Pavlova, prăjitura de bezea care a cucerit întreaga lume cu gustul ei
Pavlova este o prăjitură delicioasă, cu o textură aparte, dar puțini sunt cei care știu că acest desert celebru este motivul de ceartă între Australia și Noua Zeelandă. Fiecare dintre cele două state își revendică inventarea acestui desert de bezea.
Galerie foto
Australienii spun că bucătarul Herbert „Bert” Sachse a creat pavlova, la Hotelul Esplanade din Perth, în anul 1935. Managerul hotelului de la acea vreme, Harry Nairn, a remarcat prăjitura „la fel de ușoară ca Pavlova”. Făcea referire la Anna Pavlova, una dintre cele mai celebre balerine ruse din acele timpuri.
Cine este Anna Pavlova
Pavlova a studiat la Școala Imperială de Balet, la Teatrul Maryinsky, începând cu anul 1891. Aceasta s-a alăturat Baletului Imperial în anul 1899.
A devenit prim-balerină în 1906, Iar în 1909, a plecat la Paris în turneul istoric al Balerinilor Ruși. După 1913, a dansat cu propria ei companie de balet din întreaga lume.
Neozeelandezii citează povestea unui bucătar fără nume de la un hotel Wellington. Ei spun că el a inventat prăjitura pavlova în timpul singurului tur al balerinei prin țară, în 1926. Helen Leach, profesor specializat în antropologia alimentară la Universitatea din Otago și autoare a cărții ”The Pavlova Story: A Slice of New Zealand’s Culinary History”, spune că această versiune nu a putut fi verificată.
Pavlova în cărțile de bucate din Noua Zeelandă
Cu toate acestea, Dr. Leach a găsit referiri la trei tipuri de desert numite pavlova din Noua Zeelandă, create înainte de cea menționată de bucătarul australian. Primul a fost jeleul multicolor, stratificat creat de Davis Gelatine, în anul 1926.
Apoi sunt menționate bezele mici cu aromă de cafea și nucă, care au apărut în orașul Dunedin, în 1928. Apoi au devenit populare în toată țara.
În 1929, în publicația regională Dairy Farmer’s Annual a apărut o rețetă pentru o prăjitură mare de bezea numită după celebra balerina. Acest al treilea tip de pavlova a fost cel care câteva decenii mai târziu a devenit subiectul „războaielor” pavlova, scrie Food52.com.
Bezeaua, veche de secole
Totuși, pavlova este o prăjitură de bezea, iar aceasta a fost preparată cu aproape 300 de ani înainte de apariția disputei între cele două popoare. Cea mai veche rețetă de bezea făcută din albușuri de ou îndulcite și bătute a apărut într-o carte mică de rețete de Lady Elinor Fettiplace (1570-1647), care se numea White Bisket Bread.
O altă referire la bezea apare în 1692, în cartea de bucate Nouveau Cuisinier Royal Et Bourgeois, a bucătarului francez François Massialot (1660-1733). Această carte de bucate conținea un capitol despre „Bezele și macaroane”. El este creditat pentru creația fabuloasă făcută prin coacerea albușurilor bătute spumă amestecate cu zahăr.
Germanii au făcut primii bezea
În anii 1800, mii de germani au sosit în Wisconsin și au adus cu ei Schaum Torte, un desert de bezea copt, care este o specialitate de origine germană. Cuvântul ”schaum” este folosit în limba germană pentru spumă, așa că numele se traduce prin prăjitură cu spumă.
Diverse referințe indică originea schaumtorten ca germană sau austriacă. De obicei, este preparat cu un anumit tip de fructe, cum ar fi căpșunile, dar tipurile variază de la rețete cu fructe, la ciocolată.
Pavlova: rețeta delicioasă de desert de bezea care a cucerit întreaga lume
Nici nu mai contează cine a inventat pavlova. Important este că a făcut-o pentru ca noi să ne bucurăm de un desert delicios. Descoperă-i ingredientele și pașii de preparare pas cu pas.
Ingrediente
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 150°C. Cu un creion, se marchează circumferința unei farfurii pe o hârtie de copt.
Se bat bat 4 albușuri cu un mixer de mână până când formează vârfuri tari, apoi se pun 250 g zahăr tos, câte o lingură, până când bezeaua devine lucioasă.
Se amestecă o linguriță de oțet de vin alb, o linguriță de făină de porumb și o linguriță de extract de vanilie.
Se întinde bezeaua în interiorul cercului, creând un crater astfel încât părțile laterale să fie puțin mai sus decât mijlocul. Se coace o oră, apoi se oprește focul și se lăsă să se răcească complet în cuptor.
Când bezeaua este rece, se toacă 100 g de căpșuni. Se amestecă cu 100 g de coacăze roșii și 2 linguri de zahăr pudră.
Se pun fructele într-un robot de bucătărie și se amestecă până la omogenizare, apoi amestecul se trece printr-o sită.
Se bat 350 ml de smântână cu o lingură de zahăr pudră și se întinde peste bezea. Deasupra de pun restul de căpșuni și de coacăze, iar la final se toarnă sosul de fructe.
Galerie foto