să ne bucurăm de un desert delicios. Descoperă-i ingredientele și pașii de preparare pas cu pas.

Ingrediente

Mod de preparare

Se încinge cuptorul la 150°C. Cu un creion, se marchează circumferința unei farfurii pe o hârtie de copt.

Se bat bat 4 albușuri cu un mixer de mână până când formează vârfuri tari, apoi se pun 250 g zahăr tos, câte o lingură, până când bezeaua devine lucioasă.

Se amestecă o linguriță de oțet de vin alb, o linguriță de făină de porumb și o linguriță de extract de vanilie.

Se întinde bezeaua în interiorul cercului, creând un crater astfel încât părțile laterale să fie puțin mai sus decât mijlocul. Se coace o oră, apoi se oprește focul și se lăsă să se răcească complet în cuptor.

Când bezeaua este rece, se toacă 100 g de căpșuni. Se amestecă cu 100 g de coacăze roșii și 2 linguri de zahăr pudră.

Se pun fructele într-un robot de bucătărie și se amestecă până la omogenizare, apoi amestecul se trece printr-o sită.

Se bat 350 ml de smântână cu o lingură de zahăr pudră și se întinde peste bezea. Deasupra de pun restul de căpșuni și de coacăze, iar la final se toarnă sosul de fructe.

Citește și
Un tort pavlova cu căpșuni, așezat pe o farfurie albă, întinsă

Galerie foto

Prăjitură pavlova cu capșuni, așezată pe un platou de culoare albă
Pavlova cu zmeură și mentă, pe o farfurie deschisă la culoare, cu o furculiță alături, pe un fundal gri
O prăjitură pavlova, decorată cu căpșuni și sos de coacăze roșii
+2
CELE MAI CITITE
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, pe un suport de lemn și un ștergar alb cu roșu
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Chec marmorat și glazurat cu ciocolată, perfect pentru momentele dulci
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată într-un bol alb cu coș metalic, alături de roșii tocate, dozator de ulei și pătrunjel verde
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
Salată de vinete cu roșii și brânză sărată, perfectă pentru una dintre gustările zilei
pizza mexicană într-o tavă
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Pizza mexicană, rețeta care îți va condimenta mesele în familie
Te-ar mai putea interesa și
Patru boluri cu budincă de orez cu prune uscate și bezea
Galerie foto
Budincă de orez cu prune uscate și bezea
Budincă de orez cu prune uscate și bezea
Prăjitură cu afine și bezea porționată pe o farfurie albă, alături de un bol cu afine
Galerie foto
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Prăjitură cu afine și bezea. Desert simplu de vară
Trei macarons cu ganache de ciocolată, așezați pe o farfurie albă, alături de cicolată răzuită.
Video
Macarons cu ganache de ciocolată. O rețetă rafinată
Macarons cu ganache de ciocolată. O rețetă rafinată
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Chec cu ciocolată și pere secționat, pe un platou de lemn rotund, alături de o pară întreagă și un sfert de pară
09:07
Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă Chec cu ciocolată și pere. Chec fantezie de toamnă
Ingrediente pentru preparate bogate în proteine
08:49
Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta Preparate bogate în proteine, dar low carb, cu care să îți menții silueta toamna aceasta
Dulceață de struguri fără sâmburi în bol de sticlă și în două borcane, alături de struguri albi, proaspeți
07:23
Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas Dulceață de struguri fără sâmburi. Rețeta simplă, pas cu pas
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
25 septembrie, 08:52
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan
25 septembrie, 07:47
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Mai multe preparate cu ouă, gata de servit
25 septembrie, 06:39
Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând Rețete cu ouă pentru mic-dejun, de încercat oricând
Două borcane cu compot de struguri alături de struguri proaspeți și o lămâie secționată
24 septembrie, 08:17
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
24 septembrie, 08:01
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Porție de prăjitură cu mere rase și bezea
1
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Prăjitură cu mere rase și bezea. O rețetă care se cere repetată
Pentru răsfățul din weekend când se adună toată familia acasă, prepară o rețetă de prăjitură cu mere rase și bezea. Este o rețetă simplă și ușoară, dar gustoasă și spectaculoasă. Odată...
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, pe o farfurie albă
2
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Când ai poftă de gogoși, dar nu ai timp de frământat aluatul, sau de așteptat până când acesta se dospește, poți prepara gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura....
Două savarine cu ciocolată și frișcă pe un platou negru
3
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Savarine cu ciocolată și frișcă. Rețeta reinterpretată a savarinelor clasice
Dacă te numeri printre cei care adoră savarinele la desert, îți recomandăm să încerci și o variantă de savarine cu ciocolată și frișcă. Este rețeta savarinelor clasice reinterpretată, cu gust deosebit...
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos într-un platou alb din porțelan
4
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos
Când ai poftă de un desert delicios, dar timpul nu-ți permite să stai prea mult în bucătărie, poți umple biscuiți amaretti cu cremă de mascarpone si nucă de cocos. Rețeta este...
Nectar de cătină cu miere și ghimbir în sticle și în pahare
5
Nectar de cătină cu miere și ghimbir. Un elixir pentru sănătate
Nectar de cătină cu miere și ghimbir. Un elixir pentru sănătate
A început sezonul cătinei și te gândești să profiți la maxim de beneficiile acesteia cât este proaspătă? Află că poți conserva cătina și pentru sezonul rece în diferite moduri. Îți oferim...
Parteneri
Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie

Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie

Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat

Blocul din București care a fost construit de proprietari, în final, cu 300.000 de euro. Dezvoltatorul l-a lăsat neterminat
Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie

Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie

Horoscopul săptămânii 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Descoperă ce îți rezervă astrele, în funcție de zodie
Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus

Rezultate Loto 25 septembrie 2022. Numerele câștigătoare de duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Halil İbrahim Ceyhan din “Moștenirea lansează o nouă piesă. Cum a apărut vedeta în mediul online

Halil İbrahim Ceyhan din “Moștenirea” lansează o nouă piesă. Cum a apărut vedeta în mediul online

Halil İbrahim Ceyhan din “Moștenirea” lansează o nouă piesă. Cum a apărut vedeta în mediul online
Ce s-ar întâmpla dacă ai ajunge într-o gaură neagră, potrivit experților. Corpul tău ar trece printr-o transformare inedită

Ce s-ar întâmpla dacă ai ajunge într-o gaură neagră, potrivit experților. Corpul tău ar trece printr-o transformare inedită

Ce s-ar întâmpla dacă ai ajunge într-o gaură neagră, potrivit experților. Corpul tău ar trece printr-o transformare inedită
Mini tarte cu roșii și ciuperci

Mini tarte cu roșii și ciuperci

Mini tarte cu roșii și ciuperci
#Tudum. Au fost anunțate cele mai așteptate premiere de pe Netflix din perioada următoare

#Tudum. Au fost anunțate cele mai așteptate premiere de pe Netflix din perioada următoare

#Tudum. Au fost anunțate cele mai așteptate premiere de pe Netflix din perioada următoare
fresh
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin, decorat cu alune și sirop de vin cu ciocolată neagră, alături de două pahare cu vin
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Tort cu ciocolată albă și pere poșate în vin. Tort fantezie de toamnă
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Gogoși rapide cu iaurt în aluat, turnate cu lingura
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Compot de struguri, simplu și rapid de preparat
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Ghimbir cu lămâie și miere la borcan. Un elixir pentru sănătate
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
Salată de cartofi cu sfeclă roșie și maioneză
închide