Risotto cu usturoi și dovleac, preparatul reconfortant de care ai nevoie când vremea se răcește

timpul de preparare
Timp de gătire: 40 minute
tipul preparatului
tipul preparatului: Cină
tipul bucătăriei
bucătăria: Italiană

Risotto este un preparat clasic italian, cunoscut pentru textura sa cremoasă și bogată, aroma savuroasă. Poate fi făcut în atâtea moduri, dar combinația dintre notele dulci și cele sărate sau picante este perfectă. Risotto cu usturoi și dovleac îmbină gustul ușor dulceag al nucilor cu iuțeala delicată a usturoiului, totul fiind completat de textura subtilă caramelizată a dovleacului.

Risotto cu usturoi și dovleac servit într-o farfurie albă
Pentru risotto ai nevoie de orez arborio / Shutterstock

Originar din nordul Italiei, mai precis din regiunea Lombardia și Piemont, risotto-ul a fost documentat pentru prima dată în secolul al XI-lea. Inițial, era considerat un aliment de bază pentru populația de clasă muncitoare, datorită accesibilității ingredientelor: orez, apă și câteva legume.

Cu timpul, această simplă rețetă a fost rafinată și a devenit unul dintre cele mai apreciate preparate culinare din bucătăria italiană. Astăzi, risotto-ul este diversificat în nenumărate variante, fiecare regiune având propria sa interpretare, adăugând ingrediente unice care reflectă tradițiile locale.

Citește și
ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ingrediente

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 200°C. Se taie aproximativ 1 cm din capătul de sus al căpățânii de usturoi. Se unge cu o linguriță de ulei de măsline și sare. Se înfășoară lejer în folie de aluminiu și se dă la cuptor pentru 30 de minute. Apoi se lasă să se răcească.

Cum prepari rețeta de risotto cu usturoi și dovleac

Dovleacul se pune într-un castron mare și se amestecă cu uleiul de măsline și cu sarea rămasă. Apoi se pun într-o tavă de copt și se dau la cuptor pentru 20-30 de minute.

Se pune supa într-o oală și se aduce la punctul de fierbere. Într-o altă oală se pune untul și se lasă să se topească amestecând constant. Apoi se adaugă șalota și se lasă să se călească aproximativ 5 minute. Se pune orezul și se amestecă pentru 2 minute.

Apoi se toarnă vinul și se amestecă. Se dă focul la intensitate medie și se pune supa câte jumătate de cană, până când lichidul este absorbit înainte de a adăuga mai mult. Când tot lichidul a fost absorbit, se pun dovleacul, parmezanul, salvia, restul de sare și piper.

Se stoarce usturoiul prăjit din coajă și se încorporează în risotto. Se amestecă și se servește fierbinte.

Ce orez se folosește pentru risotto

Orezul folosit pentru risotto este un element esențial pentru obținerea texturii și consistenței perfecte. Ai nevoie de un orez cu bob rotund și scurt, cum ar fi Arborio, Carnaroli sau Vialone Nano. Aceste sortimente sunt bogate în amidon, ceea ce le permite să absoarbă lichidul și să elibereze amidonul lent, oferind risotto-ului acea cremozitate irezistibilă.

Află și ce greșeli fac oamenii atunci când gătesc orez. Vezi la ce anume ar trebui să fii atentă.

Procesul de gătire al risotto-ului necesită atenție și răbdare. Este important să adaugi lichidul (de obicei, supă caldă sau vin alb) treptat, în cantități mici, și să se amestece constant.

Un alt aspect crucial este adăugarea ingredientelor suplimentare în momentul potrivit. Legume proaspete, carne, fructe de mare sau brânzeturi pot completa perfect gustul risotto-ului, dar trebuie adăugate în funcție de timpul lor de gătire pentru a nu compromite consistența orezului.

Cum alegi cele mai bune ingrediente

Pentru a face această rețetă vei avea nevoie de o căpățână de usturoi, dovleac, șalotă și salvie proaspătă. Acestea sunt ingredientele de bază, însă rețeta poate fi personalizată.

Dacă ești vegetariană sau ții post, folosește supă de legume ca lichid pentru risotto. De asemenea, la untul și parmezanul folosite poți folosi corespondentul lor din lapte vegetal.

Pentru acest preparat se folosește vin pentru a adăuga puțină aciditate pentru a aduce echilibrul între restul ingredientelor. Dacă nu vrei să îl folosești este suficient să adaugi mai multă supă.

Citește și
CELE MAI CITITE
Salată de castraveți cu usturoi și mărar în bol rustic, alături de castraveți, usturoi și mărar
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Salată de castraveți cu usturoi și mărar, răcoroasă și hidratantă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori servit pe o farfurie albă
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Curry de pui cu fasole verde și ardei multicolori
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă porționată pe platou
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Prăjitură cu zmeură și ciocolată albă. Rețeta unui desert aromat și elegant
Înghețată cu aromă intensă de citrice în cornete așezate într-un recipient rustic, alături de felii d citrice
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Înghețată cu aromă intensă de citrice, pentru un efect revigorant
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată pe o farfurie
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Rulouri de bezea cu alune și ciocolată, ideale pentru un platou festiv
Te-ar mai putea interesa și
Te-ar mai putea interesa și
Mâncare de urzici cu usturoi și smântână
Mâncare de urzici cu usturoi și smântână, un preparat aromat, plin de vitamine
Mâncare de urzici cu usturoi și smântână, un preparat aromat, plin de vitamine
mâncare de ștevie cu usturoi
Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta
Mâncare de ștevie cu usturoi. Rețeta uitată pe care trebuie să o încerci primăvara aceasta
Risotto cu creveți
Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
Risotto cu creveți, rețeta de care ai nevoie când îți este poftă de un preparat rafinat
Vezi cele mai noi articole
Cele mai noi articole hellotaste
Cele mai noi articole hellotaste
Castraveți murați la soare într-un bol și în furculiță
06:43
Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii Castraveți murați la soare. Rețeta vedetă a verii
Clafoutis cu multe legume și parmezan, decorat cu rozmarin
05:41
Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
Rețeta de salată argentiniană, cu roșii, brânză telemea și usturoi în bol
25 iulie, 08:04
Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi
Porții de brownie cu afine și cremă de lămâie
25 iulie, 06:15
Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios
ciuperci proaspete puse pe un tocător
24 iulie, 08:06
Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare
Trei roșii umplute alături de capace din roșii și frunze de bucuioc
24 iulie, 08:00
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete
Două vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval pe o farfurie albă, alături de tacâmuri pentru servire
23 iulie, 08:52
Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval Vinete umplute cu carne și gratinate cu cașcaval
O oală plină cu paste puse la fiert
23 iulie, 06:49
Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire Cât trebuie să fierbi pastele, în funcție de preparat. Tot ce trebuie să știi despre timpul lor de pregătire
Vezi cele mai noi articole
RECOMANDĂRI hellotaste.ro
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
1
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica. Prăjitură slovenă în patru straturi
Prekmurska Gibanica este o prăjitură tradițională slovenă, originară din regiunea Prekmurje. Este un desert stratificat, care combină mai multe umpluturi delicioase într-un singur preparat. Fiecare strat contribuie la complexitatea gustului și...
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
2
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Câte calorii are pepenele galben. Cât zahăr are de fapt
Pepenele galben este nu doar delicios și răcoritor, ci și plin de nutrienți esențiali care aduc numeroase beneficii pentru sănătate. Descoperă si tu câte calorii are pepenele galben. Află cât zahăr...
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
3
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise. O combinație irezistibilă
Prăjitura turnată cu brânză și caise este un desert delicios, foarte aromat, perfect pentru sezonul caiselor. O poți prepara și mai târziu, în sezonul rece, cu caise din compot. Rețeta nu...
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
4
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Ruladă cu mascarpone și fructe. Un desert delicios și elegant
Rețeta de ruladă cu mascarpone și fructe este un desert rafinat și elegant, care încântă atât papilele cât și privirile. Este perfect pentru răsfățul dulce de zi cu zi sau pentru...
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
5
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Prăjitură cu zmeură și mure. Una dintre rețetele vedetă ale verii
Pentru că murele și zmeura sunt perfecte pentru a le combina în diferite deserturi, îți recomandăm să încerci rețeta de prăjitură cu zmeură și mure. Te vei bucura de un spectacol...
Parteneri
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Souvlaki de pui. Rețetă simplă și delicioasă din bucătăria grecească
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Admitere facultate 2024. Cea mai râvnită specializare: 61 de candidați se bat pe un loc la buget
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Cum a ajuns Leonard Doroftei să aibă un salariu de 3.500 de euro. Canadienii, şocaţi de campionul umilit în România
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Ce meserie ar fi avut Răzvan Simion dacă nu ar fi fost prezentator. Mama sa își imagina o altă cale profesională pentru el
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Cum a finalizat Gabriel Soto relația cu Irina Baeva. Actrița de origine rusă a dezvăluit tot
Elon Musk susține că ar fi fost păcălit să ajute la moartea copilului său transgender: Mi-am pierdut fiul
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Elon Musk susține că ar fi fost „păcălit” să ajute la „moartea” copilului său transgender: „Mi-am pierdut fiul”
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Clafoutis cu legume și brânză feta
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Cum poți să-ți distrezi copilul în timp ce stai jos. Jocuri pentru părinții care au nevoie de puțină odihnă
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
Selena Gomez a postat o nouă fotografie alături de Benny Blanco. Cântăreața i-a mulțumit producătorului muzical pentru viața pe care o au împreună
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
10 metode prin care ne putem echilibra microbiomul intestinal
fresh
Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Roșii umplute cu salată de paste și legume proaspete

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Cât timp se păstrează ciupercile în frigider? Perioada optimă de depozitare

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Brownie cu afine și cremă de lămâie. Un desert delicios

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Rețeta de salată argentiniană. Salată de roșii cu brânză telemea și usturoi

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios

Clafoutis cu multe legume și parmezan, pentru un prânz delicios
închide